رئیس سازمان شهرداری ها و دهیاری هابا تاکید بر اینکه لایحه اصلاح ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها را به شدت پیگیری می کنیم، گفت : یکی از مشکلات جدی کشور ساخت و سازهای بی رویه و بدون مجوز به ویژه در برخی مناطق مانند سواحل شمالی کشور است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ؛ مهدی جمالی نژاد در نشست خبری افزود: در این مسیر لایحه اصلاح ماده ۱۰۰ با رویکردی پیشگیرانه در حال انجام است و می تواند در جهت کاهش تخلفات بسیار موثر باشد.
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور گفت: وظایف معاونت عمران و توسعه امور شهری و روستائی، هماهنگی در اجرای پروژه های عمرانی ملی در سطح استانها، رسیدگی و نظارت بر امور شوراهای اسلامی و شهر و روستا، هماهنگی و برنامه ریزی در امور حمل و نقل و ترافیک شهری است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه تاسیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور به استناد ماده ۶۲ قانون شهرداری و مصوبه سال ۱۳۸۳ شورایعالی اداری انجام شده است که وظیفه هدایت، حمایت و نظارت شهرداریها برعهده دارد، عنوان کرد: این سازمان بر دو خانواده بسیار بزرگ شهرداری ها و دهیاری ها نظارت می کند که وظایف سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور، پشتیبانی، حمایت، راهنمائی و ایجاد هماهنگی در امور شهرداریها و دهیاری ها، آموزش کارکنان شهرداری ها و دهیاری ها و نظارت بر حسن اجرای وظائفی که به عهده وزارت کشور است.
رئیس سازمان شهرداری ها و دهیاری تصریح کرد: وظیفه هدایت، حمایت و نظارت شهرداریها در دو حوزه نرم افزاری و سخت افزاری انجام می شود که حوزه نرم افزاری، تبدیل لوایح و پیگیری مصوبات و ابلاغ بخشنامه ها، دستورالعمل ها، تفاهم نامه ها و شیوه های سازمان شهرداری ها و دهیاری را به صورت متمرکز برعهده دارد که باید گفت تحول بسیار مثبتی در حوزه تقدیم لوایح شهری و روستایی به دولت داشتیم که عقب ماندگی چند ده ساله شهرداریها را جبران می کند مانند لایحه درآمدهای پایدار شهرداری ها که می بایست در سال ۶۲در بازه زمانی ۶ماهه ابلاغ شود اما پس از بازه ۳۷ساله، سال گذشته آماده و به مجلس ارائه شد.
وی در همین راستا با بیان اینکه ۵۹۵ فقره بخشنامه، دستورالعمل، آیین نامه و تفاهم نامه در راستای ایجاد وحدت رویه، انسجام و انتظام بخشی امور شهرداریها، دهیاریها و شوراها ابلاغ شده است، اشاره کرد: قانون ساماندهی مدیریت پسماند عادی با اولویت مشارکت بخش غیر دولتی(تصویب و ابلاغ)، لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداریها و دهیاریها و لایحه اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده( در حال رفع اشکالات شورای نگهبان در مجلس شورای اسلامی)، لایحه اصلاح و الحاق موادی به ماده واحده قانون تأسیس دهیاری های خودکفا در روستاهای کشور(تصویب در هیات دولت و ارسال به مجلس برای سیر مراحل تصویب)، لایحه قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی و انتخابات شهرداران(تقدیم به هیات دولت)، تهیه و اصلاح لایحه مدیریت شهری بر اساس بررسی تطبیقی با طرح مطروحه در مجلس با عنوان«طرح جامع مدیریت شهری»، لایحه مدیریت یکپارچه ایمنی شهر و روستا(بررسی در کمیسیونهای دولت)، لایحه اصلاح ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها(تقدیم به هیات دولت) و لایحه اصلاح قانون اداری و استخدامی کارکنان شهرداریهای سراسر کشور(در حال بررسی در مجلس شورای اسلامی) از جمله اقداماتی انجام شده در این حوزه است.
