تشنگی پیغام نیاز بدن به آب است. هرچند این نیاز ممکن است کاملا فردی بوده و به شرایط روانی و فیزیولوژیک فرد بستگی داشته باشد.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای دکتر مجید حاجی فرجی متخصص تغذیه با اشاره به نقش حیاتی آب در بدن گفت: آب در ارگان هایی مانند ماهیچه، کبد و کلیه زیاد و در استخوان ها و دندان ها کم است. کلیه واکنش های بدن در محیط مایع بدن اتفاق می افتد. 55-65 درصد مایعات بدن داخل سلولها است در حالیکه 45-35 درصد آن خارج از سلولها قرار دارد. مایعات داخل و خارج سلولها در تعادل هستند و سیستم ها و ارگان های مختلفی این تعادل را برقرار می کنند.
وی با اشاره به اینکه میزان آب در بدن افراد براساس فاکتورهای مختلفی مانند سن، جنس ، تناسب اندام متفاوت است افزود: آب در هضم و جذب، انتقال به سلول و متابولیسم نقش دارد. آب درجه حرارت بدن را در حد نرمال نگه می دارد.
وی درباره دفع آب از بدن نیز گفت: تحت شرایط نرمال آب عمدتا از کلیه دفع می شود. 95 درصد ادرار شامل آب است. در مورد بزرگسالان در شرایط نرمال 1 تا یک و نیم لیتر آب در روز از طریق ادرار دفع می شود همچنین در رفع آب از دستگاه گوارش مقدار مایعات ترشح شده از دستگاه گوارش روزانه حدود 5 تا 8 لیتر است که عمده این آب بازجذب می شود. حدود 300 تا 100 میلی لیتر از طریق مدفوع دفع می شود. اسهال می تواند دفع آب از روده را افزایش دهد.
این متخصص تغذیه ادامه داد: آب از سیستم تنفسی نیز دفع می شود ،دفع آب روزانه از ریه ها و پوست بین 1000 تا 600 میلی لیتر متفاوت است. حدود 400 تا 300 میلی لیتر این مقدار در هوای تنفسی و باقیمانده از پوست و عرق دفع می شود. گرما و فعالیت فیزیکی دفع آب را می افزاید.
وی گفت: افرادیکه در روزهای بسیار گرم کار شدید انجام می دهند دفع آب تا 12 تا 5 لیتر در روز دارند. تحت شرایط نرمال کل دفع آب بزرگسالان حدود 2700 تا 2500 میلی لیتر است. در شرایطی مانند تهوع، استفراغ، اسهال، شیردهی و برخی بیماریها افزایش می یابد.
آقای دکتر مجید حاجی فرجی درپاسخ به این سؤال که به چه میزان در روز باید آب و مایعات بنوشیم پاسخ داد: این میزان بستگی به سلامت فرد، وزن و میزان فعالیت بدنی روزانه فرد دارد. در شرایط سلامتی، هر قدر وزن و یا فعالیت بدنی روزانه شما بیشتر باشد میزان نیازتان به آب و مایعات افزایش می یابد.
وی افزود :به عنوان مثال: نیاز فردی با وزن های زیر و فعالیت متوسط روزانه:
وزن 50-60 کیلو گرم، حدود 2 تا 2 و نیم لیتر
وزن 70-80 کیلو گرم، حدود 3 تا 3 و نیم لیتر
وزن 90 -100 کیلو گرم، حدود 3 و نیم تا 4 لیتر
وزن 110-120 کیلو گرم، حدود 4و نیم تا 5 لیتر
این متخصص تغذیه تأکید کرد ..توجه داشته باشید که در موارد ابتلا به نارسایی کلیه و بیماری قلبی، این میزان باید، با مشورت پزشک معالج تنظیم شود.