همه دانستنیهای گل سانسوریا
انواع گل سانسوریا چه ویژگیهایی دارند؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، سانسوریا از جمله گیاهان بسیار پرطرفدار با شرایط نگهداری ساده است که می تواند خود را با عموم محیط های کم نور و کم آب وفق دهد. این گیاه آپارتمانی خواص بسیاری دارد که از مهمترین آنها می توان به خاصیت تصفیه کنندگی آن اشاره کرد.
ترکیب متعادل رنگ های زرد و سبز موجود در این گیاه، جذابیت خاصی به آن بخشیده که در برخی گونه های آن بیشتر به رنگ سبز یا زرد متمایل می شود. گیاه سانسوریا که با نام شمشیری نیز شناخته می شود نماد پشتکار و تحمل بالاست. چرا که این نوع گیاه مقاومت بسیار بالایی در شرایط نگهداری غیر مطلوب دارد.
ویژگی های گل سانسوریا
سانسوریا از منظر گونه های گیاهی عضو خانواده سوسنیان است و از زیرمجموعههای ساکولنت ها به شمار می آید. بر همین اساس در برخی ویژگی ها با ساکولنت ها شباهت های بسیاری دارد. مقاومت بالای گیاه در برابر کم آبی، دمای زیاد و همچنین سرسبز بودن همیشگی آن از جمله ویژگی هایی است که به صورت مشترک در گونه ساکولنت ها و سانسوریا وجود دارد.
زیستگاه اصلی این گیاه مناطق گرمسیر آفریقای جنوبی است که در این محل به صورت بوت های رشد می کند. سانسوریا به جهت شکل تیز برگ ها با نام های شمشیری، نیزه ای و گیاه مار شناخته می شود.
۶۰ گونه گیاه همیشه سبز با نام سانسوریا شناخته می شوند که هر یک شکل، اندازه و رنگ متفاوتی دارند. اما همه این گونه ها در ویژگی های اصلی نظیر مقاومت گیاه و سرسبزی یکسان هستند. نکته قابل توجه این که برگ های زینتی سانسوریا با قرارگیری در شرایط مساعد قابلیت گل دهی نیز دارند. گل گیاه شمشیری در بخش میانی آن به رنگ سبز و سفید می روید.
با این که این گل ها از نظر شکل ظاهری جذابیت خاصی ندارند، اما معطر و خوشبو هستند.
انواع سانسوریا
همان طور که گفته شد سانسوریا دارای ۶۰ گونه گیاهی مختلف است که هر یک شکل و فرم مخصوص به خود را دارند. از آن جا که توضیح همه این گونه ها ممکن نیست، به تشریح برخی مدل های خاص و پرطرفدار می پردازیم.
گل سانسوریا شمشیری
عموم مردم گیاه سانسوریا را با وسیله گونه خاص می شناسند. سانسوریای شمشیری برگ هایی کشیده و شبیه نیزه دارد. این برگ ها قادرند در حالت عادی تا ارتفاع ۵۰ سانتی متر رشد کنند. این عدد در شرایط مساعد و رو به رشد به یک متر هم می رسد. سانسوریای شمشیری در دو نوع سبز و ابلق یافت می شود. نوع سبز آن برگ هایی به رنگ سبز کمرنگ و پر رنگ دارد.
این در حالی است که نوع ابلق آن از یک نوار طلایی خوشرنگ در کناره ها برخوردار شده است.
سانسوریا پاکوتاه
همان طور که از نام آن پیداست، این گونه از سانسوریا ارتفاع کمتری دارد و در نهایت حدود ۲۰ الی ۲۵ سانتی متر رشد می کند. سانسوریا پاکوتاه نیز در دو نوع سبز و ابلق موجود است که نوع ابلق آن به نور بیشتری احتیاج دارد. این گیاه به جهت آن که ابعاد کمتری دارد و در محیط های کوچک جا می شود، بسیار پرطرفدار است.
سانسوریا لوله ای
نوع لوله ای سانسوریا برگ هایی شبیه یک لوله کشیده دارد. این گونه نیاز به نور متوسط و خوب دارد. قطر برگ ها در بهترین حالت به ۳ سانتی متر می رسد و تا حدود ۵۰ سانتی متر نیز رشد می کند. اغلب افراد این گیاه را با رنگ های مصنوعی و مخملی که به نوک آن زده می شود، می شناسند. بخش رنگ شده مانع رشد گیاه نمی شود و به صورت همسو با آن رشد می کند.
از آن جا که سانسوریا لولهای وارداتی است و گیاه کاملی نیست، شرایط نگهداری آن همچون قلمه گیاه است.