جمالی نژاد افزود: لایحه اصلاح قانون اداری و استخدامی کارکنان شهرداریهای سراسر کشور که در مجلس در حال بررسی است و در کمیسیون اجتماعی مجلس تصویب شده اما باید در صحن علنی مجلس هم مطرح شود، می تواند تحول عظیمی در حوزه سامان بخشی و رفع آشفتگی نیروهای انسانی در شهرداری ها ایجاد کند.
جمالی نژاد به تبیین آمار و اطلاعات کلان کشوری در این حوزه پرداخت و گفت: ۷۴ درصد از کل جمعیت کشوردر شهرها و ۲۶% ساکن روستاها هستند. تعداد شهرهای کشور ۱۳۷۸شهر است. ۶۲هزار و۷۳ آبادی و سکونتگاه روستایی دارای سکنه وجود دارد. همچنین ۳۷ هزار و ۱۱۹ دهیاری در کشور وجود دارد.
وی با بیان اینکه در سال ۹۹، ۱۹ شهرداری های تازه تأسیس داشتیم،اظهار کرد: ۱۳۴۸ شهرداری در کشور داریم. همچنین ۱۲۵ هزار و ۹۹۲ عضو شوراهای اسلامی شهر و روستا هستند.
رئیس سازمان شهرداریها و دهیاری های کشور ضمن تبریک روز زن و ایام ولادت حضرت زهرا سلام علیها گفت: خوشبختانه حضور زنان در عرصه مدیریت شهری و روستایی بسیار پررنگ است. در مدیریت های محلی، ۴۰۲۹ نفر عضو شورا و ۲۸۵۵ نفر دهیار از بانوان هستند.
رئیس سازمان شهرداری ها و دهیاری با تاکید براینکه دهیاران زن در مقایسه با سایر دهیاران قوی تر عمل کرده و کارنامه بسیار موفقی دارند، گفت: اکثر دهیاران نمونه که از سوی استانها معرفی می شوند، از میان بانوان هستند. همچنین مدیران کل روستایی چند استان نیز از میان بانوان منصوب شده اند.
وی در ادامه افزود: تعداد کارکنان شهرداریها ۳۰۰ هزار نفر هستند و ۷۸۰ سازمان وابسته داریم.
معاون عمرانی وزارت کشور گفت: بودجه سال ۱۳۹۹ شهرداریهای کشور ۹۶ هزار میلیارد تومان و بودجه سال ۱۳۹۹دهیاریهای کشور ۱۲ هزار میلیارد تومان است. همچنین بودجه عمرانی کشور (تملک)در سال ۱۳۹۹، ۸۷ هزار میلیارد تومان است که مجموع بودجه شهرداریها و دهیاریها، ۱۹ درصد بیشتر از بودجه عمرانی کشور است.
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور گفت: علیرغم شرایط سخت اقتصادی، نوسان قیمتها و تحریمهای ظالمانه علیه کشور، هم سال گذشته و هم امسال در دهه فجر پروژه های عمرانی بسیار خوبی در دهه فجر افتتاح کردیم. لذا سرعت پروژه های عمرانی در اثر تحریم ها نه تنها کم نشده بلکه سرعت آن بیشتر و بیشتر شده است و امسال سی هزار و ۵۹۳ پروژه بزرگ با اعتباری بالغ بر ۱۱۵ هزار میلیارد تومان و اعتبار ارزی ۳۱ میلیون یورو، در حال افتتاح است که در مجموع، ۱۵۶۳۴پروژه عمومی و دولتی با اعتباری بالغ بر ۵۴ هزارمیلیارد تومان، ۶۷۵۲ پروژه بخش خصوصی با اعتباری بالغ بر ۵۱ هزارمیلیارد تومان، ۲۳۹۶ پروژه شهرداری با اعتباری بالغ بر ۸ هزار میلیارد تومان و همچنین۵۸۱۱ پروژه دهیاریها با اعتبار هزار میلیارد تومان هستند.
