عقربهها ساعت ۴ صبح رو نشون میداد و سکوت مطلقی در تهران حکمفرما بود و تنها صدایی که به گوش میرسید صدای جاروی پاکبانهایی بود که در سرمای منفی ۳ درجه همچنان کار میکردند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ این حکایت مردانیه که در عین گمنامی مسئولیت خطیری در روزهای کرونایی به عهده دارند، همراه و هم قدم با اونها شدم که اگر نباشند چهره شهر نازیبا میشه، نامش پناه علی بود و میگفت ۵۶ سال سن دارم، ولی وقتی به چهره فشرده اش در سرمای استخون سوز نگاه میکردم عدد ۷۰ سال رو نشون میداد.
کمی که گذشت یک به یک همکاراش به جمع ما اضافه شدن.
ابتدا دوست نداشتن تصویرشون ثبت و ضبط بشه، ولی وقتی گفتم هر چی شما بگید و هیچ اصراری ندارم که تصویرتون رو ضبط کنم اعتمادشون جلب شد، بهشون گفتم شخصیت و شغل شما برای من بسیار عزیز و گرانبهاست.
کم کم کلامشون گرم شد و میگفتند حجم زبالهها در روزهای کرونا نسبت به قبل بیشتر شده و گلایه از شهروندان که چرا ماسک و دستکش هاشون رو در سطح شهر رها میکنند.
عمو حسن از سوز سرما اشک از گوشه چشماش غلط خورده بود و روی گونه هاش نشسته بود، نگاهی کرد و گفت جارو میکنیم، زبالهها رو از رو زمین جمع میکنیم، برمی گردیم میبینیم دوباره زباله ریختن، هیچ کس قدر ما رو نمیدونه.
خودمو جای این آدما گذاشتم که چقد سخته در این سرما که همه خوابن اینها بیدارن و شهرو تمیز میکنن تا فردا به شهروندان یه شهر آب و جارو شده رو تحویل بدن.
به تک تکشون خدا قوت گفتم و راهی مسیر بعدی گزارش شدم.
اذان صبح به گوش میرسید
اذان صبح از رادیو به گوش میرسید، اما تو این شرایط کرونا هیچ مسجدی باز نبود تا نماز بخونیم، مسیر بعدی گزارش یک بیمارستان بود تا آماده شدن ادامه کار تصویربرداری کنار پیاده رو یه زیرانداز انداختیم و نماز صبح رو همون جا خوندیم، تو اون فضا خیلی چسبید، حس میکردم خدا دقیقاً داره تک تک کارای ما رو نگاه میکنه، نماز که تموم شد ماشین حمل زبالههای بیمارستانی از راه رسید و جلوی بیمارستان توقف کرد.
با بچههای پسماند وارد جایگاه حمل زبالهها شدیم و پسماندها را از اتاقک پسماند حمل و داخل خودروهای مکانیزه حمل زباله کردن تا زبالههای کرونایی به محل دفن پسماندها انتقال داده بشه.
آقای پورنصر مسئول پسماندهای بیمارستانی سازمان مدیریت پسماند از کیسههای رنگی زبالههای بیمارستانی گفت که کیسههای زرد رنگ زبالههای عفونی است که باید قبل از حمل با دستگاه اتوکلاو بی خطرسازی بشه.
اما آقای رباطی مسئول خدمات خودرویی و خدمات شهری پسماند از اختصاص ۵۵ خودروی مکانیزه که زبالههای بیمارستانی رو حمل میکنند خبر داد و گفت: روزانه این خودروها ۲۰۰ بار زبالههای بیمارستانی رو از سطح شهر جمع آوری میکنند و به محل دفع پسماندها میرسونن.
اما آقای صدرالدین علیپور مدیر عامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران از اتاق نظارت و کنترل بر روی خودروهای حمل پسماندهای ساختمانی، بیمارستانی و خانگی گفت: که خودروهای حمل زباله هایمان با نصب دستگاه جی پی اس از مقصد تا مبدأ مورد نظر هستند و زبالهها با اطمینان خاطر به محل دفع پسماندها میرسن و سازمان مدیریت پسماند بیش از ۱۴ هزار نیروی پاکبان وحافظ سلامت داره که تاکنون هیچ کدوم از اونها به بیماری کرونا مبتلا نشدند و خوشبختانه در صحت و سلامتی هستند، اما متأسفانه تنها یکی از آنان به بیماری کرونا مبتلا شد و هفته گذشته به شهادت رسید.
