صدای ساکنان اطراف سایت محمدآباد بوئینزهرای قزوین سالها ست درآمده و فعالان محیط زیست هم به مشکلات این سایت اعتراض دارند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، یکی از روستاییان ساکن در منطقه محمدآباد میگوید: از ۹ سال قبل که سایت محمدآباددر این منطقه مستقر شده است، به عناوین مختلف ضررهنگفتی به کشاورزان ودامداران وارد شده است، پس از گذشت چند سال، برای جلوگیری از گسترش آلودگی، دور سایت فنس کشیدند این در صورتی است که به علت بادهای روستای کهک، زبالههای پلاستیکی به ۷۰۰ هکتار از زمینهای ما، خسارت وارد کرده است و مزارع یونجه و ذرت، آلوده شده است.
یکی دیگر ازروستاییان ساکن در اطراف سایت محمدآباد هم از انتشار بوی تعفن، جمع شدن سگهای ولگرد و وارد شدن خسارت به زمینهای کشاورزی این منطقه گلایهمند است.
او میگوید، از زمانی که سایت محمدآباد راهاندازی شد، اکثرمردم بیمار شدند و بیش از ۱۰ نفر هم در این مدت به سرطان مبتلا شدند و حتی برای پیگیری مشکلاتشان چندین بار سراغ مسئولان ارشد کشوری و استانی رفته اند، اما مشکلاتشان، همچنان پابرجاست.
قزوین از نخستین استانهای کشوردرساماندهی پسماند
استان قزوین در چند سال گذشته با برخورداری از یک سایت پیشرفته مدیریت و ساماندهی پسماند و دفن بهداشتی زباله، یکی از نخستین استانهای کشور بود که دفن اصولی زباله را در دستور کار خود قرار داد، اما به علت فعالیتهای انجام شده در سالهای گذشته به ویژه در بخش پسماندهای صنعتی، نگرانیهایی در این زمینه به وجود آمده است چرا که به گفته کارشناسان برخی فلزات سنگین در پسماندهای صنعتی در صورت ترکیب شدن با خاک میتوانند خطرات زیست محیطی به همراه داشته باشند و با آلوده کردن آب و خاک، سلامت انسانها را نیز تهدید کنند.
سایت پردازش و دفع زباله محمد آباد سال ۹۲ از سوی شهرداری قزوین با هدف دفع پسماند راهاندازی شد و قرار بود تا ۲۰ سال با ورود روزانه ۳۰۰ تن زباله به فعالیت بپردازد.
ورود ۷۰۰ تن زباله در سایت محمدآباد
اما در سالهای اخیر با ورود روزانه بیش از ۷۰۰ تن پسماند به این مجموعه، ظرفیت سایت محمدآباد را در معرض اتمام قرار داده است.
ظرفیت ناکافی، تفکیک نشدن زباله، شیرآبه و بوی تعفن از مشکلات این سایت است؛ مرکزی که برای جادادن ۳۰ سال زباله استان طراحی شده حالا به کمتر از ۱۰ سال نرسیده نفسهای آخر را میکشد.
کمتر کسی در استان قزوین پیدا میشود که در سالهای گذشته با معضلات جایگاه مدیریت پسماند محمدآباد بیگانه باشد و از جزییات آن بیخبر باشد.
دست کم اگر تا دیروز فعالان زیست محیطی از نبود نظارت صحیح، مخاطرات زیست محیطی و مدیریت غیراصولی این جایگاه انتقاد میکردند، اکنون کارد به استخوان رسیده و صدای مسئولان نیز بلند شده است.
شهردار قزوین میگوید: دو خط ۲۵۰ تنی دفن زباله در سالهای آغازین با مرکزیت شهر قزوین و شهرهای اطراف طراحی شد و شهرداری قزوین برای ۵۰۰ تن زباله در روز برنامهریزی کرد؛ زبالههای ۲۱ شهر از ۲۴ شهر استان در سایت زباله محمدآباد تخلیه و زبالههای ۲۰۰ حوزه دهیاری نیز در این سایت تفکیک و دفن میشود.
