وزیر نفت: امروز شاهد افتتاح ۳ طرح وزارت نفت با مجموع سرمایه گذاری بیش از ۴/۷ میلیارد یورو در کشور هستیم.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای بیژن زنگنه در مراسم افتتاح سه طرح وزارت نفت که به صورت ویدئوکنفرانس و با حضور رئیس جمهور برگزار شد افزود: صنعت نفت به رغم شدیدترین فشارها و تحریمهای خارجی، با توکل به خدا و استواری، نه تنها در بهره برداری از تاسیسات تولیدی، موفق بوده، بلکه طرح توسعهای خودش را هم به پیش برده است.
وی گفت: امروز همزمان با هفته دولت، سه طرح مهم صنعت نفت در خطوط انتقال گاز که با اعتباری بیش از ۳ میلیارد یورو و احداث ایستگاهها هر کدام یک میلیارد و ۳۰۰ هزار یورو سرمایه گذاری شده است افتتاح میشود.
زنگنه افزود: در پتروشیمی بوشهر و نیروگاه غرب کارون, ۳۲۰ میلیون یورو هزینه شده است که امروز توسط رئیس جمهور افتتاح خواهد شد.
وی اضافه کرد: امروز نخستین طرحی که افتتاح میشود مربوط به انتقال گاز از پایداری شبکه گاز کشور است که فاصله زیادی بین مراکز اصلی تولید گاز در جنوب کشور با مراکز مصرف گاز در مرکز، شمال و شمال شرق کشور است.
وزیر نفت گفت: برای انتقال این حجم از گاز، به ناچار باید خط لوله احداث کنیم و به طور ساده برای هر ۱۰۰ میلیون متر مکعب گاز به احداث یک خط لوله ۵۶ اینچی به قطر یک و نیم متر با چندین ایستگاه تقویت فشار، نیازمندیم.
وی افزود: هزینه احداث هر کیلومتر خط لوله ۵۶ اینچی بین یک و نیم، تا ۲ میلیون دلار است و احداث هر ایستگاه گاز هم حدود ۷۵ میلیون یورو هزینه نیاز دارد.
آقای زنگنه ادامه داد: بنابراین وقتی میخواهیم ۶۰۰ میلیون متر مکعب گاز از منطقه عسلویه به مناطق دیگر کشور منتقل کنیم باید ۶ خط لوله و دهها ایستگاه فشار تقویتی احداث کنیم.
وی گفت: طرحهای انتقال گاز خطوط سراسری ۶ و ۹ و ایستگاههای آن امروز افتتاح میشود و مجموع سرمایه گذاری آن حدود, ۳ هزار و ۱۰۰ میلیون یورو است که هزار و ۴۰۰ میلیون یورو از آن توسط بخش خصوصی به صورت BOT برای نخستین بار تامین شده و این خطوط ما را قادر میکند تا راحتتر گاز صادراتی را به عراق بفروشیم.
تولید ۴۰۰ هزار بشکه نفت در میدانهای غرب کارون
وزیر نفت گفت: در میدانهای غرب کارون با یک جهش تولید، از ۷۰ هزار بشکه نفت در روز به ۴۰۰ هزار بشکه رسیدیم.
آقای بیژن نامدار زنگنه در آیین بهره برداری رسمی از طرحهای ملی وزارت نفت، به افتتاح نیروگاه اختصاصی شرکت نفت برای طرحهای میدانهای مشترک غرب کارون اشاره کرد و افزود: با طرحهای تکمیلی آینده از جمله میدان آزادگان، یادآوران و یاران، میتوان به تولید یک میلیون بشکه در روز برسیم.
وزیر نفت گفت: این طرحها برای فرآوری و تلمبه زنی نفت برای صادرات گاز و برق است.
آقای زنگنه افزود: با توجه به تولید برق در خوزستان، مدیریت نفت برای پایداری تولید تصمیم گرفت برق این تأسیسات را نیز خود تأمین کند و به همین علت، یک نیروگاه به صورت bot از سوی شرکت مپنا احداث شد که دو واحد گازی و یک واحد بخار دارد که دو واحد گازی به مدار وصل شده و واحد بخار آن در دست احداث است و شبکه انتقال و ایستگاههای آن از سوی شرکت نفت احداث شده است.
وزیر نفت اضافه کرد: در غرب کارون از سال ۹۲ تاکنون ۲۱۶ قطعه چاه به ارزش ۶ و ۲ دهم میلیارد دلار سرمایه گذاری احداث شده است.
آقای زنگنه ادامه داد: ما برق را از مپنا به نرخ ۲ و ۲۵ صدم یورو خریداری میکنیم.
وزیر نفت گفت: امروز خوشحالم که ما در میدانهای مشترک در این دولت هر چه توان داشتیم گذاشتیم که نمونه آن میدان غرب کارون و پارس جنوبی است که در میدان پارس جنوبی تولید ۲ و نیم برابر شده است.
