کسب و کارهای آسیبدیده از کرونا، شغلهای فراگیر و روستایی، رانندگان و افراد بدون بیمه در سامانه کارا ثبتنام و تسهیلات دریافت میکنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، نحوه پرداخت وام ویژه وامهای کسب و کار آسیبدیده از کرونا و همچنین آدرس سایت سامانه کارا را بخوانید.
ابتدا برای افراد بیمهشده سازمان تأمین اجتماعی و دیگر بیمهشدگان سایر بیمهها از سوی ICT وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیامکی ارسال میشود و در مرحله بعد با بانک اطلاعاتی تأمین اجتماعی مطابقت داده و بررسی میشود.
همچنین فرد بیمهشده میتواند با تکمیل اطلاعات خود در سامانه کارا ثبتنام دریافت تسهیلات کرونایی مشاغل آسیبدیده را انجام دهد و در نهایت جهت دریافت وام خود به بانک مراجعه کند.
افراد بیمهنشده نیز جهت دریافت تسهیلات کرونایی مشاغل آسیبدیده خود میتوانند اطلاعات خود را از سوی دستگاههای مربوطه به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارائه دهند.
همچنین در مرحله بعد پیامک از سوی ICT وزارت تعاون برای آنها ارسال میشود و میتوانند در سامانه کارا جهت دریافت تسهیلات ثبتنام کنند و در مرحله پایانی با مراجعه به بانکهای مربوطه، تسهیلات خود را دریافت کنند.
مطابق دستورالعمل پرداخت تسهیلات به فعالیتها و واحدهای کسب و کار بیمه نشده آسیب دیده از ویروس کرونا، تسهیلات کرونا تا سقف ۱۶ میلیون تومان نیازمند ارائه سفته فرد متقاضی یا چک به تشخیص بانک، تسهیلات ۱۶ تا ۴۸ میلیون تومان، نیازمند سفته فرد متقاضی یا چک به تشخیص بانک به همراه یک ضامن، تسهیلات ۴۸ تا ۱۶۰ میلیون تومان، سفته فرد متقاضی یا چک به تشخیص بانک به همراه دو ضامن، بییش از ۱۶۰ میلیون تومان تا ۲۰۰ میلیون تومان، سفته فرد متقاضی یا چک به تشخیص بانک به همراه سه ضامن و بالاتر از ۲۰۰ میلیون تومان وام نیازمند ارائه تضمین صادره از سوی صندوقهای ضمانت یا ارائه وثایق متعارف بنا به تشخیص بانک خواهد بود.
ثبتنام کارفرمایان جهت دریافت وام کرونا چگونه است؟
کارفرمایان و خویش فرمایانی که پیامک تسهیلات بنگاههای آسیب دیده از کرونا به آنها ارسال شده است، بایستی برای دریافت وام کرونا به سامانه کارا مراجعه کنند.
برابر اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی کارفرمایان و خویش فرمایانی که پیامک تسهیلات بنگاههای آسیب دیده از کرونا را دریافت کردند با ثبت نام در سامانه کارا به نشانی kara.mcls.gov.ir از حمایت حداقل ۱۲ میلیون تومانی بابت هر کارگر برخوردار میشوند! برای بنگاههای با نیروی شاغل کمتر از ۵۰ نفر، ۷۰ درصد از تسهیلات جهت پرداخت دستمزد و ۳۰ درصد به عنوان سرمایه در گردش در نظر گرفته شده است، اما در بنگاههای بزرگ تر، ۵۰ درصد تسهیلات به پرداخت دستمزد و ۵۰ درصد به عنوان سرمایه در گردش اختصاص یافته است. لازم به بیان است امکان بهره مندی از تسهیلات حمایتی کرونا برای ۱۳ رسته شغلی که بیشترین آسیب از شیوع ویروس کرونا را متحمل شده اند و دارای لیست بیمه در قالب کارفرمایی یا خویش فرمایی هستند، فراهم شده است.
