پخش زنده
امروز: -
کارشناس روابط بین الملل: هیأت حاکمه، نخبگان, رسانه ها و بخش قابل توجهی از توده آمریکا به این نتیجه رسیدند که ترامپ باید برود حتی جمهوری خواهان هم حاضر نیستند او را بپذیرند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای روح الامین سعیدی با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما افزود: چهار سال پیش, زمانی که ترامپ به قدرت رسید با توجه به سیاست هایش در داخل آمریکا و امور بین المللی از جمله ایجاد تقابل میان سفید پوستان و سیاه پوستان و رنگین پوستان و تقابل نژاد خالص آمریکایی با مهاجران، مقابله با مکزیکی ها و مسلمانان با انتقاداتی مواجه شد.
وی اضافه کرد: مخالفت با سیاست های جا افتاده هیأت حاکمه , تقابل با کنگره آمریکا, تغییرات مداوم افرادی که با او کار می کردند, پشت پا زدن به دستاوردهای جهانی شدن و لیبرالیسم اقتصادی و آزاد از دیگر اقدامات ترامپ بود.
آقای سعیدی گفت: تضعیف متحدان، خروج از برخی توافقنامه های بین المللی از جمله توافق آب و هوایی پاریس، تضعیف اتحادیه اروپا و ناتو, تضعیف شورای امنیت سازمان ملل و بی توجهی به ارزش ها و رژیم های بین المللی منجر شد در داخل آمریکا و عرصه بین المللی؛ تصویر خودساخته آمریکا به عنوان رهبر نظام بین الملل، کاملاً زیر سؤال برود.
کارشناس روابط بین الملل افزود: به همین علت به نظر نمی رسید که هیأت حاکمه آمریکا بتواند بیش از این ترامپ را تحمل کند.
آقای سعیدی گفت: او تا پیش از شیوع کرونا، کارنامه بدی در عرصه داخلی نداشت و توانست تعداد زیادی شغل را ایجاد کند و عرصه اقتصادی آمریکا را سر و سامان دهد و چیزهایی داشت که بتواند او را در دور دوم برای ریاست جمهوری ابقاء کند اما مسأله کرونا و مدیریت نادرست او در این باره، بسیاری از رشته ها را پنبه کرد.
وی ادامه داد: مسأله «جورج فلوید» و نحوه برخورد ترامپ با اعتراضات خیابانی موجب شد که او دیگر بیش از این تحمل پذیر نباشد به همین علت حتی جمهوری خواهان هم از او دور شدند.
آقای امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا هم گفت: ترامپ حتی پیش از آغاز انتخابات، از تقلب سخن می گفت و مشخص بود نتیجه انتخابات را نمی پذیرد و در ذهن او چیزی به عنوان شکست معنا نداشت.
وی افزود: بنابراین از قبل می شد حدس زد که این انتخابات، پردردسر خواهد بود به ویژه اینکه تعداد آرای پستی, بسیار زیاد بود و این موجب شد مشارکت بالا برود و در 120 سال اخیر در آمریکا بی سابقه بود و حدود 150 تا 160 میلیون نفر در این انتخابات شرکت کردند.
آقای ابوالفتح با اشاره به اینکه در نحوه اخذ آرای پستی مناقشاتی بود، اضافه کرد: اکنون رسانه ها بایدن را پیروز انتخابات اعلام کردند اما ترامپ این موضوع را نپذیرفته است.
وی ادامه داد: امید ترامپ این است که کار به بازشماری آراء بکشد ضمن این که شواهد و قرائنی مبنی بر تخلف، دستکاری و مهندسی انتخابات وجود دارد و در انتخابات قبلی آمریکا هم سابقه داشت اما از آن جایی که نامزدها نتیجه را می پذیرفتند چالش برانگیز نمی شد ولی اکنون ترامپ نتیجه را نمی پذیرد.
این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه دو طرف, تیم های حقوقی قوی را تدارک دیدند، گفت: شاید این انتخابات مانند سال 2000 به دیوان عالی فدرال بکشد و در آن جا امکان تغییر نتیجه آراء وجود دارد.
آقای ابوالفتح افزود: با اینکه اکثریت دیوان به نفع جمهوری خواهان هستند اما تضمین شده هم نیست و ممکن است اگر دلایل و شواهد قوی مبنی بر تخلف و تقلب در انتخابات نداشته باشند احتمال رد شکایت وجود دارد و احتمال تغییر نتیجه کنونی انتخابات، بسیار دور از ذهن است اما صفر نیست.
