در نشست ساحل مطرح شد
مکرون: باید سر القاعده را در ساحل برید
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در نشست ساحل (پنج کشور آفریقایی با موضوع مبارزه با تروریسم) گفت، باید سر القاعده را در ساحل برید.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از پاریس، امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه روز سه شنبه در نشست ساحل (پنج کشور آفریقایی با موضوع مبارزه با تروریسم) گفت باید سر القاعده را در ساحل برید.
مکرون در نشست گروه ۵ ساحل اعلام کرد پاریس اقدامات خود را برای از بین بردن گروههای وابسته به القاعده تشدید میکند.
رئیس جمهور فرانسه گفت «در حال حاضر» کاهش شمار نظامیان فرانسوی در منطقه ساحل آفریقا مدنظر نیست. وی افزود: خروج گسترده نیروهای فرانسوی از منطقه ساحل آفریقا «یک اشتباه خواهد بود».
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در نشست خبری مجازی پس از نشست گروه ۵ ساحل که روز گذشته در آنجامنا برگزار شد گفت این نشست حدود یک سال پس از نشستی برگزار شد که ما در اوایل سال ۲۰۲۰ در شهر پو برگزار کردیم. در نشست پو ما توانستیم در مورد مطالبات شرکای خود در مورد حفظ حضور نظامی در ساحل و اراده آنها برای مشارکت در مبارزه با گروههای تروریستی به شفافیت دست پیدا کنیم. ما همچنین در پو در مورد دشمنانی که با آنها رو به هستیم به شفافیت رسیدیم که یکی از مهمترین نکات این نشست بود.
به گزارش شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴، فرانسه آن طور که گاهی گفته میشود درگیر جنگ قومی و عقیدتی نیست. حضور فرانسه در منطقه به درخواست دولتهای منطقه و برای حمایت از تمامیت ارضی آنهاست. ما با یک دشمن مشترک میجنگیم که ما نیز در خاک خود هدف آنها قرار گرفته ایم. از همین رو این یک برنامه بین المللی است. بدیهی است که این دشمن تروریست اسلامی است و ما به وضوح داعش در صحرای بزرگ را که دشمن اصلی ماست به عنوان هدف معرفی کرده ایم. در واقع هدف گروه جماعت نصرت اسلام و المسلمین در مالی که از زیرشاخههای القاعده و داعش است تنها کیدال و باماکو نیست بلکه آنها به دنبال حمله به نقاط دورتر مانند ابیجان، داکار و دیگر مناطق است. من میخواهم در اینجا قربانیان اصلی این تروریسم را یادآور شوم. قربانیان اصلی غیر نظامیان کشورهای ساحل هستند. پس از آن نیز نظامیان ساحل و نظامیان ما قربانی میشوند.
ما در نشست پو همچنین اولویتهای عملیاتی خود را تعیین کردیم که از پیامدهای این تعیین دقیق دشمن است. در برابر فوریت اوضاع تلاشهای نظامی ما بر یک منطقه مشخص متمرکز بود که بر روی نقشه نشان داده شده است و شامل منطقه سه مرز میشود. ما در این نبرد پیروزیهای متعددی به دست آوردیم. همه این گروهها با فشارهای نظامی رو به رو شدند و بسیاری از فرماندهان عالی رتبه آنها در جریان عملیاتهای ما کشته شدند.
این تلاشهای نظامی که در نشست پو تعیین شد و موجب پیروزیهایی شد به ما اجازه داد به نتایجی دست یابیم و برای دومین بار ساحل را نجات دهیم.