بر این اساس کلیه صاحبان واحدهای کسب و کار خصوصی و تعاونی مشمول طرح (کارفرمایی و خویش فرمایی) که در رستههای ۱۳ گانه مصوب فعال و دارای کد بیمه نزد سازمان تأمین اجتماعی هستند به شرط حفظ اشتغال موجود، میتوانند تسهیلات مذکور را دریافت کنند. این ۱۳ رسته شغلی پیش از این توسط کارگروه بررسی و مقابله با پیامدهای اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا به عنوان مشاغل آسیب دیده از کرونا در نظر گرفته شده اند.
اول، مراکز تولید و توزیع غذاهای آماده شامل رستوران ها، بوفه ها، طباخی، تالارهای پذیرایی، قهوه خانه ها، اغذیه فروشی ها؛ شناسایی این کسب و کارها بر عهده وزارت صنعت معدن و تجارت است.
دوم، مراکز مربوط به گردشگری شامل هتل ها، هتل آپارتمان ها، مجتمعهای جهانگردی و گردشگری، مهمان پذیر ها، مهمانسراها، مسافرخانه ها، زائرسراها، مراکز بوم گردی، مراکز اقامتی، پذیرایی، تفریحی، خدماتی بین راهی و موزه ها؛ شناسایی این کسب و کارها بر عهده وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است.
سوم، حمل و نقل عمومی مسافر برون شهری شامل هوایی، جاده ای، ریلی و دریایی؛ شناسایی این کسب و کارها بر عهده وزارت راه و شهرسازی است.
چهارم، حمل و نقل عمومی مسافر درون شهری؛ شناسایی این کسب و کارها بر عهده وزارت کشور است.
پنجم، دفاتر خدمات مسافرتی، گردشگری و زیارتی؛ شناسایی این کسب و کارها بر عهده وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و سازمان حج و زیارت است.
ششم، تولید و توزیع پوشاک؛ شناسایی این کسب و کارها بر عهده وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است.
هفتم، تولید و توزیع کیف و کفش؛ شناسایی این کسب و کارها بر عهده وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است.
هشتم، مراکز توزیع آجیل، خشکبار، قنادی، بستنی و آبمیوه؛ شناسایی این کسب و کارها بر عهده وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است.
نهم، مراکز، باشگاهها و مجتمعهای ورزشی و تفریحی؛ شناسایی این کسب و کارها بر عهده وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است.
دهم، مراکز و مجتمعهای فرهنگی، آموزشی، هنری و رسانه ای؛ شناسایی این کسب و کارها بر عهده وزارتخانههای فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش و علوم، تحقیقات و فناوری است.
یازدهم، مراکز تولید، توزیع و فروش صنایع دستی؛ شناسایی این کسب و کارها بر عهده وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است.
دوازدهم، مؤسسات خصوصی دارای پروانه بهره برداری از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که در حوزههای درمانی و تشخیصی شامل آزمایشگاهی و پاراکلینیکی فعال هستند.
سیزدهم، آموزشگاههای رانندگی، آرایشگاه ها، سالنهای زیبایی و گرمابه؛ شناسایی این کسب و کارها بر عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
در فرایند ثبتنام و بهرهمندی واحدهای کسب و کار از تسهیلات حمایتی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با هماهنگی دستگاههای اجرایی به یک میلیون واحد اقتصادی آسیب دیده از کرونا که سه میلیون شاغل بیمه شده در آنها مشغول کار بودهاند، پیامک ارسال میکند و کارفرمایان به محض دریافت پیامک بر اساس کد ملی خود وارد سامانه میشوند و فرایند ثبتنام و ارائه مشخصات اولیه را دنبال میکنند، پس از این مرحله، اطلاعات ثبت شده به بانکهای عامل ارسال و پرداخت تسهیلات آغاز میشود.