جمالی نژاد اضافه کرد: در پروژه های عمرانی سهم پروژههای بخش خصوصی کشور از نظر تعداد ۲۲ درصد از کل پروژههای افتتاحی و از نظر سرمایهگذاری انجام شده ۴۴ درصد از اعتبارهزینه شده را به خود اختصاص داده است. همچنین حجم سرمایهگذاری برای اجرای پروژههای زیربنائی با منابع دولتی و عمومی معادل۶۴ هزار میلیارد تومان(۵۶ درصد از کل مبلغ اعتبارات) به خود اختصاص داده است.
وی اضافه کرد: حجم سرمایهگذاری انجام شده برای اجرای پروژههای اقتصادی و اجتماعی با سرمایه گذاری بخش خصوصی برابر با۵۱ هزار میلیارد تومان (معادل ۴۴ درصد از کل سرمایهگذاری انجام شده) است.
معاون عمرانی وزیر کشور در همین راستا تصریح کرد: استان گلستان با تعداد۵۱۱۰ پروژه بیشترین تعداد پروژه و استان فارس با مبلغی معادل ۲۴هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری در اجرای طرحهای افتتاحی بالاترین رتبه را در بین استانهای کشور دارند.
وی ادامه داد: استانهای آذربایجان شرقی، اصفهان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی به لحاظ تعداد و استانهای تهران، یزد، هرمزگان و خراسان رضوی به لحاظ مبلغ سرمایه گذاری، استانهای بعدی کشور در ردهبندی یاد شده می باشند.
جمالی نژاد اضافه کرد: متوسط کشوری در پروژههای قابل افتتاح به لحاظ مبلغ سرمایهگذاری به ازای هر پروژه مبلغ ۷/۳ میلیارد تومان میباشد.
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور در ادامه به وضعیت پروژههای کلنگ زنی نیز اشاره و اظهار کرد: تعداد ۲۵۲۲ پروژه در کشور با مجموع اعتبار کل ۹/۱۱۳ هزار میلیاردتومان داریم که متوسط کشوری سرمایهگذاری لازم برای هر کدام از این پروژهها مبلغ ۲/۴۵ میلیارد تومان است.
وی ادامه داد: در این خصوص استان گلستان با تعداد ۶۰۸ پروژه و استان تهران به لحاظ سرمایهگذاری با اعتباری معادل ۸۴۴۶ میلیارد تومان پروژه کلنگزنی بیشترین پروژههای کلنگ زنی درکشور را دارا می باشند.
توسعه دولت الکترونیک و هوشمندسازی شهرها
جمالی نژاد در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری خصوص اقدامات انجام شده در حوزه اجرایی کردن دولت الکترونیک و هوشمندسازی شهرها گفت: یکی از سیاستهای کلان که دربودجه سال ۹۹ شهرداریهای کشور داشتیم، در بودجه سال ۱۴۰۰ مجدداً مورد تاکید قرار گرفته است و در منشور ایران شهر ۱۴۰۰ نیز آمده است، موضوع هوشمند شدن شهرها است.
وی درباره منشور ایران شهر ۱۴۰۰ گفت: با توجه به اینکه با آغاز سال جدید وارد سده جدیدی خواهیم شد و بودجه سال آینده از این جهت که اولین برش از ۱۰۰سال آینده است، بسیار اهمیت دارد، لذا سیاستهای مطرح شده در این بودجه سیاستهای راهبردی است و می تواند برای ۱۰۰ سال آینده کلید راه و ریل گذاری مسیر باشد. در این منشور یکی از اهداف اصلی را هوشمندشدن شهرها قرار داده ایم.