سیاوش طاهرخانی با اشاره هزینه ۴۵ میلیارد تومانی توسعه سایت محمدآباد از حجم زیاد تولید روزانه زباله گلایه میکند و میگوید: روزانه ۷۵۰ تن زباله در سایت محمدآباد مازاد بر پیشبینیها و ظرفیت موجود، پردازش میشود که باید برای این کار خط سوم نیز راهاندازی میشد تا مشکلات بهداشتی موجود بهویژه در دوران کرونا برطرف شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری قزوین نیز با اشاره به مزیت اولیه سایت محمدآباد میگوید: در سایت محمدآباد موضوع تجمیع پسماندهای شهرهای استان در نظر گرفته شد و اتفاق خوبی که در حوزه مدیریت پسماند در استان اتفاق افتاد این بود که زبالههای ۲۱ شهر به صورت متمرکز در سایت محمدآباد پردازش میشود.
علی فرحزاد اذعان دارد که مدیریت این مجموعه به تنهایی در توان شهرداری قزوین نیست و میافزاید: شهرداری قزوین نمیتواند مدیریت پسماند در استان را بر عهده بگیرد و بر همین اساس سالیانه دوبار فراخوان جذب سرمایه گذار را اعلام میکنیم و تاکنون بخش خصوصی برای حضور در عرصه پسماند استان قزوین اعلام آمادگی نکرده است؛ با توجه به اینکه در موضوع تفکیک از مبدأ اقدام خاصی در استان صورت نمیگیرد بر همین اساس سرمایهگذاری در بخش پسماند برگشت ناپذیر است و نیازمند حضور سرمایه گذاران بخش خصوصی در این زمینه هستیم.
سازمان همیاری شهرداریها، مسئولیت مستقیم سایت مدیریت پسماند محمدآباد را بر عهده دارد. مشکلات این سایت در دو سال گذشته به خاطر پرشدن ظرفیت، بیشتر شده است. حالا قرار است، این مشکل با ورود دستگاه قضایی یک بار دیگر بررسی و احتمالا این بار به نتیجه نهایی برسد.
ورود دستگاه قضا به مسئله پسماند محمدآباد
رئیس کل دادگستری قزوین میگوید: عملکرد مسئولان در ساماندهی سایت دفن زباله محمدآباد قابل قبول نیست.
حجت الاسلام قدرتی میافزاید: حقوق عمومی در سایت محمدآباد تضییع شده است و شهرداری، محیط زیست، استانداری، دادگستری و سازمان همیاری باید با همکاری بخش خصوصی جدی وارد عمل شوند.
مدیرعامل سازمان همیاری شهرداریها هم با عذرخواهی از مردم، میگوید: مشکلات سایت محمد آباد به کمبود اعتبار برای ساماندهی این سایت برمیگردد؛ مقرر شده بود روزانه بیش از ۲۵۰ تن زباله وارد این سایت شود، اما سه برابر این میزان ورودی این سایت است.
هادی طاهرخانی میافزاید: برای هر کیلو زباله ۲۵ تومن شهرداریها به ما پرداخت میکنند و این هزینه یکدهم هزینههای این سایت است؛ قرار بود بودجه مناسبی از سوی دولت به سایت اختصاص یابد، اما تاکنون تخصیص نیافته است.
شیرآبه زبالههای محمدآباد، معضلی زیست محیطی
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قزوین میگوید: این اداره کل شناسایی واحدهای صنعتی دارای پسماند را در دستور کار قرار داده و بر اساس قوانین تعریف شده واحدهای صنعتی مختلف مورد پایش قرار میگیرند.
حسن عباسنژاد با تاکید بر نظارت و رصد هرگونه نقل و انتقال پسماند صنعتی از طریق این سامانه، میافزاید: با هرگونه پسماندی که در این سامانه ثبت نشده باشد و قصد انتقال و امحای آن را دارند، برخورد میشود؛ به واسطه این سامانه اگر پسماندی قرار است از استانی به استان دیگر برود، در مسیر انتقال، کنترل و رصد میشود.
