توسعه انرژی خورشیدی در گلستان چشم به راه حمایت دولت است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیمای گلستان:آسمانی صاف تا کمی ابری ،این پیش بینی هوای بیشتر روز های سال در گلستان است.
مریم نیکزادفر کارشناس هواشناسی گلستان می گوید: بررسی های آماری اداره کل هواشناسی گلستان نشان می دهد این استان با دارا بودن متوسط 2407 ساعت آفتابی در سال فرصت مناسبی برای بهره برداری ازانرژی مجانی و پاک است.
جدول متوسط ساعات آفتابی در سال
گرگان 2242 ساعت
گنبد کاووس2444 ساعت
کلاله 2522 ساعت
مراوه تپه 2719 ساعت
علی آباد کتول 2125ساعت
بندر ترکمن 2365 ساعت
بندر گز 2191 ساعت
اینچه برون 2662 ساعت
مینودشت 2395 ساعت
محمود محمد قلی پور رییس گروه پیش بینی و هشدار هواشناسی گلستان می گوید: مجموعه تابش سالانه خورشید در گلستان بین 400 تا هزار و500 کیلو وات ساعت بر متر مربع بر آورد می شود .
در مجموع در گلستان 300 روز از 365 روز سال دارای آفتاب مناسب است که استان ما را برای استفاده از انرژی خورشیدی مناسب کرده است.
به گفته محمد رضا پاکزاد مدیر دفتر بازار برق شرکت توزیع نیروی برق گلستان با پیشرفت فن آوری و افزایش بهره وری تغییرات آفتاب و آب و هوا تاثیر کمی بر میزان نوسان تولید و بهره وری نیرو گاه های برق خورشیدی دارد.
افزایش تقاضای برق در استان کد دار بودن 1000 روستا ،پراکندگی دامداری ها، 1000مرغداری ، 22 هزار چاه آب کشاورزی فرستنده های رادیو تلویزیون، دکل های مخابراتی و موبایل ،ایستگاه های شرکت گاز در پهنه 20 هزار کیلومتر مربعی دشت ها و کوهستان های استان همگی به برق نیاز دارند که برق رسانی با تاسیسات شبکه کشوری علاوه بر سرمایه های بسیار زیاد اتلاف انرژی در طول مسیر و فرسودگی و هزینه بالای تعمیر و نگهداری به ویژه بعد از طوفان و برف را به همراه دارد.
مزایای استفاده از انرژی تجدید پذیر از جمله پاک و ارزان بودن آن باعث شده وزارت نیرو وشرکت توزیع نیروی برق گلستان برای توسعه آن برنامه ریزی و اقدام کنند.خرید نیروی برق از تولید کنندگان نیرو گاه های کوچک خانگی که در طول روز به برق تولیدی خود نیاز ندارند زمشوقی است برای استفاده از پشت بام هایی که شیروانی بوده یا حتی پشت بام هایی آپارتمانی . پاکزاد می گوید شرکت توزیع نیروی برق هرکیلو وات انرژی خورشیدی را امسال 1040 تومان می خرد و هر چند سال یک بار این قیمت را افزایش می دهد.
وی می گوید: برای ایجاد یک نیرو گاه خانگی 5 کیلو وات علاوه بر 50 تا 60 متر پشت بام شخصی و غیر مشاع حدود75 میلیون تومان سرمایه نیاز دارد که شامل پنل خورشیدی ،اینور تر 12 ولت به 220 ولت ، باطری و کنتور و ماژول است که به گفته پاکزاد مدیر دفتر بازار برق شرکت نوزیع نیرو برق گلستان این هزینه ظرف سه یا 4 سال به جیب مالک بر می گردد البته قیمت این تجهیزات هم در سه سال اخیر 3 برابر شده و سرمایه صاحبان آن افزایش یافته است.
توسعه نیرو گاه های متوسط بالا تر از 100 کیلووات و کمتر از 100 کیلووات و نیرو گاه های بالاتر از7 مگاوات و کمتر از 7 مگاوات در استان هم از سال 96 شروع شده است.
با افزایش نیاز مصرف کنندگان از یک سو و علاقه سرمایه گذاران به تولید و فروش برق نیرو گاه های خورشیدی استان افزایش یافته است.
پیک مصرف برق گلستان در تابستان به 1500 مگاوات و در زمستان 375 تا 400 مگاوات است.
محمد باقری شهروند گرگانی که زمستان پارسال بر روی پشت بام خانه خود نیروگاه خورشیدی 5 کیلو وات نصب کرده می گوید: حدود 50 میلیون تومان برای من هزینه داشته و 20 متر مربع از پشت بام را اشغال کرده است.
