روابط ایران و روسیه در گذر تاریخ
ایران و روسیه روابطی کهن در طول تاریخ داشتهاند و قدمت مناسبات رسمی و دیپلماتیک دو کشور به بیش از ۵ قرن پیش بازمیگردد.
به گزارش سیدعلی دارابی خبرنگار سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما از مسکو، ایران و روسیه روابطی دیرین و تاریخی دارند و مناسبات رسمی و دیپلماتیک بین دو همسایه بیش از ۵ قرن و بعبارت دقیقتر ۵۰۷ سال قدمت دارد.
بوریس دالگوف، تحلیلگر انستیتو شرق شناسی
میخائیل دلیاگین، نظریه پرداز اقتصاد بینالملل
هرچند روابط و مناسبات ایران و روسیه در طول تاریخ فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرده است، اما به اذعان تحلیلگران و کارشناسان مسائل بینالمللی، هیچگاه به گرمی روابط کنونی نبوده است. سرگئی لاوروف وزیرامورخارجه روسیه حالا و در شرایط پیچیده منطقهای و بین المللی به تهران سفر کرده است تا گلم بلند دیگری در مسیر ارتقاء روابط دوجانبه به سطح راهبردی و تقویت شراکت بلندمدت دو کسور برداشته شود.
میخائیل دلیاگین، نظریه پرداز اقتصاد بینالملل در گفتگو با خبرگزاری صداوسیما گفت: سرگئی لاوروف در سفر به ایران، علاوه بر بررسی مهمترین دستور کارهای دوجانبه و بینالمللی، از نزدیک با تجربیات غنی ایران در زمینه مقابله با تحریمهای آمریکا آشنا خواهد شد.
دلیاگین افزود: این سفر همچنین یک فرصت استثنایی برای روسیه و ایران است تا بعنوان دوکشور تحت تحریمهای آمریکا و غرب، برای خنثیسازی تحریمها چارهاندیشی کنند. این نظریهپرداز برجسته روسی با اشاره به اینکه امریکا و اروپا نشان دادهاند با هر کشوری که دنبالهرو سیاست آنها و درحقیقت نوکر آنها نباشند، برخوردی خصمانه دارند، افزود: از اینرو ایران و روسیه با همراهی کشورهایی نظیر چین، که همگی مورد خشم و تحریمهای ناعادلانه هستند، میتوانند اتحادیهای قدرتمند در مسیر چندجانبهگرایی جهانی شکل دهند و اهرمهای آمریکا و غرب برای اعمال تحربم و فشار بر دیگر کشورها را از کار بیندازند.
بوریس دالگوف، تحلیلگر ارشد مسائل بینالمللی نیز در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری صداوسیما گفت: سفر لاوروف به ایران، رویداد مهمی در ابعاد منطقهای و جهانی است. این تحلیلگر برجسته روسی با اشاره به اینکه ایران و روسیه دو متحد قدیمی هستند و هر دو کشور زیر تحریمهای آمریکا قرار دارند، تاکید کرد: منافع مشترکی در عرصه بین المللی و بویژه در زمینه رویارویی با امپریالیسم آمریکا به شمار میروند.
وی تفاهمنامه بلندمدت ایران و چین را نمونه بسیار خوبی دانست تا با استفاده از همان مدل، ایران و روسیه نیز منافع خود را به هم گره بزنند و اتحادی مستحکم را شکل دهند. بوریس دالگوف تصریح کرد: ظرفیتهای بزرگی در عرصههای اقتصادی، علمی، دفاعی، فناوری و پزشکی در ایران و روسیه وجود دارد که با اتکا به آنها میتوانند پیامدهای تحریم آمریکا را تقریبا به صفر برسانند.