آنطور که مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قزوین میگوید ظرفیت لندفیل محمدآباد تکمیل شده است، عباسنژاد اضافه میکند: ارزیابی این سایت به صورت کامل انجام نشده که دفن بهداشتی زباله در بسیاری از موارد ناقص اجرا شده است؛ شیرآبه زبالهها در سایت محمدآباد باید تصفیه شود، ولی این اتفاق نمیافتد و به یکی از معضلات زیست محیطی تبدیل شده است.
او خطرات ناشی از نفوذ شیرآبهها متذکر میشود و میگوید: آب ناشی از تصفیه شیرآبههای زبالهها میتواند در بخش کشاورزی استفاده شود و در حال حاضر شیرآبههای زبالهها در سایت محمدآباد در استخرهای پیشبینی شده جمعآوری میشود، ولی به علت هزینه بالای احداث تصفیهخانه، این شیرآبهها تصفیه نمیشوند و به معضل زیست محیطی تبدیل شدهاند.
روشهای مختلفی برای مدیریت شیرآبه وجود دارد و یکی از راهکارهای مورد استفاده در کشور، برگرداندن شیرآبه بر روی زبالههای جدید است و این روند علیرغم مشکلات زیست محیطی در حال انجام است.
با توجه به بازدید روزهای گذشته رئیس کل دادگستری استان، دادستان، استاندار و سایر مسئولان از سایت محمدآباد بر ایجاد تصفیهخانه برای تصفیه شیرآبهها تأکید شده است، ولی هزینههای احداث آن بسیاربالا است و باید از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان برای تصفیه شیرآبهها استفاده کرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بر اهمیت تفکیک زباله تاکید میکند و میگوید: اگر برنامه تفکیک زباله به درستی اجرا شود، عمر مفید لندفیل افزایش یافته و از سوی دیگر، میزان شیرآبههای تولیدی، کنترل میشود؛ ۷۰ درصد زبالههای استان قابلیت تبدیل شدن به کمپوست را دارند و باید با تفکر جدید وارد موضوع تفکیک زباله و تبدیل آن به کمپوست شد.
به گفته حسن عباسنژاد، بر اساس قانون وزارت کشور موظف است برای آموزش مدیریت پسماند اقدام کند و باید با همکاری دستگاههای متولی، آموزش نحوه جمعآوری و بیخطرسازی پسماند ارائه شود.
مدیر یکی از شرکتهای دانش بنیان در زمینه زباله منطقه محمدآباد میگوید: در استان قزوین شاهد تمرکز مدیریت پسماند در یک نقطه هستیم که این موضوع بر مدیریت پسماند عادی یکپارچه اثر منفی گذاشته است و فقط بین ۵ تا ۸ درصد از زبالههای موجود تفکیک و بازیافت میشود؛ هم در موضوع تفکیک از مبدا و هم تدوین استراتژی در حوزه بازیافت، کمپوست و دفن در لندفیل مشکل داریم که این مسائل دست در دست هم داده و مشکلات زیست محیطی را رقم زده است.
ذوالفقارپور میافزاید: تصفیه هر متر مکعب شیرآبه ۲۰۰ هزار تومان هزینه دربردارد و با توجه به دستورالعمل ستاد کرونا، تفکیک زباله هم برای جلوگیری از شیوع کرونا صورت نمیگیرد؛ سیستم تصفیه شیرآبه، ترکیبی است و این قابلیت از سوی شرکت ما برای تصفیه شیرآبههای سایت محمدآباد وجود دارد.
تفکیک از مبدا و بازیافت فقط ۲۰ درصد زبالههای استان
شهردار قزوین میگوید: روزانه ۲۸۰ تا ۳۰۰ تن زباله در شهر قزوین تولید میشود که این میزان به ازای هر شهروند قزوینی، ۷۰۰ گرم و سرانه تولید زبانه در قزوین از سرانه کشوری بالاتر است؛ این زبالهها از سوی سه شرکت پیمانکاری و از درب منازل به صورت رایگان توسط ۵۰ ناوگان جدید خریداری شده جمعآوری میشود. حدود ۲۰ درصد از زبالههای جمعآوری شده در مبداً تفکیک و بازیافت میشود.
