به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما ، پایگاه اینترنتی استار در مقالهای نوشت بانک مرکزی چین در حال حرکت به سمت مرحله بعدی آزمایش ارز دیجیتال خود است. این در حالی است که ناظران اعلام کرده اند توسعه و اجرای موفقیت آمیز این طرح میتواند باعث کاهش وابستگی چین به نظام پرداخت مبتنی بر دلار آمریکا شود.
«چاینا دیلی» در مقالهای در تاریخ ۲۴ آوریل اعلام کرد وابستگی به پرداختها با استفاده از دلار ، به آمریکا این امکان را میدهد تا تحریمها و مجازاتهای یکجانبهای را علیه شرکتها از طریق تهدید به اخراج از سامانه سوییفت کند که مبتنی بر پرداخت با استفاده از دلار است. با وجود این، «ارز دیجیتال و پرداخت الکترونیک» به عنوان اقدامی دیگر در مسیر توسعه نظام پرداخت با استفاده از یوان، میتواند نقش مهمی را در آنچه که استفاده تسلیحاتی از دلار آمریکا نامیده میشود، ایفا کند و مانع استفاده آمریکا از دلار به عنوان ابزار اعمال سیاست خارجی شود.
بر اساس مقاله مذکور، یک ارز دیجیتال مستقل باعث ایجاد جایگزینی کاربردی برای سامانه پرداخت از طریق دلار میشود، و تاثیر هر گونه تحریم یا تهدید به خروج از سامانههای پرداخت را هم در سطح کشورها، و هم در سطح شرکتها کاهش میدهد. این اقدام همچنین ممکن است به واسطه کاهش مخاطره ناشی از اختلالهایی که منشاء سیاسی دارند، باعث تسهیل ادغام در بازارهای جهانی ارز شود.
البته در این مقاله به این موضوع پرداخته نشده است که این ارز دیجیتال، استفاده از پرداختهای مبتنی بر دلار را منقضی خواهد کرد. به گفته این مقاله "این دو سامانه پرداخت –دلار آمریکا و ارز دیجیتال مستقل چین- میتوانند در صورت نیاز، در کنار یکدیگر فعال باشند، و استفاده از هیچ یک، به معنای نفی دیگری نباشد. "
در مقاله چاینا دیلی آمده است در جریان بحران کنونی شیوع بیماری کووید-۱۹، پایداری یوان چین باعث افزایش تمایل به استفاده از ارز دیجیتال این کشور شد. همچنین گفته میشود آغاز به استفاده از ارز «لیبرا» از ابتدای سال کنونی –که به «فیس بوک» تعلق دارد- باعث تسریع تلاشهای چین برای استفاده از ارز دیجیتال و پرداختهای الکترونیک شده است، زیرا رمز-ارز آمریکا، برای کنترل مقامات پولی چین است.
به علاوه، تمایل به پرداختهای "بدون تماس" در چین در حال افزایش است، و پیش بینی میشود تدابیر رعایت فاصله اجتماعی در دوران پس از کرونا، این تمایل را از گذشته نیز بیشتر کند. در دوران پرداختهای دیجیتال، بسترهای محبوبی در چین وجود دارد که تراکنشها در آنها با استفاده از ارزهای کنونی انجام میشود؛ از جمله «علی پی» که در تملک «علی بابا» است، و «وی چت پی» که در تملک «تنسنت» است.
آزمونهای داخلی استفاده از پرداختهای الکترونیک و ارزهای دیجیتال از چندی پیش شروع شده است، و گزارشهای رسانههای چین حاکی از آن است که کارکنان دولت این کشور به زودی بخشی از یارانههای خود را به صورت ارزهای دیجیتال دریافت خواهند کرد که توسط بانکهای دولتی در اختیار آنها قرار خواهد گرفت. تا کنون چهار شهر در چین، در فرآیندهای آزمایشی ارزهای دیجیتال و پرداختهای الکترونیک مشارکت داده شده اند که از جمله آنها میتوان به شهرهای شنژن، سوژو، چنگدو و شیان آن اشاره کرد. همچنین بر اساس گزارشهای منتشر شده، دولت چین در حال تلاش برای آزمایش استفاده از ارزهای دیجیتال در رقابتهای المپیک زمستانی ۲۰۲۲ پکن است.
تحقیق و توسعه چین در خصوص ارزهای دیجیتال از چندین سال قبل آغاز شده است. بر اساس گزارش ها، بانک خلق چین تحقیق درباره توسعه پول دیجیتال خود را در سال ۲۰۱۴ آغاز کرد، و شورای کشور در سال ۲۰۱۷ با اجرای این برنامه موافقت کرد.
اگر این طرح موفقیت آمیز باشد، بانک خلق چین نخستین بانک مرکزی جهان خواهد بود که ارز دیجیتال خود را منتشر میکند.