دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران در پنجمین فستیوال بین المللی مارکوپولو – راه ابریشم» در کشور کرواسی که به صورت مجازي برگزار شد سخنراني کرد.
دکتر حجت الله ایوبی در این کنفرانس که روز چهارشنبه و با حضور سفرای کشورهای مسیر جاده ابریشم، شهردار کورچولا (زادگاه مارکوپولو) و برخی چهرههای دانشگاهی و فرهنگی و به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، گفت: راه ابریشم یکی از موضوعات مهم در دستور کار یونسکو است و ایران نیز سال گذشته میزبان ششمین همایش بینالمللی راه ابریشم در شهر بسیار تاریخی و زیبای همدان بود.
وی با اشاره به “تفاوت تمدنهایی که بر سر راه ابریشم قرار گرفته اند” افزود: راه ابریشم برخلاف تصور رایج نه فقط راه تبادل تجاری و اقتصادی، بلکه راه تبادل فکر و فرهنگ و اندیشه هم بوده است. مردمانی که در مسیر راه ابریشم قرار دارند، دارای یکی از کهنترین هنرهای این سرزمینها، یعنی هنر خوشنویسی، کتاب، تذهیب و تشعیر هستند.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو ایران با اشاره به اینکه “برای مردم ایران و سرزمینهای اطراف چین، دانش دانستن و نوشتن چنان ارزشمند بود که حروف را با بهترین هنر بیان میکنند”، ادامه داد: این سرزمینها، سرزمینهای عرفان و ادب هستند؛ سرزمینهای باطن و ظاهر. سرزمینهایی که مردمان اهل دلند؛ و تفاوت بین دل، قلب و عقل به عنوان یک مفهوم شرقی، برخاسته از راه ابریشم است. ادیبان و عارفانی که در این دیار هستند و همچنان از آنها به بزرگی و عظمت یاد میشود.
دکتر ایوبی گفت: راه ابریشم راه آغاز علم و دانش است. سال گذشته و در ۱۷۵۰ امین سالگرد تاسیس دانشگاه جندی شاپور در جنوب ایران، آن را در فهرست رویدادهای بزرگ یونسکو ثبت کردیم. بزرگان علم و اندیشه در این سرزمین فراوانند، اما نکته مهمتری که راه ابریشم را متمایز میکند این است که در اینجا علم و اخلاق، دو روی یک سکه بودند.
وی افزود: در دانشگاه جندی شاپور، منشور اخلاق پزشکی در ۱۷۵۰ سال پیش تدریس و اجرا میشد؛ و ما اکنون در این روزگار در یونسکو با مفهومی جدی به نام اخلاق روبهرو و مشغول نگارش اخلاق هوش مصنوعی هستیم.
دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو ایران به هنر موسیقی اشاره کرد و گفت: راه ابریشم، راه آوا، راه ساز، راه آواز و راه نغمههای جاودان جهانی است. میدانید که بسیاری از سازهای امروز جهانی آبا و اجدادشان را باید در مسیر راه ابریشم پیدا کنند. سازهای سه تار، تار، نی به گیتار و فلوت تبدیل شدند.
وی در پایان ویژگیهای منحصر به فرد طبیعی، جغرافیایی، تاریخی و میراث معنوی سرزمینهای راه ابریشم را دارای چنان اهمیتی دانست که افراد بزرگی، چون مارکوپولو و ابن بطوطه آن را پیموده اند.
در پنجمین فستیوال بین المللی مارکوپولو کرواسی که امسال بخاطر شیوع ویروس کرونا به صورت آنلاین برگزار میشود، پرویز اسماعیلی سفیر کشورمان نیز حضور دارد.
از سوی سفارت کشورمان در زاگرب؛ امسال یک فیلم مستند از آثار مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، یک کلیپ معرفی میراث فرهنگی و گردشگری ایران، چند قطعه موسیقی سنتی ایرانی و یک قطعه سنتور نوازی اثر مجید اخشابی از هنرمندان مطرح کشورمان به دبیرخانه و شرکت کنندگان در فستیوال ارائه شده است.