سیاوش طاهرخانی با اشاره به اینکه ۷۰ درصد از زبالههای تولیدی در کشور قابلیت تفکیک و تبدیل شدن به کمپوست را دارد، اضافه میکند: متأسفانه به علت فعالیت دورهگردها، تفکیک به صورت کامل انجام نمیشود و نتوانستیم با بخش خصوصی برای سرمایهگذاری و تفکیک زباله در سایت محمدآباد به نتیجه برسیم.
طاهرخانی میگوید: با توجه به اینکه روزانه ۷۰۰ تن زباله به سایت محمدآباد وارد میشود باید خط یک تفکیک زباله تکمیل شود و با راهاندازی خط ۲ میتوانیم از ظرفیتهای بخش خصوصی استفاده کنیم.
او اضافه میکند: برای تفکیک زباله از مبدأ، نیازمند همیاری جدی دستگاههای اجرایی و مردم هستیم؛ کسانی که زبالههایشان را به صورت تفکیک شده به شهرداری تحویل بدهند از تخفیفهای ویژه هزینههای دفع پسماند بهرهمند میشوند.
دبیر شبکه تشکلهای زیست محیطی استان هم از مشکلات پیچیده و گسترده پسماند استان گلایه دارد و میگوید: بازرسی استان نیز به این موضوع ورود کرده است؛ مدیریت درستی در دفن پسماندهای زیست محیطی در استان صورت نگرفته و بر همین اساس سلامت شهروندان به خطر افتاده است، تفکیک در محل به درستی صورت نمیگیرد و جمعآوری موقت زبالهها بدون رعایت موازین بهداشتی و دپوی زباله در اقصی نقاط شهر صورت میگیرد و این مسائل بر مشکلات بهداشتی و زیست محیطی شهر میافزایند.
محمود داوران به موضوع فرهنگسازی برای همکاری بیشتر مردم تاکید میکند و میافزاید: رسانهها و نهادهای آموزشی و تشکلها باید در زمینه تفکیک از مبدا به مردم آموزش بدهند؛ بایستی با یک مدیریت همهجانبه و جامع آموزش به شهروندان محقق شود و در صورت تحقق تفکیک از مبدا دیگر شاهد مشکلات موجود در سایت محمدآباد نخواهیم بود.
تدوین طرح تفصیلی مدیریت پسماند در اولویت شهرداری قزوین
معاون عمرانی استاندار میگوید: با وجود اینکه شهرداریها مهلت زیادی داشتند طرح تفصیلی مدیریت پسماند را مدیریت کنند، هنوز هیچ اقدامی در این حوزه صورت نگرفته است؛ شهرداریها به ویژه شهرداری قزوین بایددر اسرع وقت طرح جامع مدیریت پسماند را تهیه کند.
علی فرخزاد همچنین با انتقاد از عملکرد شهرداری قزوین در حوزه تفکیک زباله از مبدا، اضافه میکند: با وجود این که سالها از تصویب طرح تفکیک زباله از مبدا میگذرد، شهرداری قزوین در این حوزه هنوز کار خاصی نکرده؛ بلکه در این بخش عقبگرد هم داشتیم و کاری که برای تفکیک زباله از منازل انجام میشد هم مدتهاست به علت بیماری کرونا متوقف شده است.
معاون عمرانی استاندار میگوید: شهرداری قزوین باید برنامه زمانبندی خود را برای احیا و اجرای دوباره و قوی طرح تفکیک زباله از مبدا به ما اعلام کند؛ در حال حاضر سهم شهرداری قزوین در مورد مدیریت مرکز دفن زباله محمدآباد شفاف نیست.
فرخزاد میافزاید: چنانچه وظایف مصوب و محول شده انجام نشده باشد، دستگاههایی که مصوبات را اجرا نکرده باشند، به مراجع قضایی معرفی میشوند.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری با انتقاد از عملکرد شهرداری قزوین میگوید: با توجه به اینکه ۵۰ درصد زباله شهری را شهرداری تولید میکند، اما اقدام عملی برای تفکیک از مبدا صورت نگرفته است که بتوان تولید کمپوست را انجام داد.