پرداخت تسهیلات حمایتی کرونا صرفا به بنگاههایی صورت میگیرد که کد کارگاهی داشته باشند، از سال گذشته تاکنون فعال بوده باشند و نیروهای کار خود را تعدیل نکرده باشند به نحوی که شاغل بیمه شده داشته باشند و کارگران آنها از بیمه بیکاری استفاده نکرده باشند! همچنان که معاون اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مبنای اصلی پرداخت تسهیلات کرونا را وجود شاغل بیمهشده در بنگاه دانسته است و درباره جزئیات پرداخت وام کرونا میگوید:
” نیروی کار در این بنگاهها نباید اخراج شده یا برای گرفتن بیمه بیکاری به صندوق بیمه بیکاری معرفی شده باشد، اگر نیروی کار تعدیل شده و برای گرفتن بیمه بیکاری مراجعه کرده باشد، مشمول دریافت تسهیلات نخواهد شد. کارفرمایانی که به آنها پیامک ارسال شده است، در صورت تمایل میتوانند در سامانه کارا ثبت نام کنند؛ ولی کارفرمایانی که مشمول این رستهها بوده اند و برای آنها پیامک ارسال نشده است، در مراحل بعدی باید منتظر ارسال پیامک از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باشند. “
نظر به اینکه در پرداخت تسهیلات، اولویت با واحدهایی است که لیست بیمه شاغلین مربوط به فروردین ۹۹ را تا پایان اردیبهشت ۹۹ به سازمان تامین اجتماعی ارائه کرده باشند، بنابر این کارفرمایان توجه داشته باشند در صورتی که نیروهای شاغل در واحدهای آنها از مقرری بیمه بیکاری در ماههای فروردین، اردیبهشت و خرداد ۹۹ استفاده کنند، مشمول بهره مندی از این تسهیلات نخواهند شد.
وام کرونا چه ضمانتهایی لازم دارد؟
کسب و کارهایی که میخواهند از تسهیلات کرونا برای مشاغل آسیب دیده استفاده کنند، باید ۱.۵ برابر اصل و سود تسهیلات را سفته بدهند. برای وامهای بالای ۱۶ میلیون تومان، علاوه بر سفته، ضامن هم لازم است. آن طور که در سامانه کارا اعلام شده است، ضامن باید واحد اقتصادی دیگر با کارمند باشد. برای وام با مبلغ ۱۶ تا ۴۸ میلیون تومان، یک ضامن، ۴۸ تا ۱۲۰ میلیون تومان دو ضامن و ۱۲۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان سه ضامن در نظر گرفته شده است. کسب و کارهایی که تعداد کارکنان بالایی دارند و میتوانند بیش از ۲۰۰ میلیون تومان وام بگیرند، باید از صندوقهای ضمانت تضمین ارائه کنند.
شرایط بازپرداخت وام چگونه است؟
نرخ بهره در نظر گرفتهشده برای تسهیلات کرونا در سایت سامانه کارا، ۱۲ درصد سالانه است. آن طور که در سامانه کارا اعلام شده است، تسهیلات کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا حداکثر تا پایان خرداد ماه پرداخت خواهد شد. اقساط آن بعد از سه ماه تنفس از مهر ماه سال ۹۹ شروع میشود و تا ۲۴ ماه یعنی دو سال ادامه خواهد داشت. این وام از یک سری محدودیتها معاف شده که از جمله آنها میتواند به بدهی غیرجاری متقاضی اشاره کرد. محاسبات نشان میدهد کسب و کارها در صورتی که وام ۱۲ میلیونی به ازای هر نفر از کارکنان، با بازپرداخت ۲۴ ماهه و نرخ سود ۱۲ درصد دریافت کنند، مبلغ هر قسط آنها حدود ۵۶۰ هزار تومان خواهد بود. این رقم برای کسب و کارهای مشمول وام ۱۶ میلیونی برای هر نفر از کارکنان، به ۷۵۰ هزار تومان میرسد.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با صدور اطلاعیهای اعلام کرد که تمامی مقرری بگیرانی که در اسفند سال ۱۳۹۸ شمسی، شغل خود را از دست داده و بیکار شده اند، ظرف ۲۴ ساعت پیامک درخواست شماره حساب برای واریز بیمه بیکاری را دریافت خواهند کرد که پس از دریافت پیامک با مراجعه به سامانه ثبت درخواست بیمه بیکاری به نشانی bimebikari.mcls.gov.ir در اسرع وقت و حداکثر تا ۱۲ ساعت پس از دریافت پیامک باید نسبت به درج شماره حساب بانکی خود در یکی از بانکهای تعیین شده در سامانه اقدام کنند.