نخستین شهید سلامت مدیریت پسماند
با تمام نظارتها و رعایت دستورالعملها متأسفانه هفته گذشته رضا حصاری جوان ۳۷ سالهای که مسئول حمل زبالههای کرونایی از بیمارستان مسیح دانشوری و چند بیمارستان دیگر بود بر اثر بیماری کرونا به شهادت رسید و آسمانی شد.
خورشید از پشت کوهها بیرون آمد
خورشید از بین آسمانی که پر از غبارهای آلودگی هواست خودش را در مسیر بعدی ما که مرکز دفع پسماندهای بیمارستانی است نشان میدهد جایی که کرونا از زمان آمدنش مهمان کنگر خورده این مکان است.
بالاخره به مقصد رسیدیم هر قدم که برمی داشتیم زیر پاهامون سرنگ و لوازم بیمارستانی میدیدیم که بعد از آهک پاشی دفع میشن، حرف مردان این قسمت شنیدنی بود.
با وجود این که نزدیک به یک سال از آمدن این ویروس منحوس که، چون کنه به زندگی تک تک ما گره خورده میگذره پرسنل زحمتکش این مرکز ۲۴ ساعته در سه شیفت کاری ۱۲۵ تن زباله بیمارستانی رو هر روز آهک پاشی و دفع میکنن.
هم کلام با اونها شدم و پرسیدم سخت نیست در این شرایط کار کردن، که پاسخ دادن سخت است بالاخره کار رو باید انجام داد اگر ما انجام ندیم شخص دیگهای باید انجام بده در واقع کار روی زمین نباید بمونه و هدفشون ریشه کن کردن کرونا بود.
میگفتن تولید پسماند که انجام میشه شهروندان نمیدونن که انتهای کار بچههای پسمانده که با جان و دل زحمت میکشن که این ویروس منحوس رو همین جا دفن کنن.
به شهروندان توصیه داشتن که ماسک و دستکش بزنین و دستورالعملهای بهداشتی رو رعایت کنین که اگر شما رعایت کنین ما هم راحت تریم و میزان ورودی زبالههای بیمارستانی و کرونایی به این مرکز کمتر میشه.
هدف ما جلوگیری از تشکیل کانون ثانویه ویروس کروناست
آقای حیدریان مسئول پردازش و دفع پسماندهای بیمارستانی که در این روزها سختترین شرایط رو با همکاراش پشت سر میزاره گفت: تمام تلاش همکاران من به صورت شبانه روزی به این گونه است که با استفاده از دستورالعملهای بهداشتی کار کادر درمان کلانشهر تهران رو برای دفع این ویروس خطرناک تکمیل کنن و از تشکیل یک کانون ثانویه ویروس جلوگیری کنن و به شهروندان توصیه داشت از دورهمی و سفر رفتن بپرهیزند و مانع انتشار ویروس کرونا بشن.
کار تصویربرداری ما به پایان رسید، روی زمین مسطحی قرار گرفته بودیم که تا چشم کار میکرد زباله بود و فضای یخ زدهای که مردان زحمتکشی در این شرایط سخت فعالیت میکردند.
با خودم فکر کردم اگر تمامی شهروندان کمی خودشون رو جای این آدمها بذارن قطعاً ویروس کرونا رو میتونیم شکست بدیم در واقع تصاویری که ما ثبت و ضبط کردیم تلاشهای چند ساعته مردان زحمتکشی بود که در روزهای کرونایی تلاهاشون هیچ وقت به چشم نیومده و بدون هیچ چشمداشتی فعالیت میکنند تا ما در ایمنی کامل زندگی کنیم.
اگر خودمونو جای این افراد بذاریم به این نتیجه میرسیم که اونها هم خونوادههایی دارن که چشم انتظارشونه.
مریم جعفری