مشتری بزرگترین سیاره منظومه شمسی بعد از ستاره خورشید است و آیا میتواند به ستاره ای، چون خورشید بدل شود؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سيما، کوچکترین ستاره شناخته شده در مسیر اصلی کهکشان راه شیری درحقیقت پری یک موجود واقعی است. این ستاره که EBLM J۰۵۵۵-۵۷Ab نام دارد که ستاره کوتوله قرمز رنگ است که در فاصله ۶۰۰ سال نوری از ما قرار دارد.
شعال متوسط آن حدودا ۵۹ هزار کیلومتر است که فقط کمی بزرگتر از زحل است. درحقیقت این ستاره کوچکترین ستاره شناخته شده است که در هسته آن هیدروژن میسوزد. این روند درحقیقت یک روند معمول در ستارههاست تا زمانی که سوخت آنها تمام شود.
سیاره مشتری بزرگتر از برخی از ستارگان است
در منظومه شمسی ما، دو جسم بزرگتر از این ستاره نوجوان وجود دارد، یکی خورشید و دیگری مشتری است.
یکی سوال بسیار مهم در این ارتباط این است که چرا مشتری سیاره است و ستاره نیست. در یک پاسخ ساده و کوتاه باید گفت به دلیل که مشتری جرم کافی برای همجوشی هیدروژن به هلیوم را دارا نیست. این ستاره علیرغم کوچک بودن خود، جرمش ۸۵ برابر مشتری است. چراکه اگر کوچکتر باشد، قادر به سوزاندن هیدروژن نخواهد داشت. اما اگر منظومه شمسی ما متفاوت بود، آیا مشتری میتوانست یک ستاره مشتعل باشد؟
مشتری اگرچه یک ستاره نیست، اما جرمش ۲.۵ برابر تمام سیارات دیگر است. چگالی ان نیز بسیار کم و در حدود ۱.۳۳ گرم در سانتیمتر مکعب است، چگالی زمین برابر ۵.۵۱ گرم در سانتیمتر مکعب، کمی بیش از چهار برابر مشتری است.
نکته قابل توجهی که باید به آن اشاره کنیم این است که شباهتهایی میان مشتری و خورشید وجود دارد. چگالی خورشید بر فرض مثال ۱.۴۱ گرم بر سانتیمتر مکعب است. همچنین این دو شی از نظر ترکیبی شباهت زیادی به یکدیگر دارند.
مشتری (Jupiter) (که به نامهای بِرجیس، اورمزد، زاوش نیز شناخته میشود)، بزرگترین سیاره در منظومهٔ خورشیدی است. این سیارهٔ غول گازی با جرم یکهزارم خورشید است، ولی جرمی دو و نیم برابر تمامی دیگر سیارههای منظومهٔ خورشیدی دارد و دومین جسم در منظومهٔ خورشیدی بر پایهٔ جرم و حجم است. از نظر دوری از خورشید، مشتری پنجمین سیاره پس از عطارد، زهره، زمین و مریخ است.