محققان علوم پزشکی اعلام کردند بین چاقی و زوال عقلی ارتباط برقرار است.
براساس مقاله محققان کلینیک آمن در آمریکا که در شماره اخیر نشریه بیماری آلزایمر منتشر شد هر قدر میزان نمایه توده بدنی یا BMI بالاتر باشد میزان جریان خون مغز کمتر و خطر ابتلا به زوال عقلی و به ویژه بیماری آلزایمر، بیشتر خواهد بود.
محققان با بررسی کارکرد مغزی بیش از ۳۵ هزار نفر و اسکن مغزی بیش از ۱۷ هزار نفر، فعالیت مغزی و جریان خون مغزی آنها را بررسی و با وزن بدن آنها مقایسه کردند.
محققان دریافتند جریان خون مغزی با بالا رفتن عدد بی ام آی، تمایل به کاهش دارد؛ چه در شرایط استراحت و چه در شرایط تمرکز. این یافته از آن جهت اهمیت دارد که هر قدر میزان جریان خون مغز کمتر شود خطر ابتلا به بیماری زوال عقلی، به ویژه الزایمر بیشتر خواهد بود. همچنین کاهش جریان خون مغزی با مشکلاتی همچون بیش فعالی، افسردگی، اختلال دو قطبی و اسکیزوفرنی نیز همراه است.
محققان میگویند با تغییر سبک زندگی و روی آوردن به ورزشهایی همچون دویدن، میتوان این خطر را کاهش داد؛ و خبر خوب آنکه، کاهش وزن و حفظ وزن جدید، نقشی مهم در کاهش خطر التهاب دارد که این حالت نیز به نوبه خود، به سلامت مغز کمک میکند.
به گزارش پایگاه خبری نشریه جهان دوندگان در اینترنت، بر اساس آمارها برآورد میشود حدود پنج میلیون و چهارصد هزار نفر در آمریکا به بیماری آلزایمر مبتلا باشند که هیچ درمانی ندارد، ولی برخی داروها، قادرند شرایط قوای شناختی بیماران را کنترل کنند.
با بالا رفتن سن و پیر شدن سلول ها، ترشح ماده شیمیایی سروتونین کاهش مییابد، بدین ترتیب ارتباط بین سلولی و انتقال اطلاعات دچار مشکل میشود. این مشکل بیشتر از همه در بخش حافظه و خاطرات خود را نشان میدهد. خاطرهها ترکیبی هستند از یادآوری دیدهها و شنیدهها و احساسات که برای یادآوری آنها مغز نیاز به برقراری یک ارتباط پیچیده سلولی بین همه بخشها دارد. به همین علت با بالا رفتن سن و کم شدن ترشح سروتونین در مغز، خاطرهها کمرنگ یا فراموش میشوند.
در بیماری آلزایمر ترشح سروتونین به شدت کاهش مییابد، اما این مسئله همیشه به علت پیر شدن سلولها نیست. سکته مغزی که باعث از دست رفتن بخشی از سلولهای مغز میشود یا شوک عاطفی پس از فقدان عزیزی میتوانند خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش دهند. آلزایمر با از دست دادن حافظه کوتاه مدت، فراموش کردن آدرسها و اسمها آغاز میشود و کم کم تا آنجا پیش میرود که فرد حتی راه بازگشت به خانه را فراموش میکند.
بیماری آلزایمر متاسفانه درمانی ندارد، اما میتوان از پیشرفت آن جلوگیری کرد.