بیشتر بدانیم (۳)
جنگ جهانی اول
جنگ جهانی اول، یکی از مهمترین نقاط عطف در تاریخ جهان محسوب میشود.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما؛ در روز اول اوت سال ۱۹۱۴ میلادی با اعلان جنگ آلمان به روسیه، جنگ جهانی اول به طور رسمی آغاز شد. سه روز قبل از آن، اتریش به بهانه ترور ولیعهد این کشور در سارایوو، به صربستان اعلان جنگ کرده بود. پس از اعلان جنگ آلمان به روسیه و سپس فرانسه، جنگ به سرعت گسترش یافت و کشورهای محور شامل آلمان، اتریش، مجارستان و عثمانی، در مقابل متفقین متشکل از فرانسه، انگلیس، روسیه و صربستان قرار گرفتند.
زمینههای این جنگ جهانی، از قبل آماده شده بود. در دهههای پیش از شروع جنگ جهانی اول، رقابت تسلیحاتی کشورهای قدرتمند اروپایی و تلاش آنان برای گسترش مستعمرات خود، تشدید شده و اندیشههای میهن پرستانه افراطی در اروپا افزایش یافته بود. البته اتحادهای متعدد نظامی نیز، زمینه را برای آغاز این جنگ ویرانگر فراهم ساخته بود. دراین میان، آلمان که از زمان به دست آوردن اتحاد و یکپارچگی در سال ۱۸۷۱ میلادی، قدرت نظامی فراوانی در اروپا یافته بود، در آغاز ویرانگرترین جنگ تاریخ تا آن زمان، پیشقدم شد. با صف آرایی متفقین، دولتهای محور شکست خوردند.
در سوم اوت سال ۱۹۱۴ میلادی، آلمان به فرانسه اعلان جنگ داد و جنگ جهانی اول وارد فاز گستردهای شد. جنگ جهانی اول در واقع با ترور ولیعهد اتریش در ۲۸ ژوئن ۱۹۱۴ و سپس اعلان جنگ به روسیه در اول اوت آغاز و با اعلان جنگ آلمان به فرانسه وارد مرحله جدیدی شد. این اتفاقات بهانهای بود تا کشورهای اروپایى برای حل اختلافات متعدد خویش و برطرف نمودن سوءظن نسبت به یکدیگر و در حقیقت برای فرونشاندن عطش قدرت طلبی خود جنگی را آغاز نمایند که مدت ۴ سال سراسر اروپا را در برگرفت. اتریش و آلمان که با یکدیگر قرارداد مودت داشتند به حال آماده باش درآمدند. آلمان در مرحله نخست لوکزامبورگ را اشغال نموده و در ۳ اوت ۱۹۱۴ میلادی نیز به فرانسه اعلان جنگ داد. چند ساعت بعد از آن، دولت انگلستان که موافقت نامه دوستی با فرانسه به امضا رسانده بود، به حمایت از این کشور وارد جنگ شد و بدین ترتیب اروپا و بخشی دیگر از سایر نقاط جهان در آتشی فرو رفت.
جنگ جهانی اول در ۱۱ نوامبر ۱۹۱۸ با به جای گذاشتن ۹ میلیون کشته، ۲۹ میلیون معلول و ۵ میلیون مفقود، پایان یافت. پس از جنگ جهانی اول، قرارداد صلح ورسای در ژانویه سال ۱۹۱۹ میلادی شرایط سختی را بر آلمان تحمیل کرد که خود یکی از عوامل زمینه ساز جنگ جهانی دوم شد.