بر این اساس متقاضیان پس از ورود به سامانه مذکور باید از قسمت ثبت شماره حساب نسبت به درج شماره حساب خود در یکی از بانکهای تعیین شده سامانه اعم از بانک سپه، رفاه، ملی، ملت، صادرات و تجارت اقدام کنند. متقاضیانی که کد رهگیری خود را فراموش کرده یا در این بخش دچار مشکل هستند میتوانند از طریق بازیابی کد رهگیری این مشکل را برطرف کنند. اطلاعیه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص متقاضیان بیکار شده در اسفند سال ۹۸ است و فهرست افرادی که تاریخ بیکاری آنها مربوط به فروردین ماه سال ۹۹ بوده توسط سازمان تامین اجتماعی در دست بررسی است و باید منتظر دریافت پیامک باشند.
نحوه بازپرداخت وام کرونا از سوی اصناف و کارفرمایان
آن دسته از بنگاههایی که پیامک از سوی وزارت کار دریافت کردهاند و در سامانه کارا ثبت کردهاند و مشمول دریافت تسهیلات شدهاند و پروندههای آنها به بانکهای عامل ارسال شده است، میتوانند به بانکهایی که در سامانه معرفی شده است، مراجعه کنند و روند دریافت تسهیلات خود را تکمیل کنند.
دقت داشته باشید بازپرداخت این تسهیلات از ماه مهر با سه ماه تنفس آغاز میشود.
همچنین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که فهرست کسب و کارهای آسیبدیده از بیماری کرونا به ۱۴ رسته افزایش یافت.
لازم به بیان است ۲ میلیون و دویست هزار بنگاه به طور جدی از کرونا آسیب دیدهاند که دربردارنده ۶ میلیون اشتغال است. یک میلیون و دویست هزار از این بنگاهها دارای کد بیمهای هستند که شناسایی و نیروی کار آنها احصا میشود. بنگاههایی که دارای کد بیمه نیستند نیز در دست بررسی و اقدام است. رستهها و زیررستهها با تبادل نظر با اتاق بازرگانی، اصناف و اتاق تعاون مشخص شدهاند. برخی زیررستهها معرفی شده بودند، اما مشمول قانون نبودند؛ بنابراین با هماهنگی اتاق اصناف حذف شدند.
جهت مقابله با تأثیرات شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد و بنگاههای کشور، مقرر شد از سوی ۲۰ بانک مبلغ ۴۹ هزار میلیارد تومان تسهیلات با سود ۱۲ درصد اعطا شود که تاکنون مکانیزم عملی ۴۴ هزار میلیارد تومان این رقم طی شده است.
جزئیات ثبتنام کسب و کارهای بدون بیمه جهت دریافت وام کرونا
پرداخت تسهیلات حمایتی به کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا یکی از سیاستهای مهم وزارت کار در راستای حفظ اشتغال بنگاهها و صیانت از نیروهای کار است و بر همین اساس ۱۴ رسته شغلی شناسایی شده که بیشترین آسیب از شیوع ویروس کرونا را متحمل شده و دارای لیست بیمه در قالب کارفرمایی یا خویش فرمایی بودهاند برای ثبتنام در سامانه کارا اقدام و از تسهیلات مذکور بهرهمند شدند. در این راستا وزارت کار بیش از یک میلیون واحد اقتصادی آسیب دیده از کرونا که سه میلیون شاغل بیمه شده در آنها مشغول کار بودند را شناسایی کرده و با ارسال پیامک، آنها را مشمول دریافت تسهیلات حمایتی کرونا اعلام کرده است.