گل سانسوریا مهتابی
این گونه با سایر سانسوریاهای معرفی شده تفاوت های بسیاری دارد. برگ های پهن و بلند این گونه دارای ترکیب رنگی سبز روشن، خاکستری و نقره ای است که جلوه خاصی به این گیاه بخشیده است. با این حال شرایط نگهداری آن مشابه سایر مدل های سانسوریا ساده و بدون دردسر است.
سانسوریای مهتابی نیاز به نور کامل دارد و در شرایط کم نور به رنگ سبز پررنگ متمایل می شود.
طول برگ ها در بهترین حالت کمتر از یک متر خواهد بود. از آن جا که این گیاه خاصیت گل دهی نیز دارد و در شرایط مساعد گل های سفید و معطر می دهد، بسیار محبوب است.
سانسوریا باله نهنگی
این گیاه نیز با شکل خاص و برگ های پهن خود شناخته می شود. این گونه از سانسوریا نیاز به نور کامل دارد و در شرایط مساعد تا ۱.۵ متر رشد می کند.
خواص گل سانسوریا
گیاه زینتی سانسوریا با جذب سموم موجود در هوا باعث تصفیه آن می شود. فرمالدئید، زایلن، تولوئن و اکسیدهای نیتروژن از جمله سمومی هستند که ممکن است در محیط اطراف ما وجود داشته باشند. حذف این سموم از هوای پیرامون، موجب بهبود کیفیت هوا و در پی آن تنفس بهتر و خواب راحت تر می شود.
بر همین اساس است که همواره توصیه می شود از این گیاه جادویی در محیط های اداری پر رفت و آمد استفاده شود.
یکی دیگر از خواص قابل توجه گیاه سانسوریا، توانایی آن در تولید اکسیژن در طول شب است. بر خلاف سایر گیاه ها که در طول روز اکسیژن مصرف می کنند در طول شب حجم زیادی از دی اکسید کربن را آزاد می کنند، گیاه سانسوریا در هنگام شب به تولید اکسیژن می پردازد. همین عامل موجب شده است اغلب کاربران از گل سانسوریا برای اتاق خواب خود استفاده کنند.
همان طور که پیش از این نیز گفته شد، شرایط نگهداری این گیاه بسیار ساده و راحت است. این خاصیت موجب شده است عموم مردم حتی آنهایی که فرصت زیادی برای رسیدگی به گیاه ندارند، به خرید گیاه سانسوریا روی بیاورند. از آن جا که برگ و ساقه گیاه سانسوریا قادر است حجم زیادی از آب را در مدت زمان طولانی نگهداری کنند، دیگر دغدغه ای از بابت آبیاری نکردن گیاه در طول مسافرت های چند روزه باقی نمی ماند.
از دیگر خواص مثبت گل سانسوریا می توان به همخوانی آن با اثر فنگ شویی اشاره کرد. قرارگیری سانسوریا در موقعیت های جنوبی، جنوب شرقی و همچنین گوشه های شرقی، موجی از انرژی مثبت را به همراه خواهد داشت. چرا که این گیاه یک محافظ قوی در برابر انرژی منفی است.
رشد این گیاه بسیار آهسته و نرم پیش می رود. با این حال در همه فصول سال سبز و شاداب باقی می ماند و هیچ خزانی در پی ندارد. گیاه همیشه سرسبز سانسوریا می تواند جلوه ای خاص و پر طراوت به دکواسیون داخلی شما دهد و در طول سال نیز آن را حفظ کند.
شرایط نگهداری گل سانسوریا
گونه های مختلف سانسوریا همچون سایر گیاهان به شرایط محیطی مناسب و مطلوب احتیاج دارند. گر چه این نوع گیاهان در شرایط محیطی نامناسب نیز رشد می کنند و مقاومت بالایی در برابر خرابی دارند، اما فراهم کردن زمینه رشد و پرورش بیشتر گیاه برای همه طرفداران گل و گیاه ضروری است.
۱. آبیاری گیاه
درست مانند ساکولنت ها، گیاه سانسوریا نیز برای رشد بهتر نیاز به آبیاری کم دارد. اگر در این کار افراط کنید، ریشه های گیاه در معرض خرابی و پوسیدگی قرار می گیرند؛ بنابر این، آبیاری گیاه را به گونه ای تنظیم کنید که در فصل زمستان هر دو هفته یک بار و در فصل تابستان هفته ای یک بار به گیاه خود آب دهید. این برنامه ریزی با توجه به موقعیت قرارگیری گیاه و میزان نور و حرارت محیط متغیر خواهد بود.
