به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ عیسی کلانتری در نشست خبری احیای دریاچه ارومیه و ارائه برنامههای زیرساخت این دریاچه گفت: از مجلس تشکر میکنم که لایحه حفاظت از تالابها و حق آبه آن را تصویب کرد در واقع ما ۷۰ تالاب بزرگ در کشور داریم و تا یک سال پیش وزارت نیرو خود را مقید نمیدانست که حق آبهای برای آن مقرر کند که با تصویب لایحه حفظ تالابها تاکنون ۳۸ تالاب حق آبه صنعتی و کشاورزی آن پرداخت شده است و ان شاء الله تا پایان دولت تمامی تالابهای قدیمی کشور به حق آبه خود برسند.
وی ادامه داد: در راستای همین لایحه سالهایی که خشکسالی وجود داشته باشد همان مقدار سهم تالاب کم میشود که سهم کشاورزی کم میشود و در واقع سازمان محیط زیست موظف است حق آبه تالاب را پیگیری کند و حق آبه تالاب کمتر میشود، اما حذف نمیگردد.
کلانتری افزود: در رابطه با تالاب گاوخونی مشکلات زیادی وجود دارد و رعایت حق آبهها نمیتواند در احیای آن تاثیرگذار باشد چرا که شهر اصفهان خودش با مشکل کم آبی روبروست.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به بحث برخی خبرنگاران و دستگاهها مبنی بر احیای دریاچه ارومیه که منوط به باران بوده است، تصریح کرد: قطعا باران نقش مهمی در احیای دریاچه ارومیه داشته است، اما در دهه ۸۰ ما بارندگی خوبی داشتیم، ولی هر سال ۴۰ سانتیمتر تراز آب دریاچه کاهش پیدا کرد و سوال اینجاست که باران به دریاچه نمیرسید، اما در حال حاضر با رعایت حق آبهها و انتقال باران به دریاچه توانستیم آن را احیا کنیم.
وی گفت: تاکنون ۱۱ هزار میلیارد تومان بودجه در بخشهای مختلف برای احیای دریاچه ارومیه هزینه
شده و کمتر از ۵۰ هزار میلیارد تومان آن به بخش برنامه ریزی و دانشگاه شریف و دانشگاههای کشور تخصیص داده شده است، در واقع ما با این بودجه کمتر از نیم درصد در راستای برنامه ریزی طرح و آمارها هزینه کرده ایم.
** تحریمها نتوانست جلوی پیشرفت کار در دریاچه ارومیه را بگیرد
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: تحریمها هیچ وقت نتوانست جلوی پیشرفت کار و احیای دریاچه ارومیه را بگیرد و با توجه به شرایط خاص این دریاچه رئیس جمهور همچنان پیگیر احیای آن است.
دریاچه ارومیه ۱۳ میلیون تن نمک دارد و اگر احیا نمیشد با ایجاد غبار نمکی مشکلات زیستی برای هموطنان ساکن در این مناطق میداشت چرا که در سال ۹۴ مردم تبریز فشارخون بسیار بالایی داشتند و نشات گرفته از ریزگردهای نمکی در این منطقه بود که در همین راستا رئیس جمهور برای احیای دریاچه ارومیه اقدام فوری انجام داد و پذیرفته بود که بودجه دریاچه را تامین کند، چون توان انتقال سه میلیون نفر به دیگر نقاط کشور وجود نداشت.
کلانتری گفت: غبارهای نمکی در سال ۹۵ باعث شده بود تا هیچ زنبورعسلی در هوا پرواز نکند و اگر در یک منطقه بین ۷ تا ۸ سال زنبور عسل پرواز نکند، کشاورزی آن منطقه نابود میشود.
وی در پاسخ به این که وضعیت سدهای نیمه تمام و ساخته شده حوزه آبریز دریاچه به کجا رسید؟ خاطرنشان کرد: مجوز ساخت هیچگونه سد جدیدی را صادر نکرده ایم و سدهای نیمه تمام همچنان در وضعیت گذشته هستند و سدهایی که کارشان به اتمام رسیده بود در مرحله آبگیری قرار گرفتند به عنوان مثال سد نازلو بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیارد تومان هزینه ساخت برای آن انجام شده بود که باید نسبت به استفاده از آن تدبیر میشد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: از ابتدای امسال پنج میلیون متر مکعب آب جدید وارد دریاچه شده است و تا سال ۱۴۰۶ اکولوژیک دریاچه را به حالت طبیعی میرسانیم و تا زمانی که دریاچه به وضعیت مطلوب نرسد، هیچ تصمیمی برای ساخت سد گرفته نمیشود.