باران شدید در نیمه اردیبهشت ماه ، با اینکه دستهای شُکرگزار را به سوی آسمان بلند کرد ولی رد پای سیل را هم در استان سمنان بر جای گذاشت .
سامانههای بارشی یکی پس از دیگری چتر خود را بر پهنه استان سمنان پهن کردند و با اینکه با بهبود وضعیت منابع آبی ، اندکی از دغدغه های خشکسالی را کاستند ولی با به راه انداختن سیلی که در ۲۵ سال اخیر بی سابقه بود ، خسارت های زیادی هم در دامغان، گرمسار و میامی بر جای گذاشتند.
صدای پای سیل...
مهدی بندرآبادی فرماندار شهرستان دامغان میگوید: با این سیلاب فقط مناطق مسکونی دچار خسران نشدند بلکه تاسیسات زیربنایی، آبراه ها، زمینهای کشاورزی، قنات و دامها هم آسیب دیدند.
سیل سرکویر دامغان ، قسمت اول سریال خسارت های سیلاب در شهرستان دامغان بود
علیاصغر امامیون سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان دامغان میگوید: فهرست خسارتهای سیلاب گستردهتر شده و بر اساس آمارهای رصد، ۱۳ هکتار از اراضی زراعی، ۵ هکتار از اراضی باغی، یک هکتار باغ پسته و۶ هکتار باغ خرما آسیب دیدند.
به این ترتیب وی برآورد می کند که بیش از دو میلیارد و ۶۲۲ میلیون ریال به بخش کشاورزی دامغان خسارت خورده است
بارانهای سیل آسا در غرب استان سمنان
دمنیان سرپرست امور آب شهرستانهای گرمسار و آرادان میگوید: با تلاشهای ۴۸ ساعته نیروها، مشکل آب آشامیدنی با استفاده موقتی از هفت حلقه چاه اضطراری برطرف شد، اما تلاشها برای بازسازی اساسی تاسیسات بالادست سیمین دشت ادامه دارد و این امر نیازمند تامین بودجه است .
قطع اشتراک ، افت فشار و آب گل آلود ، تنها مشکل گرمساری ها و آرادانی ها پس از باران نبود ، سیلاب باغهای منطقه بنه کوه گرمسار را هم در آغوش کرد و درختان میوه را زیر گل و لای مدفون کرد.
میوه های نوبرانه گوجه سبز، زردآلو و آلبالو و گیلاس یکی پس از دیگری طعمه سیل شدند و کشاورزان کاری از دستشان بر نیامد.
به گفته مدیر جهاد کشاورزی گرمسار ، سیلاب اخیر به ۶۰ درصد باغها خسارت کلی و ۴۰ درصد هم خسارت جزئی زده است .
علاوه بر بنه کوه ، روستای رامه آرادان هم در فهرست روستاهای سیل زده قرار گرفت ؛ با تخریب کامل جاده دسترسی به این روستا ، ۵۰ مسافر پشت سیلاب ماندند و برای امدادرسانی به آنها ، نیروهای راه و ترابرزی و هلال احمر ، دو روزی در آماده باش بودند.
غرش ابرها در میامی
به این فهرست باید ده ها حادثه رانندگی که بر اثر لغزندگی جاده رخ داد هم اضافه کرد.
پس از باران ...
سید حسن میرعماد رییس جهاد کشاورزی استان سمنان هم از آسیب رسیدن به قنوات خبر میدهد و میگوید: بیش از ۳ میلیارد تومان خسارت شامل حال قناتها به ویژه در شهر میامی شده که مرمت و بازسازی سریع این قناتهای آسیب دیده از سیل در استان سمنان در اولویت است.
احسان منصور کیایی مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان سمنان هم خبر میدهد که محورهای مواصلاتی دامغان در سیل اخیر ۲۱۵ میلیارد ریالی خسارت دید و ۹۳ دستگاه ابنیه فنی در محور دامغان - جندق و معلمان – طرود، دچار خسارت ۱۹۹ میلیارد ریالی شد.
بارش شدید باران در بیارجمند، ایوانکی، گرمسار، میامی، کهن آباد، بسطام و مجن، به دو هزار و ۱۰۰ متر شبکه توزیع برق این استان آسیب زد و این مناطق را در خاموشی فرو برد.