وی از نصب این سامانه راضیست و می افزاید بدون نصب باطری برق تولیدی در ساعات روشنایی روز مستقیم به شبکه توزیع نیروی برق ارسال می شود و ظرف سه یا 4 سال هزینه های خود را جبران می کند.
وی با گله از مجری طرح می گوید هنوز ماژول ارتباط کنتور برق با ادره برق تحویل بنده نشده و تنها به صورت دستی میزان برق تولیدی بنده محاسبه می شود و هنوز پولی دریافت نکرده ام.
حسینی یکی دیگر شهروندان گلستانی می گوید با توجه به مزایای این سامانه اگر دولت وام های ارزان قیمت در اختیار بگذارد حاضرم این سامانه را در پشت بام منزل خود نسب و راه اندازی کنم.
از سال 96 تا کنون در گلستان 15 نیرو گاه بالای 7 کیلو وات و 8 نیرو گاه زیر 7 کیلو وات مجوز تاسیس گرفته اند علاوه بر آن یک نیروگاه بالای 7 مگاوات در مراوه تپه و یک نیرو گاه بالای 7 مگاوات در علی آباد کتول فعالند. 75 نیروگاه برق خانگی ،53 نیروگاه برق مقیاس کوچک در استان ایجاد شده است،7 نیروگاه تجدید پذیر زیر 100 کیلو وات به بهره برداری رسیده و قرار است 200 امام زاده و موقوفه اداره کل اوقاف استان هم به سامانه برق خورشیدی مجهز شوند. همچنین 5 نیروگاه بالای 100 کیلو وات هم در دست احداث است و قرار است تا سال 1400، 22 مگاوات نیروگاه تجدید پذیر و 301 مگاوات نیروگاه مقیاس کوچک به بهره برداری برسد.
استان گلستان در بخشی از ظرفیت های تولید برق با طرح های جدید همراه شده است.استفاده از پنل های خورشیدی شناور بر روی آب بندانها باعث افزایش بهره وری پنل ها بخاطر وجود رطوبت وکاهش تبخیر آب در زیر سایه خود می شود.
14 سد بزرگ مخزنی با ظرفیت سالانه 290 میلیون متر مکعب ، سطح مخازن آبی را به ظرفیت بکری برای تولید برق خورشیدی گرده است.
سید حسن حسینی مدیر شرکت آب منطقه ای گلستان می گوید: وسعت این سد ها 5هزار هکتار است و سرمایه گزاران می توانند پنل های خورشیدی را روی آب مخازن نصب و برق تولید کنند.
محمد رضا پاکزاد مدیر دفتر بازار برق استان می گوید:این طرح پیش از این در کشور های آلمان ،فرانسه و چین اجرا شده و در گلستان هم قابل اجراست.
بخش دیگر تقاضای برق مربوط به چاه ها و پمپ های آب دارای مجوز بهره برداری حاشیه رودخانه هاست که هزینه سوخت و تعمیر و نگهداری بسیاری به کشاورزان تحمیل می کند ، آلودگی محیط زیست را به همراه دارد و دولت برنامه های مختلفی برای برق دار کردن چاه های کشاورزی طرح ریزی کرده اما به علت پراکندگی آنها و نیاز به بودجه زیاد هنوز چندان تامین نشده است.
توسعه فن آوری پنل های خورشیدی باعث شده کف کش های کوچک با پنل های کوچک برای این چاه ها طراحی و روانه بازار شود که با هزینه کمتر از 12 میلیون تومان عرضه می شود.
تبلیغات جدید فضای مجازی از افزایش شرکت های تولید پنل های خورشیدی ارزان قیمت کوچک و قابل حمل و نقل (بدون باتری ذخیره) حکایت دارد زیرا در کنار مزایای فراوان نصب این سامانه باید امنیت مکان نصب را هم تامین کرد .
در صورت تامین امنیت مکان نصب روزانه حدا اقل 10 ساعت می تواند آب پمپاژ کند.
نتیجه:
توسعه استفاده از این انرژی پاک نیاز به فرهنگ سازی مصرف کنندگان، در دسترس بودن فن آوری ارزان و پیشرفته با بهره وری بالا ،توجه دولت به پیشرفت تحقیق و توسعه واحد های صنعتی تولید سلول های خورشیدی،افزایش حمایت های دولتی و تسهیلات ارزان قیمت برای تولید کنندگان و مصرف کنندگان نیاز دارد .