تاب آوری سدی محکم در مقابل مشکلات
تاب اوری الزاماً به معنای رفع کامل مشکل نیست، بلکه به معنای ارتقاء سطح سازگاری افراد در شرایط بحرانیست.
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان ؛ خانم مهرنوش قنبری، روانشناس: با اشاره به این که تاب آوری یک مفهوم از روانشناسی مثبت نگر میباشد، اظهار داشت: تاب آوری به معنای توانایی مقابله و مدیریت خود در شرایط دشوار است.
به گونهای که فرد بتواند پاسخهای انعطاف پذیر درجهت ترمیم شرایط خویشتن و مهیا شدن برای برگشت دوباره به جریان زندگی را فراهم کند.
این کارشناس ارشد روانشناسی شخصیت بیان میکند: تاب آوری ویژگی است که از فردی به فرد دیگر متفاوت میباشد .
عملکرد ما در مقابل عوامل محیطی متفاوت است تاب آوری به وسیله آموزش و یادگیری از والدین و همسالان و محیط انجام می گیرد و با تمرین و تجربه افزایش یابد، و به مرور زمان میتوانیم عملکردمون را در شرایط بحرانی افزایش داده و رشد پیدا کنیم و یا باعث کاهش آن شویم.
وی در ادامه افزود: از ویژگیها و خصوصیات بارز افراد تاب آور، میتوان گفت: این افراداز عزت نفس بالایی برخوردار هستند که به مفهوم پذیرش و دوست داشتن بی قید و شرط خود و احساس خود ارزشمندی است.
فرد تاب آور به نقاط مثبت خود آگاه است و سعی در پرورش آنها دارند.
همچنین فرد تاب آور ، نقاط ضعف خود را میشناسد واین نقاط ضعف را کتمان نمیکند؛ بنابراین افراد تاب آوربه مشکلات واقع بینانه، نگاه میکنند و درجهت بر طرف کردن این مشکلات تلاش میکنند.
در صورتی که فرد نتواند مشکلات را حل نماید در نهایت با مشکلات کنار میآید.
یک فرد تاب اور به جای فاجعه ساختن از مشکل به اشتباهات و نقصانهای خود پی میبرد و با استفاده از توانائی هایش به حل مشکل میپردازد.
این افراد معمولاً هنگام بروز مشکل خود را نمیبازند، دنبال مقصر نمیگردند و به دنبال خود متهمی بینی و خود تخریبی نیستند و اشتباهات خود را به عوامل بیرونی و شانس ربط نمیدهند.
فاجعه سازی از مشکلات: ویژگی افراد با تاب آوری پایین
خانم قنبری در ادامه ویژگی افرادی که در مقابل مشکلات تاب آوری پایینی دارند را تشریح میکند: افرادیی که تاب آوری پایینی دارند به هنگام مشکل فاجعه سازی کرده وبه قول معروف از کاه، کوه میسازند و عامل شکستهای خود راعوامل بیرونی دانسته و آن را به شانس و اقبال بد خود مرتبط میکنند و خود را سریع میبازند و رفتارهای خود تخریبی نسبت به خود دارند و مرتباً خودشان را ملامت و سرزنش میکنند.
تاب اوری الزاماً به معنای تمام شدن کامل مشکل نیست، بلکه به معنای ارتقاء سطح سازگاری افراد در شرایط بحرانیست.
به عنوان نمونه دو فرزند از دو خانواده را که در شهری که دچار زلزله شده است را مثال می زنیم که هر دو ،خانواده ی خود را از دست داده اند.
چگونگی واکنش این دو فرد به این واقعه دردناک ممکن است با همدیگر متفاوت باشد در شرایطی که اوضاع تحت کنترل آنها نبوده و هیچ کاری از دستشان برای مقابله ناگهانی با آن رخداد زلزله بر نمیآمده است .
ولی نحوه واکنش و برخورد با این سوگ وضربه روحی ناشی از آن برای دو نوجوان ، متفاوت است.
ممکن است یکی از آنان مبتلا به اختلالات پس از سانحه شود و تا اخر عمرسنگینی بار این تروما را با خود بکشد و دیگری بتواند با این شرایط غیر مترقبه و ناخوشایند پیش آمده بهتر کنار بیایدو معنایی برای ادامه مسیر زندگی خویش بیابد.
حالا دو نوجوان را در دو خانواده در منطقه کمتر برخودار اجتماعی و از طبقه اقتصادی پایین را در نظر بگیرید که والدینشان متارکه کرده اند.
ممکن است یکی نتواند شرایط خود راکنترل نماید ودچار اختلالات روانی شود وسپس در پی ناسازگاریهای اجتماعی وارد گروههای تبهکاری شود.
ولی فرد دیگر در همان محیط به رشد و پیشرفت خود ادامه دهد و بتواند کنترل بهتری بر در ان شرایط داشته باشد.
نگاه مثبت گرا به وقایع
وی در ادامه یادآور شد: یک فرد تاب آور دارای نگاهی مثبت گرانه به خویشتن دارد.
فرد تاب آور به تواناییهای خود برای رفع مشکل باور دارد و از اعتماد به نفس بالایی برخوردار میباشد و هیچ شخصی بدون داشتن این باور نمیتواند گامی مثبت در بهسازی مشکل بر دارد.
طرز نگاه یک فرد تاب آور به این صورت است که بحرانها را به صورت موقعیتهای بر طرف نشدنی نمیبیند؛ هر چند که ما نمیتوانیم حقیقت وجودی مشکل رو عوض کنیم، اما میتوانیم تفسیر خودمان را از ان رویداد عوض نماییم تا بهتر بتوانیم اقدامات قاطعانه ایی برای حل ان مشکل داشته باشیم.
با این شیوه تحلیل از وقایع فرد تاب آور مشکل را محدود میکند.
درباره مشکلات صحبت کنید
وی در ادامه اضافه کرد: افراد تاب آور از مهارتهای حل مسئله بالایی برخوردار هستند و توانائی بالایی در تجزیه و تحلیل و ارائه راه حلهای مختلف در یک موقعیت و مسئله خاص دارند و از انعطاف پذیری بالایی برخوردار هستند.
این افراد به دلیل اینکه از مهارتهای ارتباطی و اجتماعی بالایی برخوردار هستند این روابط باعث میشود تا بتوانند درباره چالشها و نگرانیهای خود با دیگران صحبت کنند و از مشورت و همدلی و همیاری انها بهره بگیرند و ازقدرت و آرامش بیشتری در مواجهه با چالش پیش رو برخوردار باشند.
بیشتر بخوانید : آرامش، کلیدِ گشایش قفلِ رنج هایِ بشری
وی در پایان این نکته رو یاداوری کرد:که نگاهمان را باید به وقایع عوض کنیم به قول سهراب سپهری
"چشم هارا باید شست، جور دیگه باید دید. "