دانشگاه صنعتی بیرجند، سندی پر افتخار برای جامعه علمی استان نماینده ی ولی فقیه در خراسان جنوبی در نامه ای به وزیر علوم، خواستار لغو طرح ادغام دانشگاه صنعتی و دانشگاه بیرجند شد.
آیت الله عبادی در این نامه به دکتر منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نوشت همانطور که مستحضرید ، دانشگاه صنعتی بیرجند در سال 86 با ارتقاء دانشکده صنایع و معادن بیرجند و با هدف تحقق بخشیدن به آموزش و پژوهش و تربیت نیروهای انسانی متعهد و متخصص بومی؛ برای رفع نیازهای محلی و منطقهای بعنوان تنها دانشگاه صنعتی شرق کشور اعلام موجودیت کرد و در حال حاضر این دانشگاه ضمن داشتن ردیف بودجه مستقل و با جذب حدوداً ۷۰ عضو هیات علمی دانش آموخته از دانشگاههای برتر داخل و خارج کشور و پذیرش بیش از ۲۵۰۰ دانشجو در رشتههای فنی و مهندسی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد توانسته است نقش موثری در تقویت زیرساخت توسعهای استان خراسان جنوبی ایفا کند.
وی افزود: بنا بر گزارشهای دریافتی طی بیش از یک دهه فعالیت، این دانشگاه توانسته است معیارها و شاخصهای کیفی آکادمیک از جمله ظهور استارت آپ های موفق، تجهیز آزمایشگاهها و کارگاههای آموزشی، ساختمانهای آموزشی، خوابگاههای دانشجویی و سرانههای ورزشی و فرهنگی را ارتقاء بخشد و ظرفیتهایی نظیر انجام طرحهای پژوهشی برون دانشگاهی توسط اعضای هیأت علمی، مشارکت دانشجویان و اساتید در رویدادهای دانش بنیان و نوآورانه و همچنین جشنوارههای فرهنگی حرکت و رویش، ارتقاء مرتبه تعداد قابل توجهی از اعضای هیأت علمی جوان این دانشگاه در مدت زمان کوتاهی به دانشیاری، سرانه قابل قبول پذیرش دانشجویان در مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری را به عنوان سندی پر افتخار به منصه ظهور برساند.
نماینده ی ولی فقیه در استان خطاب به وزیر علوم گفت: در روزهای اخیر، مسئله الحاق دانشگاه صنعتی بیرجند به دانشگاه بیرجند، موجی از نگرانیها را در این مقطع حساس بوجود آورده است و براساس نظر اکثریت اعضای هیأت علمی دانشگاه صنعتی بیرجند و دیگر کارشناسان حوزه آموزش عالی، این طرح در مقطع کنونی متأسفانه بدون انجام کار کارشناسی دقیق و بدون توجه به پیوستهای فرهنگی، اجتماعی، علمی و اقتصادی ناظر بر زیست بوم خراسان جنوبی، با شتابزدگی مبهمی، ابلاغ شده است که با وعده معاون پژوهش وزارت علوم در دانشگاه صنعتی بیرجند نیز منافات دارد، چرا که در وعده معاون پژوهش وزارت علوم، سخن از الحاق دانشکده های اقماری و برخی دانشگاه های ضعیف و کم فعالیت بود نه دانشگاهی با افتخارات فراوان همچون دانشگاه صنعتی شرق کشور.
طرح الحاق دانشگاه صنعتی، درتضاد شدید با پیشرفت متوازن عدالت آموزشینماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی ادامه داد: اینکه تنها دانشگاه صنعتی شرق کشور با قابلیت تبدیل شدن به قطب علمی و بستر برنامههای توسعهای در شرق کشور، مورد بیمهری مسئولان قرار گرفته و در حال الحاق و انحلال است، خسرانی بر فعالیتهای تحقیقاتی نخبگان این دانشگاه است و
با توسعه و پیشرفت متوازن عدالت آموزشی تضاد شدید دارد. آیت الله عبادی افزود: انتظار است که پیش از اجرای طرحهای راهبردی در استانها که قراراست سبب فعل و انفعالات گوناگونی شود؛ اولا با پیوستهای فرهنگی، علمی، سیاسی و پدافند غیرعامل و ثانیا با برگزاری نشستهای علمی با صاحب نظران بومی استان، اثرات آن بررسی شود تا زمینه نیازهای بومی و اقتضائات منطقهای به خوبی در آن لحاظ گردد، چرا که در حال حاضر اجرای طرح مذکور با توجه به نگرانیهای گسترده اعضای هیأت علمی و جوانان این شهر منجر به بیانگیزگی و دلسرد شدن آنان گردیده است.
