سفر به بامیان سرزمین زخم خورده
استان بامیان در مرکز افغانستان به سرزمین بودا شهرت دارد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما از
بامیان، بامیان با داشتن مجسمههای بزرگ و کوچک بودا زمانی به نام سرزمین بودا شهرت داشته است، اما طالبان در سال ۱۳۷۹ دو مجسمه بزرگ بودا را در بامیان منفجر کردند و با این اقدام بزرگترین رویداد تخریب آثار باستانی افغانستان رقم خورد.
«صلصال» به ارتفاع پنجاه و سه متر و «شهمامه» سی و پنج متر تا زمان تخریب بزرگترین مجسمههای سنگی جهان به شمار میرفته که در قرن ششم میلادی تراشیده شده است. اطراف این دو مجسمه دارای صدها غار در دل کوه است که همه آنها همدیگر راه دارند و انتهای این مسیرها به سر بودا ختم میشود. در فاصله نه چندان دور از مجسمههای بودا شهرهای بزرگی به نام شهر «ضحاک» و شهر «غللغه» وجود داشت که اکنون تخریب شده است.
این شهرها محل زیست مردمان آن زمان در دورههای مختلف بوده و گویای شکوه و عظمت بامیان به عنوان خاستگاه آثار تاریخی و باستانی افغانستان است. باستان شناسان بامیان میگویند آثار باستانی و تاریخی بامیان در معرض نابودی قرار دارد و وزارت اطلاعات وفرهنگ افغانستان برای حفظ این آثار بودجهای ندارد.
بامیان با داشتن آثار ارزشمند چند هزار ساله باستانی، فقیرترین مردم افغانستان را دارد، درگیری و نا امنی در مسیرهای منتهی به بامیان سبب کاهش رفت و آمد گردشگران داخلی و خارجی به این منطقه شده است.
احمدی کارشناس میراث فرهنگی
احمدپور کارشناس میراث فرهنگی
عزیزی سرپرست اداره میراث فرهنگی بامیان
بامیان : بهنام یزدانی