به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، عیسی کلانتری در نشست خبری با تاکید بر اینکه طبق قانون هیچ جنگلی قابل واگذاری نیست، افزود: وسعت آق قلا حدود ۵ هزار و ۶۰۰ هکتار است که ۴۰۰ هکتار آن مستثنیات است که میتواند وقف شود البته اگر وقف باشد، اما جنگل قابل وقف نیست.
البته آن پنج هزار هکتار هم وقف باشد جزو وقف محسوب نمیشود و اگر وقف نامهای باشد خودبخود باطل میشود و اگر هم اوقاف این کار را کرده باشد باید باطل شود. سازمان اوقاف هم مدعی ان نیست، اما آن ۴۰۰ هکتار اگر سند داشته باشد میتواند مدعی شود.
وی تاکید کرد: دماوند هم نمیتواند وقف شود، چون آثار ملی است و اگر واقف میخواهد وقف کند اول باید مالکیت خود را اثبات کند در حالی که آثار ملی مالک شخصی ندارد، در قانون اساسی جنگل جزو انفال است و قابل وقف نیست. سازمان جنگلها باید محکم از حقوق خود دفاع کند.
احداث جاده میانگذر جدید رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: تصمیم گرفته بودیم که جاده میانگذر دومی برای دریاچه احداث کنیم، این پل باید سه سال پیش اجرا میشد، اما به علت کمبود بودجه به امسال موکول شد، با احداث این پل ۵۰۰ متری از سمت غرب دریاچه گردش آب به ۹۸ درصد خواهد رسید که در مدت ۶ تا ۷ ماه ساخت ان به پایان میرسد. ساخت این پل کاهش چرخش آب ناشی پل میانگذر کلانتری را جبران خواهد کرد.
کلانتری گفت: هزینههای احیای دریاچه ارومیه تا پایان سال به اتمام میرسد و برای سال آینده شاید حدود ۱۰۰ میلیارد تومان نیاز باشد و برای سالهای بعد حدود ۳۰ میلیارد تومان مورد نیاز است این در حالی است که سیاستها در راستای احیای دریاچه ارومیه نباید تغییر کند، من نمیتوانم تضمین دهم که دولت بعد نگوید که مثلا میخواهم سدها را احیا کنم حاکمیت باید مانع اجرای آن شود، در واقع آن ۳۰ میلیارد تومان نیز هزینه مرکز آینده پژوهی دریاچه ارومیه و نظارت بر آن است.
وی ادامه داد: اگر سیاستها تغییر نکند دریاچه تا سال ۱۴۰۶ قطعا احیا خواهد شد، با اقدامات صورت گرفته تا پایان اسفند ماه امسال حدود پنج میلیارد متر مکعب آب به دریاچه میرسد که با احیای کامل ان در سال ۱۴۰۶ حدود ۱۴ میلیارد و ۹۸۰ میلیون متر مکعب حجم آب دریاچه ارومیه خواهد بود که این حجم آب جدای از میزان تبخیر است.
کلانتری گفت: در سالهای اول شروع به کار ستاد احیای دریاچه ارومیه از تجربیات کشورهای دیگر استفاده میکردیم، اما از سال ۱۳۹۶ خودمان تولید کننده شدیم به طوری که مرکز منطقهای اسکاپ که در زمینه گرد و غبار فعالیت میکند در راستای اقدامات موفق ستاد مرکز خود را در تهران مستقر کرد، هر سال نیز ۱۰ تا ۱۵ نفر از سفرای کشورهای دیگر به ویژه اروپایی برای پیگیری شرایط دریاچه ارومیه وارد منطقه میشوند و فعالیت در این عرصه به یک نشان بین المللی تبدیل شده است.
وی افزود: امروز حدود ۹۶ درصد از کانونهای گرد و غبار اطراف دریاچه ارومیه مهار شده است و آن چند درصد باقیمانده نیز به زودی مهار میشود، در واقع دریاچه به میعادگاهی برای دانشمندان سراسر جهان تبدیل شده است.
بروز مشکلات زیست محیطی در عدم پذیرش آمایش سرزمین و توسعه پایدار معاون رئیس جمهوری درباره اینکه چرا میگذاریم کار به جاهای باریک بکشد آن زمان کار را شروع میکنیم، گفت: دو اصل جهانی را قبول نداشتیم، نزدیک به ۶۰ سال است که اصل آمایش سرزمین در دنیا اجرا میشود یا از دهه ۷۰ دنیا به اصل توسعه پایدار رسیده است، اما ما آن را قبول نداشتیم و تازه بعد از گذشت ۴۰ سال از پیروزی انقلاب اسلامی، سازمان برنامه و بودجه اعلام کرده که در حال تهیه نقشه آمایش سرزمین است.
وی تاکید کرد: مشخص بود که با قبول نداشتن این دو اصل در آینده مشکلات زیادی گریبانگیر ما خواهد شد که امروز نتیجه آن خشک شدن تالابها و یا پسماندهای شمال کشور است، وقتی که برنامه آمایش نداشته باشیم هر نهاد یا سازمانی برای خود برنامه ریزی میکند و همه کارها ناهماهنگ پیش میرود، مثلا ایران با افغانستان در سال ۱۳۵۱ قرار داد بست تا سالانه ۸۲۶ میلیون متر مکعب آب به ما بدهد که برای این میزان آب در بخشهای شرب، کشاورزی و صنعت برنامه ریزی کردند، اما حق محیط زیست دیده نشد که نتیجه آن خشک شدن هامون است، البته از آن میزان آب حدود ۴۰۰ میلیون متر مکعب نیز تبخیر میشود که با این شرایط ۴۶ هزار هکتار توسعه کشاورزی صورت گرفته است که این روند نتیجه ناهماهنگی میان دستگاه هاست که از عدم پذیرش امایش سرزمین و توسعه پایدار نشات میگیرد.
کلانتری ادامه داد: در بسیاری از کشورها فولاد و پتروشیمی باید در کنار منابع آبی ایجاد شوند، اما ما همه کویرهای ما شده فولاد و پتروشیمی که از سال ۱۳۹۸ دولت دستور دارد که فولاد و پتروشیمی نباید در نقاطی از کشور که آب ندارند ایجاد شود و مجوز به آنها داده نخواهد شد.
ساماندهی پسماندهای شمال رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: از روزی که وادر سازمان حفاظت محیط زیست شدم برای زبالههای شمال کشور برنامه داشتیم، سال اول یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی برای ساماندهی پسماندها با اولویت استانهای شمالی بودجه گذاشته شد، اما مجلس وقت این پول را از سهم محیط زیست برداشت و به بخشهای دیگر اختصاص داد در حالی که اگر این کار نمیشد اکنون مشکل پسماندها حل شده بود، البته امسال نیز اعتباری برای این کار از صندوق توسعه ملی در نظر گرفته شده، اما تا تخصیص یابد و کار اجرایی شود زمان میبرد.
بیش از ۹۰ درصد آتش سوزیها عمدی بود کلانتری خاطرنشان کرد: باید قبول کنیم که آتش سوزی جنگلها بخشی از اکولوژیک طبیعی است، امسال بیش از میلیون هکتار از جنگلهای سیبری در آتش سوخت، در ایران نیز امسال با توجه به بارندگیهای خوب و پوشش گیاهی مناسب دو هزار و ۳۶ هکتار از جنگل و ۱۹ هزار هکتار از مراتع در آتش سوخت که بیش از ۹۰ درصد آن عمدی و عامل انسانی بوده که بخش زیادی از آن هم از خصومتهای قبیلهای است.