شرکت های دانش بنیان؛
شرکتهایی که چشم و چراغ پیشرفت هستند
شرکتهای دانش بنیان در استان همدان توانسته اند با کار و تلاش برای هزار و ۸۰۰ نفر اشتغال ایجاد و محصولاتی تولید کنند که سهم بسیاری در اقتصاد و خودکفایی کشور دارند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز همدان، همه چیز از یک مراسم رونمایی در تالار شهر شروع شد؛ مراسمی که در آن افراد بسیاری از مسئولان استانی گرفته تا نخبگان و استادانی از دانشگاه بوعلی سینا و صنعتی همدان حضور داشتند.
در این مراسم مسوولان یکی پس از دیگری به پشت تریبون آمدن و به بیان ظرفیتهای جوانان و شرکتهای دانش بنیان پرداختند. همان جا بود که متوجه شدم این جلیقه ضدگلوله که قرار است در اینجا رونمایی اش کنند به وسیله یکی از همین شرکتهای دانش بنیان استانی و بعد از ۲ سال تحقیق و پژوهش ساخته شده است.
ساخت جلیقه ضدگلوله با قدرت باوراقای آراسته مخترع این جلیقه هم از سخنرانان مراسم بود که از قدرت باور خودشان سخن میگفت.
او با ۲۷ سال سن دارای اعتماد به نفس بالایی بود و اینها را میشد از همان نوع صحبت کردن و اعتماد به کارش متوجه شد:"ایران دومین کشور تولید کننده این جلیقه بعد از امریکا در دنیاست که هم وزن سبک تری دارد و هم قیمتش نسبت به نمونه خارجی ارزانتر است".
این جوان همدانی در ادامه صحبت هایش به این موضوع هم اشاره کرد که تاکنون آزمایشهای مختلفی بر روی این جلیقه انجام شده است و از همه آنان سربلند بیرون آمده است.
بعد از آن مراسم رونمایی انجام شد و دیدیم که این جلیقه هیچ فرقی با نمونه آمریکایی آن که در کنارش است ندارد پس به سراغ آقای آراسته رفتم تا بدانم از چه مادهای آن را ساخته اند.
" میلاد آراسته" میگوید: این جلیقه از پلی اتیلن ساخته شده است و تمام وابستگیها به خارج از کشور را برطرف میکند. "
وی معتقد است: خرید این جلیقه از خارج از کشور با منطق سیاسی و اقتصادی همخوانی نداشت پس تصمیم گرفتیم که آن را در داخل کشور تولید کنیم. "
این جلیقه ایرانی با ۱۵ میلیون تومان قیمت در مقایسه با نمونه آمریکایی آن که قیمتش ۳۰ میلیون تومان بود وزنش سبکتر است.
فعالیت ۴۷ شرکت دانش بنیان در همدان
رئیس پارک علم و فناوری استان همدان هم در این مراسم حضور داشت؛ " محمد حسن مرادی" که فردی بسیار فروتن است؛ با افتخار از ظرفیتهای شرکتهای دانش بنیان و جوانان کم سن و سالی میگفت که توانسته اند به خوبی در زمینههای مختلف ورود پیدا کنند.
وی میگوید:" ۴۷ شرکت دانش بنیان با اشتغالزایی یک هزار و ۸۰۰ نفر در استان همدان وجود دارد. "
" محمد حسن مرادی" در ادامه سخنانش از درآمد ۲۰۰ میلیارد تومانی این شرکتها در سال جاری سخن به میان آورد و ادامه داد:" شرکتهای دانش بنیان استان توانسته اند با کار و تلاش رتبه سوم در ارزیابی وزارت علوم را به دست آورند. "
آنجا بود که متوجه شدیم استان همدان در زمینه شرکتهای دانش بنیان ظرفیتهای بسیاری دارد و تاکنون توانسته است اختراعات بسیاری را انجام دهد و این جلیقه تنها نمونه کوچکی از آن هاست تا جایی که حتی بسیاری از این شرکتها به صادرات هم رسیده اند.
فناوریهای زیستی در حوزه پزشکی و پژوهشهای زیست محیطی، کشاورزی و دامی، غذایی، فناوریهای نانو، برق و سختافزارهای رایانهای، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نفت و گاز و پالایش، انرژیهای نوین و تجدیدپذیر (مانند انرژی هستهای یا انرژی خورشیدی)، و ساخت فناوریهای پیشرفته هوافضایی مانند تولید پهپادها و ماهوارهها از جمله حوزههای فعالیت این کسب و کارهای نو است.
روز به روز اهمیت شرکتهای دانش بنیان بیشتر میشود.