معاون عمرانی وزیر کشور تاکید کرد: برای اولین بار در وزارت کشور، راه اندازی ۱۸ سامانه و ۲۴ بانک اطلاعاتی در حوزه مدیریت شهری و روستایی در دستور کار داشتیم. ارتقاء سامانه ملی نظارت بر طرحها و پروژههای عمرانی استانهای کشور، راهاندازی سامانه یکپارچه معاینه فنی ایران(سیمفا)، راهاندازی سامانه یکپارچه صدور سند حمل بار شهری (باربرگ) در شهرهای کشور، راه اندازی سامانه پرداخت عوارض خودرو، راهاندازی سامانه جامع دهیاریهای کشور به منظور ارائه خدمات و تقویت نظارت بر نهاد دهیاری، راهاندازی سامانه نظارت بر مصوبات شوراهای اسلامی شهر و روستا، راه اندازی سامانه سماس(سامانه ملی اطلاعات سفر)، سامانه حمل و نقل دانش آموزان(سپند)، سامانه پایش و نظارت بر ساخت و سازهای کشور( سپاس)، راهاندازی سامانه جامع داد و ستد روستایی، بوم گردی و گردشگری روستایی و همچنین راه اندازی سامانه یکپارچه تسهیلات و سرمایه گذاری شهرداریهای کشور از جمله این اقدامات بوده است.
وی همچنین درخصوص سامانه یکپارچه معاینه فنی(سیمفا) اشاره کرد: مراکز معاینه فنی از ۳۵۵ مرکز در سال ۹۲ به ۶۳۰ مرکزتاکنون افزایش یافته است و درحال حاضر در سطح کشور ۶۳۰ مرکز معاینه فنی سبک با ظرفیت ۸۰۵ خط، فعال میباشند که از این تعداد ۵۰۳ مرکز قابلیت بازدید چشمی خودروهای دوگانهسوز را دارا هستند.
جمالی نژاد در پاسخ به سوال دیگری درخصوص نقش شهرداری ها در حوزه بهداشت محیط زیست، گفت: نقش شهرداری ها در این حوزه بسیار مهم و ارزشمند است چراکه اول پیشگیری و بعد از آن درمان است اما متاسفانه در حوزه پیشگیری شهرداری ها مظلوم واقع شده و آنچنان که باید و شاید به نقش شهرداری ها در این حوزه اشاره نشده است. شهرداری ها و دهیاری در جلوگیری از شیوع کرونا تمام قد ایستاده و کمک کردند. تامین نیازهای شهروندان، جمع آوری پسماندها و اقدامات موثر آرامستانها و خدمات پایانه های مسافربری با وجود متضرر شدن اقتصادی به دلیل کاهش جمعیت مسافران، میادین میوه و تره بار، حمل و نقل عمومی از جمله اقدامات این حوزه است و نمی توان نقش بی بدیل این حوزه را کتمان کرد.
وی افزود: حمایت های دولت در زمینه ناوگان حمل و نقلی خصوصا در دوران کرونا بسیار زیاد بود و علیرغم شرایط اقتصادی و مالی که محدودی در توسعه این بخش ایجاد کرده بود، با تمام امکانات اندک موجود اقداماتی خوبی انجام شد.
رئیس سازمان شهرداری ها و دهیاری اضافه کرد: در کنار لوایح، ۵۹۵ فقره بخشنامه و دستورالعمل در جهت ایجاد وحدت رویه و انسجام و التزام بخشی به شهرداری ها داشتیم که حجم قابل توجهی است.
توسعه حمل و نقل عمومی
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور در ادامه درخصوص توسعه حمل و نقل عمومی درون شهری گزارشی ارائه کرد و گفت: افزایش طول شبکه متروی کلانشهرها به ۳۳۸ کیلومتر از طریق بهره برداری از ۱۷۹ کیلومتر خط مترویی از سال ۹۲ تاکنون(معادل ۵۴% کل خطوط مترویی درحال بهره برداری)، افزایش تعداد ایستگاههای در دست بهره برداری به ۲۲۲ ایستگاه ازطریق بهرهبرداری از ۱۱۶ ایستگاه جدید طی ۸ سال گذشته(معادل ۵۴% کل ایستگاههای در حال بهره برداری(، افزایش تعداد واگنهای در دست بهرهبرداری کلانشهرها به ۱۸۷۲ واگن ازطریق تامین ۶۹۱ دستگاه واگن جدید طی هشت سال گذشته ( معادل ۳۷% کل ناوگان مترویی دردست بهره برداری) از جمله اقدامات انجام شده در این حوزه است و بر این اساس قابلیت جابهجایی و انجام حدود ۸۴۰ میلیون سفر از طریق حمل و نقل ریلی(تعداد مسافر) به صورت سالانه وجود دارد.