آقای زنگنه افزود: امروز ما آثار این اقدامات را در زندگی مردم، در توسعه کشور و بهتر شدن محیط زیست میبینیم.
وی به مرکز دیسپاچینگ ملی گاز اشاره کرد و گفت: در سال ۷۶ که وارد وزارت نفت شدم طراحی این مرکز آغاز و اجرا شد، اما با توجه به گسترش عظیم شبکه گاز کشور، مجدداً به روز رسانی و بازسازی شده است.
وزیر نفت افزود: مسئولیت دیسپاچینگ، پایش و فرماندهی شبکه گاز کشور است.
آقای زنگنه اضافه کرد: پالایشگاههای گازی، ایستگاههای تقویت فشار، خطوط اصلی انتقال همگی تحت فرماندهی لحظهای دیسپاچینگ گاز عمل میکنند.
وی گفت: دیسپاچینگ با ابزارهایی که در اختیار دارد و اطلاعاتی که دریافت میکنند به صورت لحظهای در شبانه روز، برحسب نیاز تصمیم گیری میکند.
وزیر نفت با بیان این که در حال حاضر بیش از ۳۷ هزار کیلومتر خطوط انتقال گاز در کشور داریم افزود: بیش از ۱۳ هزار کیلومتر آب دارای قطر یک و نیم متری است.
آقای زنگنه با بیان این که ۹۵ درصد جمعیت ایران و عمده صنایع بزرگ، تحت پوشش گاز هستند، گفت: وظیفه دیسپاچینگ حفظ فشار در شبکه برای تداوم و استمرا تأمین گاز است.
وی فاز نخست مجتمع پتروشیمی بوشهر را از دیگر طرحهای مورد بهره برداری در امروز بیان کرد و افزود: گاز پالایشگاه فازهای ششم، هفتم و هشتم قرار بود از ابتدا به میدان آقاجری در خوزستان تزریق شود، اما برای آن پالایشگاهی برای شیرین سازی وجود نداشت.
وزیر نفت با بیان این که این گاز به صورت ترش بعد از گرفتن میعانات و ال پی جی با خط لوله پنجم به خوزستان منتقل میشد، گفت: به پیشنهاد سرمایه گذار، طرحی مطرح شد که گاز دارای اتان و ال پی جی را از بالای برج جدا کننده اتان، دریافت کنیم و شیرین سازی بر روی آن با سرمایه سرمایه گذار صورت گیرد.
آقای زنگنه افزود: بخش بعدی سرمایه گذاری، احداث یک واحد متانول بوده که امروز افتتاح میشود.
وی گفت: این فاز حدود یک میلیارد و ۳۳۲ میلیون یورو سرمایه گذاری شده و فاز دوم آن این است که از اتانی که از گاز شده، واحد الفین ایجاد میکنند که این طرح نیز ۳۵ درصد پیشرفت دارد.
وزیر نفت افزود: این طرح از مصادیق تحقق اقتصاد مقاومتی، توجه به جلوگیری از خام فروشی و تکمیل زنجیره خوراک پتروشیمی است.
آقای زنگنه اضافه کرد: گازی که امروز تفکیک و شیرین میشود به عنوان ارزشمندترین خوراک پتروشیمی اتان به زنجیره کشور افزوده میشود.
واکنش زنگنه به کشف ذخیره گازی در ترکیه
آقای بیژن زنگنه در حاشیه افتتاح طرحهای نفتی در جمع خبرنگاران گفت: اگر ترکیه در این ذخیره گازی سرمایهگذاری کند، حدود ۳۰، ۳۵ میلیون متر مکعب گاز تولید خواهد کرد.
وی افزود:طبق اطلاعاتی که ما داریم ترکیه حدود ۱۳۰ میلیون متر مکعب در روز کمبود گاز دارد که بیشتر آن را از روسیه، ایران و آذربایجان وارد میکند.
وزیر نفت در پاسخ به انتقادها از وزارت نفت هم گفت: درباره من پس از یک عمر خدمت در جمهوری اسلامی موارد زیادی از خیانت گرفته تا خیلی چیزهای دیگر میگویند.
وی ادامه داد: اینگونه نیست که من زبان نداشته باشم، اما گاهی باید بهدلیل مصالح کشور سکوت کرد. من هم میشنوم و تحمل میکنم. زنگنه، تاکید کرد: قاطعانه میگویم اگر این دولت نبود هنوز هم یک واحد پالایشگاه ستاره خلیج فارس هم نبود.
وی گفت: همه بنیان پالایشگاه ستاره خلیج فارس زمان من گذاشته شد؛ سند و مدرک و دلیلش هم موجود است.
وزیر نفت افزود: خون دل خوردیم تا پالایشگاه ستاره خلیج فارس به ثمر بنشیند. هر کسی میخواهد افتخارش را ببرد، ببرد.