مبارزه با آفت سن در ۲۸۸۰ هکتار از مزارع
۲ هزار و ۸۸۰ هکتار از مزارع گندم و جو در چهارمحال و بختیاری علیه آفت سن سمپاشی شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز چهارمحال و بختیاری، مدیرحفظ نباتات جهاد کشاورزی استان گفت: در این مدت ۲ هزار و ۱۸ هکتار از مزارع گندم دیم، ۳۵۰ هکتار مزارع گندم آبی، ۹۳ هکتار مزارع جو آبی و ۴۱۹ هکتار مزارع جو دیم در استان سمپاشی شده است و پیشبینی میشود امسال در بیش از ۱۵ هزار هکتار از مزارع گندم و جوی استان با آفت سن مادر مبارزه شود.
فرشید شبانی افزود: تمامی مناطق دیم خیز استان به جز شهرستان کوهرنگ و بیشتر مزارع گندم آبی در شهرستانهای شهرکرد، بن، لردگان، قسمتی از خانمیرزا، بخش گندمان بروجن، بخش جونقان فارسان، بخش مرکزی اردل و بخش مرکزی شهرستان کیار درگیر این آفت است.
وی مهمترین دلیل گسترش این آفت در استان را تخریب مراتع و تبدیل آنها به مزارع دیم کم بازده عنوان کرد و گفت: با جلوگیری از تخریب مراتع منابع طبیعی میتوان تا حدودی زیادی این آفت را کنترل کرد.
مدیر حفظ نباتات جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: امسال به دلیل وقوع خشکسالی و همچنین استفاده نکردن زارعان از کودهای ماکروی فسفاته و پتاسه به دلیل افزایش شش تا هفت برابری قیمت آن ها، مزارع گندم و جو ضعیف و حساس هستند و مبارزه نکردن با سن گندم خسارت جبران ناپذیری در پی خواهد داشت.
شبانی افزود: آفت سن از اواخر تیر در زیر بوتههای گون و سایر بوتهها به خواب میرود و با افزایش دما تا متوسط ۱۴ درجه، در اواخر اسفند از خواب بیدار میشود و به سمت مزارع پایین دست هجوم میآورد.
وی با اشاره به اینکه مبارزه با آفت سن در دو مرحله سن مادر و پوره (نوزاد) انجام میشود، گفت: در مرحله مبارزه با سن مادر تا زمان مشاهده شدن تخم سن مبارزه انجام میشود.
شبانی خاطرنشان کرد: امسال تاکنون در مزارع تخم سن مشاهده نشده و پیشبینی میشود از هفته آینده تخمریزی این آفت شروع شود.
وی افزود: پورههای آفت سن از سن سوم بر روی خوشهها مستقر میشود و با تغذیه از آنها گلوتن دانه گندم را از بین میبرد که این امر کیفیت گندم را برای نانوایی کم میکند و در صورتی که سنزدگی گندم بیش از دو درصد باشد، گندم توسط سیلو و مراکز خرید خریداری نخواهد شد.
هم اکنون بیش از ۵۸ هزار هکتار از مزارع استان زیرکشت گندم دیم و آبی و ۲۴ هزار هکتار زیر کشت جو دیم و آبی قرار گرفته است.