شلغم گیاهی است که شنیدن اسم آن برای ما یادآور دوران سرماخوردگی و گلودردهای طولانی است.
شلغم جدا از طعم تند یا ملایم، منبع خوبی از مواد مغذی، ویتامینها و مواد معدنی است. مصرف ۱۳۰ گرم شلغم ۲۷.۳ میلیگرم ویتامین C، ۰.۱۱ میلیگرم مس، ۰.۱۱۷ میلیگرم ویتامین B6، ۰.۱۷۴ میلیگرم منگنز و ۸.۳۶ گرم کربوهیدرات را به بدن میرساند. علاوه بر این بسیاری از اسیدهای آمینه ۰.۰۱۲ گرم تریپتوفان، ۰.۰۳۲ گرم ترئونین، ۰.۰۴۷ گرم ایزولوسین، ۰.۰۴۳ گرم لوسین و ۰.۰۴۷ گرم لیزین نیز در ۱۳۰ گرم شلغم یافت میشود. شلغم در هر ۱۰۰ گرم ۲۱ کالری دارد.
شلغم برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مفید است.
در طب سنتی ایرانی و اسلامی به مصرف شلغم هم بسیار توصیه شده است.
شلغم دارای تعداد زیادی مواد مغذی ضروری است که بدن ما برای عملکرد مناسب خود مانند مقادیر بالای پتاسیم و فیبر به آنها نیاز دارد.
پتاسیم قادر است به عنوان یک گشادکننده عروق عمل کند و با کاهش فشار خون به کاهش فشار در رگهای خونی و عروق کمک کند.
این عامل میتواند از ایجاد تصلب شرایین و همچنین حملات قلبی و مغزی جلوگیری کند.
از طرف دیگر، فیبرهای غذایی برای خراش کلسترول اضافی قلب و از بین بردن آن از بدن بسیار برجسته هستند.
شلغم از مقدار کافی کلسیم تشکیل شده است که میتواند به رشد و ترمیم مواد استخوانی در بدن کمک کند.
کلسیم در تقویت تراکم مواد معدنی استخوان مهم است، به خصوص که ما در دوره پیری و کهنسالی آرتروز و پوکی استخوان از معضلات رایج و شایع است.
اگر میخواهید به استخوانهای خود قدرت و مقاومت دهید، شلغم غنی از کلسیم را به رژیم غذایی خود اضافه کنید!
شلغم از ۳۹ میلیگرم کلسیم تشکیل شده است که ۹۰/۳ درصد مقدار توصیه شده روزانه است.
تحقیقات نشان داده است که مصرف کافی ویتامین C با ایجاد محافظت بیشتر در برابر آسیب نور UV باعث سلامت چشم میشود.
در هنگام افزایش مصرف ویتامین C، ابتدا مرکبات اولینبار در نظر گرفته میشوند، اما بسیاری از سبزیجات چلیپا نیز به طرز حیرتانگیزی دارای این ماده مغذی مهم هستند.
مصرف فقط دو شلغم متوسط نیاز ویتامین C شما را در کل روز برآورده میکند.
نشان داده شده است که مصرف همه انواع میوهها و سبزیجات باعث کاهش خطر و پیشرفت دژنراسیون ماکولای (شلیعترین علت کوری) وابسته به سن میشود.
اکثر مردم آگاه هستند که فیبر غذایی به ویژه در روند هضم اهمیت دارد.
این دارو به رفع علائمی مانند یبوست، اسهال، گرفتگی عضلات و نفخ و همچنین مشکلات جدی معده که گاهی ممکن است بهوجود آیند، کمک میکند.
فیبر به جمع شدن مدفوع و انتقال آن از طریق روده کمک میکند، در عین حال باعث جذب موثرتر مواد مغذی میشود بنابراین با خوردن شلغم بیشترین بهره را از غذای خود میبریم!
به غیر از ویتامین C، از جمله خواص و فواید شلغم خام و پخته مقدار قابل توجهی ویتامین E، منگنز و بتاکاروتن را فراهم میکند که همه آنها بهعنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل میکنند و رادیکالهای آزاد را قبل از اینکه جهش سلول بیشتری ایجاد یا گسترش سرطان را تحریک کنند، خنثی میکنند.
آنتیاکسیدانهایی مانند آنهایی که در شلغم یافت میشوند به جلوگیری از بیماریهای مزمن سلامتی در طولانی مدت کمک میکنند و باید همیشه به عنوان بخشی حیاتی از رژیم روزانه و هفتگی در نظر گرفته شوند.
شلغم و خانواده آن، با فواید بسیاری که دارند میتوانند به شما در در درمان انواع بیماریها یا التیام آنها کمک کنند.
پس استفاده از شلغم را در برنامه هفتگی خود قرار دهید تا از مزیتهای بیشمار آن بهره ببرید.