به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ نشریه الاخبار نوشت: ترامپ درصدد است در واپسین روزهای ریاست جمهوری به یکی از وعدههای انتخاباتی اش یعنی خارج کردن نیروهای نظامی این کشور از منطقه خاورمیانه عمل کند.
روزنامه الاخبار لبنان در شماره امروز خود در اینترنت در یادداشتی نوشت: در پی شکست دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا وزارت دفاع این کشور شاهد تغییرات گستردهای است، تا جایی که برخی درباره کودتایی سخن میگویند که از ماهها پیش برای سرنگونی برخی از مقامات پنتاگون برنامه ریزی شده است تا زمینه کنترل یافتن رئیس جمهوری آمریکا بر این نهاد نظامی فراهم شود و بتواند پیش از پایان حضورش در کاخ سفید برخی سیاستهای مورد نظرش را اجرا کند.
این تغییرات، همزمان با انتصاب مقامات وفادار به ترامپ در پستهای ارشد پنتاگون و طرح سخنانی تازه درباره قصد دولت آمریکا برای خروج از منطقه صورت گرفت. شاید با توجه به کمبود وقت و بروکراسی گسترده در پنتاگون برداشتن گام نهایی در عمل دشوار به نظر میرسد، اما اگر این گام برداشته شود برنامههای دولت دمکرات جو بایدن را برای بازنگری در نحوه آرایش نیروهای آمریکایی در منطقه بسیار دشوار خواهد کرد. این درحالیست که توجیهات و ادله اصلی حضور این نیروها در منطقه اساساً ساقط شده اند.
درحالی که فقط چند هفته تا خروج دونالد ترامپ از کاخ سفید باقی مانده است، دولت وی در حال کار بر روی احیای داستان خروج از منطقه است. همزمان، تغییرات گستردهای در راس پنتاگون و فرماندهان عالی رتبه آن اتفاق روی داده است. آیا این یک کودتاست؟ یا فشار برای عقب نشینی یا فقط تسویه حساب است؟
این تغییرات اگر به دست کریستوفر میلر سرپرست وزارت دفاع باشد در چارچوب تسریع روند خروج از منطقه است که در مرحلهای انتقالی روی میدهد. اما حاشیه مانور و عنصر زمان مانع از اجرای طرح خارج کردن هزاران سرباز با تجهیزات و ادوات نظامی شان خواهد شد. هدف از همه این اقدامات نیز این است که به هر قیمت ممکن دولت دمکرات بعدی در تنگنا قرار داده شود.
«زمان رفتن به خانه است» با این سخنان، کریستوفر میلر عزم خود را برای تسریع در خروج سربازان کشورش از افغانستان و خاورمیانه اعلام کرد. وی دیروز در پیامی برای آنها نوشت: بسیاری از جنگ خسته شده اند و من نیز یکی از آنها هستم و به تکرار آنچه ترامپ بارها گفته است پرداخت: «همه جنگها باید پایان یابد».
اکنون دیگر مسئله تسریع در عقب نشینی دیگر حدس و گمان نیست؛ بلکه به نظر میرسد تغییراتی که رئیس جمهوری آمریکا در پنتاگون ایجاد کرده است، تا حدی به سمت هدف فوق هدایت میشود. اخراج مارک اسپر وزیر دفاع پیشین و موج استعفا و برکناری متعاقب آن، به موازات انتصاب نزدیکان ترامپ که به او وفادار هستند در سمتهای مهم غیرنظامی وزارت دفاع، نگرانی ناظران را از احتمال سیاسی کردن این نهاد نظامی افزایش داده است.
یک روز پس از اخراج اسپر در اوایل هفته گذشته، جیمز اندرسون جانشین معاون وزیر دفاع در امور سیاسی، جوزف کرنان معاون وزیر در امور اطلاعاتی و جنیفر استیوارت کارمند ارشداستعفا دادند. وبسایت «اینترست» فاش ساخت مارک تومب معاون رئیس ستاد در امور سیاسی نیز مجبور به استعفا شده است. آخرین استعفا نیز روز پنجشنبه مربوط به الکسیس راس کارمند ارشد پنتاگون بود.
درز یافتن این اخبار عرصه را برای افرادی باز کرد که معتقدند این رویدادها برای حفاظت از ترامپ و اجرای سیاستهای وی است تا بتواند شخصاً پستهای کلیدی وزارت دفاع را تحت کنترل بگیرد. آنتونی تاتا معاون اندرسون جانشین او شده است. کش پاتل، مسئول سابق شورای امنیت ملی که دستیار دوین نانسی نماینده جمهوری خواه از کالیفرنیا و از طرفداران سرسخت ترامپ محسوب میشود جانشین استوارت شد. عزرا کوهن واتنیک، دستیار سابق مایکل فلین مشاور سابق امنیت ملی، جایگزین کرنان میشود. همچنین داگلاس مک گرگور، سرهنگ سابق نیروی زمینی به سمت مشاور ارشد وزیر دفاع منصوب شده است.