صالحی با بیان اینکه شهرداری باید تفکیک از مبدا را جدی بگیرد، میافزاید: اگر چه در شهرهای کوچک تفکیک زباله انجام میشود، ولی شهر قزوین که عمده زبالهها را تولید میکند و قابل استفاده نیز هست تفکیک نمیشود و به مرکز دفن زباله محمد آباد منتقل میشود. سازمان پسماند باید ورود پیدا کند تا مشکل تفکیک زباله حل شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان با تأکید بر اینکه پسماند واحدهای صنعتی آسیب بزرگی برای محیط زیست استان محسوب میشود، اضافه میکند: ۲۸۰ واحد صنعتی استان، پسماند ویژه دارند که باید کنترل شوند؛ ۱۶ واحد صنعتی استان فاقد تصفیه خانه هستند و ۲۰ میلیون متر مکعب پساب صنعتی در استان رها سازی میشود.
ضعف مدیریت جامع پسماند
حسن عباسنژاد میگوید: در زمینه مدیریت جامع پسماند در استان قزوین هیچ فعالیتی انجام نشده است و هیچ برنامه مدونی در این زمینه وجود ندارد و این موضوع مشکلات زیادی را رقم زده است.
عباسنژاد درباره طرح جامع پسماند و اعتبارات صندوق ملی محیط زیست میافزاید: طرح جامع پسماند برنامه عملیاتی هر استان درباره مدیریت پسماند است که این موضوع در استان قزوین متاسفانه مطالعه نشده و دستورالعملی تحت عنوان طرح جامع پسماند در حال بررسی است.
عباسنژاد با اشاره به دستور استاندار و تشکیل کمیته ویژه در این صندوق میافزاید: برخی از این پروژهها با تأیید مدیرکل حفاظت محیط زیست و استاندار تأیید شده و این صندوق هماکنون در حال فعالیت است.
عملکرد غیرقابل قبول مسئولان برای ساماندهی سایت دفن زباله محمدآباد
رئیس کل دادگستری استان ضمن عذرخواهی از مردم بابت کوتاهی صورت گرفته در موضوع ساماندهی سایت زباله محمدآباد، میگوید: حقوق عمومی در سایت محمدآباد تضییع شده است و شهرداری و سازمان همیاریها باید با همکاری بخش خصوصی به صورت جدیتر وارد ساماندهی سایت محمدآباد شوند؛ سایت بازیافت محمدآباد توان بازیافت این حجم از زباله را ندارد.
حجت الاسلام نورالله قدرتی میافزاید: باید تصفیهخانه نیز در آن ایجاد شود و همه باید کمک کنند تا جلوی این معضل را که به زودی در استان قزوین فاجعه ایجاد خواهد کرد را بگیریم.
رئیس کل دادگستری استان تاکید میکند: سایت محمدآباد زیرنظر سازمان همیاریهای شهرداری فعالیت میکند و شهرداری باید در این زمینه پاسخگو باشد.
تشکیل کارگروه ویژه برای ساماندهی سایت محمدآباد
رئیس کل دادگستری استان میگوید: معضلاتی که سایت محمدآباد هم از حیث چالشهای زیست محیطی و هم از حیث حقوق عامه و مطالبه عمومی ایجاد کرده است، میطلبد تا به روند اجرای تصمیمات و اقدامات سرعت بخشیم تا بتوانیم وضعیت سایت را از حالت فعلی آن خارج سازیم.
حجتالاسلام قدرتی از پیگیری مجدانه دستگاه قضا برای تعین تکلیف وضعیت این سایت خبر داده و اضافه میکند: جهت سرعت بخشیدن به سازماندهی وضعیت سایت در استان کارگروهی متشکل از دادگستری، استانداری، سازمان بازرسی، شهرداری، محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی و... تشکیل شده است تا برای رفع اشکالات و نقاط ضعف مجموعه تصمیم گیری گردد.
