گزارش مکتوب
بررسی علت تخلیط بذرهای طارم و شیرودی در شهرستان میاندورود
علت تخلیط بذرهای طارم و شیرودی و توزیع در میان شالیکاران میاندورودی و ساروی در حال بررسی است و بزودی اعلام میشود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، حاج آقا عمویی کشاورز میاندورودی که همانند دیگر شالیکاران مازندرانی با وجود حضور منحوس ویروس کرونا بهار امسال تن به آب و گل زده و بر سجادیه سبز شالیزار سر فرود آورده بود، امروز دوباره به نشانه ناراحتی از یک اشتباه جبران ناپذیر آن هم در کاشت بذر مختلط و متضرر شدنش سر فرود آورده است.
تراژدی دیگر از رنج برنجکار شمالی
صبح اول وقت آفتاب نزده سبدی از نان، پنیر، چایی و مقداری وسایل دیگر در کنار ابزار لازم کار بر میدارد و راهی زمینی میشود که با مهر در آن برکت کاشته است.
زمین کشاورزی حاج آقا عمویی نیم ساعتی تا روستا اسرم فاصله دارد در طول مسیر با خودش حرف میزند خوب که گوش میدهم شعرهای را زمزمه میکند. آفتاب را به مزرعه هدیه کنان میبرم ... عروس روی زرد را خنده به کام میخرم معنی اشعار را که بخواهی با لبخند ملایمی از تقدیم نور خورشید به زمینی میگوید که خوشههای طلایی رنگ شلتوک را به ارمغان میآورد.
او که چهره اش به چین و چروک میانسالی پیوند خورده سال هاست با زمین و شالیزار، برنج و باران و آفتاب دوستی دیرینه دارد عشق به کشت دانههای برنج را به خوبی میتوانی در ذوق چشمانش ببینی، اما چشمانش از غمی سنگین در دلش را هم خبر میدهد.
حاج آقا عمویی میگوید:پس از ۵ ماه زحمت من و چند کشاورز روستاهای اطراف ساری، اسرم، برگه و ورکلا متوجه شدند بذر به اصلاح درجه یک طارم خریداری شده از یک شرکت تعاونی کشاورزی معتبر شهرستان میاندورود با ارقام دیگر پر محصول مثل شیرودی قاطی شده است.
او میگوید:ما هر سال حدود ۵ تا ۱۰ روز اواسط مرداد برای برداشت محصول شلتوک طارم اقدام میکردیم، اما الان پس از ۲۰ روز صبر کردن همراه با شیرودی درو میکنیم.
دیگر کشاورز روستای اسرم که در چند هزار متری شالیزار حاج آقای عمویی امسال از کشت برنج متضرر شده بود به سمت ما میآید و بعد از احوالپرسی میگوید:این بذرها را با گواهی و تاییدیه اداره جهاد کشاورزی خریداری کردیم، بذرهای حمایتی هر کدام کیسههای ۳۰ کیلویی است و بر روی آن برگه و مهر تایید شده اداره جهاد کشاورزی است.
این کشاورز میگوید:خودمان از تخلیط برنج شمالی که توسط دلالان و تاجر نماها در بازار انجام میشد و تیشه به ریشه شالی شمال میزنند گلایه داشتیم که امسال خودمان شدیم مسبب این اختلاط ث من چطور برنج طارم و شیرودی را جدا کنم و بدست مصرف کننده بدهم.
حاج آقا عمویی میگوید:اگر مسئولان یک روز فقط یک روز از زندگی کشاورزان را ورق بزنند و با تمام وجود آنچه که آنان میکشند را حس کنند آستانه تحملشان حتی به یک ساعت هم نخواهد رسید، چرا که داشته باشی و، اما به داشته ات نرسی سخت است.
شرمندگی درد آور/ وقتی کسی جوابگوی دستان پینه بسته شالیکاران نیست
حاج عمویی باز در زمین به بار نشسته شالی مشغول درو دستی میشود و در همان حال میگوید:دلخوشی تمام خانواده ام به فصل درو بود چرا که وعده خرید برای فرزندانم را داده ام اینکه میگویند وعده سر خرمن ندهید همین معنا را میدهد برای این است که به موقع به اجرا نمینشیند هیچ سالی نشده دولت به وقت خودش حمایت کند و همیشه باید به اضطراب این ایام را بگذرانیم...
او که حالا تقریبا کارش تمام شده با اشاره به دوردستها درد خود را شامل تمام کشاورزانی منطقه میداند همانها که صبح تا شب پنجه در پنجه زندگی با تمامی نابسامانیها سفرههای برکت در خانهها پهن میکنند.
