در یادداشتی بررسی شد؛
تحلیل روز؛ احتمال احیای مجدد داعش در عراق در سایه حضور اشغالگران
حملات اخیر بقایای گروه تروریستی داعش در عراق و انتقال تروریستها از سوریه به عراق توسط آمریکا، زنگ خطری درباره احتمال احیای مجدد داعش در عراق است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛ حمله تروریستی داعش به بغداد در دوم بهمن ۱۳۹۹ (۲۱ ژانویه ۲۰۲۱) که ۳۵ کشته و بیش از ۱۰۰ زخمی برجا گذاشت، پس از سه سال ثبات نسبی در پایتخت عراق انجام شد.
داعش پس از این جنایت، حملات تروریستی دیگری در برخی مناطق شمال و غرب عراق علیه غیرنظامیان و نیروهای مردمی این کشور انجام داد که این حملات بی ارتباط با اقدامات آمریکا نیست.
در این نوشتار احتمال احیای مجدد داعش در عراق را بررسی میکنیم.
بهانه آمریکا برای ورود به عراق
گروه تروریستی داعش در سال ۱۳۹۳ (۲۰۱۴)، با حمایت مالی و نظامی آمریکا و هپیمانان غربی و عربی این کشور از جمله عربستان با حمله به عراق، بخشهای وسیعی از مناطق شمالی و غربی این کشور را اشغال و جنایات بیشماری انجام داد.
به دنبال آن عراق از ایران خواست به بغداد در مبارزه با تروریستها کمک کند، نیروهای عراقی با کمک مستشاری جمهوری اسلامی ایران ۲۶ آبان ۱۳۹۶ (۱۷ نوامبر ۲۰۱۷) موفق شدند شهر "راوه" در استان الانبار (آخرین پایگاه داعش در عراق) را آزاد کنند و با آزادسازی این شهر، عملا کار داعش در عراق تمام شد.
آمریکاییها که خود گروه تروریستی داعش را به وجود آوردند، در قالب ائتلاف بین المللی به بهانه مبارزه با داعش وارد عراق شدند و کمکهای بسیاری به این گروه تروریستی کردند.
با پایان حضور داعش در عراق، آمریکاییها که دیگر بهانهای برای ماندن در این کشور نداشتند و باید آن را ترک میکردند، به دنبال توجیه ادامه حضور خود بودند.
آمریکاییها ابتدا با ترور سردار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس سرداران جهانی مبارزه با تروریسم که نقش مهمی در نابودی داعش داشتند، درصدد احیای این گروه تروریستی و توجیه حضور خود در عراق برآمدند.
اما مردم عراق با برگزاری تظاهرات میلیونی خواستار اخراج نظامیان آمریکایی از کشورشان شدند و مجلس عراق نیز طرح خروج نظامیان آمریکایی از عراق را تصویب کرد.
آمریکا که دیگر راهی جز خروج از عراق نداشت، شروع به انتقال عناصر تروریست داعش از سوریه به عراق کرد.
«حسن سالم» عضو فراکسیون صادقون در عراق چندی پیش گفت که آمریکا از طریق سوریه عناصر تروریست داعش را وارد عراق میکند.
در همین زمینه، روزنامه فرانسوی لوموند فاش کرد که سه هزار نفر از عناصر مسلح داعش از سوریه به عراق نفوذ کردهاند و در حال فعالیت در این منطقه هستند.
طبق گزارش این روزنامه، داعش سلولهایش را در مناطق آزاد شده بازسازی کرده است و این عناصر از منطقه مرزی به طول بیش از ۶۰۰ کیلومتر در منطقه صحرا از سوریه وارد عراق شدهاند.
محمد البلداوی نماینده ائتلاف البناء در پارلمان عراق نیز هشدار داد که آمریکا در پی فراری دادن تروریستهای زندانی است تا از این طریق داعش را مجددا احیا کند.
اسناد نظامی آمریکا که به تازگی از حالت محرمانه خارج شده است هم نشان میدهد که «أبو ابراهیم القریشی» سرکرده جدید گروه تروریستی داعش همانند سرکرده پیشین این گروه، در زندان تحت مدیریت آمریکا در عراق به نام «بوکا» بوده و با دستگاههای اطلاعاتی آمریکا همکاری داشته است.
تحریم الحشد الشعبی
اقدام آمریکا در گنجاندن نام رییس سازمان الحشد الشعبی (نیروهای مردمی) عراق در فهرست تحریمها و حمله داعش به نیروهای الحشد الشعبی با حمایت واشنگتن، گام دیگر کاخ سفید برای احیای داعش است.
سازمان الحشد الشعبی عراق که بر پایه فتوای جهاد کفایی مرجعیت عالی دینی این کشور برای پاسداری از خاک عراق در برابر حمله تروریسم داعشی – تکفیری پایهگذاری شد، در سالهای گذشته نقشههای آمریکا را با بیرون راندن گروه تروریستی داعش از بین برد و کاخ سفید را در رسیدن به اهدافش ناکام گذاشت.
تداوم روحیه جهادی، مبارزاتی و مقابله با اشغالگری الحشد الشعبی عراق در سالهای پس از شکست داعش نیز نگذاشته است تا اشغالگران آمریکایی و همدستان منطقهای آنها به اهداف مورد نظر خود در عراق دست یابند.