بیش از سه دهه است که محملهای علمی و اقتصادی کشور با کلمه دانش بنیان آشنا شده اند؛ درنتیجه تلاش و تاکید قشر دانشگاهی بر این بوده تا با نهادینه شدن فعالیتهای این کسب و کارها تحولی اساسی و عمیق در بخشهای مختلف ایجاد شود.
پس برای آشنایی بیشتر از اقای فرهانپور از کارشناسان پارک علم و فناوری خواستم لیستی از شرکتهای دانش بنیان در اختیارم قرار دهد تا به سراغ چند مورد از آنان بروم و از نزدیک با این غولهای اقتصادی آینده آشنا شوم.
نخستین جایی که رفتم کارخانه قطعات خودرو سازی بود، کارخانهای بزرگ که در شهرک صنعتی بوعلی همدان قرار داشت.
این شهرک در ۱۲ کیلومتری شهر همدان قرار دارد که صنایع مختلفی هم، چون مواد غذایی و یخچال سازی، مواد بهداشتی، تولید میله گرد و باطری در آن قرار دارند.
بزگترین کارخانه قطعه سازی خودرو در غرب کشور
کارخانه در همان ابتدای شهرک قرار داشت؛ کارخانهای بزرگ که از سه سالن تشکیل شده بود.
شرکت قطعه سازان سینا در سال ۱۳۷۸ با مجوز اداره کل صنایع و معادن استان همدان فعالیت خود را با ظرفیت تولید سالیانه ۸۰ هزار مجموعه قطعه آغاز کرد.
در همان ابتدا آقای زمانی عضو هیئت مدیره کارخانه با رویی گشاده به استقبال مان آمد، آقای زمانی به نظر میآمد بین ۷۰ سال دارد و از دوران نوجوانی و جوانی وارد این کار شده است.
آقای زمانی و دو نفر از سهامداران کارخانه، کارشان را در ابتدا با مغازهای کوچک در شهر شروع کردند و حالا بعد از ۳۰ سال کار و تلاش کارگاه کوچک شان را به یک کارخانه بزرگ تبدیل کرده بودند.
این کارخانه بسیاری از قطعات خودرو را برای شرکتها بزرگ خودرو سازی کشور میساخت و حتی در برخی قطعات تنها این کارخانه آنان بود که توانسته بود آن قطعه را بسازد.
آقای زمانی با بیان اینکه این واحد تولیدی بزرگترین کارخانه تولید قطعات خودرو در غرب کشور است میگوید:" در کارخانه ۷ نوع مجموعه مانند اهرم تعویض دندهها و پدالها تولید میشود که هر کدام بین ۲۰ تا ۳۰ قطعه را شامل میشود و بیش از ۶۰ نفر مشغول به کار هستند. "
کار و تلاش در این شرکت بسیار جالب توجه بود خصوصا که محصول نهایی آن کالایی است که در دوران کنونی که کشور تحریم است توانسته با ساخت نمونه داخلی به اقتصاد کشور کمک کنند.
پای صحبتهای مدیر تولید این کارخانه هم نشستیم که از غیرت شان به کشور و خودکفایی میگفتند:
“سعی کردیم که جلوی واردات قطعات را بگیریم و در تولید قطعات به خودکفایی برسیم. ما محصول بسیار خوب و با کیفیتی را تولید میکنیم و از مسئولان کشور میخواهیم تا ما را حمایت کنند تا بتوانیم محصولات خود را در همه جای کشور عرضه کنیم. ”
در حین بررسیها از کارخانه متوجه شدیم تمامی اینها به خاطر قسمت R&D (تحقیق و توسعه) کارخانه با همان بخش دانش بنیان آن بوده است پس به سراغ این قسمت رفتیم که در طبقه بالای کارخانه و در کنار اتاق مدیریت قرار داشت.
" حامد گودرزی" مسوول این بخش با بیان اینکه تمامی ۱۰ نفری که در این قسمت کار میکنند دارای مدرک دکترا و کارشناسی ارشد هستند میگوید:" قطعاتی که ما طراحی میکنیم براساس علم و دانش و مطابق با استانداردهای روز دنیا و اروپا است و آزمایشهای مختلفی بر روی آنها انجام میشود. "
مسئولان این کارخانه ایرانی در نظر دارند که در آینده خیلی زود با کمک همین بخش تحقیق و توسعه کیفیت محصولات خود را افزایش دهند و همچنین بزودی فاز دوم کارخانه بهره برداری میشود که در این صورت هم تولید و هم اشتغالزایی در این کارخانه به دو برابر افزایش مییابد.
بعد از آنجا به سراغ یکی از شرکتهای دانش بنیان رفتم شرکت گیاه پزشکی که در زمینه تولید کنههای شکارگر فعالیت دارد.
