رفتار با کودک در دوران کرونا چگونه باشد؟
چگونه در دوران کرونا با کودک خود رفتار کنیم؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، دنیا در ماههای اخیر، شاهد تغییرات بسیاری بوده است که درک و سازگاری با آنها میتواند برای افراد، بهخصوص کودکان بسیار سخت باشد، اما در این میان نباید از نقش والدین در کمک به فرزندان در این دوران غافل شد.
بسیاری از والدین در سراسر جهان از این که میتوانند در این دوران وقت بیشتری را با فرزندان خود سپری کنند و خاطرات خوشی را برای فرزندان خود بسازند، خوشحال و هیجانزده هستند. برای بسیاری دیگر از والدین، شرایط قرنطینه بسیار چالشبرانگیز است، زیرا هم باید به سایر کارهای خود برسند و هم مراقبت بیشتری نسبت به فرزندان خود داشته باشند که همین، استرس خاص خود را دارد.
اطلاعات زیر، نکاتی مفید و استراتژیهایی را برای همه خانوادهها درباره چگونگی گذراندن این دوران ارائه میکند. این اطلاعات برای کودکان سنین مختلف مناسب است و خود والدین میدانند که چگونه آن را با شرایط فرزندان خود تطبیق دهند.
صرف وقت با فرزندان و صحبت کردن با آنها
ـ صرف چند دقیقه وقت با فرزندان و توجه کردن به آنها کمک میکند که اعتماد به نفس بیشتر و اضطراب کمتری داشته باشند.
ـ احتمالاً دورکاری در خانه و مراقبت از فرزندان وقت بسیاری از شما میگیرد، اما شاید بتوانید مدتی را با فرزندان بازی کنید یا گفتگو داشته باشید. این، باعث تغییر در احساس شما و فرزندان میشود.
ـ گاهی اوقات، هنگامیکه کودک احساس میکند کسی به حرفهای او گوش نمیدهد، تلاش میکند تا بیشتر جلب توجه کند. بهعنوان مثال، ممکن است که بلندتر صحبت کند و شاید حتی برای توجه پدر و مادر خود، فریاد بزند.
کودک میآموزد که با سر و صدای بیشتر، سرانجام توجه مد نظر خود را جلب میکند. با توجه سریعتر و زودتر به آنچه فرزندتان میخواهد به شما نشان دهد یا بگوید، به او کمک میکنید تا احساس اعتماد به نفس کند و بداند که علاقه دارید به صحبتهای او گوش دهید.
ـ اگر کودک شما نیازمند توجه شما است، اما نمیتوانید فوری به او توجه کنید، به او بگویید که در اسرع وقت به حرفهایش گوش خواهید داد. این موضوع به او کمک میکند که اندکی صبر کند. اگر میشود، توضیح دهید که نمیتوانید همین حالا به صحبتهایش گوش دهید و بگویید چه زمانی قادر خواهید بود توجه خود را به او بدهید.
این باعث میشود که فرزندان شما در صورت نیاز به صحبت با کسی، به احتمال خیلی زیاد به شما مراجعه کنند. با این روش، فرزندان یاد میگیرند که در صورت نیاز صبر کنند تا والدین به آنها گوش دهند.
ـ به فرزندان خود قولهایی ندهید که نمیتوانید انجام دهید. فرزندان شما باید بدانند که با آنها صادق هستید و این که آنها میتوانند به آنچه شما میگویید، اعتماد کنند.
ـ پذیرای فرزندان خود باشید و سعی کنید که اطلاعات دقیق درباره آنچه به وقوع میپیوندد، به فرزندان خود ارائه کنید؛ اما دقت کنید که اطلاعات را در سطح درک فرزند خود بگویید و سعی کنید به نوعی توضیح دهید که سبب افزایش ترس آنها نشود.
ـ اگر به کسی نیاز دارید که با او صحبت کنید، به دنبال فرد دیگری باشید تا بتوانید احساسات خود را با او به اشتراک بگذارید. اینگونه میتوانید جهت مراقبت از فرزندان خود به اندازه کافی قوی باشید. میتوانید با شخص دیگری خارج از خانواده خود صحبت کنید یا با یک دوست یا یکی از اعضای خانواده، تماس بگیرید.