وی در ادامه افزود: بیش از۷۳ هزار دستگاه تاکسی در کشور نیز نوسازی شده است. همچنین امروز طرح نوسازی۱۰ هزار دستگاه تاکسی رونمایی شد.
معاون عمرانی وزیر کشور در ادامه درخصوص برنامه نوسازی و بازسازی ناوگان حمل ونقل عمومی اشاره کرد و گفت: فرایند اجرایی نوسازی ۵ هزار دستگاه اتوبوس و انعقاد تفاهم نامه همکاری با شرکت های سایپا و ایران خودرودیزل برای تولید ۲ هزار دستگاه( هرشرکت هزار دستگاه) آغاز شده است. همچنین تفاهمنامه بازسازی و خرید قطعات یدکی مورد نیاز ناوگان اتوبوسرانی های شهری کشور در ۱۲۷ شهرداری و بازسازی ۵۴۱ دستگاه اتوبوس امضا شد.
وی اضافه کرد: بازسازی ۵ هزار دستگاه اتوبوس شهری در ۶۷ شهرداری کشور در چارچوب تفاهم نامه ای بین سازمان برنامه و بودجه کشور، صندوق کار آفرینی امید و شهرداریها و نظارت سازمان شهرداریها و دهیاری های کشوردر حال پیگیری است و همچنین شهرداریهای کلانشهرها و مراکز استانها جهت استفاده از تسهیلات تبصره ۱۸قانون بودجه سال ۱۳۹۸ معرفی می شوند.
جمالی نژاد در ادامه با اشاره به اینکه شهرهای دارای اتوبوس متوقفی به سازمان برنامه و بودجه جهت دریافت تسهیلات از محل تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۳۹۹ برای بازسازی ۵۰۰۰ دستگاه اتوبوس درسطح کشور نیز معرفی می شود، افزود: در نهایت درحال برنامه ریزی برای تخصیص ۹۰ میلیارد تومان کمک به شهرداریها از محل ردیف "کمک به نوسازی و بازسازی ناوگان حمل و نقل عمومی " قانون بودجه سال ۱۳۹۹هستیم.
تهیه اطلس پسماند
معاون عمرانی وزارت کشور در پاسخ به اقدامات انجام در حوزه زباله سوزها به ویژه در شهرهای ساحلی کشور گفت: اخیرا برای اولین بار اطلس پسماند را در کشور آماده کرده ایم و در آن نیاز نواحی مختلف به انواع مختلفی از دفن زباله مشخص شده است.
وی در ادامه با اشاره به ساماندهی۹۶ محل دفن پسماند شهری و استقرار سیستم جمعآوری پسماند در ۳۰ هزار روستای کشور، گفت: تاسیسات زباله سوز در شهر نوشهر با حضور رئیس جمهور افتتاح شد و تاسیسات زباله سوز ساری با ۷۵درصد پیشرفت و رشت با ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی در حال ساخت است. (زبالهسوز۲۰۰ تنی نوشهر به دستور رییس جمهور افتتاح شد و نیروگاه زبالهسوز۴۵۰ تنی ساری تا پایان این دولت و نیروگاه رشت تا پایان سال آینده به بهره برداری می رسند).
جمالی نژاد همچنین احداث ۵۰۰ ایستگاههای آتشنشانی شهری و افزایش تعداد آن به ۱۴۶۰ ایستگاه با پوشش ۹۵ درصدی جمعیت شهری و ۹۲۴ پایگاه آتشنشانی روستایی، افزایش متوسط سرانه فضای سبز شهری کشور به ۱۲ متر مربع و احداث۷۵۰۰ بوستان چند منظوره روستایی از دیگر خدمات توسعه شهری و روستایی کشور برشمرد.