وی از وزیر علوم خواست طرح مذکور را لغو کند و با بهره گیری از نظرات و پیشنهادات ریاست و اعضای هیأت علمی دانشگاه، خبرگان فرهیخته و بومی منطقه و هماهنگی و مشورت با مدیران ارشد اجرایی استان و نمایندگان مردم استان در مجلس شورای، راهکارهای لازم برای حفظ این ظرفیت عظیم و مولد را احصاء و اقدامات لازم را برای کارآمدسازی آموزش عالی خراسان جنوبی مبذول نماید.
با اجرای طرح، در این زمان در خراسان جنوبی مخالفماستاندار خراسان جنوبی هم در نشست شورای اداری درمیان گفت: طرح ساماندهی موسسات آموزش عالی استان به صلاح جامعه
دانشگاهی استان نیست و مخالف اجرای آن هستیم.
آقای ملانوری افزود : این اقدام بدون هماهنگی با نماینده عالی دولت در استان صورت گرفته و قطعا اجرای آن در زمان حاضر را مناسب نمیدانم و میگویم تمام افرادی که میخواهند اقداماتی در استان انجام دهند باید حتما مدیریت استان در جریان باشد.
استاندار با بیان اینکه برخی موضوعات، تبعات سیاسی، امنیتی و اجتماعی دارد و در فضای روانی جامعه تاثیرگذار است گفت: جدای از مفید یا غیرمفید بودن طرح ساماندهی موسسات آموزش عالی، اجرای آن در این زمان نامناسب است و ما اجازه اجرایی شدن آنرا نمیدهیم.
آقای ملانوری پیشنهاد داد این طرح در آینده با بررسیهای کارشناسانه و هماهنگی جامعه دانشگاهی به یک جمع بندی برسد.
طرح الحاق دانشگاه صنعتی با اهداف نقشه جامع علمی کشور منافات داردنماینده مردم بیرجند، خوسف و درمیان هم طرح ادغام دانشگاه صنعتی بیرجند به دانشگاه بیرجند را غیرمنتظره دانست و گفت:
چند ماه قبل، رئیس دانشگاه بیرجند در جلسهای با نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی ، طرح آمایش آموزش عالی را مطرح کرد اما وعده داد که این موضوع فعلا در حد طرح است و اگر قرار باشد اجرایی شود ، دانشگاه بیرجند اولین مجری طرح آمایش نخواهد بود.
خسروی افزود: اجرای این طرح در خراسان جنوبی با اهداف توزیع عادلانه منابع، ایجاد فرصتهای برابر و جلوگیری از تجمیع امکانات که ذیل نقشه جامع علمی کشور تعریف شده است، منافات دارد.
وی گفت: آنچه در شورای گسترش آموزش عالی تصمیم گرفته شده است مربوط به 28 اردیبهشت 1399 بود اما در 5 دی امسال در دیدار معاونت پژوهشی وزارتخانه و هیئت رئیسه دانشگاه صنعتی بیرجند، قول داده شد که فعالیت دانشگاه صنعتی بیرجند ادامه خواهد داشت.
نماینده مردم شهرستان های بیرجند درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی افزود: به همین دلیل این تصمیم و وعده معاون وزیر با هم منافات دارد که در این خصوص به نظر میرسد معاون وزیر از آن جلسه و تصمیم، اطلاعی نداشته و اگر هم اطلاع داشته، چرا چنین وعدهای مبنی بر ادامه فعالیت داده است؟
خسروی گفت: این موضوع در مجلس نیز مطرح و مورد اعتراض برخی از نمایندگان قرار گرفت و رئیس و نائب رئیس مجلس نیز وعده پیگیری دادهاند.
نماینده مردم شهرستان های بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی، از مکاتبه با وزیر علوم تحقیقات و فناوری در این خصوص خبر داد و گفت: از وی درخواست کردم دستور برای حفظ استقلال دانشگاه صنعتی بیرجند بدهد و طرح آمایش آموزش عالی را از مراکز استانهای برخوردار شروع کند.
قوام جمعیت خراسان جنوبی، به سبب مؤسسات آموزش عالی استامام جمعه موقت بیرجند هم خطاب به مسئولانی که این تصمیم را گرفته اند گفت: درست است که ساماندهی آموزش عالی باید به بهترین شکل انجام شود، اما اینکه وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی یک حرکت انقباضی را آن هم در منطقهی کم برخوردار شرق کشور شروع کنند کار نادرستی است.
