اروپا در سالی گذشت،
جهان ۲۰۲۰، از جولان کرونا در اروپا تا خروج انگلیس از اتحادیه اروپا
جولان کرونا در اروپا، گسترش اعتراضات مدنی در فرانسه و خروج انگلیس از اتحادیه اروپا از مهمترین رویدادهای قاره اروپا در سال ۲۰۲۰ بود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، جولان کرونا در اروپا، حمایت رئیس جمهور فرانسه از توهین به پیامبر اکرم (ص)، گسترش اعتراضات مدنی در فرانسه و خروج انگلیس از اتحادیه اروپا از مهمترین رویدادهای قاره آفریقا در سال ۲۰۲۰ بود.
اتحادیه اروپا
۳۰ ژانویه
همه گیری کووید ۱۹: سازمان جهانی بهداشت به سبب شیوع این همه گیری، شرایط "اضطراری بهداشت عمومی در سطح بین المللی" اعلام کرد.
۱۷ مارس
همه گیری کووید ۱۹: مقامات اروپایی در تلاش برای مهار همه گیری کووید ۱۹, مرزهای خارجی اتحادیه اروپا و همچنین منطقه شنگن را به مدت دست کم ۳۰ روز بستند.
تورنمنتهای (مسابقات) فوتبال یورو ۲۰۲۰ و کوپا آمریکا ۲۰۲۰ از سوی یوفا و کانمبول تا تابستان سال ۲۰۲۱ به تأخیر انداخته شدند.
۱۸ مارس
همه گیری کووید ۱۹: اتحادیه رادیو و تلویزیون اروپا اعلام کرد رقابتهای یوروویژن ۲۰۲۰ به سبب شیوع کووید ۱۹ در اروپا لغو شده است. این نخستین بار در تاریخ ۶۴ ساله یوروویژن بود که برگزاری این رقابت لغو میشد.
۱۰ آوریل
وزرای دارایی اتحادیه اروپا بر سر بسته وام ۵۴۰ میلیارد یورویی برای کاهش مشکلات اقتصادی ناشی از همه گیری ویروس کرونا موافقت کردند.
۱۲ آوریل
همه گیری کووید ۱۹: پاپ فرانسیس به صورت زنده مراسم دعای عید پاک را برگزار کرد. این دومین مراسم از این دست طی یک ماه بود که برای پایان یافتن همه گیری کووید برگزار شد.
۱۴ آوریل
همه گیری کووید ۱۹: صندوق بین المللی پول اعلام کرد پیش بینی میکند اقتصاد جهان سه درصد کوچکتر خواهد شد و این شدیدترین کاهش از زمان رکود بزرگ در دهه ۱۹۳۰ بود. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد کشورش تأمین مالی سازمان جهانی بهداشت را به حالت تعلیق در میآورد و ادامه آن را مشروط به اعلام نتیجه تحقیقات در ارتباط با مدیریت همه گیری کووید ۱۹ و روابطش با چین میکند.
۲۱ ژوئیه
همه گیری کووید ۱۹: رهبران اروپایی با ایجاد صندوق نوسازی ۷۵۰ میلیارد یورویی برای بازسازی اقتصادهای اروپایی که به سبب همه گیری کووید ۱۹ تحت تأثیر قرار گرفته بودند، موافقت کردند.
۴ سپتامبر
پاپ بندیکت شانزدهم با ۹۳ سال و چهار ماه و ۱۶ روز به پر سابقهترین پاپ زنده تبدیل شد.
۱۷ سپتامبر
آلمان، فرانسه و انگلیس یادداشت مشترکی را برای سازمان ملل صادر و ادعاهای چین درباره دریای چین جنوبی را رد و از حق حاکمیت فیلیپین در مقابل چین حمایت کردند. در این بیانیه در عین حال آمده است
آنها درباره "حاکمیت سرزمینی" این مناطق "هیچ موضعی نمیگیرند".
۱ اکتبر
اتحادیه اروپا پس از نادیده گرفته شدن مهلت قانونی تعیین شده اش برای حذف بخشهای بحث برانگیزی از لایحه بازار داخلی، اقدامات قانونی را علیه انگلیس آغاز کرد.
