اگر مبتلا به دیابت هستید و تمایل به گرفتن روزه دارید باید در این شرایط، با پزشک معالج خود درباره روند بیماری و چگونگی میزان قند خود با شرایط روزه داری مشورت کنید.
دکتر سیما بهمنش فوق تخصص غدد و متابولیسم در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره تاثیر روزه داری و کنترل میزان قند در بیماران دیابتی گفت: روزه داری ممکن است بر میزان داروی انسولین مورد نیاز تأثیر بگذارد برخی از ارگانهای بدن که در دیابت نقش دارند ممکن است از روزه گرفتن برای کنترل قند خون بهرهمند شوند چرا که بدن گلوکز اضافی را به شکلی بنام گلیکوژن در کبد ذخیره میکند.
وی افزود: استفاده از این گلیکوژن در بدن حدود ۱۲ ساعت به طول میانجامد. اگر غذا نخورید، بدن به جای گلیکوژن برای انرژی، چربی سوزی میکند که سبب کاهش وزن میشود. همچنین به کبد و لوزالمعده که انسولین، هورمون کنترل قند خون، را تولید میکند استراحت میدهد.
دکتر بهمنش یادآوری کرد: بزرگترین خطر روزه داری در افراد مبتلا به دیابت این است که سطح قند خون آنها میتواند به شدت خطرناک پایین برود وی تاکید کرد: زمانی هم که دیابتیها روزه خود را باز میکنند، احتمال افزایش بیش از حد قند خون وجود دارد در ضمن اگر روزه داری باعث میشود مصرف غذاهای غنی از کربوهیدرات را افزایش دهد، اصلا برای این بیماران مناسب نیست.
این فوق تخصص غدد خطاب به بیماران دیابتی گفت: اگر مبتلا به دیابت نوع ۱، سایر مشکلات سلامتی به دلیل دیابت یا هیپوگلیسمی هستید، ممکن است پزشک به شما توصیه کند روزه نگیرید و اگر پزشک شما تشخیص داد که روزه گرفتن برای شما ممانعتی ندارد از او بپرسید که آیا باید بیشتر قند خون را چک کنید یا داروی دیابت و نحوه مصرف آن را چگونه تغییر دهید.
وی توصیه کرد: اگر پزشک معالج شما روزه را برای شما ممنوع کرده است به هیچ عنوان بر آن اصرار نورزید افراد دیابتی به خصوص آن دسته که دیابت نوع ۱ دارند باید بدانند که اگر روزه بگیرند در معرض افزایش خطر کتواسیدوز دیابتی (عوارض حاد دیابت) هستند به خصوص آنهایی که قبل از ماه رمضان قندشان به شدت بالا بوده است.
بنابر این گزارش بیماران با دیابت نوع ۱ که سابقه هیپوگلیسمی (قندخون پایین) مکرر دارند و یا دیابت خود را درست کنترل نمیکنند در خطر ابتلا به هیپوگلیسمی شدید قرار میگیرند. از سوی دیگر، کاهش بیش از حد در دوز انسولین در این بیماران ممکن است آنها را در معرض خطر قند خون و کتواسیدوز دیابتی قرار دهد.
کم کاری و قند خون نیز ممکن است در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ اتفاق بیفتد، اما با شدت کمتری در مقایسه با بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ است برای مبتلایان به دیابت غیر وابسته به انسولین (دیابت نوع ۲) که دارای اضافه وزن بالا هستند و با دریافت منظم دارو (بصورت ۲ بار در شبانه روز) قند خون خود را کنترل میکنند، روزه داری نه تنها مضر نیست بلکه میتواند مفید نیز باشد.
متخصصان توصیه میکنند افرادی که مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند و تصمیم به روزه گرفتن دارند باید آموزش ببینند. قبل از ماه رمضان دستورالعملهای مربوط به فعالیت بدنی، برنامه ریزی وعده غذایی، نظارت بر قند خون، دوز دارو و زمان بندی داروها را بیاموزند. همیشه همراه خود دستگاه کنترل قند خون داشته باشند و مرتب قند خون خود را چک کنند.
هرگونه کاهش قند خون ممکن است بیمار را در خطر به کما رفتن قرار دهد. حتما وعده سحری را میل کنند. معمولا پزشک برای این وعده برنامه خاص به آنها میدهد و پس از افطار کمی ورزش کنندچرا که پیاده روی از سادهترین و تاثیر گذارترین گزینهها است.