حجت الاسلام محمد باقر عبادی افزود:
مسئولان باید با نگاه به ابعاد امنیتی به هر موضوع تصمیم بگیرند تا مناطق مرزی با کمبود جمعیت مواجه نشوند.خراسان جنوبی سومین استان وسیع ایران با مجموع 15.9 درصد مساحت کشور، مرزی به طول ۳۲۰ کیلومتر با کشور افغانستان دارد و موضوع نگهداشت جمعیت در این منطقه مرزی دارای اهمیت امنیتی است. وی با بیان اینکه در خراسان جنوبی به علت نبودن صنعت و کشاورزی قوی، قوام جمعیت به دلیل مؤسسات آموزش عالی و دانشگاهها است گفت: نباید این منطقه را با تهران و اصفهان و استانهای برخوردار مقایسه کرد.
امام جمعه موقت بیرجند افزود: ادغام دانشگاه ها، باید از مراکز بزرگتر، شروع و نتایج آن بررسی و سپس در مناطق دیگر اجرایی شود.
تصمیم گیری برای 140 هزار دانشجو تبعات اجتماعی داردسخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس و نماینده مردم فردوس، طبس، بشرویه و سرایان در مجلس شورای اسلامی نیز در خصوص ادغام
دانشگاهها و مراکز علمی در صحن علنی مجلس تذکر داد.
حجت الاسلام نصیرایی در این تذکر با بیان اینکه این مصوبه مربوط به جلسه ۷۷۶ مورخ سال ۱۳۹۴ است گفت: چرا ۵ سال برای اجرای آن هیچ اتفاقی نیفتاده و حالا در ماههای پایانی دولت بدون کار کارشناسی و مشورت با ارکان دیگر باید اجرایی شود.
وی افزود: ادغام مراکز علمی و دانشگاهها بدون کار کارشناسی برای ۱۴۰ هزار دانشجو تبعات اجتماعی به دنبال دارد.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به قول رئیس مجلس شورای اسلامی برای پیگیری موضوع از طریق مجلس گفت: دکتر قالیباف در نامه ای به وزیر آموزش عالی تأکید کرده است که در مصوبه ساماندهی دانشگاهها باید تکلیف دانشگاههای دولتی، غیردولتی، آزاد و بخش خصوصی مشخص شود.
نماینده مردم نهبندان و سربیشه و عضو مجمع نمایندگان خراسان جنوبی در مجلس شورای اسلامی هم در توئیتی نوشت: "حفظ موجودیت و استقلال دانشگاه صنعتی بیرجند به عنوان تنها دانشگاه صنعتی شرق کشور و بستر هرگونه نگاه توسعه ای در استان خراسان جنوبی، ضروری است".
باید حرکت کمی دانشگاه های غیرفعال به حرکت کیفی تبدیل شودمعاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و آموزش عالی نیز سوم دی امسال در نشست خبری در بیرجند با اشاره به اینکه در
۱۰سال اخیر روند ورود به دانشگاه، یک و نیم میلیون نفرکمتر شده و دانشجوی کم تری داریم گفت: در طرح آمایش آموزش عالی بنا داریم حرکت کمی موسسات آموزش عالی را که فعالیتی ندارند به حرکت کیفی این مؤسسات تبدیل کنیم.
غلامحسین رحیمی افزود: با ادغام برخی رشتهها و تجمیع و الحاق این موسسات به دانشگاه بزرگ، این ارتقا کیفی را انجام خواهیم داد.
وی با بیان اینکه خراسان جنوبی در آموزش عالی، به نسبت جمعیت، جز ۵ استان برتر کشوراست گفت: در خراسان جنوبی ۴موسسه آموزشی داریم که به زودی برای ادغام و الحاقشان به دانشگاهی بزرگتر اقدام می کنیم.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری افزود: توقف فعالیت هیچ موسسه آموزش عالی فعال را در استان خراسان جنوبی نخواهیم داشت و با تجدید ساماندهی، همه دانشگاهها فعال میشوند.