مک گرگور طرفدار سرسخت خروج از افغانستان است و برایش اهمیتی ندارد که چه شرایطی در این کشور حاکم است. او گفته است: تاریخ خروج ما از افغانستان چیزی را تغییر نخواهد داد. همه چیز فرو خواهد ریخت. اما خبر خوب این است که حداقل پس از خروج ما از این کشور، دیگر از فساد خبری نیست و دیگر از بزرگترین تولید کننده هروئین در جهان حمایت نخواهیم کرد.
وی در مصاحبهای با فاکس نیوز در سال ۲۰۱۹ تاکید کرد که به رئیس جمهوری توصیه میکند افغانستان را هرچه سریعتر ترک کند، سفارت آمریکا در کابل را تعطیل کند و گفتگوها با طالبان را به دلیل غیرضروری بودن متوقف کند.
وی در مورد نقش آمریکا در سوریه نیز همین دیدگاه را دارد. او معتقد است ضرورت دارد نیروهای آمریکایی از این کشور خارج شوند، زیرا آمریکا هیچ منفعتی در آن ندارد. وی معتقد است کشورش باید خیلی با دقت به سخنان ایرانیها گوش کند... تا بداند منافع آنها چیست و زمینههایی را جستجو کند که بتوانیم در آن همکاری کنیم. ترامپ در مبارزات انتخاباتی خود برای انتخابات ۲۰۱۶ عقب نشینی از منطقه را به عنوان هدف تعیین کرد و در مدت چهار سال ریاست جمهوری اش قصد خود را برای پیشبرد این برنامه تکرار کرد. وی برای این کار چندین بار وزیران دفاع خود را تعویض کرد، به ویژه جیمز ماتیس که پس از اعلام برنامه رئیس جمهوری برای خروج از سوریه استعفا داد. اعلام شد که تعداد نیروهای آمریکایی در سوریه کاهش یافته است و مجدد به این کشور نیرو اعزام شد، اما هیچ گونه برنامه جدی برای خروج از سوریه توسط وزارت دفاع آمریکا تدوین نشد. جیمز جفری، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور سوریه، این موضوع را قبل از ترک پست خود تأیید کرد.
وی در مصاحبهای با «دیفنس وان» فاش کرد که تیمش سطح واقعی حضور نظامی آمریکا در سوریه را از کاخ سفید پنهان کرده است. وی گفت: ما همیشه یک «بازی فریب» کرده ایم تا برای رئیس مان مشخص نباشد که تعداد نیروهایمان در آنجا چقدر است. " این دیپلمات اذعان کرد که تعداد واقعی نیروهای آمریکایی در شمال شرقی سوریه بسیار بیشتر از ۲۰۰ نفری است که ترامپ موافقت کرد. وی افزود: شما از کدام عقب نشینی صحبت میکنید؟ هیچ عقب نشینیای از سوریه صورت نگرفته است.
به گفته یک مقام دولت ترامپ که با وبسایت Intercept صحبت کرده است، موج مهاجرت دسته جمعی از پنتاگون که سه شنبه گذشته صورت گرفت از ماهها پیش برنامه ریزی شده بود. وی لیستی از اسامی سایر مقامات پنتاگون را که اخراج آنها در دست بررسی است، فاش کرد و خاطرنشان کرد که الن لورد، معاون وزیر دفاع در امور جذب و پشتیبانی نفر بعدی است. رئیس جمهوری کنترل وزارت دفاع را به دست دارد. این یک تولد جدید سیاست خارجی است. به گفته این مقام این تغییرات کمک میکند تا زمینه تولد دستگاهی وفادارتر در اجرای اهداف ترامپ فراهم شود که مهمترین آن خروج نیروهای آمریکایی از درگیریهای خارجی است.
در همین زمینه، دکستر فلکینز در گزارشی در مجله نیویورکر درباره یک مقام دولتی که به طور مرتب با ترامپ ملاقات میکند گفته است: رئیس جمهوری مستعجل مصمم است قبل از ترک کاخ سفید تمام یا حداکثر ممکن از ۴۵۰۰ نیروی باقیمانده آمریکا را از افغانستان بازگرداند.
این مقام گفت: او میخواهد ما را در مسیر برگشت ناپذیر عقب نشینی کامل قرار دهد. کسانی هستند که ادعا میکنند بروکراسی گسترده در پنتاگون و سلسله مراتب فرماندهی نظامی در مدت کمتر از ۷۰ روز هرگونه تغییر اساسی را دشوار میکند.
مارک کانسیان، مقام سابق دفاعی که در مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی کار میکند، میگوید ترامپ کار زیادی انجام نخواهد داد، البته تلاش برای بیرون کشیدن برخی از سربازان از افغانستان غیرممکن نیست، اما ارتش ممکن است سرعت خود را کاهش دهد. به نظر میرسد ترامپ با این برنامه ها، به دنبال ایجاد شرایط سیاسی مشابه مین گذاری برای دولت بایدن است. زیرا هرگونه اعزام مجدد نیروهای خارج شده آمریکایی این ایده را ایجاد میکند که حزب دمکرات عامل جنگهای ابدی است، در حالی که ترامپ قادر خواهد بود - صادقانه بگوید - که او نه تنها اولین رئیس جمهور است که طی ۴۰ سال گذشته وارد هیچ جنگی نشده است بلکه اولین نفری است که به اشغال افغانستان خاتمه داد.