"محمد خانجانی” محقق برجسته همدانی قبل از آن که به شرکت شان بروم خواست به یکی از گلخانهها بروم تا از نزدیک شاهد محصول تولیدی این شرکت که همان کنه شکارگر است باشم.
گلخانه در نزدیکی شهر همدان قرار داشت آقای عظیمی" صاحب گلخانه برایم از کارش و اینکه چطور شد تصمیم گرفت از این کنهها استفاده کند گفت:"حدود یک سال پیش از محصولات گلخانه ۱۰ هکتاری یک سومش نابود شده است و ناخواسته به دلیل استفاده بیش از حد سموم این محصولات به این روز افتاده اند".
آقای عظیمی" گلخانه دارهمدانی است که به دلیل علاقهای که به کشاورزی دارد از ۲ سال پیش با سرمایهای که حاصل ۳۰ سال کار و تلاشش بوده وارد این کار شده است.
آقای "عظیمی" از بوتههای خیار گلخانه اش یک عدد خیار جدا کرد وشروع به خوردن کرد تا از ارگانیک بودن محصولاتش بگوید:
"دوست داشتم برای کمک به سلامت مردم محصولات ارگانیک تولید کنم، اما راهش را نمیدانستم در یک دوره از سموم استفاده نکردم و محصولاتم آسیب بسیاری دید در دور بعد تصمیم گرفتم از سم استفاده کنم که آن هم دیدم آسیب میزند. "
"در حال تحقیق بودم که به وسیله یکی از دوستان با این کنهها آشنا شدم و بعد از استفاده از آن محصولات خوبی توانستیم تولید کنیم. "
ایران در جمع چهار کشور برتر تولید کنههای شکارگر
از آنجا به سراغ شرکت دانش بنیان آقای "خانجانی" در دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا رفتم.
وی با اشاره به بررسی بیولوژیک و گیاه خواری این کنهها میگوید:" کنههای شکارگر از گونههای گیاهخوار تغذیه میکنند و باعث کنترل یا کاهش جمعیت گونههای گیاهخوار میشوند که این امر در برخی موارد موجب تعادل طبیعی میشود که کشاورزان را از انجام عملیات اضافی مانند سم پاشی بینیاز میکند. "
"خانجانی" ادامه داد: " آلودگی محیط زیست، مقاوم شدن گیاهخوار در برابر سموم، دوام بیش از حد سموم در محیط و ایجاد سرطان در جوامع انسانی از جمله مواردیست که در نتیجه استفاده از سمها به وجود میآید. "
وی با عنوان اینکه در سال زراعی ۹۷-۹۸ که در ابتدای کارمان بودیم حدود ۸۰ میلیون کنه شکارگر پرورش دادیم و هیچ درخواستی را بدون پاسخ نگذاشتیم میگوید:" هم اکنون از سطح ۲۰ هزار هکتاری گلخانههای کشور ۲ هزار هکتار آن را تحت پوشش داریم. "
در گذشته تنها ۴ کشور در دنیا این کنهها را تولید میکرده است و حالا ایران هم جزو آنان است.
قیمت یک بسته کنه شکارگر هم اکنون در کشور ۸۵۰ هزار تومان است که نمونه خارجی آن بین ۵ ونیم تا ۶ میلیون تومان است.
این شرکت دانش بنیان هم اکنون به صادرات رسیده است و در حال مذاکره با کشورهای همسایه برای فروش محصول تولیدی خودش است.
نقش انکار ناپذیر شرکتهای دانش بنیان در اقتصاد
از همان جا به دانشکده اقتصاد رفتیم تا پای صحبتهای کارشناسان و صاحب نظران اقتصاد بنشینیم و بدانیم این کسب و کارهای نوپا تا چه میزان میتوانند در اقتصاد در حال تکاپوی ایران موثر باشند.
میگفتند اقتصاد دانش بنیان اقتصاد جدیدی است که در آن استفاده از دانش، منبع اصلی رشد و ایجاد ثروت به شمار میآید.
"دکتر حسینی " با بیان اینکه شرکتهای دانش بنیان در ایران آینده درخشانی دارند میگوید:" این شرکتها با هدف تبدیل پایدار دانش به ثروت شکل گرفته اند و فعالیتهای اقتصادی آنها همراه با فعالیتهای تحقیق و توسعه در زمینه فناوریهای نو و پیشرفته است. "
امروزه شرکتهای دانش بنیان با تحول در عرصه علم و دانش و کشف یافتهها و نتایج جدید اقتصادی در رشد و توسعه مناطق مختلف تاثیر زیادی گذاشته اند تا آنجا که رهبر معظم انقلاب اسلامی در ۲۸ مهر سال ۱۳۹۸ در دیدار با نخبگان و فعالان شرکتهای دانش بنیان بر اهمیت نقش این شرکتها در رونق اقتصادی و اقتصاد مقاومتی تاکید کردند.