مکرون گفت در نوامبر و دسامبر ۲۰۱۹ در مثلت مالی، نیجر و بورکینافاسو ارتش به شدت هدف حمله قرار گرفت. ارتش روحیه خود را از دست داده بود و تحلیلگران ما در مورد پیامدهای سیاسی این وضعیت هشدار میدادند. از همین رو در پو تصمیم گرفته شد موازنه نظامی در منطقه تغییر کند و پویایی عملیاتی ارتشهای منطقه احیا شود. موفقیت این راهبرد همان طور که ما در پو تعیین کرده بودیم کاملا مشارکتی است. ما هماهنگی خود با ارتش کشورهای ساحل را با ساز و کار فرماندهی مشترک تشدید کردیم. شرکای اروپایی ما هم سهم خود را ادا کردند و شمار نیروها در قالب نیروهای تاکوبا (نیروی ضربت اروپا و آفریقا برای مقابله با تروریسم) را افزایش دادند. این نیروها حالا در کنار ما و کشورهای ساحل نه تنها در حوزه آموزش بلکه در حوزه عملیات متعهد شده اند. از همین رو باید گفت موفقیت به دست آمده در پو تنها یک موفقیت نظامی نیست بلکه یک موفقیت دموکراتیک است. دو کشور ساحل روند انتخابات مسالمت آمیز را اجرا کردند. این مسئله یک سال پیش چندان قابل تصور نبود. بورکینافاسو روند انتخابات خود را تکمیل کرد و من باید به کابوره رئیس جمهور این کشور که بار دیگر در انتخابات پیروز شد تبریک بگویم. نیجر هم دور نخست انتخابات ریاست جمهوری خود را در آرامش برگزار کرد و دومین دور هم قرار است در آوریل برگزار شود. این کشور نخستین انتقال قدرت مسالمت آمیز خود را از زمان استقلال تجربه کرد.
در فضایی کنونی این یک پیروزی سیاسی جمعی محسوب میشود. کودتای تابستان گذشته در مالی اجرای برنامههای نشست پو را مختل کرد، اما روی کار آمدن دولت انتقالی فرصتهای جدیدی را ایجاد کرد.
رئیس جمهور فرانسه گفت ما در نشست آخر با مخاطبان خود در گروه ۵ ساحل به توافق دست یافتیم که یاگا گالی و احمدو کوفه دشمنان ما هستند و به هیچ وجه مخاطب ما نیستند. آنها فرماندهان تروریست هستند که مرگ هزاران غیرنظامی را برعهده دارند. هدف ما این نیست که در شمال مالی هم تلاشهایی مشابه منطقه سه مرز داشته باشیم. ماهیت گروههای فعال در هر منطقه و اوضاع آن کاملا متفاوت است.
اولویت ما برای مبارزه با گروههای ترویستی، ادامه فعالیتهای ما گروه پنج را مستحکم میکند که در یک سال گذشته پیشرفتهای قابل توجهی داشتند. اراده ما در حال حاضر تحکیم نیروهای گروه پنج مالی از طریق کمکهای مالی دائمی است. ما مذاکراتی در این زمینه داشتیم. اتحادیه اروپا در حال عمل به تعهدات مالی خود است که اجازه تجهیز نیروها را میدهد. ما باید به تامین مالی این نیروهای مشترک ادامه دهیم که هزینه عملکرد سالانه آنها ۴۰ میلیون یورو برآورد شده است. ما باید از شرکای بین المللی خود به ویژه در حوزه خلیج (فارس)، منطقه، اروپا و آمریکا کمک مالی بگیریم. هدف ما به دست آوردن مهلتی از سوی سازمان ملل متحد بر اساس بند هفت در ماههای آینده است تا نیروهای مشترک گروه پنج ساحل بتواند از تامین مالی بهرهمند شوید.
مکرون گفت شاخه نظامی با وجود همه گیری کرونا در سال گذشته پیشرفتهای قابل توجهی به دست آورد. منابع برای سوق دادن کشور به محور توسعه وجود دارد که در این میان میتواند به اتحاد برای ساحل اشاره کرد که در ژوئیه سال ۲۰۱۷ راه اندازی شد که شامل ۹۰۰ طرح به ارزش ۱۶ میلیارد یورو بود.
