به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ سی ان ان در تحلیلی به بررسی سیاستهای بایدن در قبال چین از جمله درباره بهبود روابط، جنگ تجاری، تایوان، هنگ کنگ، دریای چین جنوبی و بدرفتاری با ایغورها ، پرداخت.
شبکه خبری سی ان ان در پایگاه اینترنتی خود در تحلیلی به قلم بن وستکات نوشت: در حالی که جو بایدن با یک انتقال قدرت نابهنجار و مورد مناقشه مواجه است، شاید سیاست خارجی آخرین موضوعی باشد که وی به آن فکر کند. اما در پایتختهای سراسر جهان، سران خارجی به امید برقراری روابط مجدد و بازگرداندن هنجارهایی که در دوران ریاست جمهوری آمریکا تغییر یافته اند، تلاش میکنند توجه وی را جلب کنند.
فرصت ایجاد شده برای تغییر در روابط میان چین و آمریکا که در دوران ریاست جمهوری ترامپ به طور بی سابقهای به وخامت گراییده است، بیش از هرجای دیگری است. هر ۲ طرف با اعمال تعرفههای تجاری، محدود کردن دسترسی برای شرکتهای فناوری، روزنامه نگاران و دیپلمات ها، تعطیل کردن کنسولگریها و آمادگی نظامی برای رویارویی در دریای چین جنوبی به یکدیگر ضربه زده اند.
بایدن و بازسازی روابط با چین
تحلیلگران در هر ۲ کشور هنوز در حال بحث و بررسی هستند که آیا بایدن از سیاستهای تنبیهی ترامپ علیه چین استقبال میکند یا برای بهبود روابط میان واشنگتن و پکن تلاش خواهد کرد.
تا کنون، تیم انتقالی بایدن هنوز به طور رسمی هیچ بیانیهای درباره چین صادر نکرده است. بایدن در زمینه سیاست خارجی تازه کار نیست. وی در طی تقریبا ۵ دهه فعالیت در عرصه سیاست بارها علیه چین گام برداشته است. وی همچنین به عنوان یک سناتور در عضویت چین در سازمان تجارت جهانی در سال ۲۰۰۱ نقش داشته است.
در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما که بایدن از ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۷ معاون وی بود، روابط با چین از اهمیت زیادی برخوردار بود که یکی از علل آن نیز موقعیت جدید چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان بود.
گرچه در آن دوران چین از نظر اقتصادی و نظامی در حال قدرت گرفتن بود، اما از دیپلماسی بیشتر برای همکاری استفاده میشد و نه تقابل. اختلافات اساسی عمدتا کنار گذاشته شده بود و توجهها بر مسائل امنیتی مانند تقویت نظامی چین در دریای چین جنوبی و جاسوسی سایبری متمرکز بود.
بایدن در آن دوران بارها به پکن سفر کرده بود تا حمایت چین را از شماری از سیاستهای کلیدی اوباما از جمله مهار
جاه طلبیهای هستهای کره شمالی، به دست آورد.
در یکی از این سفرها در سال ۲۰۱۳، بایدن با شی جینپینگ، رئیس جمهور چین، دیدار کرد. یک دیدار خصوصی ۴۵ دقیقهای که ۲ ساعت به طول انجامید. رئیس جمهوری چین بایدن را "دوست قدیمی چین" خوانده است.
اما با وجود اتهاماتی که ترامپ به بایدن وارد کرده است مبنی بر این که بسیار به چین نزدیک است، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد با تغییر سیاست در واشنگتن، نظرات وی نیز در سالهای اخیر درباره چین تغییر کرده است، زیرا اکنون پکن به جای شریک بالقوه آمریکا، رقیب اصلی آن قلمداد میشود.
بایدن در فوریه در رقابتهای مقدماتی انتخابات ریاست جمهوری، رئیس جمهور چین را تبهکار خواند و گفت پکن باید بر اساس قوانین عمل کند.
در برنامه حزب دموکرات در سال ۲۰۲۰ تمرکز بر چین مشهود است. در این برنامه آمده است: "دموکراتها در کاهش نگرانیهای عمیق اقتصادی، امنیتی و حقوق بشری خود درباره اقدامات دولت چین صریح، قدرتمند و استوار خواهد بود. "
یکی از بخشهای سیاست خارجی ترامپ جنگ تجاری اش با چین بود. از اواسط سال ۲۰۱۸، دولت ترامپ در تلاش برای کاهش کسری بودجه تجارت آمریکا با چین و وادار کردن آن به بازکردن بیشتر اقتصاد خود، تعرفههایی بر صدها میلیارد دلار واردات چین تعیین کرد.