"دکتر رضایی" دیگر صاحب نظر حوزه اقتصاد هم از شرکتهای دانش بنیان به عنوان بنگاههای اقتصادی در توسعه و تحول در عرصه اقتصادی یاد میکرد.
وی معتقد است: با توجه به اینکه بیکاری به خصوص در قشر تحصیل کرده به یک دغدغه مهم تبدیل شده است شرکتهای دانش بنیان میتوانند با ایجاد کارآفرینی به ایجاد اشتغال کمک کنند. "
دست و پنجه نرم کردن شرکتها با مشکلات
البته این شرکتهای دانش بنیان با مشکلاتی هم روبرو هستندکه این باعث شده است برخی از آنان آرام آرام به حرکت خود ادامه دهند اینها را در دانشگاه صنعتی همدان متوجه شدم؛ جایی که چندسالیست در تلاش است تا ارتباط دانشگاه و صنعت را قوی کند.
"دکتر میرزایی" یکی از استادان دانشگاه از نداشتن سرمایه کافی برخی از این شرکتهای دانش بنیان سخن به میان میآورد و میگوید:" تولید محصولات دانش بنیان نیازمند صرف هزینه و زمان بالایی است. به طور مثال جوانان ایدهپردازی هم، چون "بهنام شریفزاده" که قدم در راه تولید و تکثیر زالو برای مصرف دارویی گذاشته و یا "محمدرضا آقایی" که ایده پارکینگ هوشمند برای جلوگیری از ترافیک را در سر میپروراند و برای ایجاد دَکَل و استفاده اینترنتی و سرمایهگذاری برای تولید انبوه، نیاز به حمایت و کمک دارند".
شرکتهای دانش بنیان چشم به راه کمک
" سعید ابوالقاسمی" یک فعال بازرگانی در حوزه فناوریهای نو که روزگاری کار خود را از یکی از همین شرکتهای دانش بنیان آغاز کرده است میگوید:" این شرکتهای کارآفرین باید از طریق کمکهای مالی بلاعوض، پیش خرید یا خرید تضمینی محصولات تولیدی، ارائه وامها و اعتبارات با بهره پائین حمایت مالی شوند. "
ارتباطی هم معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گرفتیم تا از میزان حمایتهای این نهاد از این شرکتهای کم سن و سال بدانیم.
ادامه دار بودن تلاشها برای حمایت
" سورنا ستاری"معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری با اشاره به اینکه در سالهای اخیر تعداد شرکتهای دانش بنیان رشد بسیار خوبی داشته اند میگوید:" تعداد شرکتهای دانش بنیان مستقر در پارکها و مراکز رشد حدود ۳ هزار شرکت و شرکتهای خارج از پارک، در حدود ۶۰۰۰ واحد با اشتغالزایی بیش از ۱۷ هزار نفر است. "
وی معتقد است در حوزههای این شرکتها مشکلات زیادی وجود دارد، زیرا کار جدیدی است و برای حل مشکلات آنها باید بیشتر بانکها ورود پیدا کنند.
دادن تشویقهای مناسب به شرکتهای دانش بنیان از جمله معافیت ۱۵ ساله مالیاتی، معافیت ۱۵ ساله از حقوق گمرکی، معافیت سربازی، فعالیت در شعاع ۵۰ کیلومتری با رعایت محیط زیست و پرداخت تسهیلات با سودهای ۴ درصد و ۱۲ درصد از جمله حمایتهایی بود که " محمد حسن مرادی" رئیس پارک علم و فناوری استان به آنها اشاره کرد.
براساس افق برنامه ۲۰ ساله کشور، قرار است بیش از ۵۰ هزار شرکت دانش بنیان در کشور فعال شوند.
کلام پایانی
پیشرفت یک جامعه در گرو تقویت تولید و صنعت آن است و این مهم به سادگی بدست نمیآید؛ بلکه برای رسیدن به آن، باید به علم و فناوری متوسل شد. شرکتهای دانش بنیان با کار پژوهشی و تحقیقی که انجام میدهند در واقع راه میان بردی هستند که به توسعه اقتصادی کمک میکنند آن هم در شرایط امروز که کشور در تحریم به سر میبرد. در نتیجه این شرکتهای دانش بنیان با نیروی جوان و خلاقی که دارد، اقتصادی دانش بنیان را رقم خواهد زد که نتیجه اش میشود خودکفایی، توسعه و جهش اقتصادی.
پس باید با هموار کردن راه این شرکتهای نوپا به صاحبان جوان آن کمک کرد تا بتوانند به خوبی کار و فعالیت داشته باشند.
تهیه و تنظیم : لیلا نادعلی فر