سخنگوی سازمان انتقال خون با بیان اینکه ذخایر خون کشور به اهدای خون روزانه و بدون تعطیلی نیازمند است گفت: مردم برای اهدای خون به پایگاههای انتقال خون مراجعه کنند بویژه افرادی که دارای گروههای خونی منفی هستند.
به گزارش خبرنگار سلامت گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما ؛ آقای دکتر حاجی بیگی در گفتگوی با رسانه ملی با بیان اینکه ذخایر خونی در هفت ماهه امسال به کمترین میزان رسید افزود: همه ساله با شروع فصل سرما و بارش برف و باران میزان مراجعه مردم به سازمان انتقال خون کم میشود امسال هم با وجود کرونا میزان مراجعه نیز کمتر شده است.
وی گفت: در سازمانهای انتقال خون دنیا یک شیوه نامه راجع به ذخایر خونی وجود دارد که اگر این ذخایر زیر سه روز باشد بحرانی و قرمز است، اگر بین ۳ تا ۴ روز باشد محدوده خطر و نارنجی رنگ است و اگر بین ۴ تا ۵ روز باشد آبی رنگ قابل قبول است و اگر بین ۵ تا ۸ روز باشد قابل ارسال و سبز رنگ است و حتی میشود ذخایر را به سایر استانها هم ارسال کرد و اگر بالای ۹ روز باشد، باید اقدام اصلاحی انجام شود.
سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: در حال حاضر میزان ذخایر سازمان انتقال خون ایران طبق شیوه نامههای جهانی خوب است و به طور مشخص امروز ۵/۱ (۵ ممیز یک) و قابل ارسال و سبز رنگ است، اما با وجود بارش برف و باران مردم کمتر مراجعه میکنند و بیم آن میرود که ذخایر کاهش یابد.
وی گفت: ما باید میزان ذخایر کافی در اختیار داشته باشیم.
حاجی بیگی با بیان اینکه اهدای خون باید به صورت روزانه باشد در همه دنیا به این شکل است، افزود: میزان ذخایر پلاکت درون کیسههای خون عمرش سه روز است و تهیه پلاکت باید به روز باشد، میزان ذخیره خونهای اهدایی ۳۵ روز است. این که گفته میشود اهدای خون مختص زمان خاصی نیست و این نیاز روزانه است به همین خاطر است. از مردم خواهش میکنیم به پایگاهها بیایند.
دکتر حاجی بیگی گفت: در تمام پایگاههای اهدای خون همه شیوه نامههای بهداشتی رعایت میشود. مراکز اهدای خون مراکز درمانی نیستند و افراد مراجعه کننده جزو سالمترین افراد جامعه روحی و روانی و جسمی هستند و هیچ ترس و نگرانیای نباید داشته باشند.
وی افزود: از زمان تاسیس سازمان انتقال خون ایران در سال ۵۳، تمام مسائل بهداشتی رعایت میشود. انتقال خون مکانی استریل بوده، هست و خواهد بود و این نکته مربوط به حال نیست.
سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: رهایی یافتگان از بیماری کرونا تا هشت روز پس از بهبودی میتوانند برای اهدای پلاسما بیایند و بدانند که با اهدای خون و پلاسما سیستم ایمنی کاهش پیدا نمیکند، بنابراین افراد ترس نداشته باشند.
وی افزود: ۲ تا ۳ ساعت پس از اهدای خون با نوشیدن مقدار کافی مایعات، حجم خون از دست رفته و حجم پلاسمای از دست رفته بر گردش خون بر میگردد؛ سلولهای خونی هم ۲ تا ۳ هفته پس از اهدا به سیستم گردش خون برمی گردند و هیچ مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
سخنگوی سازمان انتقال خون با بیان اینکه در حال حاضر خوشبختانه وضعیت ما نسبت به کشورهای منطقه اروپایی و آمریکایی بهتر است گفت: اگر تا ۲ روز دیگر مردم اهدای خون نکنند، شرایط بحرانی میشود. در همه جای دنیا شرایط به این نحو است.
دکتر حاجی بیگی گفت: با آغاز بیماری کووید ۱۹، ۳۵ درصد کاهش اهدای خون داشتیم. در فروردین و اردیبهشت به ۲۵ درصد رسید، تا پایان مهر آمار اهدای خون نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۰ درصد کاهش داشته است که وضعیت مان نسبت به کشورهای دیگر بد نبود.
سخنگوی سازمان انتقال خون افزود: تهران، کلان شهر است و تقریبا ۱۵ تا ۱۶ درصد خون اهدایی مردم در تهران انجام میشود، اما ۲۵ درصد خون اهدایی مردم کشور در تهران مصرف میشود.
وی گفت: به هر حال بیماران به تهران ارجاع میشوند، مراکز خون آنکولوژی در کشور، مراکز جراحیهای قلب باز و مراکز پیوند اعضا گسترده شده و مصرف خون و فرآوردههای خونی را بالا برده است.