محققان علوم پزشکی در دانشگاه هاروارد میگویند دستگاه گوارش و مغز انسان، رابطه نزدیکی با هم دارند.
برخی پیش از ارائه سخنرانی، دچار تهوع میشوند؛ گروهی نیز هنگام استرس، دچار درد ناحیه شکم هستند؛ در هر مورد، عوامل روانی اجتماعی و هیجانی، نقشی مهم در اختلالات کارکردی دستگاه گوارش ایفا میکنند.
علائم مرتبط با استرس در دستگاه گوارش، از شخصی به شخص دیگر، بسیار متفاوت اند و درمان نیز به همین ترتیب، متفاوت.
برای مثال، برخی هنگام بروز رفلاکس گوارشی، حساس سوزش در قفسه سینه دارند در حالی که گروهی احساس ناراحتی شدید دارند.
شدت علائم، متفاوت است و ممکن است بر همین اساس نیز، روشهای درمانی، داروها، راهبردهای شخصی یا حتی انواع جراحی برای درمان به کار گرفته شود.
بسیاری از مردم، علائم خفیفی دارند که به سادگی به تغییرات رژیم غذایی یا استفاده از داروها، پاسخ میدهد.
اگر علائم مشکلات گوارشی شما بهبود نمییابند پزشک تان ممکن است سئوالات بیشتری درباره تاریخچه پزشکی بپرسد یا بررسیهایی درباره علل بیماری شما انجام دهد.
برای برخی از مردم، به محض اینکه از نداشتن بیماریهای جدی همچون سرطان، اطمینان مییابند علائم به سرعت بهبود مییابند. در این شرایط، ممکن است پزشک برای شما درمانهای سادهای تجویز کند.
گاهی نیز این درمانها موثر واقع نمیشوند و علائم بیماری، تشدید میشوند به نحوی که ممکن است علائم، به مشکلات روانی اجتماعی نسبت داده شوند.
اغلب، کسانی که دارای علائم متوسط تا شدید هستند به ویژه آنانی که به علت عوامل استرس زا مشکل پیدا کرده اند ممکن است از درمانهای مرتبط با روان، بهره کافی ببرند همچون رفتار شناخت درمانی یا تکنیکهای ریلکسیشن.
برخی نیز در پذیرفتن عوامل روانی به عنوان عامل بیماری، مرددند. ولی مهم است که بدانیم، هیجانات به ترشح مواد شیمیایی و ایجاد پاسخهای جسمانی خاصی منجر میشوند که ممکن است به درد یا احساس ناراحتی دامن بزنند.
رفتار درمانی و روشهای درمانی کاهش استرس، با روشهایی متفاوت با مسیر تاثیر گذاری داروها، به کنترل درد و بهبود علائم، کمک میکنند.
هدف همه درمان ها، کاهش اضطراب، تشویق فرد برای به کارگیری روشها و رفتارهای سالم و کمک به افراد برای کنار آمدن با درد و ناراحتی در هر شرایطی است.