گزارش مکتوب؛
خانه هایی که بر سر صاحبانشان آوار می شود
زندگی در بافت فرسوده شهر همواره خطرات زیادی به همراه دارد خطراتی که گاهی به قیمت جان یک انسان تمام میشود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه ، در کوچهای قدیمی عدهای از مردم جمع شده اند آنها دربارهی مردی حرف میزنند که دیروز او را دیده اند و با او صحبت کرده اند...
کمی آنطرفتر امدادگران آتش نشان بعد از مدتی جستجو جسد مردی را از زیر خروارها خاک در داخل خانهای قدیمی و فرسوده بیرون میکشند، صحنهی تاسف برانگیزی است.
نزدیکتر میشوم و به خانه نگاهی میاندازم خانهای تقریبا بزرگ با دیوارهایی که انگار مدتهاست ترک خورده اند.
گویی آنها (دیوارها) هم دهان باز کرده اند تا با زبان بی زبانی به صاحبش بگویند که تاب ایستادن ندارند.
با صدای آژیر به خودم میآیم رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرمانشاه را میبینم از او راجع به این حادثه میپرسم.
آتشپاد رضایی میگوید:" زمانی که خبر حادثه به ما رسید ساعت ۱۸ و ۳۰ دقیقه بود ما به همراه نیروهای عملیاتی راهی این محله در خیابان مدرس شدیم و بعد از یک ساعت و نیم جسد مردی میانسال را از زیر آوار بیرون آوردیم."
او علت این حادثه را ریزش ساختمان عنوان میکند و بر ضرورت نوسازی ساختمانها تاکید دارد.
حدود یک هفته قبل از وقوع این حادثه در یکی از محلههای قدیمی خیابان فردوسی کرمانشاه هم حادثه مشابه دیگری رخ داد در این حادثه هم با ریزش یک ساختمان که محلی برای سکونت افراد بی سرپناه بود دو نفر قربانی شدند حادثهای که با وقایعی که در زیر پوست شهر میگذرد پیوند خورد و بر تلخی آن افزود.
با وقوع این دو حادثه در بافت فرسوده شهر هشدار چندین بارهی کارشناسان نسبت به خطر ریزش ساختمانها در بافت فرسوده هم رنگ واقعی به خود گرفت.
حوادثی که علی رغم پیگیری از مجموع فوتی های رخ داده در آن طی سالهای گذشته آماری ارائه نشد.
کرمانشاه بیش از ۱۲۰۰ هکتار بافت فرسوده دارد که ۱۲ درصد از مساحت شهر را شامل میشود در این بافتهای سنتی بیش از ۲۵۰ هزار نفر ساکن اند.
کار نوسازی بافت فرسوده در شهر کرمانشاه به سال ۱۳۸۷ بازمی گردد.
آمارها نشان میدهد که تا پایان سال گذشته (۱۳۹۸) هزار و ۹۵۹پروانهی ساختمانی در این مناطق صادر شده است.
سابقهی زندگی در محلات قدیمی برای برخیها به چند نسل هم میرسد.
آقای احمدی از جملهی این افراد است او به مشکلات اقتصادی مردم این مناطق اشاره میکند و میگوید: نوسازی نیاز به هزینهای هنگفت دارد که از توان مردم این مناطق خارج است.
علاوه بر این او معتقد است اگر طرح تفصیلی و مبسوطی از نقشهی راه نوسازی درمناطق فرسوده برای مردم تعریف شود اهالی تمایل بیشتری برای نوسازی خواهند داشت.
نکتهای که کلهر نیا کارشناس معماری هم بر آن تاکید دارد او میگوید:" ساماندهی و بازآفرینی بافت فرسوده یک سیاست ملی است و باید به گونهای عمل کرد تا مردم نسبت به اهمیت این موضوع آگاه و زمینهی مشارکت آنان بیشتر فراهم شود."
با آگاهی بخشی به مردم میتوان امیدوار بود که مشکلات فراوان بافت فرسوده هم تاحدودی به سمت حل شدن پیش برود و مالکان این بافتها به نوسازی تشویق و یا در برخی موارد با تجمیع پلاکها (یعنی ادغام چند واحد) مسیر برای حضور سرمایه گذار هموار شود.
دلفانی معاون توانمندی سازی و بازآفرینی سازمان عمران و بازآفرینی شهرداری کرمانشاه میگوید: با دفاتر خدمات نوسازی در برخی محلات قرار دادهایی بسته شده و این دفاتر از نظر فرهنگی و اجتماعی زمینه را برای مشارکت مردم در خصوص تجمیع پلاکها آماده میکنند.
مسعودی اصل معاون شهرسازی و معماری شهرداری کرمانشاه نبود اعتبار برای خریداری املاک دارای کاربری عمومی و یا املاک واقع در طرح معابر جدید و مشکلات اقتصادی ساکنان بافتهای فرسوده را از دیگر مواردی میداند که کارنوسازی را کندکرده است.
او میگوید: استانداری، شهرداری، راه و شهرسازی و سایر دستگاههای اجرایی مرتبط باید همکاری مناسبی را برای تدوین بسته حمایتی ویژه برای بافت فرسوده تهیه و از سوی هیات دولت مصوب شود تا بخش خصوصی بتواند فعالیت خود را در این مناطق آغاز کند.
دلفانی معاون توانمندی سازی و بازآفرینی سازمان عمران و بازآفرینی شهرداری کرمانشاه هم با بیان اینکه متقاضیان ساخت و ساز در بافت فرسوده تا تراکم ۱۸۰ درصد (سه طبقه) از پرداخت کلیه هزینههای شهرداری معاف هستند میگوید:" این متقاضیان از تسهیلات نوسازی ۸۰ میلیون تومانی به ازای هر واحد با کارمزد ۱۸ درصد و بدون سپرده بانکی بهره مند میشوند.
هوا آرام آرام رو به تاریکی میرود محله قدیمی که به خاطر ریزش ساختمان فضایی اندوهناک به خود گرفته و برخی از اهالی را در فکر فرو برده را ترک میکنم به امید روزی که با تلاش مسئولان در بافتهای فرسوده شرایط تغییر کند و زندگی در آنها به بهای جان هیچ انسانی تمام نشود.