یکی از نقایص کنونی در منطقه نبود حاکمیت در مناطق بسیار آسیب پذیر است. این نقصی است که نشست آنجامنا باید آن را تصحیح کند. این به معنای تعهد دوباره مالی، بورکینافاسو و نیجر برای اعزام نیرو برای اقدامات غیرنظامی و داشتن رویکردی مشابه رویکرد نظامی است. این به معنای اقدامات میان وزارتخانهها به سرپرستی روسای دولت هاست. در این میان هماهنگی بسیار نزدیک برای شناسایی همه طرحها ضروریست که اجازه بازگشت طرحهای توسعه پس از حصول پیروزی نظامی را میدهد.
این اجرای روح نشست پو است که طی آن ۴ ستون اصلی در منطقه ساحل است. ستون اول مبارزه با تروریسم است. ستون دوم تقویت ظرفیت نظامی ساحل با نیروهای مشترک گروه ۵، سومین ستون بازگشت دولتها و همه مشتقات آنها و ستون چهارم سیاست توسعه است. حالا در مورد همین ستونهای سوم و چهارم است که ما باید قدرت نشان دهیم تا به محض آنکه یک منطقه آزاد میشود دولت هم بازگردد.
این شامل حال همه منطقه میشود، اما ما برای کودتاه مدت اهداف مشخصی تعیین کرده ایم. ما همچنین در مورد محور موپتی -گائو هم با چالش رو به رو هستیم. دولت باید به این منطقه هم بازگردد. بازگشت دولت به همه مناطق اهمیت بسیاری دارد، زیرا اگر در طولانی مدت و پس از شکست تروریستها میخواهیم از حمایت غیر نظامیان برخوردار شویم بازگرداندن امنیت، اجرای عدالت و بازگشایی مدارس ضرورت دارد.
مکرون افزود در حوزه نظامی حضور شمار بی سابقه شرکا در نشست آنجامنا و به ویژه نیروهای تاکوبا اهمیت بسیاری دارد. در حال حاضر فرانسه، سوئد، جمهوری چک، استونی، ایتالیا، دانمارک، پرتغال، بلژیک و هلند در قالب تاکوبا نیرو دارند. کشورهای دیگری در شرق اروپا هم تمایل دارند به این نیروها بپیوندند که در این میان میتواند به تایید هفته گذشته رئیس جمهور صربستان در این زمینه اشاره کرد. صربستان و یونان هم برای پیوستن به جمع این نیروهای ضربت داوطلب هستند. ما در نشست آنجامنا همچنین نخستین نشانههای تعهد دوباره از جانب دولت جدید آمریکا را با پیام ویدئویی آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا داشتیم. الجزایر و مغرب هم بازگشت خود را تایید کردند که من از آن استقبال میکنم، زیرا برای ثبات منطقه اهمیت بسیاری دارید. ما میتوانیم نمایندگی عالی ائتلاف را راه اندازی کنیم که هدف آن تضمین پیشرفت در اجرای محورهای اصلی است.
به طور قطع ما پیشرفتهای خوبی در حوزه نظامی خواهیم داشت، اما این مسئله در کوتاه مدت محقق نخواهد شد، زیرا در وهله اول این پیشرفتها حاصل مذاکرات جمعی با شرکای ساحلی ما خواهد بود. در این میان تضعیف موضع ما در شرایطی که یک خط مشی سیاسی و نظامی مساعد برای تحقق اهداف خود داریم یک تناقض محسوب میشود. در همین راستا نشست جدید با سران کشورهای گروه ۵ ساحل در بهار برگزار میشود و نشست ائتلاف نیز پیش از تابستان برگزار خواهد شد تا پیشرفتهای عینی حاصل شده بررسی شود.
