شاید ماشین شما قابلاعتماد باشد و هزاران کیلومتر را بدون مشکل براند؛ اما ممکن است شما را با خاموش شدن وسط جاده یا داغ کردن موتور غافلگیر کند.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، با تعمیر و نگهداری منظم و چند مورد مواظبتهای تخصصی، همچنین یادگرفتن کارهایی که در صورت بروز مشکل در جاده، باید انجام داد، میتوانید به جلوگیری از مسائل عمدهی خودرو کمک کنید. لازم نیست شما یک مکانیک ماهر باشید این ۱۱ مهارت را برای مراقبت از خودرو و آمادگی مواجهه شدن با مشکلات، یاد بگیرید.
پیشگیری با تعمیر و نگهداری بهموقع، بهترین راهکاری است که می توانید وسیلهی نقلیه خود را برای مدت زمان بیشتری آماده بکار نگه دارید، از خرابیهای غیرمنتظره جلوگیری کنید و در تعمیرات آینده، صرفهجویی کنید. نگهداری اصولی از وسیلهی نقلیه، مثل رعایت بهداشت بدن است و کمک میکند که ماشین سالم بماند؛ همچنین با مشکلات کوچک قبل از اینکه بد و بدتر شوند مقابله میکند.
اغلب کتابچهی راهنمای همراه خودرو، مشخص کرده که چه موقع باید روغن ماشین را عوض کنید. توصیه کارشناسان بعد از هر ۱۲٫۰۰۰ کیلومتر رانندگی است؛ اما این به شرایط آب و هوایی، نوع روغنی که استفاده کردهاید و عادات رانندگی شما هم بستگی دارد. مواظب باشید که از این کار غافل نشوید.
بهطور منظم مایعات خودرو را چک کنید از جمله مایع استفاده شده در سیستم خنککننده، ترمز، فرمان هیدرولیک، سیستم انتقال و برف پاک کن. سادهترین راه برای یادآوری این کار این است که همزمان با تعویض روغن، سایر سیالات را هم چک کنید. در دفترچهی راهنمای خودرو نیز درباره چگونگی بررسی مایعات، اطلاعاتی خواهید یافت.
فراموش نکنید که هر ماه باد لاستیکها را با بادسنج تنظیم کنید و به آنها هوا اضافه یا در صورت نیاز آزاد کنید. این کار را زمانی که لاستیک ماشین سرد است انجام دهید؛ دمای گرم، باعث انبساط هوا و اشتباه نشان دادن میزان فشار میشود.
هر سه تا پنج سال باتری خودرو را تست کنید. سادهترین گزینه یک تست ولتاژ مدار باز است.
بعد از ۱۲ ساعت خاموش بودن موتور، خودتان یا مکانیک، یک مولتیمتر، ولتمتر یا هر تستر دیگر باتری، به آن وصل کنید و ولتاژ را بخوانید.
صدای جیرجیر، سخت کار کردن، ارتعاشات یا یک واکنش کند ترمز، علائم نیاز به جایگزین کردن یا تعمیر سیستم ترمز است. سطح مایع ترمز خود را بالا نگه دارید.
اگر زمان تعویض لنت ترمز شده است؛ که معمولاً بین ۸۰٫۰۰۰ تا ۱۱۰٫۰۰۰ کیلومترِ حرکت، لازم میشود؛ به یک مکانیک مراجعه کنید تا سیستم ترمز را نیز چک کند.
اگر متوجه شدید که بهطورکلی هنگام سوارشدن یا روشن کردن خودرو و همچنین ترمز گرفتن، ماشین شما میلغزد یا به عقب میرود، حتماً سیستم تعلیق خودرو را چک کنید. سادهترین راه تست بالا و پایین است. وقتی خودرو را پارک کردید چند بار تمام وزن خود را روی کاپوت جلو بیندازید و ماشین را به پایین فشار دهید و رها کنید. این کار را در مورد صندوق عقب خودرو نیز انجام دهید. اگر بعد از توقف ضربه، ماشین بیش از ۳ بار بالا و پایین رفت بدانید که سیستم تعلیق خودرو فرسوده شده است.
همانطور که جعبه کمکهای اولیه در خانه لازم است؛ همراه داشتن برخی ملزومات در ماشین برای شرایط اضطراری کنار جادهای، نیز ضروری است. بستهای شامل وسایل شناسایی و تعمیرات ابتدایی داشته باشید ازجمله کابل جامپر، چراغقوه، لاستیک زاپاس، دو تسمه، جک، آچار، انبردست و یک پیچگوشتی. همچنین داشتن یک کپسول آتشنشانی کوچک در ماشین نیز ضروری است.
گاهی اوقات باتری تلفن در بدترین موقع دشارژ میشود، پس همراه داشتن یک شارژ یدکی یا پاور بانک هنگام مسافرت کار عاقلانه ای است.
به GPS و حافظهی تلفن اکتفا نکنید؛ یک نقشه از مسیر و یک لیست دستی از تلفنهای ضروری در ماشین داشته باشید. شمارهی اعضای خانواده، دوستان نزدیک و امداد خودرو.
با وجود اطمینان از سلامت خودرو هم، گاهی ممکن است اتفاقی بیفتد و ماشین وسط جاده متوقف شود. داشتن اطلاعات و وسایل لازم برای شرایط اضطراری، کمک میکند در صورت بروز مشکل در جاده، استرس کمتری داشته باشید. تا جایی که ممکن است ماشین را از جاده خارج کنید یا به شانه راه، بکشید تا ترافیک ایجاد نشود. هنگام تاریکی هوا، چراغهای ماشین را روشن کنید و علامتهای هشداردهنده را کنار ماشین بگذارید.
با توجه به بیمهای که استفاده میکنید از امداد خودروهای جادهای کمک بگیرید. مطمئن شوید که بیمهنامهی شما شامل مواردی که اتفاق افتاده، باشد. در صورت عدم پوشش بیمه و همچنین اگر با منطقه آشنایی ندارید، بهتر است از دیگر رانندگان کمک بگیرید تا برای شما مکانیک بفرستند یا ماشین شما را تا یک مکانیکی بوکسر کنند.
تا رسیدن کمک، بهتر است ماشین را ترک نکنید. اگر مهارتی در رابطه با ماشین ندارید سعی نکنید مشکل را خودتان برطرف کنید چون ممکن است آسیب بیشتری به آن بزنید. درنهایت اگر مجبور شدید برای کمک آوردن یا رسیدن به قرار کاری، ماشین را ترک کنید، اطلاعات تماس خود را زیر برف پاککن و روی داشبورد بگذارید تا ماشینتان را بدون شما یدک کشی نکنند.
تعمیر و نگهداری ساده ماشین، یک راه خوب و مداوم برای جلوگیری از مشکلات جدی است؛ اما اگر تجربه خرابی ناگهانی برای شما پیش آمد، دانستن اقدامات لازم، باعث میشود بهتر برای آن آماده باشید و در رفتوآمد به محل کار یا مسافتهای طولانی با نگرانی کمتر، از سفر خود لذت ببرید.