انتخابات ریاست جمهوری آمریکا
مکزیک: بایدن و ترامپ فرقی ندارند
پیروز انتخابات آمریکا هر کسی باشد، سیاست این کشور نسبت به مکزیک مداخله جویانهتر خواهد شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، هم اکنون مکزیک اولین شریک تجاری همسایه شمالی خود به حساب میآید. این امر تا حدی به دلیل اجرایی شدن توافق تجاری اخیر میان مکزیک، آمریکا و کانادا است و تا حدی به دلیل جنگ تجاری که واشنگتن با چین درگیر آن است.
علیرغم این، نکات دیگری در این رابطه دوجانبه وجود دارد که میتوانند جهت گیری خاصی را در صورت انتخاب دونالد ترامپ یا جو بایدن به همراه داشته باشند. از میان این نکات میتوان به موضوعاتی از جمله امنیت مرزی یا مهاجرت اشاره کرد که اگر نامزد حزب دموکرات پیروز انتخابات ۳ نوامبر شود، مواجهه با آن متفاوت خواهد شد؛ از همین رو بسیاری از کارشناسان تمرکز خود را منعطف به این بحث کرده اند. از سوی دیگر، صاحب نظران دیگری وجود دارند که در خصوص برابری معیارهای هر دو نامزد انتخاباتی در موضوعاتی مانند مقابله با قاچاق مواد مخدر، هشدار میدهند.
"گوادالوپه کوررئا کابررا"، استاد دانشگاه جورج ماسون در مصاحبهای گفت: هر حزبی که به روی کار بیاید، آمریکا سیاست بسیار مداخله جویانه تری را (نسبت به مکزیک) اعمال خواهد کرد. هیچ تفاوتی ایجاد نخواهد شد. از جمله دغدغههای «خنارو گارسیا لونا»، وزیر پیشین امنیت عمومی مکزیک و «سالوادور سینفوئگس»، وزیر پیشین دفاع ملی این کشور این است که بیشترین فشار بر مکزیک اعمال خواهد شد، یکی از دلایل آن نیز این است که آژانسهای امنیتی (آمریکا) در خاک مکزیک فعالیت کنند.
از نظر اقتصادی، ترامپ همچنین به واسطه رویکرد تهاجمی اش شناخته شده است. کارشناسانی نظیر ایگناسیو مارتینز، هماهنگ کننده "آزمایشگاه تجارت، اقتصاد و مذاکره" در دانشگاه ملی آئوتونومای مکزیک (اونام) اعلام کرد که نامزد جمهوری خواه، در صورت انتخاب مجدد میتواند سیاستهای خود را از طریق بازگرداندن شرکتهایی که خارج از کشور خود فعالیت میکنند پیش گیرد.
وی در این باره گفت: شاهد آن بوده ایم که ترامپ چگونه از موضوعات غیر تجاری برای فشار آوردن بر مکزیک بر سر موضوعات تجاری استفاده کرده است؛ مانند آنچه در خصوص موضوع مهاجرت رخ داد، جایی که گفته شد که اگر سیاستهای واشنگتن پیش گرفته نشود هزینههای گمرکی اعمال میکنند.
ترامپ همچنین احتمال دارد که فشارهای خود را بر قرار داد تجارت آزاد با مکزیک و کانادا ادامه دهد؛ این احتمال هم وجود دارد که رئیس جمهور آمریکا به واسطه فشارهای داخلی این استراتژی خود را کنار بگذارد.
مارتینز گفت: اگر ترامپ پیروز شود، بدون شک جنگ تجاری (با چین) ادامه خواهد یافت و چه کسی میداند که کجا به پایان میرسد.
این نکتهای است که میتواند به نفع چشم انداز اقتصادی مکزیک باشد؛ چرا که کارشناسانی نظیر کنت اسمیت، از شورای مسائل بین الملل مکزیک، پیش بینی کرده اند که نقطه عکس ترامپ، جو بایدن است که در صورت پیروزی به دنبال بازگردان روابط تجاری با غول آسیایی خواهد بود.
علاوه بر این "گابی د لاپاز"، استاد دانشگاه تکنولوژی مونته ری، بر این باور است که به قدرت رسیدن دموکراتها و ورود آنها به کاخ سفید میتواند سبب شود تا توافق تجاری میان آمریکا، مکزیک و کانادا با قدرت بیشتری اجرا شود. این موضوع به ویژه در خصوص شرکتهای دولتی حوزه انرژی نظیر شرکت نفتی مکزیک موسوم به "پمکس" و "کمیسیون فدرال برق" قابل تصور است.
در نهایت اکثر کارشناسان بر این باورند که موضوع مهاجرت به عنوان اصلیترین نقطه مورد توجه در برنامه دو جانبه میان آمریکا و مکزیک خواهد بود، هر چند تاکنون رویکرد ترامپ مشخص شده است و رسانههای زیادی از بالا رفتن میزان اخراجها از آمریکا نسبت به دوران حکومت باراک اوباما (۲۰۰۸-۲۰۱۶) خبر داده اند.
با این حال مسئله جریان کاروانهای مهاجرانی که از سمت آمریکای مرکزی به سمت شمال حرکت میکنند، باقی میماند و حتی اگر جو بایدن هم قدرت را در دست بگیرد با این معضل مواجه خواهد بود.