کارشناس مسائل امریکا تصریح کرد: مذاکرات فرسایشی قطعاً به نفع امریکاییها خواهد بود نه به نفع ما؛ آنان نمیخواهند به تعهدات شان عمل کنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای فواد ایزدی در گفتگو با بخش خبر نیمروزی شبکه یک سیما در خصوص بیانات دیروز رهبر معظم انقلاب مبنی بر این که روند مذاکرات در وین فرسایشی نباشد، گفت: فرسایشی بودن مذاکرات یعنی کشور معطل امریکا شود و چنین مذاکرهای به چهار علت به نفع آنان و به زیان ماست.
وی تصریح کرد: نخست آن که امریکاییها باید به تعهدات شان عمل کنند در حالی که اگر مذاکرات فرسایشی باشد آنان خواهند گفت پس از مذاکرات و رسیدن به نتیجه به تعهدات عمل میکنیم.
آقای ایزدی افزود: علت دوم آن است که امریکاییها برخی امتیازات از ما میخواهند چنان که مقامات این کشور میگویند «ما توافق قوی تری میخواهیم» این یعنی در حوزههای غیر هستهای هم میخواهند از ما امتیاز بگیرند.
وی گفت: آنان هم در خود برجام حرف دارند و میگویند مدت زمان برخی محدودیتهای ایران باید طولانیتر شود و هم در حوزههای دیگر از کشورمان امتیاز میخواهند.
کارشناس مسائل بین الملل افزود: این امتیاز گرفتن به سبک ترامپ که ممکن نیست، چون او پیش شرط تعیین میکرد و ایران هم نمیپذیرفت به همین علت ترامپ نتوانست امتیاز بگیرد و بخشی از امتیازات برجامی را هم از دست داد.
آقای ایزدی گفت: امریکاییها متوجه شدند که نمیتوانند از این روش ترامپ استفاده کنند پس باید مذاکراتی باشد آن هم طولانی مدت و تصور میکنند که ایرانیها اگر چه در ابتدا مقاومت کنند، اما به تدریج راضی میشوند.
وی با تبیین سومین علت زیان بار بودن مذاکرات فرسایشی برای کشورمان افزود: این ناشی از مشکلاتی است که دولت بایدن در داخل کشورش دارد، زیرا کنگره امریکا با نگاه او موافق نیست و هم جمهوری خواهان و هم شماری از دموکراتها که به شدت ضد ایرانی هستند با هر نوع امتیاز دادن به ایران مخالف اند.
آقای ایزدی گفت: به عنوان نمونه آقای چاک شومر رئیس دموکراتها و آقای منندز رئیس کمیسیون روابط خارجی سنا به شدت ضد ایرانی اند.
وی افزود: از این منظر دولت بایدن با طولانی کردن مذاکرات به جای عمل به تعهداتش میتواند به مخالفان امتیازدهی به کشورمان بگوید فعلا ایران را با مذاکره معطل کرده است و از آنان بخواهد اقدام جدی انجام ندهند، چون کنگره این قدرت را دارد که اگر بایدن بخواهد به سمت کاهش تحریمها رود آن را متوقف کند.
این کارشناس مسایل آمریکا گفت: علت دیگر زیان بار بودن فرسایشی شدن مذاکرات برای کشورمان، انتخابات داخلی ما در ۲۸ خرداد است، زیرا همان طور که ما میخواستیم در آمریکا فردی سرکار بیاید که فشارها را برما کاهش دهد، طرف آمریکایی هم دوست دارد فردی در انتخابات ما پیروز شود، که امتیاز بیشتری دهد.
آقای ایزدی افزود: امریکاییها اهرمهای تبلیغاتی و اقتصادی در اختیار دارند و برای استفاده از آنان، مذاکرهای باید وجود داشته باشد تا در ذیل آن عملیات خود را علیه ما اجرا کنند.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر این که شرط کشورمان برای بازگشت امریکا به برجام، لغو تحریمها و راستی آزمایی است، پس چه ضرورتی به مذاکره وجود دارد، گفت: این که مذاکره باید انجام شود یا نشود، موضوعی است که در داخل کشور ما درباره آن اختلاف نظر وجود دارد که مذاکره چقدر مفید است و نکتهای که بر آن اجماع میشود این است که ایران اکنون در مقایسه با پنج شش سال پیش وضع بهتری دارد و در موضع قدرت است.
کارشناس مسایل بین الملل با اشاره به اذعان آمریکاییها به قویتر بودن موضع کشورمان در مقایسه با گذشته افزود: هیچ یک از مقامات آمریکایی را نمیبینیم که اعلام نکند که سیاست فشار حداکثری علیه کشورمان شکست خورده است.
آقای ایزدی گفت: از این نظر چارهای جز این ندارند که بازگردند و عملیات جدیدی را طراحی کنند، زیرا در دوره ترامپ شکست خوردند.
وی با تبیین علت دیگر موضع قدرتمندتر کشورمان در مقایسه با دوره پیشین مذاکرات برجام افزود: اکنون وابستگی بودجه کشورمان به درآمدهای نفتی کمتر شده است.
آقای ایزدی بهبود وضع منطقهای کشورمان در عرصه سیاست خارجی را از دیگر علل موضع برتر ما در مقایسه با آمریکاییها برشمرد.
وی گفت: پنج شش سال پیش در سوریه هنوز جنگ داخلی برقرار بود یا توانمندیهای کنونی یمن در آن مقطع وجود نداشت، اکنون جمهوری اسلامی ایران در حوزه منطقهای به پیروزیهایی دست یافته است که در زمان مذاکرات برجام چنین دست آوردهایی نداشتیم.
این کارشناس مسایل آمریکا، توانمندی در استفاده از روشهای دورزدن تحریمها را از دیگر عوامل دست برتر کشورمان دانست.
وی متن برجام را واضح دانست و تصریح کرد: بایدن همان طور که در روز نخست تصدی ریاست جمهوری به توافق آب و هوای پاریس بازگشت میتوانست به برجام نیز بازگردد، اما چرا این کار را نکرد؟ چون نمیخواهد به توافقات عمل کند.
آقای ایزدی همچنین در پاسخ به این پرسش که سیاست مشخص گروه مذاکره کننده هستهای کشورمان چه باید باشد تاکید کرد: نخست آن که باید به طرف مقابل تفهیم شود که نباید هر هفته گروه مذاکره کننده کشورمان به وین برود.
وی افزود: نکته دیگر آن که باید به طرف مقابل بگوییم توانمندیهای هستهای کشورمان به سرعت پیش میرود و تصمیمی که برای غنی سازی ۶۰ درصد گرفتیم قطعا اهمیت دارد.
آقای ایزدی با اشاره به عملیات تروریستی اخیر در نطنز و ترور شهید فخری زاده، دانشمند هستهای کشورمان تصریح کرد: فرستادن دیپلماتهای کشورمان پای میز مذاکره بدون آن که دست شان پر باشد خیانت به آنان است، آنان باید دست شان پر باشد و این موضوع باید به طرف مقابل تفهیم شود.