چه عواملی سنگ کلیه میسازند؟
۱۰ عامل ایجادکننده سنگ کلیه را بدانید.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، در سالهای اخیر به علت افزایش نرخ ابتلا به چاقی و سایر عوامل پرخطر در زندگی، ابتلای زنان به سنگ کلیه افزایش یافته است، در حالیکه این عارضه بیشتر مردان را درگیر خود میکرد.
سنگ کلیه، وقتی ایجاد میشود که مواد معدنی مانند کلسیم، اگزالات و فسفات در مجاری کلیه متمرکز و به کریستال تبدیل میشوند. اگر میخواهید از تشکیل این سنگها پیشگیری کنید، باید از علل ابتلا به این سنگها آگاه باشید. اینجا ۱۰ علت که خطر ابتلا به این عارضه را تشدید میکنند، معرفی شدهاند:
ژنتیک: در برخی از افراد، بدن به دلایل ژنتیکی قادر به جذب اگزالات نیست و این افراد حتی اگر سبک زندگی سالمی نیز داشته باشند، در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه هستند.
مصرف نوشابه: اگر فکر میکنید نوشیدن نوشابهها به هضم مؤثر غذا کمک میکند، در اشتباه هستید. بر اساس تحقیقات، فروکتوز موجود در این نوشیدنیها باعث افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه میشود. مصرف روزانه یک قوطی نوشابه، خطر ابتلا به سنگ کلیه را تا ۲۳ درصد افزایش میدهد.
خوردن بیش از حد گوشت: این روند موجب افزایش اسید اوریک بدن میشود و خطر ابتلا به سنگ کلیه را بالا میبرد. کسانیکه گیاهخوار هستند یا بیشتر ماهی میخورند، ۳۰ تا ۵۰ درصد کمتر در معرض خطر این عارضه هستند.
مصرف بیش از حد مکملهای ویتامین سی: بر اساس مطالعات اخیر، مکملهای ویتامین سی عامل ابتلا به سنگ کلیه هستند. کسانیکه بیش از ۷ مکمل ویتامین سی در هفته دریافت میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه هستند.
دلیل آن هم این است که ویتامین سی در شکل اگزالات دفع میشود و میتواند در مجاری کلیوی به سنگ تبدیل شود. البته هیچ ارتباطی بین غذاهای طبیعی سرشار از این ویتامین و ابتلا به سنگ کلیه وجود ندارد.
دریافت نکردن کافی مرکبات: مرکبات حاوی سیترات هستند؛ ترکیباتی که خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش میدهند. افزودن لیمو به آب آشامیدنی، راه آسان جهت پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه است.
تغییرات اقلیمی: افزایش دمای روزانه در شهرهای مختلف، خطر ابتلا به سنگهای کلیوی را افزایش میدهد.
مصرف کم کلسیم: تصور بیشتر مردم این است که کاهش مصرف کلسیم باعث کاهش خطر ابتلا به سنگهای کلیوی میشود. این تصور اشتباه است، زیرا بر اساس نتیجه تحقیقات، افرادی که رژیمهای کمکلسیم دارند، بیشتر به سنگ کلیه مبتلا میشوند.
خوردن بیش از حد سبزیجات تیره رنگ: این سبزیجات سرشار از اگزالات هستند و همانطور که گفته شد، این ماده خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهد. اگر سابقه ابتلا به سنگ کلیه را دارید، این سبزیجات را کمتر مصرف کنید.
کمآبی بدن: ننوشیدن کافی آب، خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهد. اطمینان حاصل کنید که حداقل ۲ لیتر مایعات را در طول شبانهروز مینوشید.
مصرف زیاد نمک: مصرف نمک به میزان زیاد، موجب افزایش مقدار کلسیم دفعشده از سوی کلیه میشود و خطر ابتلا به سنگ کلیه را تشدید میکند. بیشتر نمک مصرفی ما در غذاهای فراوریشده، پنهان است.