ـ به فرزندان خود با گفتن مواردی که ممکن است نگران آن باشید، مانند استرس درباره ضرر مالی که احتمالاً با آن روبرو میشوید یا نگرانی درباره یکی از اعضای بیمار خانواده، فشار روحی وارد نکنید. نگفتن این موارد، ممکن است یک چالش بزرگ به نظر برسد، اما میتواند به شما در مراقبت از فرزندان خود کمک کند.
تشویق رفتار خوب
ـ علاوه بر توجه، گوشدادن و تحسین رفتار خوب کودکان، روشهای بسیار وجود دارند که والدین میتوانند آنها را انجام دهند تا فرزندانشان رفتار خوبی داشته باشند. نخست، بسیار مهم است که مطمئن شوید خود کودکان میدانند چه انتظاری از آنها دارید.
بعضی وقتها کودکان فقط به این دلیل، بد رفتار میکنند که نمیدانند والدین دقیقاً از آنها چه میخواهند. وقتی فرزندان شما بدانند که دقیقاً چه انتظاری از آنها دارید، یاد میگیرند افراد مسئولیتپذیری باشند.
ـ کارهای مختلفی وجود دارند که شما از فرزندان خود انتظار دارید آنها را انجام دهند؛ مثل صحبت کردن مؤدبانه، کمک در کارهای خانه، انجام تکالیف مدرسه یا مهربانی با سایر کودکان. اینها اغلب بهعنوان قوانین خانواده محسوب میشوند.
با همراهی کردن فرزندان خود، وقتی خواستهای از آنها دارید یا تشویق آنها وقتی درخواست شما را انجام میدهند، میتوانید این قوانین را یاد دهید. کودکان با دیدن رفتار بزرگترها مسائل مختلف را یاد میگیرند. رفتار درست بزرگترها تأثیر بسیار روی آنها دارد.
ـ قوانین خانواده به حفظ امنیت فرزندان شما کمک میکنند و باعث شکلگیری رفتارهای خوب در آنها میشوند. فهرست سادهای از قوانین خانواده نوشتن، به کودک شما کمک میکند تا همیشه این قوانین یاد او باشد.
جملهبندی مثبت برای این که فرزند شما بداند شما از او چه رفتاری را انتظار دارید، بسیار مهم است. بهعنوان مثال، «مؤدبانه صحبت کنید»، «تکالیف مدرسه را هر روز صبح انجام بده و کامل کن»، «آرام باشید» یا «خانه را مرتب نگه دارید».
ـ در ازای انجام هر قانون جدیدی که معرفی میکنید، به فرزندتان امتیاز کوچکی بدهید. نیاز نیست که برای همه کارها امتیاز یا هدیه به او بدهید. فرزندان باید آنچه درست است، انجام دهند و به درستی انجام آن آگاه باشند؛ اما اگر قانونی وجود داشته باشد که در عمل به آن، مشکل دارند، یک امتیاز کوچک دادن ممکن است به آنها کمک کند تا آن را به خاطر بسپارند و بیشتر تلاش کنند.
ـ امتیاز میتواند چیزهایی مثل بیدار ماندن دیرتر از معمول در یک شب، وقت دادن بیشتر برای انجام یک بازی که از آن لذت میبرند، با هم مطالعه کردن یا به عهده گرفتن انجام یکی از کارهای سخت فرزند شما در یک روز خاص، باشد. امتیاز باید چیزی باشد که هیچ هزینهای نداشته باشد. به یاد داشته باشید گذراندن اوقات در کنار یکدیگر میتواند یکی از با ارزشترین امتیازات برای فرزند شما باشد.
ـ وقتی میخواهید به فرزند خود بگویید که انجام کاری را متوقف کند، مطمئن شوید توجه فرزندتان کاملاً به شما است و سپس، بسیار ساده به او بگویید که میخواهید چه کاری متوقف شود و میخواهید چه کاری را به جای آن انجام دهد.
بهعنوانمثال، ممکن است که بگویید: «داد نزن و با صدای آرام صحبت کن». اگر فرزندتان کاری را که انجام میدهد، متوقف میکند، از او با استفاده از یک توضیح روشن و مشخص، مانند «متشکرم که وقتی از شما خواستم آرام صحبت کنید، آن را رعایت کردید» از او تشکر کنید.
ـ به کودکان و سایر افراد خانواده توضیح دهید که استفاده از کلمات مهربانانه، بسیار با اهمیت است. وقتی صدای بزرگترها یا کودکان بالا میرود، استفاده از عبارات و کلمات مهربانانه میتواند در آرام کردن آنها بسیار مفید باشد.