سید محمد موسوی زاده مدیرعامل شرکت توزیع برق استان سمنان با بیان اینکه سیل در این مناطق، به ۲۶ اصله پایههای فشار متوسط، فشار ضعیف و تلسکوپی فلزی، یک دستگاه سکسیونر و ۱۱ ایستگاه هوایی توزیع برق آسیب وارد کرد میگوید: سیلاب اخیر به شبکه و تاسیسات توزیع برق ۱۰ میلیارد ریال خسارت زد.
روی خوش بارندگی ...
در سالهای گذشته میانگین کاهش بارندگی در استان سمنان، ۶۳ درصد بود که با بارندگیهای اخیر به ۵۵ درصد رسید و با افزایش ذخایر آب پشت سدها ، ۳ سد دامغان، مجن و کالپوش را به مرحله بهره برداری رساند.
محمد حیدریان مدیرعامل شرکت آب منطقهای سمنان از آبگیری حوزههای تغذیه در این استان خبر میدهد و میگوید: بارش باران در ارمیان شهرستان میامی باعث آبگیری ۲۵۰ هزار مترمکعبی و در گرمسار و شاهرود نیز حوزه تغذیه این دو شهرستان به طور کامل آبگیری شد.
مهدی قادری مدیر امور منابع آب شهرستان دامغان از ارتقا تراز آبگیری سد شاهچراغی خبر میدهد و میگوید: با بارشهای نیمه دوم اردیبهشت، بزرگترین سد استان سمنان، فقط ۵۰ سانتی متر تا لبریز شدن فاصله دارد.
مهدی قادری میافزاید: بنا بر مصوبه وزارت نیرو با رها سازی ۱۰۰ هزار متر مکعبی آب از مخزن ۱۶ و نیم میلیون متر مکعبی، ۴۰۰ هزار متر مکعب برای کنترل سیلابهای احتمالی خالی نگه داشته شده است.
مدیر امور منابع آب شهرستان دامغان میگوید: هم اکنون ۱۱ میلیون متر مکعب از ذخیره سد برای مصارف کشاورزی، و یک و نیم میلیون متر مکعب برای مصارف زیست محیطی اختصاص یافته است.
قادری هم چنین از رونق کشاورزی با آبگیری و آزاد سازی مخزن ذخیره سد شهید شاهچراغی دامغان میگوید و میافزاید: زمینهای پایین دست ۲۱ پارچه آبادی این شهرستان از آب مورد نیاز کشت و کار بهاره و آبیاری باغ بهرهمند شدند.
تابستان گرم در راه است ...
مصطفوی مدیرکل هواشناسی استان سمنان میگوید: از ابتدای مهر ٩٩ تا ششم اردیبهشت امسال نسبت به بلندمدت، هفتمین استان خشک کشور، سمنان است.
طاهری مدیرعامل آبفا استان سمنان هم با اینکه از وضعیت مطلوب آبهای سطحی و قنوات با بارندگی اخیر خبر میدهد و میگوید: باتوجه به شرایط کرونا و استفاده از منابع آبی در تابستان، پیش بینی میشود که ۱۷ درصد افزایش مصرف آب داشته باشیم.
از طرف دیگر در استان سمنان ۸۹ هزار هکتار زراعت و ۶۵ هزار هکتار باغ وجود دارد که سالانه یک میلیارد و ۱۰۸ میلیون مترمکعب نیاز آبی دارند. برای تامین آب این بخش از حوزه کشاورزی آن هم به روش سنتی، اگر هر فصل هم بارش باران پر برکت باشد، باز هم برای عبور از کم آبی، برنامه ریزی های علمی و صرفه جویی راه چاره رفع این قبیل مشکلات است.
موضوع مهم دیگر، جبران خسارات سیل است که در این بخش علاوه بر تامین بودجه و اعتبارات صندوق بیمه کشاورزی ، باید برای فرهنگ سازی لزوم بیمه محصولات کشاورزی ، باغی و زراعی و دام ها تلاش بیشتری داشت ؛ زیرا تجربه ثابت کرده بی توجهی به بیمه کردن محصولات کشاورزی و دامی بخصوص در زمان بارندگی ها ، جز ضرر سود دیگری ندارد.
نویسنده : مریم وفادار