کفیر با تنظیم کردن باکتریهای داخل دستگاه گوارش و کبد و ایجاد سلامت بیشتر در آنها و با داشتن مواد معدنی کمیابی مانند بیوتین باعث بهبود سلامت و زیبایی پوست خواهد شد.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، کفیر، نوشیدنی تخمیری حاصل از شیر و دانههای کفیر است که سرمنشأ آن کوههای قفقاز در روسیه است. دارای عطر و طعم خوشی بوده و میتواند همراه با عسل و سایر میوهها مصرف شود.
تاریخچه کفیر
کفیر، نوشیدنی غیرطبیعی تخمیری حاصل از شیر است که از کوههای قفقاز در روسیه سرچشمه گرفته است. در روسیه بهمنظور معالجه یا جلوگیری از بعضی بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد. از لحاظ درمانشناسی و تغذیهای، سرآغاز مصرف آن در بعضی از مناطق جهان، آسیای جنوب غربی، اروپای شمالی و شرقی، آمریکای شمالی و ژاپن بوده است.
مصرف کفیر در جمهوریهای شوروی سابق، مجارستان و هلند سالهای زیادی است که توسعه یافته و در سوئد، نروژ، آلمان و فنلاند بهخوبی شناخته شده و در مصر، استرالیا و برزیل بهخوبی و در آمریکا و ژاپن بهطور چشمگیری رشد داشته است.
بر اساس پارهای از فرضیات، کفیر اولین بار از سوی چوپانان در عشایر قفقازی و بر اثر تخمیرشدن شیر تازهای که در ظرف چرمی خود حمل میکردند، کشف شد اما پیش از آن نیز در کوههای قفقاز، کفیر به داشتن خواص درمانی مشهور بود.
دانه کفیر
دانههای کفیر، مخلوطی از باکتریهای سودمند (لاکتوباسیل، لاکتوکوکوس، لوکونوستوک، استوباکتر) و مخمرها (مخمر لاکتوزی و مخمر غیر لاکتوزی) با حالت پلی ساکاریدی هستند. دانههای کفیر، در ظاهر شبیه تکههایی از گلکلم یا مرجان و رشتهای از دانهها با قطر دایره ۳–۲۰ میلیمتر هستند.
دانهها شبیه ژلاتین سفید یا ذرههای زردرنگ و ترکیبی از ۱۳٪ پروتئین با وزن خشک و ۲۴٪ پلی ساکارید هستند و نقل و انتقال شیر در دمای اتاق یا در حرارت ۲۲ درجه سانتیگراد منجر به بیثباتی دانههای کفیر کشتدادهشده، میشود.
ترکیب میکروبی استارتر دانه کفیر شامل لاکتوباسیلوس، استرپتوکوکوس، اسید لاکتیک و مخمر است که در دو کشت به صورت هفتگی و به مدت ۷ هفته شمارش میشوند. دانههای کفیر دارای خاصیت دائمی رشد و تکثیر هستند تا جمعیت آنها همیشه ثابت و پایدار بماند. ترکیب دانههای کفیر به چند چیز حساسند که در صورت تماس با آنها از بین رفته یا جمعیتشان کاهش مییابد.
- فلزات (قرارگرفتن در مجاورت فلزات، آنها را مضمحل میکند)
- نور (این میکروارگانیسمها جهت تکثیر و عملکرد مناسب نیاز به تاریکی دارند)
- هرگونه مواد پادزیست (حتی کلر موجود در آب لولهکشی شهری روی آنها تأثیر منفی دارد)
- حرارت (دمای بالا تأثیر منفی بر آنها گذاشته و به سرحد داغی که برسد، آنها را از بین میبرد)
این دانهها دارای ویژگیهای کلی ضد باکتریایی و ضد قارچی هستند. استارتر دانه کفیر، از سوی مرکز تحقیقات کشاورزی والون (سازمان بررسی کیفیت محصولات کشاورزی) تهیه میشود. دانه کفیر در انگلیس به سهولت در دسترس نبوده و بسیار گران است.
خواص درمانی کفیر
• اصلاح سیستم گوارش در زمان مصرف داروهای آنتیبیوتیک
• افزایش حرکات دودی روده و درمان یبوست
• جلوگیری از بیماری پوکی استخوان
• درمان آلرژیها
• درمان اسهال و ضدعفونیکننده محیط روده
• درمان بیماری تحمل نکردن لاکتوز در کسانیکه نمیتوانند شیر بخورند
• درمان بیماریهای گوارشی
• درمان فشار خون
• درمان کودکان مبتلا به بیشفعالی یا هایپراکتیویتی
• سرشار از ویتامینهای گروه ب مانند نیاسین، پیردوکسین و اسید فولیک
• غنی از کلسیم، فیبر و پروتئین
• مؤثر در زیبایی پوست (مورد استفاده در کرمها و پاککنندههای آرایشی)
• مقاومکردن سیستم ایمنی بدن در مقابل عوامل بیماریزا
• ممانعت از نفخ رودهای
• ممانعت از اثر پرتودهی رادیولوژیک
• هضم راحتتر شیر و جذب بهتر مواد مغذی موجود در آن
• فرایند تولید کفیر به دو صورت سنتی و صنعتی، اندکی متفاوت است که بازدهی روش صنعتی بهمراتب بیشتر خواهد بود.
خواص کفیر برای پوست
کفیر با تنظیم باکتریهای داخل دستگاه گوارش و کبد و ایجاد سلامت بیشتر در آنها و با داشتن مواد معدنی کمیابی مانند بیوتین باعث بهبود سلامت و زیبایی پوست خواهد شد. برای دیدن این تغییر، هر شب یک لیوان کفیر را قبل از خواب بنوشید و پس از یک ماه، پوست خود را با قبل مقایسه کنید. همچنین با استفاده از کفیر به عنوان ماسک میتوانید پوستی شفاف و بدون لکه پوستی داشته باشید. برای این کار ۲ قاشق غذاخوری کفیر را با یک قاشق چایخوری روغنبادام تلخ مخلوط کنید و هر شب روی پوستتان بزنید و پس از ۲۰ دقیقه صورت خود را بشویید.
البته پوست برای زیبا و سالم بودن، غیر از آب و رطوبت کافی به اسیدهای چرب ضروری هم نیاز دارد. مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ میتواند تا حد زیادی به کشسانی پوست کمک کند اما برخلاف تصور بسیاری از افراد، نقشی در رفع کبودی زیر چشم ندارد. در ضمن پوست نهتنها به رطوبترسانی درونی بلکه به مرطوبکنندههای خارجی نیازمند است.