در سخنان معاون پژوهش و فناوی وزارت علوم، حرف از الحاق مؤسساتی بود که فعالیتی ندارند، و حال چرا این حرکت از دانشگاه صنعتی بیرجند که تنها و قوی ترین دانشگاه صنعتی شرق کشور است، شروع شده، جای سوال دارد!ادغام شتاب زده ، مشکلی را حل نخواهد کردخلیلی رئیس سابق دانشگاه بیرجند هم که سابقه ی دو دوره مدیریت دانشگاه صنعتی را نیز به عهده داشته است گفت: دانشگاه صنایع و معادن بیرجند با هدف تربیت نیروی انسانی ماهر و متخصص در منطقه محروم خراسان جنوبی و بر اساس کارشناسی انجام شده و با تکیه بر مزیت های نسبی، همچون پتانسیل معدنی منطقه، وجود دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، با مصوبه اساس نامه آن توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی در 21 دی 72 تأسیس شد و در چرخه زمان و حسب مقتضیات و انگیزه های بعضا سیاسی و البته فارغ از کار کارشناسی عمیق، این دانشگاه در سال ۱۳۸۶ به وزارت علوم، منتقل و با عنوان جدید دانشگاه صنعتی بیرجند به ادامه فعالیت پرداخت .
خلیلی افزود: تبعات این انتقال، مشکلات عدیده ای برای کارکنان و اعضای هیات علمی با وضعیت ناپایدار استخدامی بوجود آورد و نهایتا نیز حقوق بسیاری از آنان تضییع شد و اینک باز در طی یک فرآیند اداری، به یکباره اعلام شده که این دانشگاه با دانشگاه بیرجند ادغام و بعنوان یک دانشکده/ پردیس، به فعالیت خود، ذیل دانشگاه بیرجند ادامه خواهد داد.
وی گفت: فرآیند تجمیع موسسات و دانشگاه های متعدد اگر چه کاری بایسته است ولی اهمیت نحوه اجرای آن، از اصل موضوع کمتر نیست و نباید از نظر دور بماند و اجرای شتاب زده و ناصحیح آن نه تنها مشکلی را حل نخواهد کرد بلکه مشکلات را افزایش خواهد داد.
استاد تمام بازنشسته گروه مهندسی مکانیک و استاد مدعو دانشگاه ای تی اچ سوئیس افزود: به گواه آمار سازمان سنجش و بر اساس درصد پذیرفته شدگان در مقاطع بالاتر از میان دانش آموختگان دانشگاه های خراسان جنوبی و همچنین آمار آزمون پایه پزشکی در ۱۵ سال اخیر، بهره وری آموزش عالی در خراسان جنوبی همواره از بالاترین شاخص های کشوری بوده است و از این رو تجمیع و کوچک سازی دانشگاه های خراسان جنوبی، با نگرش درون سازمانی و فارغ از نگرش کلان به مثابه هرس کردن درختان، توسط ماشینی است که فقط شاخه های درخت را صرفنظر از اینکه بهره ور هستند و یا زاید ، هرس نموده و تعداد شاخه ها را کم می کند.
این طرح اکنون به نفع استان نیسترئیس دانشگاه صنعتی بیرجند هم یادآور شد: مهر ۹۷ در جلسه هماهنگی با مقام عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با حضور
روسای دانشگاه های استان و نمایندگان وقت استان در مجلس شورای اسلامی در دانشگاه بیرجند بالاتفاق نتیجه گیری مهمی شد.
هاشمی افزود: بر اساس آن نتیجه گیری مقرر شد، پس از تجمیع دانشگاه ها در استان هایی که به لحاظ موسسات آموزش عالی پر تعداد هستند مانند البرز، همدان، فارس و …، و اعلام نتیجه و بررسی نقاط قوت و ضعف طرح، امکان اجرای آن در خراسان جنوبی که به لحاظ اقتصادی، کم برخوردار و به لحاظ نرخ سواد و ظرفیت توسعه آموزش عالی، برخوردارترین استان کشور است، بررسی شود.
وی گفت: حتی در آن صورت نیز لازم است برای انجام موضوعی با این درجه از اهمیت، چند جلسه کارشناسی برگزار شود، پروپوزالی تهیه، نقاط ضعف و قوت، تهدیدها و فرصت ها و تبعات آن برای مردم و دانشگاهیان تبیین شود، نظرات رؤسای فعلی و قبلی دانشگاه و دلسوزان استان اخذ و مورد عنایت و توجه قرار گیرد.
رئیس دانشگاه صنعتی بیرجند بیان کرد: اجرای مصوبه سال ۹۴ شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص آمایش که در اردیبهشت ۹۹ در شورای گسترش آموزش عالی برای خراسان جنوبی تصویب شده است، در ماه های پایانی عمر دولت آنهم با شتاب و عجله، بدون کار کارشناسی در قالب یک نامه اداری از بالا به پائین شایسته نیست.
هاشمی افزود: اینجانب و مجموعه دانشگاه صنعتی بیرجند ضمن استقبال از کلیات طرح آمایش، با انجام آن به عنوان آخرین دانشگاه کشور در سال های آتی پس از بررسی کارشناسی موافق هستیم.
