کارشناس فرانس بیست و چهار
بحران اقتصادی دلیل تغییر سیاست ترکیه در قبال اروپا
از نظر کارشناس فرانسوی ترس از انزوا و بحران اقتصادی شدید در ترکیه، دلیل تلاش رییس جمهور این کشور برای بهبود روابط مخدوش شده با اتحادیه اروپاست.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، از نظر کارشناس فرانسوی، ترس از انزوای منطقهای و بین المللی و بحران اقتصادی شدید در ترکیه، دلیل تلاش رجب طیب اردوغان رییس جمهور این کشور برای بهبود روابط مخدوش شده با اتحادیه اروپاست.
شبکه تلویزیونی فرانس بیست و چهار گزارش داد: وزیر امور خارجه ترکیه در بروکسل حضور دارد. آنکارا میگوید خواهان عادی سازی روابط با اتحادیه اروپاست. گرچه اروپاییها با ازسرگیری گفتگوها مخالف نیستند، اما قصد بخشش هم ندارند.
مجری از برونو دارو کارشناس مسایل بین المللی پرسید: اختلافات بین اتحادیه اروپا و ترکیه در ماههای اخیر پرشمار بوده اند. این طور نیست؟
دارو پاسخ داد: بله قطعا همین طور است. اختلافات زیاد هستند. اما آشکارا شاهد تمایل آنکارا به کاهش تنشها هستیم. یک ماه پیش، ترکیه اقدام مشابه دیگری نیز در قبال اسرائیل انجام داد. در مورد اروپا باید گفت موارد مشاجره زیاد است.
وی افزود: اول، اکتشاف نفت در شرق مدیترانه. اتحادیه اروپا به ویژه فرانسه در برابر این اقدام ترکیه برای اکتشاف نفت و گاز در آبهایی که به یونان و قبرس تعلق دارد، به شدت واکنش نشان داد. این ماجرا به مدت چند هفته تنشهای شدیدی به همراه داشت. مذاکرات بین ترکیه با یونان و قبرس نیز میبایست هفته آینده آغاز شود. این اولین حرکت برای کاهش تنش هاست.
وی گفت: نقش ترکیه در سوریه و به تازگی حمایت چشمگیر دپیلماسی این کشور از جمهوری آذربایجان در مشاجرات قره باغ نیز یکی دیگر از مسایل مورد مشاجره بین آنکارا و بروکسل قلمداد میشود. اردوغان تا این لحظه فکر میکرد که در برابر اتحادیه اروپا در موضع قدرت قرار دارد، چرا که در ازای دریافت پول، ۴ میلیون پناهجوی سوری را در خاک خود پذیرفته است. ترکیه از این توافق (قبول پناهجویان در خاک ترکیه در ازای دریافت پول) به عنوان اهرم فشار علیه اتحادیه اروپا استفاده میکرد و به یاد داریم که باز کردن مرز ترکیه با یونان به روی پناهجویان، تنشهای شدیدی ایجاد کرده است.
مجری پرسید: دلیل تمایل ترکیه برای بهبود روابط با اتحادیه اروپا چیست؟
دارو در پاسخ گفت: بی شک نگرانی از واقعیات دلیل این تمایل بوده است. آنکارا دریافته است که در صورت ادامه این رویه، در عرصههای بین المللی منزوی خواهد شد. چرا که ترکیه کشور بزرگی است که در موقعیت ژئواستراتژیکی ویژهای واقع شده و با اتحادیه اروپا، آسیای مرکزی و خاورمیانه (غرب آسیا) همجوار است. این موقعیت خوبی است که نباید خرابش کرد. به همین دلیل است که اردوغان در ماههای اخیر برای گسترش فعالیتهای منطقهای و بین المللی ترکیه تلاش میکند. اما عملکرد این کشور در قبال اتحادیه اروپا غافلگیر کننده بود. اروپاییها متحد هستند و تصمیم گرفته اند که در مورد مسایلی مثل ماجرای شرق مدیترانه، متحد عمل کنند و در این مورد خاص در دسامبر به تحریم بسیاری از مقامات ترکیهای تصمیم گرفتند.
وی افزود: اما دلیل دیگر تغییر رویه ترکیه چیست. باید خاطر نشان کرد که مبادلات تجاری ترکیه و اتحادیه اروپا بسیار بالاست. ارزش این تبادلات ۱۶۵ میلیارد دلار بالغ میشود و اتحادیه اروپا برای ترکیه اولین شریک تجاری قلمداد میشود. اوضاع اقتصادی ترکیه وخیم است، این کشور با بیکاری گسترده روبروست و ارزش لیر به شدت کاهش یافته است. اردوغان نمیتواند بدون اتحادیه اروپا از این بحران عبور کند. همه اینها میتوانند تغییر رویه ترکیه را توضیح بدهد. اما اروپاییها مشکوک هستند. آنها قبلا بارها تغییرات پی در پی لحن رئیس جمهور ترکیه و تغییرات در دیپلماسی آنکارا را مشاهده کرده اند. آنکارا برای متقاعد کردن اروپاییها میبایست متقاعد کننده رفتار کند و نشان بدهد که این تغییر پایدار خواهد بود.