رئیس سازمان شهرداری ها و دهیاری درباره لزوم ایجاد دهیاری در روستاهای بالای ۲۰ خانوار گفت: براساس قانون باید روستای بالای ۲۰ خانوار دهیاری داشته باشند که تاکنون به دلیل بالا بودن تعداد روستاها، صرفا به روستاهای بالای ۳ خانوار دهیاری داده شده بود اما با دستور وزیر کشور مقرر شد با اولویت روستاهای مرزی، روستاهای بالای ۲۰ خانوار هم، دهیاری داشته باشند.
وی ادامه داد: با ورود حاکمیت به روستاها و ساختارسازی و نهادسازی در روستاها انجام شود، ضمن ثبات و مانایی جمعیت در روستاها، امکان توزیع امکانات و خدمات و زمینه سازی برای مهاجرت معکوس فراهم می شود. همچنین در روستاهای مرزی به عنوان پدافندغیرعامل می تواند در کنترل و ثبات جمعیت موثر باشد که به امنیت این مناطق و کشور کمک می کند.
رئیس سازمان شهرداری ها و دهیاری ها گفت: بودجه دهیاری ها با توجه به کثرت و جمعیت آنها، میزان قابل توجهی نیست. دهیاری ها برخلاف شهرداری ها ساختار سبک و چارت سازمانی محدودی دارند و به همین دلیل بودجه اندکی دارند اما با همین بودجه اندک اقدامات خوبی را انجام می دهند که به عنوان مثال در دهه فجر امسال بیش از ۵هزار و ۸۱۱ پروژه توسط دهیاری ها افتتاح می شود.
وی با اشاره به اینکه دهیاری ها برغم بودجه اندک، ماموریتها و اهداف مشابه با شهرداری ها دارند و متناظر همان کارهایی که شهرداری ها درشهرها انجام می دهند، دهیاری ها در روستاها دنبال می کنند، اظهار کرد: تاکنون نظارت بر دهیاری ها به صورت استانی بوده و معاونین عمرانی استانداری ها و مدیران کل روستایی به صورت استانی و منطقه ای نظارت می کردند که خوشبختانه با ایجاد سامانه جامع دهیاریهای کشور نظارت یکپارچه و متمرکز بر دهیاری ها انجام خواهد شد که تاکنون ۳۴هزار و ۵۲۰ دهیاری به این سامانه پیوسته اند.
جمالی نژاد درخصوص اقدامات انجام شده در جهت کاهش تصدیگری دولت گفت: یکی از اقداماتی که سالهای سال در حال پیگیری است و باید انجام شود، بحث مدیریت واحد شهری است که در ماده ۱۳۶ برنامه سوم توسعه، ماده ۱۳۷ برنامه چهارم، ماده ۱۷۳ برنامه پنجم هم مطرح شده است اما متاسفانه به دلیل اینکه در برنامه سوم و چهارم مطرح شد اما عملیاتی نشد، در برنامه پنجم تغییر یافت و به جای مدیریت واحد شهری، مدیریت هماهنگ شهری مطرح شده است اما بازم به دو دلیل مقاومت دستگاههای اجرایی و نبود بستر و زیرساخت ابتدایی در شهرداری ها این اتفاق نیفتاد.
وی ادامه داد: در برنامه ششم توسعه، این کار دنبال شد و در سازمان شهرداری ها و دهیاری ها کارگروهی برای پیگیری این موضوع گذاشته شد که اقدامات خوبی در این حوزه انجام شده است. همچنین با همکاری مجلس شورای اسلامی، مقدمات لایحه ای در این راستا درحال تدوین است که امیدواریم که تا پایان دولت آماده شود.