وی تأکید کرد: در زمان حاضر به عنوان جزئی از بدنه آموزش عالی با رعایت شأن و منزلت و اخلاق آکادمیک و احترام کامل به مسئولان ستادی وزارت متبوع که همه دلسوز و فرهیخته هستند و تمامی مسئولان آموزش عالی استان،
این تصمیم را به نفع آموزش عالی استان در شرایط فعلی نمی دانم. وی اعلام کرد: بر این اساس از همه ظرفیت های قانونی برای مسکوت ماندن این موضوع در چارچوب قوانین و مقررات موجود استفاده کرده ایم.
رئیس دانشگاه صنعتی بیرجند با بیان اینکه ادغام کردن دانشگاه صنعتی با این روند پرشتاب امکان پذیر نیست ، گفت: باید کار علمی و آموزشی منسجم و دقیقی برای این طرح انجام شود تا به نفع آموزش عالی کشور و خراسان جنوبی باشد.
هاشمی ادامه داد: در خراسان جنوبی، مراکز آموزشی با 5 عضو هیئت علمی وجود دارد و نباید از دانشگاه بزرگ صنعتی که دانشکده های متفاوت و آموزش های مستقل دارد این طرح شروع شود.
وی با بیان اینکه ۱۴۰ مرکز آموزشی استاندارد در کشور وجود دارد، افزود: در خراسان جنوبی فقط ۴ موسسه آموزشی وابسته به وزارت علوم داریم و این ادغام مشکلی را حل نخواهد کرد.
رئیس دانشگاه صنعتی بیرجند تأکید کرد: باید طرح کاملی برای همه دانشگاه های کشور تهیه شود، نه اینکه فقط اسم ۱۰ دانشگاه را عوض کنیم و سطح آن را پایین آوریم.
به بهانه کمبود دانشجو، پستهای سازمانی را کم خواهند کردهاشمی همچنین به زیر ساخت های مناسب دانشگاه صنعتی اشاره و عنوان کرد: بسیاری از رشته های این دانشگاه متفاوت با دانشگاه دولتی است و فقط در ۲یا ۳ رشته همپوشانی داریم.
رئیس دانشگاه صنعتی با بیان اینکه نمی توانیم قول تغییر نکردن بودجه را پس از الحاق دانشگاه صنعتی به دانشگاه بیرجند بدهیم، اضافه کرد: امسال نیز 15 درصد از بودجه دانشگاه ها به دلیل تحریم پرداخت نشد.
وی درباره اخراج نشدن کارکنان این دانشگاه نیز افزود: به راحتی با این گفته که دانشگاه دولتی کمبود دانشجو دارد پستهای سازمانی را حذف خواهند کرد و آن زمان نه من هستم و نه دکتر خامسان رئیس دانشگاه بیرجند، که از این کار جلوگیری کنیم.
ظرفیت تنها دانشگاه صنعتی دولتی در شرق کشور از بین می رودفرخی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی بیرجند نیز گفت: در دی ماه امسال، رحیمی، معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس کارگروه طرح آمایش آموزش عالی، از دانشگاه صنعتی بیرجند بازدید و اعلام کرد این دانشگاه ظرفیت ها و پتانسیل های بالایی دارد و به قدرت به کار خود باید ادامه دهد.
فرخی با بیان اینکه اگر طرح ادغام دانشگاه صنعتی با دانشگاه بیرجند، تصویب شود، دیگر از سال ۱۴۰۱ دانشگاه صنعتی ردیف بودجه ای نخواهد داشت ، افزود: تمام ظرفیت ها و سازه های ایجاد شده در دانشگاه صنعتی از بین می رود.
وی با اشاره به اینکه در شرق کشور تنها دانشگاه صنعتی بیرجند را داریم که با ادغام و انحلال آن، این ظرفیت از بین می رود گفت: باید به صورت مطالبه عمومی جلوی این ادغام به صورت کامل گرفته شود.
اما بر خلاف همه این نقدها، رئیس دانشگاه بیرجند نیمه پر لیوان را می بیند .
از طرفی رحمیی، معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری چند ماه پیش در سفر به بیرجند از ادغام دانشکده های اقماری دانشگاه بیرجند با مجموعه مادر، سخن گفته بود و خبری از ادغام یک دانشگاه مستقل دیگر با دانشگاه بیرجند نبود اما چرا این طرح از دانشگاه صنعتی شروع شده، برای دانشجویان و اساتید جای سوال دارد؟