به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاري فرانسه، با توجه به شیوع بیماری کرونا این روزها بحث درباره راه اندازی یورو دیجیتالی جدي شده و در همین راستا بانک مرکزی اروپا دوشنبه رایزنیهای عمومی و یک رشته آزمایشها را آغاز کرده است.
ایده راه اندازی یورو دیجیتالی که بانک مرکزی اروپا مطرح کرده است به علت شیوع بیماری کرونا و توسعه پرداختهای غیر مادی شدت گرفته است. راه اندازی یورو دیجیتالی، شکلی الکترونیکی از پول بانک مرکزی اروپا است که به موازات سکه و دیگر اشکال پولی یورو وجود خواهد داشت. اشخاص و شرکتها میتوانند این نوع پول را در کیف پول الکترونیکی خود ذخیره سازی کنند. پیش بینی شده است که اشخاص و شرکتها بتواند به طور مستقیم این شکل از پول را از بانک مرکزی اروپا دریافت کنند. اما فعلا تاکنون دسترسی به آن مخصوص بانکهای تجاری بوده است. بانک مرکزی اروپا با انتشار گزارشی اعلام کرد این شکل از پول به همه امکان میدهد که پرداختهای روزانه خود را سریع، آسان و در کمال اطمینان انجام دهند.
مروجان این نوع پول، استدلال میکنند که معاملات در قالب و چارچوب راه اندازی یورو دیجیتالی خیلی سریع، فوری خواهد بود. زیرا دیگر نیازی به قوانین و مقررات بانکی نخواهد بود و در ۲۴ ساعت شبانه روز و هفت روز هفته در دسترس خواهد بود.
این ساز و کار بر اساس فناوری بلاک چین کار میکند که، چون بر اساس رمز پایه است جعل و تقلب در آن غیر ممکن است. پولهای رمز پایهای مانند بیت کوین و سایر پولهای مجازی نیز بر اساس همین ساختار کار میکنند.
بانک مرکزی اروپا امیدوار است با راه اندازی این نوع پول رمز پایه پرداختهای غیر مادی را که با شیوع بیماری کرونا شدت گرفته است تسهیل کند.
نگرانی که بانک مرکزی اروپا در این باره دارد این است که راه اندازی یورو دیجیتالی به نفع دیگر پولهای رمز پایه مانند بیت کوین و دیگر ارزهای معتبر جهان تمام شود.
فردریک دوکروزت کارشناس شرکت مدیریتی Pictet Wealth Management در این باره میگوید در سال ۲۰۱۹ هنگامی که شبکه اجتماعی فیسبوک از طرح خود برای راه اندازی پول رمزپایه لیبرا خبر دارد بانکهای مرکزی جهان را بر آن داشت که آنها نیز ابتکار عمل را در این خصوص به دست گیرند.
در همین راستا برخی کشورهای که دارای اقتصادی قوی در جهان هستند مانند آمریکا و چین به فکر راه اندازی پولهای رمز پایه خاص خود هستند. این امر باعث شده است که بانک مرکزی اروپا سریع به فکر بیفتد و از دیگر بانکهای مرکزی جهان در این خصوص عقب نیفتد.
فابیو پانتا رئیس گروه کاری بانک مرکزی اروپا در همین باره میگوید یورو دیجیتالی یا رمز پایه حاکمیت مالی اتحادیه اروپا را تقویت میکند. بانک مرکزی اروپا در گزارشی در همین باره گفت راه اندازی این پول دیجیتالی یا رمز پایه در واقع کانالی است برای سیاستهای پولی بانک مرکزی که این گونه به شهروندان دسترسی مستقیم خواهد داشت و در نتیجه میتواند با تعیين نرخ دستمزد به طور مستقیم مصرف خانوارها و سرمایه گذاریهای شرکتها را تشویق کند.
اصلیترین مشکل راه اندازی یورو دیجیتالی یا رمز پایه این است که احتمالا باعث فرار سپرده گذاران به سوی اشکال جدید پول خواهد شد و این گونه از سپرده گذاریهای سنتی در بانکها کاسته میشود. در نهایت نیز این امر بانکهای منطقه یورو را تضعیف خواهد کرد. این خطر در دورههای بحرانی مشکل آفرین میشود، زیرا سپرده گذاران که نسبت به نظام بانکی بدبین میشوند به فکر تغییر حسابهای بانکی خود خواهند افتاد.
برای پرهیز از مشکل، بانک مرکزی اروپا پیشنهاد داده است که رقم یورو دیجیتالی یا رمز پایه که اشخاص و شرکتها میخواهند به آن دسترسی داشته باشند محدود باشد. و میزان داد و ستدها با این پول نیز در مراحل اولیه محدود باشد.
بنوا کوره عضو سابق شورای حکام بانک مرکزی اروپا و مدیر بخش نوآوریهای فناوری بانک تسویههای بین المللی در این باره میگوید مشکل دیگری که در این خصوص وجود دارد این است که میزان محرمانه بودن حسابهای پول دیجیتالی یا رمز پایه مورد نظر باید تا چه میزان باشد. چون هم باید به زندگی شخصی افراد لطمهای وارد نشود هم در این حال راهی برای مبارزه با پولشویی وجود داشته باشد.
برخی کارشناسان میگویند با توجه به انتظار عموم مردم و بخشهای مالی و نهادها برای استفاده از یورو دیجیتالی یا رمز پایه، احتمال میرود رایزنیها برای راه اندازی این نوع پول تا سه ماه دیگر در دسترس باشد. بعد از آن مرحله آزمایشها میرسد که این مرحله نیز احتمالا شش ماه طول خواهد کشید. بانک مرکزی اروپا بعد از این مرحله تازه تصمیم میگیرد که اصولا این نوع پول را راه اندازی کند یا خیر.
حتی در صورت خوب پیش رفتن همه امور بین ۱۸ ماه تا چهار سال برای عملی شدن این طرح زمان لازم است.