تولید شکلات خانگی از آن دسته کسب و کارهای نوظهور و کم هزینهای است که این روزها در فضای مجازی برای خیلیها ایجاد اشتغال کرده است.
خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در این قسمت از برنامه «حرفهای شو» به دنبال یک کسب و کار شیرین رفته که اتفاقی نو در حوزه شکلات سازی رقم زده است.
شکلات خوراکی جذابیست که از کودکی خیلیها را شیفته خودش میکند؛ و این یعنی یک فرصت ناب برای راه اندازی یک کسب و کار شیرین.
شیرین سلیمی یکی از آن کارآفرینهایی است که توانسته از محبوبیت شکلات برای خودش یک حرفه دوست داشتنی بسازد. او میگوید: ” علاقه من به شکلات سازی هم برمی گردد به همان کودکی ام “. سلیمی از اولین تجربه شکلات سازی اش یاد و برایمان تعریف میکند: ” اولین باری که کارم را شروع کردم برای صد نفر شکلات درست کردم و بدون دریافت هزینه برایشان فرستادم تا از آنها بازخورد طعم و مزه بگیرم. برای دوست و آشنا و همسایه فرستادم و از آنها خواستم درباره شکلاتها نظر بدهند. خیلی راحت میتوانم بگویم من اصلا بازخورد بد نداشتم؛ بعد از آن هم هر بار شکلاتی تولید کردم و فروختم با تشویق و حمایت و سفارشهای زیاد روبرو شدم“.
بالا رفتن سن و سال اغلب ما را در خوردن شکلات محدود میکند. این محدودیت، اما برای شیرین سلیمی فرصتی برای دست زدن به ابتکارات جدید در کارش شده.
خودش توضیح میدهد:” یکی از دغدغههای من این بود که میدیدم آدمهایی که شکلات دوست دارند خیلی هایشان دیابت دارند؛ پدر خود من هم دیابت دارد و مثل خیلی از افرادی که قندشان بالاست عاشق شکلات است. شکلات تلخ هم با اینکه خواص مختلفی دارد، اما خیلیها آن را نمیپسندند. من برای جبران این تلخی مغز شکلات تلخ را با توت خشک پودر شده پر کردم. ترکیب شیرینی توت و تلخی شکلات یکی از تولیدات پرطرفدار ما را ساخت که امروز هم دنبال این هستیم که خط تولیدش را راه بیندازیم“.
خانم سلیمی لیسانس شیمی دارد و حرفههای هنری و غیر هنری زیادی را تجربه کرده است. به این حرفه که رسیده، اما با شکلاتهای خاص و متفاوتش اتفاقی نو رقم زده.
او در این باره توضیح میدهد: ” درباره شکلات هم در آموزشگاههای داخلی آموزشهای مقدماتی را گذراندم و هم در کلاسهای برخط خارجی شرکت و همزمان به ترجمه و مطالعه مقالات خارجی کردم. به جایی رسیدم که فکر کردم میتوانم شروع به کار کردن کنم“.
ترکیبات تشکیل دهنده شکلاتهای دست ساز او متناسب با سن و سال و سلیقه مشتریها انتخاب میشود. تنوع شکل و طرح و رنگ هم جذابیت شکلات هایش را بیشتر میکند. مغزهای بکار رفته شکلاتهای او هر چیزی میتواند باشد؛ از آجیل و میوه خشک گرفته تا کارامل و قهوه و حتی زرشک و ژله و شهد و سکنجبین و یا هر چیز دیگری که مشتری بخواهد.
این مدرس شکلات سازی اضافه میکند:” ما بیشتر از ترکیبات آجیل در شکلات هایمان استفاده میکنیم. مثلا شکلاتهای تختهای که فوق العاده هم پرفروشند از جمله شکلاتهایی هستند که یک طرفشان میوه خشک استفاده میشود“.
او ادامه میدهد: ” در شکلاتهای خانگی از طعم دهنده و اسانس و نگهدارنده استفاده نمیشود و همین هم شکلاتهای خانگی را ارگانیک و سالمتر از شکلاتهای کارخانهای کرده. این شکلاتها برای هر قشر و با هر سلیقهای مناست است. حتی اگر سالمند و دارای رژیمهای سنگین غذایی باشند“.
