فسیل دایناسور با انگشت شست متمایل به داخل کشف شد
فسیل دایناسوری که انگشت شست متمایل به داخل دارد، کشف شده است.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، مانکی داکتیل، نخستین جانور شناختهشدهای است که توانست با شست، انگشت سبابه خود را لمس کند.
فسیلشناسان، نخستینبار، فسیل یک دایناسور پرنده را کشف کردهاند که انگشت شست آن متمایل به داخل است.
این دایناسور که مانکی داکتیل (ترکیب نام دایناسورهای معروف پرنده موسوم به پتروداکتیل و واژه مانکی ـ میمون ـ که انگشت شست متمایل به داخل دارد) نامیده شده و ۱۶۰ میلیون سال پیش میزیسته، احتمالا از قابلیت دستهای خود جهت بالا رفتن از درختان و شکار حشرات و دیگر حیوانات استفاده میکرده است.
گروهی از پژوهشگران بینالمللی، باقیمانده فسیل شده این دایناسور را در ناحیه لیائونینگ (در شمال شرقی چین) که مرکز اینگونه کشفیات است، یافتهاند. استان لیائونینگ چین، به دلیل وجود فسیلهایی که خوب محفوظ ماندهاند، معروف است.
به گفته فسیلشناسانی که این دایناسور را کشف کردهاند، مانکی داکتیل، نخستین جانور شناختهشدهای بوده که میتوانسته است با شست، انگشت سبابه خود را لمس کند.
انگشت شست متمایل به داخل، بیشتر در دست پستانداران و برخی قورباغههای درختی دیده شده است. آفتابپرست، یک نمونه بسیار نادر در میان خزندگان است که در دست خود، انگشت شست متمایل به داخل دارد.
دانشمندان با استفاده از دستگاههای سیتیاسکن توانستهاند مدلهای دیجیتال فسیل مانکی داکتیل را بازسازی کنند و ببینند که دو انگشت شست آن، با دیگر انگشتهایش چه ارتباطی داشتهاند.
برخی از دانشمندان، توانایی این دایناسور جهت بالا رفتن از درخت را یک حلقه گمشده در بهوجود آمدن توانایی پرواز پتروسورها، تلقی میکنند.
پترومانکی به این دلیل اهمیت دارد که با استفاده مضاعف از انگشت شست و بالهای نسبتا کوچک ۸۰ سانتیمتری، میتوانسته است در میان درختها پرواز کند.
کُنپنگوُپتِروس انتی پولیکاتوس، نام علمی مانکی داکتیل، از واژههای مقابل و شست در لاتین گرفته شده است.
گزارش کشف این فسیل جدید، در شماره این هفته نشریه کارِنت بیولوژی، منتشر شده است.
منبع: ایندیپندنت