در حال حاضر ۱۴ رسته اصلی و ۷۸۰ زیر رسته در پرداخت وام و تسهیلات بنگاههای آسیب دیده از کرونا وجود دارد که بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار بنگاه را شامل میشود و اسامی کسب و کارهای مشمول دریافت تسهیلات دوره کرونا در گروههای مختلف با میزان تسهیلاتی که میتوانند دریافت کنند از سوی وزارت کار منتشر شده است.
۱۴ کسب و کار مشمول دریافت تسهیلات دوره کرونا به شرح ذیل هستند:
مراکز تولید و توزیع غذاهای آماده اعم از رستوران ها، بوفه ها، طباخی، تالارهای پذیرایی، قهوهخانهها و اغذیه فروشی ها.
مراکز مربوط به گردشگری شامل هتل ها، هتل آپارتمان ها، مهمانپذیرها، مهمانسراها، مسافرخانه ها، مراکز بوم گردی، مراکز اقامتی، پذیرایی تفریحی و خدماتی بین راهی، موزهها و زائر سراها.
حمل و نقل عمومی مسافر برون شهری اعم از هوایی، جاده ای، ریلی و دریایی.
حمل و نقل عمومی مسافر درون شهری.
دفاتر خدمات مسافرتی، گردشگری و زیارتی.
تولید و توزیع پوشاک.
تولید و توزیع کیف و کفش.
مراکز توزیع آجیل، خشکبار، قنادی، بستنی و آبمیوه.
مراکز باشگاهها و مجتمعهای ورزشی و تفریحی.
مراکز و مجتمعهای فرهنگی، آموزشی، هنری و رسانه ای.
مراکز تولید، توزیع و فروش صنایع دستی.
مؤسسات خصوصی دارای پروانه بهرهبرداری از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که در حوزههای درمانی، تشخیص، آزمایشگاهی و پاراکلینیکی فعال هستند.
آموزشگاههای رانندگی، آرایشگاه ها، سالنهای زیبایی و گرمابه ها.
واحدهای پرورش مرغ گوشتی، مرغ مادر گوشتی، مراکز تولید محصولات گلخانه ای، سبزی و صیفی جات صادراتی و مراکز تولید و عرضه گل و گیاههای زینتی (وزارت جهاد کشاورزی).
بر این اساس بنگاههایی که کد کارگاهی و شاغل بیمه شده داشتهاند، از سال گذشته تاکنون فعال بوده و نیروهای کار خود را تعدیل نکرده باشند، مشمول دریافت تسهیلات حمایتی کرونا قرار گرفتند. این بنگاهها پس از تأیید اطلاعات از سوی دادههای تامین اجتماعی، از سوی ستاد ملی کرونا برای پرداخت تسهیلات حمایتی انتخاب و معرفی میشوند.
بنگاههایی که شرایط پیشگفته را دارا بودند و تمایل به استفاده از وام و تسهیلات حمایتی کرونا داشتند با دریافت پیامک تأیید و ثبتنام در سامانه کارا توانستند مراحل دریافت وام خود را از روز شنبه ۲۴ خرداد دنبال کنند. این عده باید به شعبی که هنگام ثبتنام در سامانه اعلام کرده بودند مراجعه و تسهیلات خود را دریافت کنند.
در حالیکه شرط پرداخت تسهیلات حمایتی کرونا داشتن کد کارگاهی و شاغل بیمهشده اعلام شده آن دسته کسب و کارهایی که بدون کد بیمهپردازی بودند، همچنان در بلاتکلیفی به سر برده و منتظر تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا بودند تا در صورت نهایی شدن تصمیمات با همکاری دستگاههای تخصصی مربوطه برای آنها هم ارسال پیامک صورت بگیرد و امکان ثبتنام در سامانه کارا فراهم شود.
