۶۰ درصد از پروژه پایاب سد سورال، آماده بهره برداری
۶۰ درصد از پروژه پایاب سد سورال شهرستان دهگلان آماده بهره برداری است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکزکردستان، رئیس سازمان جهادکشاورزی استان گفت: سد سورال با ظرفیت ۱۱میلیون متر مکعب و با سه سهم، شامل کشاورزی حدود ۸۵ درصد، محیط زیست ۱۰ درصد و شیلات ۵ درصد آماده بهره برداری است.
محمد فرید سپری افزود: هم اکنون عملیات انتقال آب به ۶۰۰ هکتار شامل ۶۰ درصد پروژه پایاب سد سورال دهگلان به اتمام رسیده و پس از رهاسازی آب به بهرهبرداری میرسد.
سپری گفت: تعهدات سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان، اجرای فازهای ۳و ۴ این سد است که فاز سه و چهار شامل تحت پوشش قرار دادن اراضی پایاب سد سورال به سیستمهای نوین آبیاری است که در مطالعات اولیه ۱۲۰۰ هکتار از اراضی پایاب این سد برای اجرای آبیاری تحت فشار بارانی کلاسیک ثابت شناسایی شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان افزود: در مرحله اجرایی ۱۱۰۰هکتار به مرحله اجرایی در آمده که اراضی کشاورزی روستاهای سیس، سورال، سرابدوکل و هندی بلاغ را در برمی گیرد.
سپری گفت: اجرای این طرح حدود ۸۰ درصد اراضی کشاورزی روستاهای سیس و سورال را در بر میگیرد ۲۰ درصد دیگر هم در اراضی روستاهای سرابدوکل و هندی بلاغ اجرا شده است.
سپری اصافه کرد: در مطالعات اراضی پایاب سد سورال هدف اصلی یکپارچگی اراضی زراعی بوده و اولویت بر اساس شرایط مناسب اراضی برای دستیابی به این هدف بوده است.
وی گفت: سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در مرحله اول از محل کمکهای فنی و اعتباری آبیاری نوین که در سطح ملی است۱۵۰ هکتار را تحت پوشش قرار داد و به ازای هر یک هکتار، ۱۱ تا ۱۲ میلیون تومان اعتبارات بلاعوض برای اجرای این سامانهها هزینه کرده است.
سپری افزود: سهم آورده شخصی بهره برداران نیز به ازای هر یک هکتار یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بوده است.
سپری خاطر نشان کرد: در مرحله اول یک میلیارد و ۶۵۰ میلیون تومان از محل اعتبارات دولتی و ۲۲۵ میلیون تومان آورده شخصی بهره برداران جمعا یک میلیارد و ۸۷۵ میلیون تومان برای اجرای سیستمهای نوین آبیاری هزینه شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان افزود: در مرحله دوم حدود ۴۵۰ هکتار تحت پوشش قرار گرفت که محل تامین اعتبار همان کمکهای فنی اعتباری سال ۱۳۹۵ بود که در سال ۱۳۹۷ ازهمان اعتبار بلوکه شده، ۴۵۰ هکتار تحت پوشش سیستم آبیاری تحت فشار قرار گرفت.
سپری گفت: در این مرحله به ازای هر هکتار ۱۲ میلیون تومان از محل اعتبارات دولتی و به ازای هر هکتار حدود ۳میلیون تومان بعنوان آورده شخصی از بهره بردار تخصیص داده شد.
محمد فرید سپری افزود: در مرحله دوم جمعا با اعتبار دولتی و آورده شخصی برای اجرای سیستمهای آبیاری دراین ۴۵۰ هکتار حدود ۶ میلیارد و ۷۵۰ میلیون توما هزینه شد.
وی خاطر نشان کرد؛ پس تا پایان شش ماهه اول سال ۱۳۹۸ حدود ۶۰۰ هکتار از اراضی پایاب سد سورال تحت پوشش سیستم آبیاری تحت فشار قرار گرفت.
وی با بیان اینکه؛ در مرحله سوم از محل اعتبارات آبیاری نوین سال ۱۳۹۸ برای تحت پوشش قرار دادن ۱۵۰ هکتار برنامه ریزی شد افزود: از این مساحت حدود ۷۰ هکتار به پیمانکار واگذار شده است که در حال حاضر۷۰ درصد عملیات اجرایی آن انجام شده که به محض فراهم شدن شرایط آب و هوایی انجام تعهدات بهره بردارن یعنی پرداخت آورده شخصی به منظور تکمیل پروژه تامین میشود.
وی گفت: ۸۰ هکتار باقی مانده هم آماده برگزاری مناقصه و واگذاری به پیمانکار میباشد که در اعتبارات سال ۱۳۹۸ به ازای هر هکتار ۱۳میلیون تومان و آورده شخصی بهره بردار ۳ میلیون در نظر گرفته میشود.
سپری با اشاره به دلایل کندی اجرای پروژه در پایاب سد سوال گفت: عدم پرداخت آورده شخصی بهره برداران در زمان مناسب، تشکیل گروهها و هماهنگی برای جمع آوری مدارک مالکیتی بهره برداران و از همه مهمتر عدم راهسازی آب توسط شرکت آب منطقهای کردستان در حدود ۶۰ درصد از اراضی پروژه که آماده بهره برداری است از مهمترین موانع پیش رو بوده است.
وی یادآورشد؛ عدم تشکیل تعاونی از دیگر موانع و مشکلات موجود بوده که با رایزنیهایی که با اداره ثبت و اسناد استان صورت گرفته در آینده نزدیک شرکت تعاونی آب بران سد سوال هم ثبت و به شکل قانونی فعالیت خود را آغاز خواهد کرد.