گزارش مکتوب
اول مرغ بود یا تخم مرغ ؟
تعداد افرادی که برای تهیه مرغ مقابل فروشگاه ایستاده اند ، بیشتر از آن است که فاصله گذاری اجتماعی رعایت شود، آنها همینطور که منتظرند خودروی حامل مرغ برسد ، با خبر می شوند تخم مرغ هم گران شده است
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای استان سمنان ، این استان با داشتن 400 واحد مرغداری گوشتی بخش مهمی از تامین بازار مرغ تهران و استان های همجوار خود را بر عهده دارد.
در این استان روزانه 300 تن گوشت مرغ تولید می شود که 70 درصد به استان های همجوار ارسال شده و بقیه در خود سمنان توزیع و مصرف می شود.
بنا بر این آمارها ؛ در استان سمنان که خود ظرفیت پرورش 13 میلیون قطعه مرغ وجود دارد و 2 تا سه درصد تولید کشور را در اختیار دارد نباید کمبود مرغی وجود داشته باشد ولی آن صف های بهم فشرده جلوی فروشگاه ها میگوید : مرغ نیست ...
به قیمت شیر مرغ ..."بعد از چهار روز سر زدن به فروشگاه ، امروز توانستم مرغ بخرم آن هم با چه قیمتی !! 20 هزار و 400 تومان برای قشر ضعیف جامعه گران است"
این را خانمی می گوید که با 2 بسته مرغ در دست از فروشگاه چهار راه ورزش سمنان خارج شده ؛ او گلایه می کند که مرغی را که در ابتدای سال با قیمت کیلویی هشت هزار تومان می خریده امروز باید با قیمت بیش از 20 هزار تومان بخرد تازه باید خوشحال هم باشد چون قیمت مرغ به 35 هزار تومان هم رسیده بوده !!
آقایی که در صف مرغ همین فروشگاه ایستاده می گوید : این دیگر قیمت مرغ نیست بلکه قیمت شیر مرغ است که با جان آدمیزاد بازی می کند و تاسف بار است که مجبوریم بخاطر گرانی گوشت قرمز ، به این افزایش قیمت مرغ رضایت دهیم .
با وجود گلایه های مردم درباره افزایش قیمت مرغ در روزهای اخیر ، دبیر ستاد تنظیم بازار استان سمنان معتقد است این استان کمترین نوسان قیمت را در فرآورده مرغ داشته و فقط به علت نزدیکی به تهران جو روانی افزایش قیمت مرغ در پایتخت است که به سمنان رسیده .
علی تشنه دل در عین حال می گوید: نیاز روزانه استان سمنان به مرغ 30 تا 35 تن است درحالیکه در تهران روزانه هزار و 500 تن گوشت مرغ داد و ستد می شود و البته قیمت آن بیشتر است و به همین دلیل تولید کننده تمایل دارد محصول خود را به تهران بفرستد تا با قیمت بیشتری فروخته شود و این موضوع خلائی را در عرضه مرغ در استان سمنان به وجود آورده است.
تشنه دل بی اعتمادی مردم به وضعیت بازار مرغ را یکی دیگر از دلایل کمبود مرغ در استان سمنان می داند و می افزاید : وقتی قیمت مرغ در تهران به 40 هزار تومان رسید ، پدیده احتکار خانگی مرغ در سمنان رو به افزایش نهاد و به عنوان مثال با اینکه در شرایط عادی ما روزانه 10 تا 12 تن مرغ در شهر سمنان توزیع می کردیم و این مقدار کافی بود ، ناگهان این میزان ناکافی شد و تقاضای مردم برای خرید مرغ به قیمت ارزان تر از 40 هزار تومان تهران بیشتر شد.
از طرف دیگر سودجویی برخی عرضه کنندگان سبب شده مرغ بسته بندی شده سهمیه روز در سمنان ، در مراکز عرضه قطعه بندی شده و به صورت ران و سینه جدا با چند برابر قیمت 20 هزار و 400 تومان اعلامی از طرف ستاد تنظیم بازار عرضه شود؛ مساله ای که با دخالت تیم نظارت سازمان صمت استان سمنان مقرر شده از این پس در مراکز عرضه مرغ ، بسته بندی فرآورده باز نشود و برای رعایت شرایط کرونایی، بدون قطعه قطعه شدن به فروش برسد.
دل پر درد تولید کننده ...در میان این افزایش قیمت ها ، تیر اتهام بیشتر به سمت تولید کننده نشانه رفته است ؛ در استان سمنان 2 هزار و 500 نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در حوزه تولید مرغ گوشتی اشتغال دارند؛ تولید کنندگانی که قبول دارند کمبود عرضه مرغ وجود دارد و می گویند این کمبود وجود دارد چون مشکلات تولید حل نمی شود.
مشکلات مرغداران سبب شده 20 درصد از 400 واحد مرغداری گوشتی استان سمنان غیر فعال شوند و درنتیجه جوجه ریزی در این استان که ماهیانه 2 میلیون و 500 قطعه بود در آبان ماه امسال با 30 درصد کاهش به یک میلیون و 800 قطعه رسیده است.