۲. نور محیطی
اگر همه شرایط گیاه نرمال و ایده آل باشد، میزان نور دهی متوسط برای آن کافی خواهد بود. با این حال گیاه سانسوریا در محیط های کم نور و پر نور نیز به خوبی رشد می کند. کافی است آن را در فاصله دو متری پنجره های جنوبی و غربی قرار دهید. همچنین قرارگیری گیاه در معرض نور مستقیم موجب سوختن برگهای آن می شود.
همواره به خاطر داشته باشید که نوع ابلق گل سانسوریا نیاز به نور بیشتری دارد. قرارگیری آن در محیط های کم نور موجب کمرنگ شدن نوارهای زرد رنگ می شود.
۳. دما
همان طور که گفته شد، سانسوریا یک گیاه زینتی آپارتمانی است. دمای معمول خانه برای سانسوریا قابل تحمل و ایده آل است. اما قراگیری آن در زیر باران و برف موجب آسیب به گیاه می شود.
۴. رطوبت
سانسوریا جان سخت تر از این حرف هاست که رطوبت محیط در آن تأثیرگذار باشد. برای همین است که می توانید آن را حتی در حمام نیز نگهداری کنید!
۵. خاک
بر خلاف رطوبت نسبی محیط که تأثیری بر رشد گیاه ندارد، خاک آن بسیار حایز اهمیت است. خاک مناسب برای سانسوریا خاک سنگین است. خاکی که مخلوطی از شن، ماسه، مواد آل و رس باشد، بستر مناسبی برای رشد گل سانسوریا خواهد بود.
۶. کود
برای رشد بهتر گیاه به کود نیاز خواهید داشت. مقدار کمی کود برگ جنگی یا کود دامی پوسیده می تواند بسیار موثر باشد. در صورت دسترسی نداشتن به این نوع کودها می توانید از کود گیاهان زینتی استفاده کنید. تغذیه سانسوریا و کود دهی آن می بایست در فصل بهار و تابستان صورت بگیرد.
۷. بیماری ها
گیاه سانسوریا در برابر بیماری های قارچی ضعیف عمل می کند. این بیماری نیز در اثر آبیاری بیش از حد گیاه به وجود می آید. سایر عوارض مربوط به این گیاه به آسیب برگ ها مربوط می شود. برای مثال ممکن است گیاه شما رنگ پریده شده و نقوش پر رنگ خود را از دست بدهد. در این حالت لازم است سانسوریا را به محلی روشن تر منتقل کنید و با تغذیه های مصنوعی آن را تقویت کنید.
در حالتی که برگ ها قهوه ای شده و خشک می شوند نیز نیاز به آبیاری بیشتر و انتقال گیاه به محیط خنک تر خواهید داشت.
روش تکثیر سانسوریا
تکثیر و قلمه زدن گل سانسوریا کار دشواری نیست. به دو شکل مختلف می توانید این عملیات را انجام دهید.
در حالت اول یک برگ بالغ انتخاب کنید. برای مثال در نوع شمشیری، برگی بالغ به حساب میآید که طول آن بیش از ۳۰ سانتی متر باشد. سپس برگ بالغ را به کمک قیچی از مجموعه جدا کنید. در قدم بعد برگ را روی سطح مسطح قرار داده و با یک چاقوی تیز آن را در قطعات ۴ الی ۸ سانت ببرید.
از آن جا که گیاه سانسوریا گوشتی است میبایست این کار را با یک وسیله کاملاً تیز انجام دهید تا روزنه های برگ در هنگام برش مسدود نشوند.
سپس قطعات را درست در همان جهتی که برش زدید، داخل بستر قرار دهید. بهتر است پیش از قرار دادن قلمه ها در خاک کاکتوس آن ها را به پودرهای هورمونی ریشه زایی نیز آغشته کنید. در شرایط عادی و نرمال قلمه ها پس از ۴ هفته ریشه دار می شوند.
روش دوم استفاده از پاجوش گیاه است. گل سانسوریا در شرایط ایده آل پاجوش های متعددی می زند. به راحتی می توانید پس از اطمینان از رشد مطلوب پاجوش آن را از گیاه مادر جدا کنید. برای این کار کافی است ابتدا گیاه را به آرامی از گلدان خارج کنید و سپس پاجوش ریشه دار را به وسیله یک چاقوی تیز از گیاه مادر جدا کنید.
سپس پاجوش سانسوریا را در خاک کاکتوس قرار دهید و با فراهم کردن شرایط ایده آل منتظر رشد او باشید.