کارشناس مسائل آمریکا، بر لزوم بررسی طرح خروج کشورمان از NPT در مجلس شورای اسلامی در صورت اعمال مکانیزم ماشه علیه ایران از جانب آمریکا تاکید کرد.
وی افزود: با توجه به اینکه مجلس جدید شکل گرفته است میتواند ورود جدی تری به این مسئله داشته باشد.
عضو هیات علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، افزود: توافق زمانی اصالت دارد و مفید است که منافعی برای کشور تامین کند والا خود توافق و برجام اصالت ندارد، منافع برجام در برداشته شدن تحریمهای اقتصادی تعریف شده بود.
آقای ایزدی تصریح کرد:، اما در عمل شاهدیم که در دوره پس از برجام تحریمها به شدت افزایش یافت، فروش نفت با مشکل مواجه و صنعت هستهای با عقب افتادگی مواجه شد، پس برجام خیلی به درد کشورمان نخورد و به این صنعت خسارت وارد کرد.
وی افزود: از این منظر، برجام توافقی نیست که در قبال آن بخواهند دغدغه ویژهای داشته باشند، چون خود توافق اصالت ندارد، بلکه منافع ناشی از آن است که باید برای کشور حاصل شود که چنین منافعی، خیلی حاصل نشده است.
این استاد دانشگاه گفت:، چون مسئولان دولت ممکن است به برجام اصالت دهند که لزوما کار خوبی نیست؛ با توجه به آغاز به کار دور جدید مجلس و حضور شمار قابل توجهی نمایندگان جدید به نظر میرسد شایسته است که در برجام بازنگری کنند و کمیسیونهای تخصصی به ویژه کمیسیون سیاست خارجی در خصوص مباحث سیاست خارجی، نگاه ویژه تری داشته باشند.
وی تاکید کرد: مجلس شورای اسلامی با ورود به این عرصه میتواند نقش جدی تری تامین منافع ملی ایفا کند.
آقای ایزدی در پاسخ به این پرسش که آیا بازنگری مجلس در برجام به معنی خروج از توافق هستهای است گفت: اکنون معتقد به خروج از برجام نیستم، اگر همان زمان که آمریکا از برجام خارج شد ایران هم اعلام میکرد که در صورت خروج واشنگتن از برجام؛ از توافق هستهای خارج میشود مفید بود، یعنی روزی که ترامپ امضای کذایی اش را روبه روی دستورالعمل اجرایی قرار داد و از برجام خارج شد اگر ما هم در بازه زمانی چند ساعته خارج میشدیم، موثر بود.
عضو هیات علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، افزود: اگر آمریکاییها احساس میکردند که با خروج از برجام ایران هم از آن خارج میشود، اصولا چنین کاری نمیکردند، چون هدف شان این بود که امتیازهای بیشتری بگیرند در صورتی که تحلیل غلطی داشتند و طمع کردند.
وی گفت: آنان فکر میکردند هم میتوانند منافع برجام را داشته باشند و هم امتیاز بیشتری از ما بگیرند در حالی که دو سال پس از خروج شان از برجام نتوانستند جمهوری اسلامی را ساقط کنند و در گرفتن امتیاز بیشتر هم ناکام ماندند و بخشی از امتیازهای قبلی را هم از دست دادند.
آقای ایزدی افزود: بر این اساس، اکنون خروج از برجام، خیلی دردی را دوا نمیکند، چون کشورمان به تعهداتش عمل کرده است و طرف مقابل باید به تعهداتش عمل کند.
وی، بررسی خروج کشورمان از NPT در مجلس را ممکن دانست و تصریح کرد: NPT به درد ما نخورده و غیر از مزاحمت نفعی برای ما نداشته است.
آقای ایزدی گفت: اگر از مقامات آژانس بین المللی بپرسند چرا به دستیابی رژیم صهیونیستی به سلاحهای اتمی اعتراض نمیکنند خواهند گفت «اسرائیل عضو NPT نیست» و آمریکا و اروپا به ما میگویند که میخواستید NPT امضا نکنید؛ باید به تعهدات بین المللی پایبند باشید.
این کارشناس مسایل آمریکا گفت: از این منظر در پی این هستند که مانع از خروج کشورها از NPT شوند که البته تاکنون موفق نشده اند.
وی با تاکید مجدد بر لزوم بررسی خروج از NPT در مجلس افزود: برخی میگویند اگر اعلام کنیم که از NPT خارج شویم طرف مقابل ما را متهم به ساخت سلاح هستهای میکند در حالی که چنین نیست و ما میتوانیم در حین خروج از NPT همکاری خود را با آژانس ادامه دهیم و نظارتها ادامه یابد منتها به صورت داوطلبانه.
آقای ایزدی گفت: زمانی که داوطلبانه همکاری کنیم طرف مقابل متوجه میشود که اقدامات داوطلبانه میتواند متوقف شود.
عضو هیات علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران افزود: بهانه گیریهای سالهای اخیر علیه برنامه صلح آمیز هستهای کشورمان به این علت بود که ایران رسما عضو NPT است و طرف مقابل هم بهانه گیری میکرد.
وی اضافه کرد: اگر ایران رسما عضو NPT نباشد و به صورت داوطلبانه همکاری کند آن فشارها کاهش خواهد یافت.
آقای ایزدی گفت: یکی از مشکلات ما در سالهای گذشته این بود که فعالیتهای ضد ایرانی آمریکا برای آنان هزینه خاصی نداشت به همین علت آنان دشمنی میکردند و، چون هزینه نمیپرداختند هر روز اقدام جدیدی علیه ما طراحی و اجرا میکردند.
وی تاکید کرد: فعالیتهای ضد ایرانی کاخ سفید زمانی متوقف یا کاسته میشود که طرف مقابل هزینه اش را پرداخت کند، پس مجلس میتواند به نحوی کارشناسی کند که اقدامات ما برای طرف مقابل هزینه داشته باشد و برای خودمان هزینه ایجاد نکند.
این استاد دانشگاه در پایان گفت: فعالیتهای هوشمندانه برای مقابله با اقدامات ضد ایرانی کاخ سفید قابل تعریف است و خروج از NPT میتواند یکی از گزینهها باشد.