قرائت کدام سوره قرآنی، حکم جهاد و شهادت را دارد؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، سوره مکی علق، نود و ششمین سوره قرآن است و نوزده آیه دارد.
اهداف سوره علق
۱- توجه انسان به خداوندی که رب و آفریدگار و ارجمند و آموزش دهنده است و کنارزننده پردههای جهل و نادانی
۲- توجه بشر به این که خداوند او را از علق آفریده و او تحت ربوبیت خداوند است و حامل لوای علم و معرفت و هنگامی که خود را مستغنی مییابد، فساد و طغیان میکند.
۳- توجه به این که بازگشت همه چیز به سوی خدا است. آغاز و انجام همه به دست او و به سوی او است.
۴- متوجه ساختن انسان به وظایف او که باید قرائتش بلکه همه افعالش به نام خدا و در سبیل هدایت باشد و دستور تقوا دهد، با حق ستیزه نکرده و به آن پشت نکند و بداند که خداوند او را میبیند. (و او در محضر و مرءای خدا است)
۵- ترساندن از عذاب خداوند که موی سر او را میگیرد و با حقارت و ذلت به سوی عذاب میکشاند.
۶- توجه به این که خداوند میخواهد از طغات و فاسدان پیروی نشود و بندگان خدا در پیشگاه او به خاک بیافتند و قرب و نزدیکی او را بخواهند.
فضیلت سوره
در روایتی از امام صادق علیه السلام آمده است: کسی که سوره علق را در شب یا روز قرائت کند و پس از آن از دنیا برود، شهید از دنیا رفته و در درجه شهیدان و مانند کسی است که در رکاب رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم جهاد کرده است.۱
این سوره اولین سورهای است که بر رسول الله صلی الله علیه و آله وسلم نازل شده است ۲ و یکی از چهار سوره سجده دار قرآن و واجب است که وقتی به آیه مورد نظر رسیدیم، سجده کنیم.
از رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم نقل شده است: هر کس سفر دریایی میکند اگر سوره علق را بخواند، از غرق شدن در امان میماند.۳
پی نوشتها:
(۱) ثواب الاعمال، ص ۱۲۴
(۲) الکافی، ج ۲، ص ۶۲۸
(۳) تفسیرالبرهان، ج ۵، ص ۶۹۵