وی گفت: تقلب در انتخابات، غیرمحتمل نیست و در هر انتخاباتی ممکن است اتفاق بیفتد اما تخلفات در این انتخابات به اندازه ای نیست که نتیجه انتخابات را تغییر دهد و به علت الکترونیکی برگزار شدن برخی از مراحل انتخابات آمریکا، امکان اشکال غیرعمدی سیستمی وجود دارد.
آقای ابوالفتح افزود: از ابتدای تأسیس ایالات متحده آمریکا، نظام انتخاباتی این کشور به گونه ای شکل گرفته است که عده ای از افراد نتوانند رأی دهند؛ سیاه پوستان در ابتدا از حق رأی محروم بودند و بعدها این موضوع تغییر کرد.
وی اضافه کرد: حدود 10 سال پیش دیوان عالی فدرال به ایالات آمریکا مجوزی داد که بر مبنای آن ایالت ها می توانستند با اطلاع دولت فدرال، قواعد اخذ رأی را تغییر دهند اما دیوان عالی آمریکا این منع را برداشت و اکنون ایالت ها به گونه ای قانون انتخابات را پیش می برند که عده ای از افراد در رأی دادن, دچار سختی می شوند.
استاد دانشگاه و کارشناس روابط بین الملل گفت: هم در عرصه داخلی و هم بین المللی، نمونه ها و نشانه هایی از افول آمریکا دیده می شود.
آقای روح الامین سعیدی افزود: البته نباید دچار سوء برداشت شویم که منظور از افول، فروپاشی آمریکا مانند اتحاد جماهیر شوروی است بلکه منظورمان از افول این است که آمریکا ظرفیت لازم برای رهبری نظام بین الملل و توانایی تامین کالاهای عمومی و نظام بخشی به سیستم را از دست داده است.
وی ادامه داد: آمریکا سال ها تلاش می کرد که خود را به عنوان یک الگو معرفی کند و طلایه دار برخی ارزش ها از جمله دموکراسی آزاد، برابری، تساهل و تسامح بوده است اما در سال های اخیر, وجود شکاف های درون آمریکا نشان می دهد که این کشور از شعارهای خود فاصله بسیاری گرفته است.
آقای سعیدی اضافه کرد: رای بالای ترامپ در برخی ایالت ها نشان می دهد که ترامپیسم همچنان طرفداران قابل توجهی دارد البته جریان مقابل او هم طرفداران قابل توجهی دارد.
وی افزود: این موضوعات نشان می دهد جامعه آمریکا، انسجام خود را از دست داده است البته این به معنای فروپاشی آمریکا از درون نیست زیرا او با این مسئله, فاصله زیادی دارد و نباید وارد فاز ژورنالیستی متوهمانه شویم اما آمریکا ظرفیت رهبری و اعمال قدرت خود را از دست داده است.
این کارشناس روابط بین الملل با بیان اینکه چینی ها و روس ها، رقبای جدی آمریکا و در حال ایجاد موازنه قدرت هستند, گفت: آمریکا از انسجام و شعارهای خود دور شده است.
آقای سعیدی با اشاره به اینکه در سال های اخیر, هیچ رئیس جمهوری مانند ترامپ، اروپایی ها را تحقیر نکرده بود, افزود: اروپایی ها دوران سختی را با او داشتند و ترامپ همه تلاش خود را برای تضعیف اتحادیه اروپا انجام داد.
وی ادامه داد: ترامپ رسما از خروج انگستان از اتحادیه اروپا حمایت کرد و حتی می خواست این موضوع به کشورهای دیگر عضو اتحادیه اروپا هم گسترش پیدا کند.
آقای سعیدی اضافه کرد: ترامپ به شدت تلاش می کرد میان اروپای شرقی و غربی، اختلاف افکنی کند و درباره برجام، ظرفیت و شأنیت سیاسی اروپا را تحقیر کرد و یکطرفه و بدون هماهنگی از آن خارج شد.
او افزود: برای همه ظرفیت ضعیف سیاسی و راهبردی اروپا منهای آمریکا، آشکار شد و اروپا لطمه حیثیی بسیار زیادی را از ناحیه ترامپ دید و از این جهت, خوشحالی اروپایی ها از انتخاب بایدن ، قابل درک است.
این استاد دانشگاه درباره سیاست خارجی بایدن هم گفت: به نظر می رسد او همان کاری را خواهد کرد که اوباما پس از دوره بوش پسر کرد و تلاش می کند برای اصلاح وجهه آمریکا که در زمان ترامپ به شدت لطمه خورده است, به توافق های بین المللی باز می گردد.
آقای سعیدی تاکید کرد: افول در آمریکا اتفاق خواهد افتاد و چه در عرصه های فکری و اندیشه ای داخلی و چه در عرصه بین المللی, مدتی است که این زوال, آغاز شده است.