الحشد الشعبی به عنوان یکی از نیروهای نظامی و امنیتی در عراق علاوه بر جنگ با گروههای تروریستی دست پرورده آمریکا، در حفظ و حراست از زائران در مناسبتهای مهم زیارتی مانند پیاده روی اربعین و همچنین امدادرسانی به خانوادهها و روستاهای محاصره شده در سیلابها و یا مشارکت در مهار ویروس کرونا تلاش میکند.
کمک به خانوادههای فقیر و بی سرپرست و تامین مسکن برای خانوادههای شهدای الحشد الشعبی و مشارکت در فعالیتهای مختلف فرهنگی و اجتماعی و عدم دخالت در امور سیاسی و رقابتهای جناحی، باعث کسب بیش از پیش احترام عمومی در عراق برای این نیروی مردمی شده است.
آمریکا که در رسیدن به اهدافش در عراق ناکام ماند و توطئههای شومش خنثی شد، با تحریم رئیس سازمان الحشد الشعبی سعی در تضعیف این گروه دارد تا بتواند با محدود کردن این نیروی مردمی، داعش را احیا کند.
جلوگیری از امضای حکم اعدام عناصر داعشفشار به برهم صالح رئیس جمهوری عراق برای جلوگیری از امضای حکم اعدام عناصر داعش، حربه دیگر کاخ سفید برای احیای داعش است.
در زندانهای عراق بیش از ۱۸ هزار تروریست زندانی هستند و تاکنون چند طرح فراری دادن عناصر تروریستی به ویژه عناصر داعش از زندان الحوت در سایه هوشیاری مقامات عراقی ناکام مانده است.
«محمد البلداوی» نماینده پارلمان عراق در اینباره گفت، برخی فشارهای سیاسی و بینالمللی برای آزادی آن دسته از تروریستهای داعش که در عراق بازداشت شدهاند، وجود دارد، برخی در این زمینه دخالتهایی انجام دادهاند.
قانون اساسی عراق، تنها به رئیس جمهور این کشور، حق امضای احکام اعدام را داده است، اما آمریکا از طریق مجامع بین المللی سعی در آزادی داعشیها از زندانهای عراق دارد تا بتواند این گروه جنایتکار را احیاء کند.
جلوگیری از تشکیل دولت در عراق
جلوگیری از تشکیل دولت دائمی در عراق، توطئه دیگر واشنگتن برای احیای داعش است، زیرا تروریستها در مناطقی که ثبات و امنیت کافی ندارد، راحتتر رشد میکنند و جنایاتشان را انجام میدهند.
«عادل عبدالمهدی» هشتم آذر ۱۳۹۸ (۲۹ نوامبر ۲۰۱۹) به دنبال اعتراضهای مردمی در استانهای مرکزی و جنوبی عراق از سمت نخست وزیری استعفا کرد، اما تا معرفی جانشین و نخستوزیر جدید عهدهدار امور اجرایی عراق شد.
پس از آن «برهم صالح» رییسجمهوری عراق در نامهای به پارلمان این کشور هشدار داد که تا روز ۱۲ بهمن ۱۳۹۸ (یکم فوریه ۲۰۲۰) نامزد نخستوزیر را معرفی کنند.
با معرفی «محمد توفیق علاوی» نخستوزیر جدید و مکلف به تشکیل کابینه، وی با ارسال نامهای به رییسجمهوری عراق از تشکیل کابینه انصراف داد.
رییسجمهوری عراق نیز موافقت خود را با کنارهگیری توفیق علاوی نخستوزیر مکلف این کشور اعلام کرد.
بعد از توفیق علاوی، «عدنان الزرفی» نخستوزیرِ مأمور تشکیل دولت با وجود مخالفتهای فراکسیونهای متعدد در پارلمان عراق، برنامه دولت خود را به رییس این پارلمان ارائه کرد.
الزرفی ۲۷ اسفند
۱۳۹۸ (۱۷ مارس ۲۰۲۰) با حکم رییسجمهوری عراق مکلف به تشکیل دولت انتقالی شده بود و وی ۳۰ روز مهلت داشت تا اعضای کابینه خود را برای رأی اعتماد به مجلس معرفی کند.
بازهم در پی انصراف الزرفی از تشکیل کابینه عراق، برهم صالح، «مصطفی الکاظمی» رییس دستگاه امنیتی عراق را مأمور تشکیل کابینه کرد که وی رای اعتماد پارلمان را گرفت.
به این ترتیب، دولت مصطفی الکاظمی جایگزین دولت پیشبرد امور «عادل عبدالمهدی» شد و شاید مهمترین خواسته مردم عراق از الکاظمی، برگزاری انتخابات زود هنگام پارلمانی در این کشور باشد تا عراق به ثبات سیاسی برسد.
جمع بندی
بررسی تحولات میدانی اخیر در عراق به ویژه پس از به قدرت رسیدن جو بایدن در آمریکا، لزوم هوشیاری مقامات عراقی و گروههای سیاسی این کشور را میطلبد زیرا آمریکایی ها ثابت کرده اند منافع خود را با ناآرام کردن کشورهای دیگر به ویژه در منطقه غرب آسیا تامین می کنند.
البته نباید فراموش کرد، توطئه آمریکا در احیای داعش نه تنها برای عراق بلکه برای سایر کشورهای جهان هم خطرناک است، زیرا داعش بارها با حمله به کشورهای مختلف، مردم بی گناه را به خاک و خون کشیده است.
بنابراین میتوان گفت، پایان دادن به تحرکات تروریستی داعش به طور مستقیم با پایان بخشیدن به حضور نظامی آمریکا در عراق ارتباط دارد.
نویسنده: محمدرضا تقی زاده
کارشناس مسائل غرب آسیا