گفتگوی اختصاصی نشريه لوژورنال دو دیمانش
ودرین: آمریکاییها به شدت دچار اختلاف هستند
وزير خارجه اسبق فرانسه گفت ما در آمريکا با دو ملت رو به رو هستیم که در مورد همه چیز اختلاف نظر دارند؛ من اطمینان ندارم که کسی بتواند آنها را آشتی دهد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، اوبر ودرین وزیر امور خارجه اسبق فرانسه در گفتگو با روزنامه لوژورنال دو دیمانش از اروپاییها خواست در برابر دولت آینده آمریکا منفعل نباشند.
ودرین در پاسخ به این سوال که آیا انتخابات جنجالی آمریکا نشان دهنده به خطر افتادن دموکراسی آمریکایی است؟ گفت: ما در صورتی میتوانیم چنین حرفی بزنیم که آمریکاییها تا پیش از ۲۰ ژانویه در مورد نام رئیس جمهور به توافق نرسند، اما اگر با وجود تنشهای قضایی که چندین هفته به طول میانجامد سرانجام بایدن در ۲۰ ژانویه وارد کاخ سفید شود در آن صورت همه رویدادها فراموش خواهد شد و نمیتوان گفت دموکراسی آمریکا در خطر است. به ویژه آنکه میزان مشارکت در این انتخابات بسیار بالا بود و این در حالی است که یکی از ضعفهای ساختار دموکراسی آمریکا میزان عدم مشارکت بالا بود، اما آمریکاییها حالا به شدت دچار اختلاف هستند. نیمی از آمریکاییها حامی ترامپ هستند.
پوپولیسم، بخش پایدار زندگی آمریکا و به طور کلی دموکراسی است
وی در پاسخ به این سوال که آیا ارزشهای ترويج شده توسط ترامپ، دموکراسی را تهدید نمیکند؟ گفت اگرچه نیمی از مردم آمریکا به وی رای دادند، اما این طور فکر نمیکنند. در این شرایط چه کسی قدرت آن را دارد که بگوید ارزشهای کشور چه هستند؟ فراتر از آن، حامیان ترامپ هنوز هستند. به ویژه آنکه جمهوری خواهان میتوانند اکثریت سنا را در اختیار داشته باشند. این پوپولیسم بخش پایدار زندگی آمریکا و به طور کلی دموکراسی است. در آینده، دموکراسی کمابیش با پوپولیسم همراه خواهد بود.
ما با دو ملت رو به رو هستیم که در مورد همه چیز اختلاف نظر دارند
ودرین در این باره که آیا آشتی دادن این دو گروه از آمریکاییها بیهوده است؟ تاکید کرد: این کار بسیار دشوار خواهد بود. به نظر میرسد ما با دو ملت رو به رو هستیم که در مورد همه چیز اختلاف نظر دارند. من اطمینان ندارم که کسی بتواند آنها را آشتی دهد. این یک صلح مسلح و دست کم یک همزیستی پرتنش خواهد بود.
بازسازی حزب دموکرات، نخستن چالش بایدن خواهد بود
وزیر خارجه اسبق فرانسه در پاسخ به این سوال که آیا بایدن مرد این کار است؟ خاطر نشان کرد او این کار را خواهد کرد. این با شخصیت و پیامهای وی سازگار است. اما در وهله اول او باید خود دموکراتها را با هم متحد کند. حزب دموکرات قبلی، دیگر وجود ندارد. از حزب دموکرات بیشتر افراد میانه رو مانند خود بایدن، یک جناح چپ بسیار قدرتمند از جمله برنی سندرز و یک جریان چپ گرای بسیار با نفوذ در برخی رسانهها و دانشکدهها باقی مانده است. اگرچه همه این گروهها برای انتخابات ریاست جمهوری پشت بایدن جمع شدند، اما تلاش خواهند کرد میزان نفوذ خود را افزایش دهند؛ بنابراین بازسازی خود دموکراتها نخستن چالش بایدن خواهد بود. بایدن میتواند با تاکید بر فوریت آشتی و مصالحه آمریکایی و جلوگیری از اختلافات بیشتر در انجام این کار موفق شود. اما این کار بسیار پیچیده خواهد بود. مگر آنکه در حزب جمهوری خواه نسل جدیدی از مسئولان روی کار بیایند که بسیار منطقیتر باشند و با بایدن توافق کنند. اما به نظر من آنها این کار را نمیکنند.
اوبر ودرین در این خصوص که آیا رئیس جمهور جدید میتواند مانند اوباما باشد؟ گفت بایدن نه اوباما خواهد بود و نه کلینتون. همان طور که وی بخشی از آرا کارگران سفیدپوست را به دست آورد میتواند در برخی مواضع از جمله روابط با چین همانند ترامپ باشد. او میتواند هم یک دموکرات کاملا متمرکز باشد و هم یک پوپولیست میانه رو.
ودرین در مورد اینکه آیا بایدن میتواند به روش انزوا طلبی که ترامپ ایجاد کرد به کار خود ادامه دهد؟ گفت: این انزوا طلبی نیست بلکه یک جانبه گرایی است. آنچه که ترامپ به صورت ناگهانی نشان داد، همان مسئله است که آمریکا میخواهد به تنهایی در مورد کاری که انجام میدهد، تصمیم گیری کند. این روند پس از ترامپ با خشونت کمتری همراه خواهد بود، اما تداوم خواهد داشت. علاوه بر این بسیاری از دموکراتها میخواهند به دیپلماسی ارزشها بازگردند و مذاکره با حکومتهای استبدادی را متوقف کنند. در این شرایط اشتراکاتی میان جمهوری خواهان عصر جرج بوش و دموکراتهای کنونی وجود دارد؛ این ایده که غرب باید ارزشهای خود را بهبود ببخشد و دموکراسی را گسترش دهد بسیار ماجراجویانه است و به طور مطلق نزد ترامپ وجود نداشت.
انتخاب بايدن، خبر بدی برای نتانیاهو، عربستان، لهستان، تایوان و بسیاری دیگر است
ودرین در این باره که انتخاب بایدن اساسا خبر خوبی برای سایر جهانیان نیست؟ گفت به طور کلی این خبر بدی برای نتانیاهو، عربستان سعودی، لهستان و تایوان و بسیاری دیگر است. کشورهایی هستند که حسرت ترامپ را خواهند خورد.
به زودي اروپاییها متوجه خواهند شد که با همان آمریکای پیش از ترامپ مواجهند
ودرین در مورد وضعیت اروپاییها نیز گفت بخش عمده آنها از رفتن ترامپ ابراز تاسف خواهند کرد. آنها خوشحال خواهند شد اگر بایدن به توافق آب و هوایی پاریس بازگردد، به سازمان جهان بهداشت بازگردد و به آن کمک کند و برای احیای توافق هستهای ایران تلاش کند. اما بعد از مدتی اروپاییها متوجه خواهند شد که هنوز با همان آمریکای پیش از ترامپ مواجه هستند که میخواهد برتری خود را حفظ کند و از آنها به عنوان نیروی کمکی در برابر چین استفاده کند. این بدان دلیل است که سیاست آمریکا در برابر چین تغییر نخواهد کرد؛ بنابراین از همین حالا باید به آنچه که فرانسه و اروپا طبق برنامه خود باید انجام دهند، اندیشید. بایدن ممکن است فرصتهای اشتراک و همکاری را بازگرداند. نباید این فرصت را از دست داد و باید کار کرد.