وی افزود: , دانشمندان معتقدند, زوال آمریکا قطعی است اما سعی می کند از ظرفیت های خود برای طولانی تر کردن این دوران استفاده کند.
آقای ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا هم با اشاره به برخی مراحل برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا افزود: رئیس جمهور آمریکا به صورت رسمی در 6 ژانویه انتخاب و معرفی می شود و در ساعت 12 ظهر 20 ژانویه باید سوگند یاد کند و پس از این مراسم، بلافاصله کاخ سفید را تحویل می گیرد و دولت تشکیل می شود .
وی افزود: شکاف ها و گسل های اجتماعی آمریکا توسط ترامپ به وجود نیامده است بلکه از سال ها پیش, شکل گرفته اما ترامپ آن را علنی تر و گسترده تر کرده است.
آقای ابوالفتح ادامه داد: بنابراین با رفتن ترامپ این شکاف ها و دو پارگی برطرف نمی شود.
او افزود: انتخابات سال 2020 آمریکا نشان داد حزب دموکرات، چپ و راست حزب جمهوری خواه هم قوی تر شده است و این نشان می دهد اکه اگر با گذشت زمان, نتوانند پُلی میان این دو برقرار کنند دره میان آن ها روز به روز عمیق تر می شود و با یک کشور و دو ملت مواجه خواهیم بود.
در ادامه این برنامه, آقای ”ریچارد بیکر“ کارشناس مسائل آمریکا نیز در ارتباط تصویری از سانفرانسیسکو با اشاره به وضعیتی که پس از انتخاب «جو بایدن» در آمریکا به وجود آمد, افزود: او تلاش زیادی دارد و تصریح کرده است که باید دو قطبی بودن و اختلافات را کنار گذاشت.
وی ادامه داد: ”جو بایدن“ می داند که ترامپ, آمریکا را دو قطبی کرده و این موضوع ممکن است به برخورد آراء و نظرات آمریکایی ها بیانجامد و وضعیت شهرهای آمریکا را دچار نا امنی و تنش بیشتر و وحشتناک کند.
آقای بیکر افزود: تهدید, جدی است و ظاهرا بایدن متوجه خطر شده است و طبیعتاً این امپراطوری که در اذهان برخی در جهان نسبت به آمریکا شکل گرفته است اگر قرار باشد با این تنش ها, داغون و زائل شود، این به معنای خراب شدن همه تبلیغات درباره ایالات متحده آمریکاست.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ترامپ شکست را می پذیرد و بدون ایجاد دردسر از کاخ سفید می رود؟ گفت: تا کنون ترامپ نتوانسته است با خودش کنار بیاید و در حال دست و پازدن است و هم حزبی های خود را ترغیب می کند تا منفعل نباشند و از آنها کمک می خواهد.
آقای بیکر افزود: ترامپ کسی نیست که این نتیجه انتخابات را به راحتی بپذیرد اما توانایی آن را هم ندارد که حرف خود را بر کرسی بنشاند.
این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه هر دو نامزد بیش از 71 میلیون رای آوردند, گفت: جوبایدن با رای های زیادی که بدست آورده است, کار را برای ترامپ، سخت تر کرده است.
وی افزود:به نفع جامعه آمریکاست که این موضوع, فیصله پیدا کند و بعید می دانم ترامپ بتواند کاری انجام دهد بنابراین بهتر است شکست را بپذیرد.
آقای بیکر در پاسخ به این پرسش که بایدن در صورت رئیس جمهور شدن با چه مشکلاتی همراه است؟ گفت: فقر در آمریکا بی داد می کند و وحشتناک تر خواهد شد و شیوع بیماری کووید 19 به عنوان یکی از مشکلات بایدن, مطرح خواهد بود.
آقای حمیدرضا غلامزاده نطنزی کارشناس مسائل آمریکا هم در ارتباط تصویری با این برنامه با اشاره به اینکه ترامپ، شخصیت ضد ساختار بود، گفت: جامعه کنونی آمریکا به شدت دو قطبی سیاسی شده است و رای آوری ترامپ نتیجه این قطبیت بود.
وی با بیان اینکه در داخل جامعه آمریکا میان مردم, شکاف اجتماعی به وجود آمده است, افزود:گسست سیاسی بین جامعه و حاکمیت داریم که هر دوی این موارد کمک کرد تا ترامپ در سال 2016 رای بیاورد و اکنون هم تعداد آرای او از دوره قبلش بیشتر است.
آقای نطنزی اضافه کرد: در جامعه آمریکا رضایت مردم از حاکمیت از 55 تا 60 درصد دهه 90 و از 57 درصد سال 2001 به حدود 29 درصد کنونی رسیده است و این نشان می دهد رضایت و اعتماد مردم نسبت به حاکمیت, اُفت شدیدی داشته است.