جمالی نژاد درخصوص وضعیت ساختار اداری و استخدام نیروهای شهرداری نیز گفت: ساختار سازمانی ۱۳۴۰ شهرداری وسازمان وابسته به شهرداریها و ساختار سازمانی دهیاریها، متناسب با درجه دهیاری ابلاغ شده است. همچنین اساسنامه ۷۲۵ سازمان وابسته به شهرداریها و تدوین اساسنامه سازمان های پسماند جمعی سه استان شمالی ابلاغ شده است. همچنین ۸۰ خدمت و زیرخدمت شهرداریها کشور و دریافت شناسه یکتا با هدف استاندارد سازی خدمات و یکپارچگی در مدیریت و توسعه دولت الکترونیک تصویب و با تشکیل شورای راهبری به عنوان جایگزین شورای اداری و استخدامی شهرداریها موافقت شد.
وی افزود: ارتقای شغلی ۲۲۹۸ نفر از کارکنان شهرداری و تبدیل وضعیت ۷۰۷ مستخدم پیمانی به رسمی آزمایشی از دیگر اقدامات در این حوزه است. همچنین افزایش حقوق و مزایای شهرداران و کارکنان شهرداری ها در دو نوبت در سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ حداقل پس از ۱۲ سال داشتیم و درحال حاضر حقوق و مزایای کارکنان دولتی و شهرداریها تقریبا برابر است. همچنین شیوه نامه پرداخت کارکنان قراردادی به سازمان اداری و استخدامی ارائه شده که امیدواریم پرداختی کارکنان قراردادی هم مانند سایر کارکنان دولت براساس وحدت رویه شود.
جمالی نژاد اشاره کرد: برگزاری آزمون استخدامی مشاغل آتش نشانی به منظور جذب ۴۰۰۰ نفر آتش نشان درسال ۹۸ برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز شهرداریهای کشور در حوزه آتش نشانی نیز از دیگر اقدامات در راستای تامین نیروی انسانی موردنیاز بود. همچنین برای برگزاری آزمون استخدامی سراسری برای شهرداریها در راستای توانمند سازی نیروی انسانی شهرداریها و جذب نیروهای تحصیل کرده در شهرداریها برنامه ریزی شده است.
رئیس سازمان شهرداری ها و دهیاری ها با اشاره به تصویب کلیات لایحه اداری و استخدامی شهرداریها در کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: برای تامین نیروی انسانی موقت شهرداریها با پیگیری مجوز از سازمان اداری و استخدامی با اولویت بکارگیری نیروهای شرکتی تحصیلکرده و با سابقه اخذ شد.
وی درخصوص وضعیت نیروهای شرکتی شهرداری ها گفت: با توجه به اینکه شهرداری ها در سالهای اخیر مجوز استفاده از نیروهای قراردادی را نداشتند، لذا از نیروهای شرکتی بهره گرفتند. در سال ۹۰ دستگاههای دولتی نیروهای شرکتی را به نیروهای قراردادی تبدیل کردند اما درشهرداری ها کارکنان شرکتی قبل از سال ۹۰ به صورت شرکتی مانده اند که با پیگیری های انجام شده، مجوز به کارگیری نیروهای قراردادی در شهرداری ها با اولویت به کارگیری نیروهای شرکتی تحصیلکرده با سوابق بالا داده خواهد شد.
رئیس سازمان شهرداری ها و دهیاری ها همچنین درخصوص تامین و حمایت مالی پروژه های شهرداری ها و دهیاری ها عنوان کرد: به میزان حدود ۱۳هزار میلیارد تومان به شهرداری ها و به میزان ۵۵۰۰ میلیارد تومان به دهیاری ها کمک شده است. همچنین صدور مجوز انتشار حدود ۱۴ هزار میلیارد توماناوراق مشارکت شهرداریهاتا پایان سال ۱۳۹۸ و پیش بینی ۹ هزار میلیارد تومان برای سال ۱۳۹۹ در حوزه حمل و نقل(مترو و اتوبوس)و باز آفرینی شهری و خرید تجهیزات و نردبان آتش نشانی، اعطای ۳۰۰۰ میلیارد ریال وام های قرض الحسنه به شهرداریهای کوچک کشور، اعطای ۳۶۰۰ میلیارد ریال تسهیلات ارزان قیمت جهت اجرای ۹۴۹ طرح درآمدزای دهیاریها و ایجاد اشتغال مستقیم بیش از ۲۳۱۲ نفر و کمک به توسعه زیر ساختهای ۴۷۳ پروژة گردشگری روستایی از جمله حمایتهای مالی از شهرداری ها و دهیاری ها بوده است.