رئیس شورای حفظ حقوق بیتالمال از نامشخص بودن متولی و مسئول مشخص برای مدیریت سایت محمدآباد گله میکند و تاکید میکند: ضروری است مقررات و اساسنامه شرکت مربوط در این خصوص بررسی و موضوع دقیقاً روشن شود که چه نهاد و سازمانی قانوناً باید متولی سایت محمدآباد باشد؛ که از ظرفیت اداره کل بازرسی در این خصوص استفاده خواهد شد.
مقام ارشد قضایی استان از آخرین تصمیمات این کارگروه جهت مدیریت پسماند سایت محمدآباد میگوید: فعال شدن کارخانه بازیافت، فعال شدن کارخانه کمپوست و استانداردسازی کارخانه موجود پس از مشخص شدن نواقص توسط شهرداری، واگذاری مجموعه به بخش خصوصی جهت احداث کارخانه جدید مطابق استانداردها، نصب دوربین با نظارت اداره محیط زیست جهت کنترل ورود و خروج ماشینهای حامل زباله و... از جمله این تصمیمات است.
استاندار قزوین: ساماندهی پسماند در سایت محمدآباد قزوین در کوتاه مدت مدیریت شود
استاندار قزوین هم میگوید: ساماندهی و مدیریت منطقی در سایت پسماند محمدآباد قزوین در برنامه کوتاه مدت باید عملیاتی شود.
هدایتالله جمالیپور با اشاره به اهمیت رسیدگی به چالشهای ناشی از جمعآوری پسماند میافزاید: با تکمیل شدن ظرفیت سایت پسماند محمدآباد برای پیشگیری از چالشهای پیش رو باید با ارائه برنامه کوتاه مدت بتوانیم مشکلات را کاهش دهیم.
استاندار قزوین اضافه میکند: متولی اصلی جمعآوری و ساماندهی و دفن بهداشتی زبالههای صنعتی، خانگی و بیمارستانی بدون شک شهرداری است و در شرایط اقتصادی کنونی ضروری است روشی منطقی برای حل مشکلات این سایت برنامهریزی شود.
وی میگوید: طرح جامع و تفصیلی پسماند باید با نگاه آیندهنگرانه و چشمانداز بیست سال آینده بتواند همه نیازها را شناسایی و برای حل آن راهکار دهیم و به نحوه جمعآوری، تفکیکها، روش بازیافت و تفکیک از مبدا هم نگاه جامعی شود.
جمالیپور ساماندهی و اصلاح روش سایت تفکیک محمدآباد را ضروری ذکر میکند و از شهردار قزوین میخواهد درباره رفع مشکلات این سایت و تسریع در اجرای طرح کوتاه مدت اقدام عاجلی صورت دهد.
خطر در کمین سفرههای زیرزمینی
دفن و دفع غیراصولی و مازاد بر ظرفیت سایت لندفیل منطقه محمدآباد و جاری شدن، شیرآبههای زباله به زمینهای کشاورزی اطراف، سفرههای آب زیرزمینی دشت قزوین، که یکی از منابع اصلی تأمین آب استان محسوب میشود را در معرض آلودگیهای جبرانناپذیر و خطرناک قرار داده است.
مهری غیاثوند، خبرنگار و فعال محیط زیست میگوید: دشت قزوین یکی از دشتهای استراتژیک کشور است و هرگونه بیمبالاتی در دفع پسماندها، سلامت سفرههای زیرزمینی را به مخاطره میاندازد و این موضوع، نه تنها برای استان، بلکه برای کل کشور تبعات و تاوان سنگینی به دنبال خواهد داشت.
این فعال محیط زیست با اشاره به تکمیل ۸۵ درصدی ظرفیت سایت محمدآباد میافزاید: با توجه به وضع تحریمهای سنگین، امکان ساخت لندفیلهای جدید در سایت محمدآباد وجود ندارد و مخزنهای لندفیل موجود، شستوشو نمیشوند.