مکرون در پاسخ به سوال خبرنگاری از چاد در مورد نیروهای بارخان گفت ما از حدود هفت سال پیش در قالب نیروهای برخان در خاک ساحل حضور داریم. ما حدود ۵ هزار و ۱۰۰ نظامی در منطقه داریم. من سال گذشته هم در نشست پو این مسئله را مطرح کردم. این مسئله مربوط به فرزندان ماست که با هزاران کیلومتر فاصله از ما کشته میشوند. این مسئلهای کاملا مشروع است که توسط خانوادهها و افکار عمومی ما مطرح میشود. حتی در افکار عمومی شما هم فرانسه به عنوان یک قدرت استعماری مطرح میشود. این دردی مضاعف برای ماست. ما تنها کسانی هستیم که در کنار ارتش ساحل متعهد شده ایم. ما سربازانی داریم که کشته میشوند و خانوادههایی که داغدار میشوند و از سوی دیگر به دلیل بودن در کنار دولتهایی که خود از ما دعوت کرده اند مورد انتقاد قرار میگیریم.
در برابر اینها من با اسناد موجود پاسخ میدهم. در وهله نخست ما آنجا هستیم، زیرا با کشورهای ساحل سرنوشت مرتبط داریم. اگر ساحل به دست تروریستها بیفتد، به تدریج آفریقا هم به دست تروریستهای اسلام گرا میافتد و اروپا هم با پیامدهای این واقعه غم انگیز رو به رو خواهد شد. از همین رو من معتقدم ما باید در کنار شما باشم. پس از آن من معتقدم حمایت از حاکمیتهایی که از ما تقاضای کمک میکنند وظیفه ماست. از دیدگاه من حفظ یک نیروی سازمان یافته حول حضور فرانسه و همچنین بین المللی کردن مبارزه با تروریسم یک همکاری بلند مدت است. ما در ماههای آینده قصد نداریم این ساختار را تغییر دهیم. زیرا از دیدگاه من این ساختار اجازه دستیابی به نتایج عینی را میدهد و من امیدوارم ما در این مدت تحولات را ببینیم. مادامی که گروههای تروریستی وجود دارند ما مبارزه میکنند. ما برای کمک به ارتشهای ساحل و نه برای حضور نظامی طولانی مدت مبارزه میکنیم.
مکرون همچنین در مورد اعزام نیروهای چاد گفت این نشان دهنده تعهد بالای چاد و ادریس دبی رئیس جمهور این کشور است و من شدیدا از آن استقبال میکنم. وی وعده این نیروها را یک سال پیش داده بود، اما من فراموش نمیکنم که در این مدت بحران کرونا وجود داشت. این اعزام نیرو اهمیت زیادی دارد و اجازه تشدید فشارها در منطقه سه مرز را میدهد.
مکرون گفت من فکر میکنم سال ۲۰۲۰ نتایجی را که ما انتظار داشتیم به همراه داشت و ما پیروزیهایی را که میخواستیم به دست آوردیم. با توجه به نتایج به دست آمده در حوزه نظامی و بازگشت سیاست توسعه دولت من معتقدم شتاب در خروج فرانسه از منطقه یک اشتباه خواهد بود و این نتیجه گفتگوی من با سران منطقه است. زیرا با این کار تلاشهای آنها را در این حوزه تضعیف خواهیم کرد. از همین رو در ماههای آینده ما تغییری در حضور خود ایجاد نخواهیم کرد و به عملیات مشترک ادامه خواهیم داد. من با حضور نیروهای چاد و نیروهای بسیج مالی و همچنین نیروهای موریتانی تقویت خواهیم شد.
ما امیدواریم در حوزه امنیت در ماههای آینده به نتایج عینی دست یابیم. این تلاشی است که تا تابستان ادامه خواهد یافت. هدف ما این است که شمار نیروهای ما در تاکوبا به دو هزار نفر برسد و عملیات مشترک ما با ارتشهای منطقه تشدید شود. این منطقی کاملا متفاوت با اوپکس است که بر مبنای داشتن پایگاه و صدها و حتی هزاران نظامی است. هدف ما مبارزه با گروههای تروریستی مشخص است که ثبات کشورهای منطقه و امنیت مردم را تهدید میکنند.