وی همچنین درخصوص تجهیز شهرداری ها و دهیاری ها به ماشین آلات گفت: ۴۰۲۰ دستگاه ماشین آلات خدماتی، ۳۲۸۷ دستگاه ماشین آلات عمرانی و۱۰ هزار دستگاه تجهیزات آتش نشانی و امداد در این راستا خریداری شده است.
جمالی نژاد در ادامه در پاسخ به این سوال که چه اقداماتی در سطح ملی جهت تقویت ۳۱شهرستان کمتر برخوردار ۳۱ استان کشور انجام شده است؟ گفت: یکی از سیاستهای کلان وزارت کشور، توزیع عادلانه خدمات و امکانات متناسب و توزیع عادلانه جمعیت در کشور است که در این راستا اولین بار وزارت کشور اجرای طرح ۳۱ شهرستان هدف توسعه در راستای تاکید مقام معظم رهبری در محرومیت زدای، برای دنبال کرد و مبنای تهیه و برنامه ریزی طرح هم تجربه موفق قلعه گنج در استان کرمان بود.
وی در همین راستا با بیان اینکه استانداران به عنوان جانشین وزیر کشور در راهبری طرح تعیین شده اند، افزود: امور اجرایی و عملیاتی و هماهنگی سطح شهرستان با فرمانداران و در قالب کمیته برنامه ریزی شهرستان صورت می گیرد.
جمالی نژاد با اشاره به اینکه سندهایی برای این شهرستانها تنظیم شده است، عنوان کرد: اقدامات صورت گرفته در این حوزه ها در قالب این سندها است. همچنین مبلغ ۴۵۰ میلیارد ریال به شهرداریها و دهیاریهای شهرستانهای هدف اختصاص یافته است. واگذاری ماشین آلات به شهرداریها (تانکر، لودر، تجهیزات CBRN، بکهولودر، کمپرسی، سنگین) و دهیاری ها(مینی بوس ، حمل زباله سبک،آتش نشانی نیمه سنگین)، تخصیص بالغ بر ۵۱ میلیارد ریال تسهیلات ارزان قیمت، هماهنگی با دستگاههای اجرایی و نهادهای متولی برای تامین مالی و مشارکت در توسعه و عمران شهرستانهای هدف به ویژه بنیادها و نهادهای انقلابی از جمله بنیاد برکت و بنیاد علوی و بسیج سازندگی، انتخاب شهرداران مرکز استان به عنوان شهردار معین توسعه شهرداریهای کمتر توسعه یافته و ارسال بسته های آموزشی برای شهرداریها و دهیاریهای کمتر توسعه یافته از سایراقدامات این حوزه است.
نظارت بر فعالیت تاکسی های اینترنتی
معاون عمرانی وزیر کشور درخصوص دستورالعمل نظارت بر فعالیت تاکسی های اینترنتی گفت: همواره تاکید کرده ایم که نباید مانع خدمات نوین شویم بلکه باید به بخش های دیگر هم تسری دهیم. در حوزه تاکسی های اینترنتی به جای مقابله با تاکسی های اینترنتی، دستورالعملی تهیه کردیم تا ضمن نظارت بر آنها، به کسب و کارهای پیشین هم صدمه ای وارد نشود. این بازی برد-بردی بود که شهرداری ها و شرکتهای اینترنتی دخیل بودند و تمام دغدغه ها در این دستورالعمل دیده شد.