وزیر اسبق امور خارجه تصریح کرد: مگر مشکل ما بازگشت آمریکا به برجام است که ۱+۴ بروند برایش فرش قرمز پهن کنند و این عروس یا داماد را ساقدوشی کنند؟
آقای منوچهر متکی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، درباره اظهارات اخیر آقای عراقچی مبنی بر نزدیک شدن به سند مشترک در مذاکرات وین گفت: اینها ابهاماتی است که مردم ما از آن اطلاعات ندارند، بنده هم که زمانی در این کشور وزیر خارجه بودم از این موضوع اطلاع ندارم، اطلاع رسانی دیگران بیش از هیات مذاکره کننده ماست.
وی افزود: معاون مدیرکل اتحادیه اروپا گفته است که مذاکرات خوب پیش رفته و بحث بازگشت برجام مطرح است، یا نماینده روسیه در بخشی از سخنانش اشاره کرده که «موضوع، برگشت آمریکا به برجام است»، اما مگر مشکل ما بازگشت آمریکا به برجام است؟
آقای متکی این موضوع را کاملا مبهم دانست و گفت: رهبر معظم انقلاب تایید کردند که این مذاکرات انجام شود، چون خدمت ایشان رفتند و خواستند که باز مذاکره کنند و ایشان هم مجوز دادند، اما بلافاصله فرمودند مذاکرات فرسایشی نشود و با چشم باز و قلب مطمئن باشد.
وی افزود: ایشان در سه چهار خط توییت که در فضای بین المللی منتشر شد، تمام کلمات کلیدی را بیان کردند؛ با این حال ممکن است مذاکره کنندگان فردا بگویند که آمریکا به برجام بازگشت. اوباما که قبل از ترامپ در برجام بود؛ بعد از امضای برجام کدام تحریمها را برداشت و چه کاری برای ما کرد؟
وزیر اسبق امور خارجه تاکید کرد: مساله ما لغو تحریم هاست، اگر متن هم میخواهند بدهند؛ بسیار خوب، آقای عراقچی باید گزارش دهد که طبق این متن توافق شده است که آمریکا در بازگشت به برجام همه تحریمها را لغو کند و همگان برای جمهوری اسلامی ایران این حق را قائلند که راستی آزمایی شود که تحریمها لغو شده، این خیلی ساده است و میشود فرمایش رهبر معظم انقلاب.
آقای متکی در پاسخ به این پرسش که بنا بر تاکید کارشناسان، راستی آزمایی به دورهای شش ماهه تا یک ساله نیاز دارد چرا برخی؛ از راستی آزمایی فوری سخن میگویند، گفت: تحریم ها، عناوین مختلفی دارد مثل انتقال پول، فروش نفت و موارد دیگر که اینها قابل راستی آزمایی است.
وی افزود: با لغو تحریم ها، کشتی خریداران نفت کشورمان باید بتوانند در بنادر ما پهلو بگیرند و نفت ما را منتقل کنند این میشود راستی آزمایی خرید نفت یا در لغو تحریم برای انتقال پول؛ ما پولهایی در بانکهای خارجی داریم که ناشی از درآمدهای ماست، ولی امکان بازگشت آن وجود ندارد با لغو تحریمها باید بازگرداندن این سپردهها فراهم شود.
آقای متکی گفت: این برای بانک مرکزی ما قابل راستی آزمایی است به نحوی که به بانکهای مقابل تلگراف میزنند که پولها را بفرستند که با لغو تحریمها باید ممکن شود.
وی لزوم استمرار لغو تحریمها را ضروری دانست و تاکید کرد: تراکنشهای مالی ما باید انجام شود و با آغاز این کار قاعدتا باید ادامه دار باشد؛ آمریکاییها تجربه کردند و میدانند که اگر جلوی این کار را بگیرند ما هم اقدام متقابل میکنیم.
وزیر اسبق امور خارجه گفت: دوستان ما باید به این نکته توجه کنند که زمانی که قطعنامههایی علیه ما صادر شده بود سالانه ۱۲۰ میلیارد دلار تبادل تجاری با دنیا داشتیم، به راحتی کالاهای مان صادر میشد و پول مان بازمی گشت، با دنیا تبادل تجاری میکردیم و در جاهایی تحریمها را دور میزدیم.
آقای متکی تصریح کرد: آقایان در پروسه برجام، قطعنامهها را منتفی کردند، اما یک دلار از پول مان را نمیتوانیم منتقل کنیم پس باید بدانیم که در چه شرایطی قرار گرفتیم اینها نشان میدهد که آمریکا قابل اعتماد نیست.
وی در عین حال گفت: البته اگر مجموعه تلاشها منجر به این شود که حقی که شش سال بر زمین مانده و خسارتهای زیادی به ما زده است اعاده شود ما دست مریزاد میگوییم.