۱۱ دسامبر
اتحادیه اروپا موافقت کرد انتشار گازهای گلخانهای را تا دهه آینده ۵۵ درصد کاهش دهد.
۲۰ دسامبر
نوع جدید و به شدت مسری از کووید در حال گسترش در اروپاست و استرالیا مرزهای بین المللی خود را بست.
۲۰ دسامبر
طرح اعمال تحریم علیه مقامات ایران بهدلیل موارد نقض حقوق بشر در این کشور به تصویب نمایندگان پارلمان اروپا رسید.
آژانس دارویی اروپا مجوز استفاده از واکسن کرونا شرکتهای بیوتک و فایزر در اتحادیه اروپا را صادر کرد.
۱۰ جولای
وولکان بوزکر دیپلمات و وزیر سابق اتحادیه اروپای ترکیه به عنوان هفتاد و پنجمین رئیس مجمع عمومی سازمان ملل متحد انتخاب شد.
۲۴ اکتبر
وزیر امور خارجه آمریکا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ۲۴ اکتبر دور نخست گفتگوهای آمریکا-اروپا درباره چین را آغاز کردند
انگلیس
۳۱ ژانویه
انگلیس و جبل الطارق رسما از اتحادیه اروپا خارج شدند و فرآیند انتقال ۱۱ ماهه آغاز شد.
۴ مه
تیمی از دانشمندان انگلیسی و کنیایی از کشف Microsporidia MB خبر دادند، یک میکروب انگلی در گروه قارچهای Microsporidia که مانع از حمل مالاریا توسط پشهها میشود و به طور بالقوه زمینه را برای کنترل مالاریا فراهم میکند.
۳ ژوئن
بوریس جانسون نخست وزیرانگلیس اعلام کرد اگر دولت چین قوانین امنیتی جدیدی را درهنگ کنگ وضع کند، انگلیس قوانین مهاجرتی را تغییر داده تا سبب تسهیل فرایند اعطای تابعیت انگلیس برای کلیه شهروندان هنگ کنگی شود که واجد شرایط وضعیت بی ان او هستند.
۱۹ سپتامبر
نسخهای از کتاب "دو خویشاوند نجیب"، آخرین نمایشنامه نویسنده انگلیسی ویلیام شکسپیر مربوط به سال ۱۶۳۴، در کتابخانه کالج سلطنتی اسکاتلندیها در سالامانکا، اسپانیا کشف شد. اعتقاد بر این است که قدیمیترین نسخه از آثار او در این کشور محسوب میشود.
۲ دسامبر
همه گیری کووید ۱۹: انگلیس واکسن کرونای تولید شرکت فایزر را تأیید کرد و به نخستین کشور در جهان تبدیل شد که چنین کاری انجام داد.
۸ دسامبر
همه گیری کووید ۱۹: انگلیس به نخستین کشور تبدیل شد که کارزار واکسیناسیون در مقابل ویروس کرونا را با استفاده از یک واکسن تأیید شده بالینی و آزمایش شده آغاز کرد.
۲۴ دسامبر
انگلیس و اتحادیه اروپا قبل از پایان دوره انتقال بر سر دست یابی به توافق نامه تجارت آزاد جامع توافق کردند.
۳۱ دسامبر
دوره گذار پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا در روز ۳۱ ژانویه ۲۰۲۰ به پایان میرسد.
لوگزامبورگ
۲۹ فوریه
لوگزامبورگ به نخستین کشور در جهان تبدیل شد که استفاده از حمل و نقل عمومی را رایگان کرد.
مقدونیه
۲۷ مارس
مقدونیه شمالی به سی امین کشور عضو ناتو تبدیل شد.
فرانسه
۷ سپتامبر
جلیقهزردها در فرانسه پس از چهار ماه دوباره اعتراضات خود علیه دولت ماکرون را از سر گرفتند.
۱۹ آوریلهمه گیری کووید ۱۹: ناآرامیهایی در پاریس، برلین و ولادیقفقاز روی داد و این در حالی است که مخالفت با تعطیلیهای مرتبط با کرونا همچنان ادامه یافت.
۴ اکتبر
در همه پرسی استقلال کالدونیای جدید درس ال ۲۰۲۰، کالدونیای جدید به استقلال از فرانسه رأی داد.