ادامه سیاستهای سخت گیرانه سخنان اخیر بایدن نیز نشان میدهد که وی به اقدام علیه پکن در سیاستهای اقتصادی ادامه خواهد داد. اما در مصاحبهای در ماه اوت با رادیو ان آر پی به روشنی گفت معتقد است وضع تعرفه هم برای آمریکا و هم برای چین اقدام بدی بوده است. در عوض وی مایل به ایجاد یک ائتلاف جهانی برای واداشتن چین به آزاد کردن اقتصادش است.
همچنین نشانههایی وجود دارد که بایدن احتمالا جنگ فن آوری ترامپ علیه چین را ادامه خواهد داد. ترامپ تلاش کرده ست شرکای دیپلماتیک آمریکا را وادار کند فن آوری ۵ جی ساخت چین را رد کنند و اپلیکیشنهای محبوبی را که تحت مدیریت شرکتهای چینی هستند، هدف قرار داد. بایدن نیز در سپتامبر از وجود اپلیکیشن تیک تاک ساخت چین که بسیار مورد استفاده قرار میگیرد و از اهدف اصلی دولت ترامپ است، ابراز نگرانی کرد.
در برنامه دموکراتها در سال ۲۰۲۰، نشانه دیگری وجود دارد که دولت بایدن به تلاش ترامپ در این زمینه ادامه خوهد داد. در این برنامه آمده است: "ما با متحدان و شرکای خود برای توسعه شبکههای امن ۵ جی و رفع تهدیدات در فضای سایبری همکاری خواهیم کرد. "
افزایش چالش های امنیتی در دریای چین جنوبی
درباره دریای چین جنوبی نیزدولت اوباما و دولت ترامپ سیاستهایی را در مخالفت با ادعاهای گسترده و ثابت نشده دولت چین در دریای چین جنوبی دنبال کرده اند.
اما بایدن هنوز در این زمینه به صورت علنی اظهار نظر مشخصی نداشته است، اما هیچ نشانهای وجود ندارد که وی سایستهای سختگیرانه ترامپ را در این منطقه تغییر بدهد، بلکه حتی شاید آنها را تشدید کند.
درباره تایوان نیز باید گفت، آمریکا در دوران ریاست جمهوری ترامپ روابط رسمی خود را با تایوان به ویژه در ۱۲ ماه گذشته تقویت کرد. دولت ترامپ حتی مجوز فروش میلیاردها دلار سلاح را به این جزیره خودگردان صادر کرد.
نگاه بایدن به سیاست چین واحدبایدن نیز با حمایت آمریکا از تایوان و دولت منتخب آن موافق بوده است. وی در مبارزات انتخاباتی خود یا از زمان آغاز انتقال قدرت زیاد درباره تایوان صحبت نکرده است، اما نشانهای وجود ندارد که وی قصد داشته باشد از سیاستهای ترامپ در این زمینه دست بکشد.
حزب دموکرات همچنین در برنامه ۲۰۲۰ خود همه اشارات به سیاست "چین واحد" را حذف کرد. چین واحد به معنی آن است که فقط یک چین وجود دارد و تایوان بخشی از آن است.
درباره سین کیانگ و هنگ کنگ نیز دولت ترامپ در ۱۲ ماه گذشته اقدامات تنبیهی علیه چین به علت سیاست هایش در منطقه سین کینانگ انجم داده است از جمله تحریم مقامات حزب کمونیست و ممنوعیت کالاهایی که احتمالا با کار اجباری ایغورها تولید شده اند.
در اظهارات و مبارزات انتخاباتی بایدن و نظرات حزب دموکرات نیز مشخص است که در مقابل رفتار پکن با ایغورها تحمل کمی وجود دارد.
رویکرد دموکرتها به مسئله هنگ کنگ
همچنین، بسیاری از حامیان دموکراسی در هنگ کنگ که با سرکوب آزادیهای مدنی در دولت چین مبارزه میکنند، با ابراز نگرانی از این که بایدن به اندازه کافی بر پکن سخت نگیرد، امیدوار بودند ترامپ دوباره انتخاب شود.
اما ستاد انتخاباتی بایدن در بیانیهای در ماه مه ترامپ را به علت اقدامات سرکوبگرانه چین در هنگ کنگ سرزنش کرد و قول داد اقداماتی در این زمینه انجام دهد.