به سراغ کشاورز روستای برگه شهرستان میاندورود هم رفتم او دستان پینه بسته اش را نشان میدهد و میگوید: تمام دارایی ام همین ۲ هکتار شالیزاره که امسال با اشتباه عمدی یا سهوی یک شرکت تعاونی رنج و زحمت یکساله ام بر باد رفته است.
علت شوک برنجی به تعدادی از برنجکاران میاندورودی و ساروی چه بود؟
هرچند برنج طارم یکی از با کیفیتترین ارقام برنج در مازندران محسوب میشود، اما تخلیط کاشت این دو نوع برنج در مزارع شالیزاری، از همان ابتدا کیفیت محصول را پایین آورده و خسارت زیادی به کشاورزان زده است.
از سویی دیگر، متخصصان زراعت معتقدند که زمان رسیدن و برداشت برنج طارم زودتر از شیرودی است، همین موضوع موجب دردسر کشاورزان میاندورودی شده به طوری که از یک سو، باید برنج طارم محلی را برداشت کنند و از سوی دیگر، شالیهای شیرودی مانع از آن میشوند.
برای پیگیری و چرایی این مشکل به سراغ علوی مدیر جهاد کشاورزی میاندورود رفتم، بر خلاف شالیکاران مضطرب ایشان با خونسردی و لبخندی ملیح میگوید:اتفاق خاصی نیافته است، برنج طارم رسیده و کشاورز باید بیست روز صبر کند تا شیرودی به مرحله برداشت برسد که با این روش کیفیت برنج افزایش مییابد.
علوی به موضوع تخلیط برنج طارم با شیرودی اشاره کرد و گفت: تجار برنج برای فروش و سود بالا و افزایش توان خرید خانوارهای ایرانی این دو رقم را به دلیل شباهت در پخت و ظاهر تخلیط میکنند.
او معتقده نگرانی شالیکاران بی دلیل است تفاوت قیمت برنج طارم و شیرودی زیاد نیست که متضرر شوند.
علوی میگوید:برای حمایت از کشاورزان پرونده تعدادی از شالیکاران متضرر تشکیل و به دستگاه قضایی ارسال شده است و در مرحله بررسی قرار دارد.
علت یابی توزیع اشتباه پنج تن بذر برنج قاطی بین کشاورزان میاندورودی
بذرهای قاطی ۵۰ هکتار از ۲۳۰ هکتار شالیزارهای استان مازندران را تحت تاثیر قرار داده است.
معاون زراعت جهاد کشاورزی مازندران گفت:اشتباه یک تعاونی روستایی در مازندران، موجب شد برنج طارم و شیرودی با یکدیگر تخلیط شود.
پونصرالله میگوید:امسال هزار تن بذر به کشاورزان داده شد که ۵ تن آن قاطی از آب در آمد.
او میگوید: حداکثر بذرهای اختلاطی طارم است که این مشکل کیفیت محصول برداشت شده را افزایش میدهد.
پور نصرالله این خبر هم به شالیکاران متضرر داده و گفت: کارشناسان جهاد کشاورزی در حال بررسی اختلاط طارم و شیرودی هستند و بزودی نتیجه این بررسی اعلام میشود.
زنگ هشدار به مسولان /کشاورزی تمدیدی با وعدههای سر خرمنحاج عمویی راه چاره برای پایان صبر کشاورزان را رفتن به سمت دلالان میداند و میگوید: هر چند همه کشاورزان مخالف کار با دلالان هستند، اما وقتی نیازشان شدید شود و کاسه صبرشان سرریز دیگر چارهای ندارند و ضرر را به جان خریده و چوب حراج به برنج خود میزنند، چون که نمیخواهند بیشتر از این مقروض باشند و شرمندهتر شوند.
اینجا نه دولت دست همیاری با کشاورز دارد و نه بانکها سر سازش آن وقت حمایت از محصول داخلی و تلاش برای توسعه اقتصادی منطقه چگونه محقق خواهد شد.
وقت خداحافظی با حاج آقا عمویی به پشت سرم نیم نگاهی میکنم او را رنجور و خسته چشم به راه یک روزنه امید برای بهتر شدن اوضاع کنونی میبینیم. هر چند در گذر از زندگی این قشر، حالا هم باید توان آنان را برای امرار معاش ستود، اما کشاورز نیاز به حمایت دارد تا بتواند انگیزه برای ادامه کار و فعالیت داشته باشد.
آتنا رستمی آله خیلی
خبرنگار سرویس اقتصادی خبرگزاری صداوسیما