۱۰ دسامبر
فرانسه: پایان دادگاه فساد مالی نیکلا سارکوزی.
حمایت مکرون از توهین به پیامبر اکرم (ص)
ایرلند
۲۷ ژوئن
میشائیل مارتین در یک دولت ائتلافی تاریخی با حضور سه حزب جایگزین لئو وارادکار به عنوان رهبر اپوزیسیون در ایرلند شد.
روسیه
۱ ژوئیه
رأی دهندگان روس از اصلاحیه قانون اساسی این کشور حمایت کردند که به ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور اجازه میدهد با پایان یافتن دوره فعلی ریاست جمهوری اش در سال ۲۰۲۴ دو دوره شش ساله دیگر نیز بتواند در انتخابات شرکت کند و در نتیجه این موضوع به طور بالقوه به او اجازه میدهد تا سال ۲۰۳۶ در قدرت باقی بماند.
۵ مارس
دومای روسیه با تغییر قانون اساسی مسیر تمدید دوران ریاست جمهوری ولادیمیر پوتین را باز کرد
۵ جولای
نتایج قطعی همهپرسی اصلاح قانونی اساسی روسیه اعلام شد، ۷۷
۸ اگست
نخستین هواپیمای حامل مسافران روسی در پی از سرگیری پروازها میان روسیه و ترکیه که به دلیل شیوع ویروس کرونا متوقف شده بود، اول آگوست وارد استانبول شد.
۸ اگست
۹۲ درصد به ابقای ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور بر سر قدرت تا سال ۲۰۳۶ رای دادند.
۱۰ نوامبر
رئیس جمهور روسیه ۱۰ نوامبر اعلام کرد آذربایجان و ارمنستان در مورد قرهباغ کوهستانی به توافق دست یافتند.
بلغارستان
۷ ژوئیه
اعتراضات در سراسر بلغارستان با هدف برکناری کابینه بوریسوف و ایوان گِشِف دادستان کل این کشور از سمت شان آغاز شد.
۱ مارس
غسان سلامه فرستاده ویژه سازمان ملل برای لیبی استعفا داد. نیکولای ملادینوف دپیلمات بلغارستانی به عنوان فرستاده ویژه سازمان ملل برای لیبی منصوب شد.
صربستان
۷ ژوئیه
همه گیری کووید ۱۹: در واکنش به اعمال محدودیتهای سخت گیرانهتر پیشنهادی از سوی الکساندر ووسیچ رئیس جمهور صربستان در پی افزایش موارد ابتلا در این شهر، هزاران نفر در مقابل مجمع ملی صربستان در بلگراد تجمع کردند.
۴ سپتامبر
کوزوو و صربستان اعلام کردند روابط اقتصادی خود را عادی خواهند کرد. این دو کشور سفارت خانههای خود را به قدس منتقل کردند و به سومین و چهارمین کشوری تبدیل شدند که قدس را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناختند. بحرین و اسرائیل توافق کردند روابط خود را عادی سازی کنند و آنها چهارمین توافق نامه صلح اعراب و اسرائیل را امضا کردند.
بلاروس
۹ اوت
برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در بلاروس که منجر به انتخاب مجدد الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور فعلی آن شد، در پی رد نتایج از سوی اسویاتلانا سیخانوسکایا نامزد اصلی مخالفان، با اعتراضات در سراسر این کشور مواجه شد. هفت روز بعد، بزرگترین راهپیمایی سیاسی در تاریخ بلاروس برگزار شد که تخمین زده میشود ۳۰۰ هزار نفر در مینسک و ۲۰۰ هزار نفر در شهرهای دیگر بلاروس در آن حضور یافتند.
آلمان
۴ فوریه
درپی حمله مسلحانه نژادپرستانه به یک کافه در شهر هانائو آلمان، ۹ تن از جمله چهار تُرک جان خود را از دست دادند. جسد مهاجم ۴۳ ساله و مادرش نیز توسط پلیس آلمان در خانهشان یافته شد.
۲۳ اوتتیم بایرن مونیخ آلمان در بازی فینال با غلبه بر پاری سن ژرمن فرانسه قهرمان لیگ قهرمانان یوفا ۲۰-۲۰۱۹ شد.
نویسنده: مجتبی شاهسونی
کارشناس مسائل بین الملل