تفکیک چهار درصدی زبالهها از مقصد
آن روزها که سایت محمدآباد به بهرهبرداری رسید، قرار شد که سازمان مدیریت پسماند شهرداری، تفکیک زباله از مبدأ را فرهنگسازی کند، اما در حال حاضر فقط چهار درصد از زبالههای استان، از مبدأ تفکیک میشوند و تفکیک زباله در سایت محمدآباد سبب شده تا این سایت از فعالیتهای اصلی اش بازبماند و شاهد روند رو به رشد فعالیت زبالهگردها در این سایت باشیم.
از سوی دیگر، در سایت محمدآباد که قرار بود فقط پسماندهای شهری، به کمپوست تبدیل شود، پسماندهای صنعتی و بیمارستانی راه پیدا کرده و این امر، محیط زیست منطقه را با مخاطرات جدی روبهرو کرده است.
خوشبختانه ورود زباله از دیگر استانها به سایت محمداباد قزوین جلوگیری به عمل امده و بگفته مدیرکل حفاظت محیط زیست استان در حال حاضر هیچ زبالهای خارج از استان وارد این سایت نمیشود.
واگذاری مدیریت سایت دفع زباله محمدآباد به شهرداری قزوین
در نهایت در بحث زباله سایت منطقه محمد آباد معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین میگوید: در آخرین جلسه کارگروه پسماند استان قزوین که در ۲۷ آبان تشکیل شد مدیریت سایت پردازش و دفع زباله محمدآباد براساس مصوبه این کارگروه به شهرداری قزوین سپرده شدو شهرداری باید از این پس اقدامات مدیریتی و مطالعاتی این سایت را بر عهده بگیرد.
علی فرخزاد میافزاید: مقرر شد پسماندهای عفونی و بهداشتی بیمارستانها که بیخطرسازی میشود نظاتهای بیشتری صورت بگیرد و براساس زمان بندی مشخص دستگاههای مورد نیاز مربوط به این موضوع در بیمارستانها نصب شود.
فرخزاد اضافه میکند: در این کارگروه همچنین مقرر شد شهرداریهای استان برنامههای خود در قالب طرح تفصیلی و جامع جمع آوری و دفع پسماند را ارایه دهند و هر ۲ هفته یکبار در کمیتهای وضعیت اجرای برنامهها رصد و بررسی شود.
او میگوید: برای احیا و تقویت سایت محمد آباد ۱۲۰ میلیارد تومان اعتبار برآورد شده است تا بدین وسیله مجموعهای براساس موضوعات زیست محیطی فعالیت کند.
بگفته فرخزاد در حال حاضر زباله ۲۲ شهر و ۲۰۰ روستا به سایت محمد آباد منتقل میشود که مقرر شد از این پس به ازای هر کیلو تولید زباله و انتقال به سایت مبلغ ۱۵۰ تومان از سوی شهرداریهای استان به شهرداری قزوین پرداخت شود تا بتوانیم سایت محمد آباد را توسعه داده و مشکلاتش را برطرف کنیم.
بیان کرد: طرح جامع پسماند هم در مرحله بعدی باید در دستور تهیه قرار گیرد تا در درازمدت بتوانیم چالشهای زباله و پسماند را در استان برطرف کنیم.
سایت تفکیک زباله محمدآباد قزوین که قرار بود تا ۲۰ سال آینده پاسخگوی نیازهای این شهر باشد، به علت ورود ۷۰۰ تن زباله در روز، اگر روال به همین منوال ادامه یابد تا سه سال آینده از دورخارج میشود.
با توجه به چشمانداز توسعه کشور و تکیه بر اصل پنجاه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اهمیت حفاظت ازمحیط زیست، مدیریت پسماندها یکی ازضروریترین محورهای توسعه پایدار بهشمار میرود. امروزه رشد روزافزون جمعیت و تغییر الگوی مصرف موجب شده که بر اثر فعالیتهای انسانی، جوامع شهری وروستایی و همچنین واحدهای صنعتی با انواع پسماند مواجه شود که باید مدیریت هدفمند، برنامهریزی اصولی برای آن در نظر گرفته شود.
نویسنده: امین فرخی حقیقت
سردبیر: علی صفری الموتی
و توان خریدن تصفیه آب رو نداریم