شیرین سلیمی یک سال است که از ساخت شکلات فاصله گرفته و تمام تمرکزش را بر روی آموزش گذاشته.
او میگوید:” خیلی وقت بود از شهرهای مختلف پیام داشتم که کلاس آموزشی برایمان بگذار؛ کرونا این فرصت را برایم فراهم کرد“.
سلیمی حالا بدون نیاز به کارگاه مستقل و فضای کاری بزرگ توانسته از خانه و در کنار خانواده شکلات سازی اش را به وسعت ایران گسترش بدهد. هنرجوهای او هم امروز تبدیل شده اند به نمایندههای شکلات سازی او در شهرهای دور و نزدیک کشور.
این مدرس شکلات سازی اضافه میکند:” در کمتر از یک سال ۴۰۰ هنرجو در داخل کشور و حدود ۲۰ هنرجو در خارج از کشور را آموزش دادم. هنرجوهایی که امروز از درآمد و فروششان فوق العاده راضی هستند“.
خانم سلیمی توضیح میدهد:” خیلی وقتها که میبینم مخاطبانم نگران نداشتن کارگاه و کمبود جا هستند به آنها میگویم از محیط کوچک آشپزخانه شان میتوانند کارهای بزرگی انجام دهند“.
میپرسم آیا در این شرایط اقتصادی شکلات مشتری خوبی هم دارد؟ پاسخ میدهد:” شکلات در هر شرایطی بسیار بسیار مخاطب دارد. چون حرفهای نوظهور است که تازه در حال شناخته شدن است و فوق العاده میتوان به آن امیدوار بود“.
شما هم برای یادگیری این مهارت میتوانید با یک جست و جوی ساده آموزشگاههای آزادی را پیدا کنید که مشابه کلاسهای خانم سلیمی زیر نظر سازمان فنی حرفهای شکلات سازی آموزش میدهند. در مرحله بعد میتوانید با ابتکار و خلاقیت خودتان و با آزمون و خطا در این مسیر حرفهای شوید و کسب درآمد کنید. به گفته خانم سلیمی ابزار و مواد موردنیاز این حرفه را میتوان در میان تولیدات داخلی با بهترین کیفیت و کمترین هزینه تهیه کرد.
از قالب شکلات سازی و رنگهای پودری ایرانی تا خمیر کاکائو و کره کاکائو را میتوان از میان تولیدات شرکتهای ایرانی تهیه کرد. خلاصه اینکه با کمتر از یک میلیون میتوان شکلات سازی را شروع کرد.
خانم سلیمی میگوید: «مثلا اگر یک شکلات خارجی را پانصد هزار تومان میخریم شکلات ایرانی با همان کیفیت میشود کیلویی ۶۰ هزار تومان. خمیر و کره کاکائو هم در کشورمان تولید میشود. هر دو هم کیفیت خوبی برای شکلات سازی دارند و من به هنرجوهایم استفاده از همین مواد ایرانی را پیشنهاد میکنم. هزینه شان هم کلی پایین میآید».
فارغ از همه این ابزارها عشق اصلیترین ابزاری است که میتواند صبر ما را در مقابل ناکامیهای احتمالی کاری تقویت کند و از ما یک آدم حرفهای و راضی از درآمد و کسب و کارمان بسازد.
شکلات ساز گزارش ما در پایان به علاقه اش به این حرفه هنری اشاره میکند و میگوید: «اگر عشق و علاقه من نبود این میزان پیشرفت و موفقیت هم نبود؛ یعنی من واقعا عاشقانه کارم را انجام میدهم و گاهی ساعتهای طولانی شده که کار کردم بعد فکر کردم دیدم که فقط عشق به موضوع باعث این کار شده».
شما هم اگر مایلید تجربههای خودتان را از کاری که با علاقه شروع کردید و حالا در ان صاحب اسم و رسم شدید با ما به اشتراک بگذارید صفحه حرفهای شو را به نشانی herfeiisho دنبال کنید.
چگونه اقدام کنیم؟