معاونت اشتغال وزارت کار پیش از این در نشست تشریح جزئیات پرداخت تسهیلات کرونا در سایت سامانه کارا، تعداد بنگاههای آسیب دیده از کرونا را دو میلیون و ۲۰۰ هزار بنگاه ذکر کرده و گفته بود این بنگاهها دربردارنده حدود ۶ میلیون اشتغال هستند که از این تعداد، ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر فاقد بیمه و ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر بیمه شده هستند. این عده یا خویش فرما هستند، یا رابطه کارکنی ـ کارفرمایی بین آنها وجود دارد که قابل اثبات نیست یا رابطه کارکنی ـ کارفرمایی وجود داد که قابل اثبات است و وزارت کار برای حمایت از این افراد دستورالعملی را تهیه و به ستاد ملی مقابله با کرونا ارسال کرده که در صورت تصویب نهایی در حمایت از بنگاهای فاقد کد بیمه و نیروی کار بیمه شده اثرگذار است.
آنطور که او گفته بود دو میلیون و ۲۰۰ هزار بنگاه آسیب دیده از کرونا یک میلیون و ۲۰۰ هزار بنگاه دارای کد بیمه هستند که از طریق اطلاعات موجود در سازمان تامین اجتماعی شناسایی و تحت پوشش قرار گرفتند اما بخشی از بنگاهها کد بیمه نداشتند و نیروهای کار شاغل در آنها تحت پوشش بیمهای نبودند که به طور جداگانه مورد پیگیری قرار گرفتند تا نحوه حمایت از این دسته مشاغل و کسب و کارها از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا مشخص شود.
راهنمای ثبتنام در سامانه تسهیلات بنگاههای بهشدت آسیبدیده از کرونا
https://www.iribnews.ir/00CI1E
تو رو خدا راهنمایی کنید من بشدت نیازمند این مبلغم
دوستان فقط سامانه ایوا ثبت نام کنید و اگر چک برگشتی دارید و تاریخش 3سال گذشته ب بانک مراجعه کنید و فرم رفع سو اثر رو پر کنید بعداز دوروز رفع میشه حتما اول رفع سو اثر کنید بعدش ثبت نام کنید متاسفانه نرم فراز ایوا هر دوهفته بیار بروز رسانی میشه و این خیلی بده و میگند سایت کارا باید اطلاعات بروز بده ب ما خلاصه مفاسد ضعیف همیشه تو سری خوریم اگه آقازاده بودیم و وام میلیاردی میخواستیم وقتی می رفتیم تو بانک میبردند قسمت وی آی پی وام بدون ضامن با مدرک جلعی می گرفتیم فقط ریس بانک میگفت ب حاج آقا سلام برسون بگو کار منم درست کنه
الان چند روز هست ک سایت ایوا هر دفعه یه پیامی میده ک یکبار در حال تهیه سفته یکبار وصل نمیشه خلاصه هر روز مشکل داره اولا همه جا اعلام کردند ک وام کرونا احتیاجی ب استعلام چک برگشتی نیست الان 15 روزه ک من رفع سو اثر کردم ولی
الان تازه ایوا باز شده پیام میده ک شما چک برگشتی دارید واقعا باعث خجالته ک اطلاعات شما هر چند روز ب روز رسانی میشه انقدر مشکل ب وجود میارید ک تاریخ وام بگذره. نبود چند بار ب بانک مراجعه کردم اعلام کردنند ک برای حساب شما رفع سو اثر شده یکمی ب فکر مردم باشید واقعا این پیام من رو ب گوش مسئولی ک بهش مربوط میشه برسونید ممنون
من راننده هستم برای تسهیلات کورونا ثبت نام کردم الان چند وقته سایت ایوا مینویسه بع علت عدم تایید کد شهاب قادر به درخووست نمیباشید .ومن از شعبه هم احراز هویت کردم وکد شهاب هم َشعبه بانک تایید کرد باز دوباره اپلیکیشن ایوا مینویسه عدم تایید کد شهاب.