غلامحسین رئوفی یکی از این تولید کنندگان مرغ گوشتی در استان سمنان است که با انتقاد از وضعیت ارائه نهاده ها به مرغداران از طریق سامانه " بازارگاه" می گوید : 50 تا 60 درصد نهاده های مورد نیاز مرغداران از طریق این سامانه و به صورت دولتی توزیع می شود و مرغدار مجبور است در هر دوره جوجه ریزی ، بقیه نهاده مود نیاز خود را از بازار آزاد تهیه کند.
وی می افزاید : وضعیت اختصاص نهاده از سامانه بازارگاه هم به گونه ای است که مرغدار در روز پانزدهم تا سی ام دوره جوجه ریزی ، نهاده را دریافت می کند ، بنابراین او باید ابتدا نهاده را از بازار آزاد تهیه کند تا بتداند جوجه ریزی را شروع کند که این با شرایط نوسان قیمت نهاده ها ، فشار مضاعفی بر دوش تولید کننده است .
بر اساس آمار نیاز مرغداری های مرغ گوشتی استان سمنان ماهانه 12 هزار تن نهاده شامل ذرت و کنجاله سویاست.
در شش ماهه گذشته نیاز استان سمنان به نهاده برای تغذیه مرغ های گوشتی 72 هزار تن بوده ولی فقط 33 هزار تن آن به صورت دولتی در اختیار مرغدار قرار گرفته است .
علاوه بر اینها ، رئوفی افزایش قیمت هر قطعه جوجه یک روزه به پنج هزار تومان ، افزایش 30 تا 40 درصدی کرایه حمل و اختلاف قیمت اعلام شده خرید مرغ از درب مرغداری با قیمت اعمال شده را از مشکلات تولید کنندگان برمی شمرد .
او می گوید هنوز مشخص نیست چرا درحالیکه قیمت اعلام شده خرید مرغ از درب مرغداری کیلویی 14 هزار و 200 تومان است ، سازمان صمت استان سمنان از تولید کننده کیلویی 13 هزار و 100 تومان خریداری می کند و چرا مرغدار باید کیلویی هزار و 100 تومان مابه التفاوت را ضرر کند.
تامین نهاده ها ؛ مشکلی ملی معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان مشکلات مطرح شده برای تامین نهاده های مرغداران مرغ گوشتی این استان را قبول دارد.
مصطفی شاهحسینی ضمن عذرخواهی از تولیدکنندگان بخاطر نواقص سامانه " بازارگاه" می گوید : به رغم وجود این مشکلات ، تاکنون 80 درصد ذرت و 50 تا 70 درصد کنجاله سویای مورد نیاز مرغداران گوشتی تامین شده است
با این همه شاه حسینی مشکل تامین نهاده ها را ، بحثی ملی و خارج از تصمیم گیری های استانی می داند.
اول مرغ گران بود یا تخم مرغ ؟در زمانی که افزایش قیمت و تامین مرغ ، به
سوژه روز تبدیل شده بود ناگهان خبر رسید قیمت تخم مرغ به دانه ای هزار و 200 تومان رسیده و قیمت یک شانه تخم مرغ حدود 40 هزار تومان شده است .
این افزایش قیمت در حالی است که قیمت مصوب هر شانه تخم مرغ بین 28 تا 28 هزار تومان تعیین شده و با این حساب هر شانه تخم مرغ توسط برخی خرده فروش ها حدود 14 تا 15 هزار تومان گرانتر از قیمت مصوب به فروش می رسد.
سید حسن میرعماد رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان معتقد است : کمبود تخم مرغ و افزایش قیمت آن جو روانی ناشی از انتشار فیلم های کوتاه در فضای مجازی است .
ویدیوهای که در برخی از واحدهای مرغداری تهیه شده و حاوی این پیام است که تولیدکنندگان به دلیل کمبود خوراک مجبور هستند مرغهای تخمگذار خود را به کشتارگاه بفرستند.
میرعماد با بیان اینکه تولید تخم مرغ در استان سمنان 80 تُن در روز و سالانه 29 هزار و 500 تن است تاکید کرد: اتحادیه مرغ های تخم گذار موظف است روزانه 30 تُن تخم مرغ برای تنظیم بازار استان سمنان تامین کند و این رویه بدون مشکل در حال انجام است.
وی افزود: تامین نهاده های دامی برای مرغهای تخم گذار در استان سمنان به طور ویژه در دست انجام است و بیش از 90 درصد نهاده های این واحدها در زمان مشخص توزیع می شود.
نیاز امروز ؛ آینده نگری مسئولان کاهش جوجه ریزی در واحدهای مرغداری گوشتی استان سمنان در آبان ماه این پیام را دارد که پس از گذشت دوره 40 روزه ، مرغ تولید شده به میزان نیاز بازار نیست و دی ماه احتمال افزایش قیمت مرغ وجود دارد.
تخم مرغ هم که در سبد کالای افراد دارای درآمد کم ، نقش اصلی را دارد این روزها در صف افزایش قیمت قرار گرفته است آنچه امروز نیاز است، نه فقط نظارت بر بازار ، بلکه آینده نگری مسئولان برای ثابت نگه داشتن و حتی کاهش دادن قیمت کالاهایی است که در سبد کالاهای ضروری روزانه مردم قرار دارد . چرا که نظارت بر بازار فقط از گران فروشی جلوگیری می کند و گرانی همچنان به قوت خود باقی است.